مرور روزنامه‌های دوشنبه بیست‌و‌پنجم فروردین؛

دلیل سقوط ۱۵۸۱ واحدی بورس در یک روز چیست؟

چندین روزنامه امروز به موضوع افت شدید شاخص بورس و چرایی آن پرداخته‌اند. سخنان رئیس سازمان انرژی اتمی در کنار نامه نمایندگان مجلس و تغییر جهت یک روزنامه در مسأله هسته‌ای و پیش‌بینی آینده مذاکرات، اخبار مهم هسته‌ای هستند. در حالی که اصولگرایان به دنبال تابلو‌ جدیدی برای خود هستند، نخستین نشست مهم اصلاح‌طلبان در سال جدید با حضور سید محمد خاتمی تشکیل شده است.
کد خبر: ۳۹۲۸۴۷
|
۲۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۱ 14 April 2014
|
25977 بازدید
|
۷
دلیل سقوط ۱۵۸۱ واحدی بورس در یک روز چیست؟چندین روزنامه امروز به موضوع افت شدید شاخص بورس و چرایی آن پرداخته‌اند. سخنان رئیس سازمان انرژی اتمی در کنار نامه نمایندگان مجلس و تغییر جهت یک روزنامه در مسأله هسته‌ای و پیش‌بینی آینده مذاکرات، اخبار مهم هسته‌ای هستند. در حالی که اصولگرایان به دنبال تابلو‌ جدیدی برای خود هستند، نخستین نشست مهم اصلاح‌طلبان در سال جدید با حضور سید محمد خاتمی تشکیل شده است.

دلیل سقوط ۱۵۸۱ واحدی بورس در یک روز چیست؟


شرق درباره «سقوط ۱۵۸۱ پله‌ای شاخص بورس» نوشته: در جریان معاملات روز گذشته بازار سرمایه، شاخص بورس با سقوط هزارو۵۸۱ پله‌ای از ۷۶ به ۷۴هزار واحد سقوط کرد. این دومین روز متوالی است که شاخص‌ها در بازار سرمایه سر به سقوط گذاشته است. هرچند عوامل مختلفی در این افت دخیل بوده است اما اغلب کار‌شناسان سیاست‌های پولی و بانکی دولت را در این جریان مقصر می‌دانند و عنوان می‌کنند که دولت با اتخاذ برخی سیاست‌ها، ناخواسته موجبات رکود، افزایش بیکاری و ورود نقدینگی به بخش غیرمولد را فراهم کرده است.

این کار‌شناسان تأکید دارند خروج نقدینگی‌ها از بازاری که صرفا از تولید و اشتغال حمایت می‌کند، در ‌‌نهایت نتیجه‌ای جز افزایش سفته‌بازی در بازارهای غیرمولد و افزایش تورم و بیکاری نخواهد داشت. پس از انتشار اوراق جدید مشارکت با نرخ ۲۳درصد، بانک‌ها در مسابقه‌ای به افزایش نرخ سود سپرده‌های روزشمار، کوتاه‌مدت و بلندمدت پرداختند. هفت‌میلیون سهامدار خرد با سودهایی به‌مراتب بالا‌تر از بازار سرمایه و رسیدن به منفعتی بدون ریسک بانک‌ها را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرده‌اند. اگرچه تحلیلگران معتقدند این افراد را غیرحرفه‌ای‌های بورس شامل می‌شوند و حرفه‌ای‌ها سر جای خود می‌مانند اما از تاثیرات غیبت غیرحرفه‌ای‌ها نیز نمی‌توان غافل بود. بر این اساس آن‌ها معتقدند هرچقدر نرخ سود سپرده‌های بانکی و اوراق مشارکت بیشتر باشد، خواب بازار سرمایه نیز افزایش می‌یابد.

شرق ادامه داد، در تحلیل چرایی اتفاقات منفی بورس در سال ۹۳ کار‌شناسان به ‌غیر از تصمیمات بانکی دولت، اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و سیاست‌های انقباضی در بودجه را نیز بی‌تاثیر نمی‌دانند. از آنجا که هنوز قیمت بنزین و گازوییل برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها اعلام نشده، سرمایه‌گذاران در تصمیم‌گیری برای ادامه فعالیت شرکت‌ها برای برنامه‌ریزی تولید و داشتن صورت‌های مالی مناسب با ابهام مواجه هستند. در حقیقت وجود ابهام در تعیین قیمت گازوییل و بنزین پس از هدفمندی یارانه‌ها، سبب شده تا بسیاری از شرکت‌ها در ابتدای سال به‌ویژه در فروردین‌ماه نرخ‌هایی غیرقطعی اعلام کنند که این ابهام تا پایان فروردین بر بازار سرمایه تاثیر خواهد داشت.

این روزنامه از عامل چهارم ریزش‌ها هم نام برده و نوشته: به‌ گفته کار‌شناسان افزایش قیمت سوخت و خوراک در بخش‌های پتروشیمی و پالایشگاهی، افزایش قیمت مازوت در بخش سیمان، افزایش قیمت گاز برای فولادی‌ها و افزایش بهای برق صنعتی از مهم‌ترین مولفه‌های اثرگذار بر بازار محسوب می‌شوند. البته سهامداران در انتظار انتشار گزارش‌های مجامع هستند و این گزارش‌ها می‌تواند به بهبود بازار در نتیجه افزایش اقبال فعالان بازار منتهی شود.

حیدر مستخدمین‌حسینی، کار‌شناس بورس نیز درباره «افت دور از انتظار شاخص» به شرق گفته: شاخص بورس معمولا پیشخوان اقتصاد دولت‌هاست. افت شاخص‌ها که از اواخر سال گذشته اتفاق افتاد در ابتدا تحت شرایط موجود، به نظر منطقی می‌رسید. دولت با تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها، تعیین قیمت گاز و بحث معادن تاثیراتی بر بازار سرمایه داشته که افت شاخص‌ها را موجب شد اما واقعیت آن است که دلیل شکل‌گیری اتفاقات اخیر بورس موضوعی فرا‌تر از تصمیمات قیمتی و بودجه‌ای دولت است.

از آنجا که شرایط محیطی که بورس را دربر می‌گیرد، تعیین‌کننده روند شاخص‌هاست بنابراین به نظر می‌رسد کاهش شاخص بورس به عوامل غیراقتصادی مرتبط باشد.

همیشه بین بهبود شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی با شاخص‌های بورس یک رابطه خطی وجود دارد. هر زمان شرایط در این بخش‌ها بهبود می‌یابد، شاخص‌ها نیز صعودی می‌شود. اما این برای نخستین ‌بار است که با وجود بهبود شرایط کلی در کشور، شاخص‌ها به طرز غریبی افت می‌کند. به‌همین‌دلیل این اتفاق را می‌توان در بورس نادر‌دانست.

همواره بحث تسهیل فضای کسب‌وکار و شاخص‌های کلان اقتصاد ارتباط مستقیم و گسترده‌ای با بازار سرمایه دارد. بر همین اساس نیز بورس را پیشخوان اقتصاد دولت‌ها می‌دانند. وقتی سطح قیمت‌ها و تورم تا حدی مهار و بازار از بی‌نظمی خارج شده است افت شاخص‌ها دور از انتظار به نظر می‌رسد. حتی علاوه بر تثبیت نسبی شرایط اقتصادی، روابط بین‌الملل نیز از فضایی مثبت‌تر برخوردار شده و امید به سرمایه‌گذاری و رشد تولید شکل گرفته است. از این‌رو گمان می‌رود از یک خلأ تصمیم‌گیری در رنج باشیم. دولت به بهای بهبود بازار پول، بازار سرمایه را متضرر می‌کند. وقتی دولت شرایط را برای افزایش نرخ سود بانکی فراهم می‌کند و افزایش سود اوراق را تصویب می‌کند، باید منتظر بیرون‌رفتن سرمایه‌ها از بورس باشیم. در چنین شرایطی ورود دولت به بازار سرمایه و تدوین برنامه‌های حمایتی برای آینده اقتصاد کشور از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

۵۰ هزار سانتریفیوژ نسل ۴ در راه نطنز


روزنامه جوان ترجیح داده ‌که سخنان رئیس سازمان انرژی اتمی درباره غنی‌سازی را به تیتر نخست خود تبدیل کند. این روزنامه نوشته است: رئیس سازمان انرژی اتمی در گفت‌و‌گو با یک برنامه تلویزیونی از برنامه این سازمان برای استقرار ۵۰ هزار سانتریفیوژ نسل ۴ در نطنز ‏ برای تأمین سوخت پنج رآکتور هسته‌ای تولید برق کشور خبر داد.

علی‌اکبر صالحی یکشنبه شب در برنامه ثریا با بیان اینکه الان تأسیسات نطنز اگر بخواهد تأمین کننده سوخت سالانه بوشهر باشد، باید ۵۰ هزار ماشین نسل اولی ‏‏درون آن باشد و باید ۳۰هزار سانتریفیوژ دیگر ‏ساخته شود تا تأسیسات غنی‌سازی نطنز فقط برای یک سال ‏بوشهر سوخت تهیه کند، گفت: حالا ما نیروگاه بوشهرهای دیگر هم داریم، پس باید تأسیسات غنی‌سازی نطنزهای دیگری هم بسازیم. ولی به خاطر ‏هزینه زیادی که در پی خواهد بود باید نسل جدید را بیاوریم. واحد کار غنی‌سازی ماشین‌های قدیمی یک و نیم سو است در ‏حالی که الان نسل جدید ماشین‌ها یعنی نسل ۴ توانی برابر با ۲۴ سو دارند یعنی ۱۵ برابر است. ما دیگر نطنز را با نسل اول و ‏دوم و سوم پر نمی‌کنیم، ما به دنبال پرکردن آن با نسل ۲۴ سو هستیم، حالا شما اگر ۵۰ هزار تا ۲۴ سو ‏داشته باشید می‌شود حدود یک میلیون سو. یک میلیون سو یعنی اینکه سوخت پنج شش رآکتور و نیروگاه برق هسته‌ای را ‏می‌توانند پاسخگو باشند. ‏ صالحی با اشاره به اینکه فعلا از ۲۰ هزار سانتریفیوژ ‏ نطنز ۹ هزار تایش کار می‌‏کند، افزود: الان نیز حدود هفت هشت تن اورانیوم غنی شده تولید کرده‌ایم، ولی برای یک سال نیروگاه بوشهر ما باید ۵۰ هزار ‏ماشین داشته باشیم که ۳۰ تن اورانیوم غنی شده تولید کنیم و هشت سال فاصله داریم تا بتوانیم یک سالمان را تأمین بکنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی ‏ ادامه داد: الان با روس‌ها در حال مذاکره هستیم و به خوبی هم این مذاکرات جلو رفته است و اگر بخواهیم چهار نیروگاه هسته‌ای دیگر را هم شروع می‌کنیم که ان‌شاالله کلنگ اول را امسال می‌زنیم و بعد به فاصله دو سال به دوسال کلنگ‌های بعدی را می‌زنیم و تاجایی که ممکن است این‌ها را بومی‌سازی می‌کنیم.

وی در پاسخ به اینکه می‌توان امید داشت که ما نیروگاه بعدی را مثلاً ۳۰ درصد خودمان بسازیم و نیروگاه بعدی را ۷۰ درصد گفت: همین کار را می‌خواهیم انجام دهیم. برای همین است که می‌گوییم به فاصله دوسال وگرنه ما می‌توانستیم چهار تا نیروگاه را همزمان شروع کنیم. همان‌طور که امارات همزمان چهار نیروگاه بزرگ که ۶۰۰۰ مگاوات می‌شود هرکدام ۱۵۰۰ مگاوات یعنی شش تا مثل بوشهر را همزمان شروع کرد. یا ترکیه که قرار است کار‌شناسان روسی چهار تا رآکتور مثل بوشهر را همزمان برایشان شروع کنند.

روزنامه اعتماد هم درخواست دوباره منتقدان مذاکرات از ضرغامی را با تیتر «رویکرد حمایت از مذاکرات را تغییر دهید» مورد توجه قرار داده و نوشته است: ۱۱۱ تن از نمایندگان مجلس طی نامه‌ای به رییس سازمان صدا و سیما خواستار افزایش حضور منتقدان ژنو در رسانه ملی شدند. این نمایندگان مخالف عقد توافقنامه هسته‌ای ژنو که تاکنون در بین اهالی بهارستان بیشترین سابقه حضور در صدا و سیما را طی هشت ساله گذشته داشته‌اند، با آغاز دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+ ۵ در تلاش هستند تا میزان این حضور را بیشتر کرده بلکه به نوعی تاثیر خط مشی خود بر پشتوانه مردمی دولت و دستگاه‌های اجرایی و نظارتی در کنترل و مهار مذاکرات هسته‌ای را تقویت کنند: تلاشی که طی چند ماهه گذشته با مخالفت نمایندگان مجلس، مقامات ارشد کشور و همچنین عزت الله ضرغامی، رییس سازمان صدا و سیما به نتیجه نرسید.

با این وجود، نمایندگان منتقد ژنو امیدوار هستند که این نامه بتواند آنان را به هدف اصلی خود یعنی افزایش حضور منتقدان مذاکرات در گام اول و تغییر نگرش در روند جاری مذاکرات در گام نهایی برساند.

به گزارش فارس، نمایندگان منتقد روند جاری مذاکرات هسته‌ای در بخشی از نامه خود به رئیس سازمان صدا و سیما آورده‌اند که «در نامه قبلی تعدادی از نمایندگان درخواست برگزاری جلسات نقد توافق ژنو در رسانه ملی را تقدیم آن جناب کردند ولی حضرتعالی در پاسخ به درخواست ایشان پاسخ فرمودید که حمایت از توافقنامه ژنو در دستور کار رسانه ملی است و فعلارویکرد انتقادی به مصلحت نیست، بماند که بسیاری از نمایندگان ملت نیز مصالح کشور را در این حوزه حتما در نظر گرفته‌اند که این درخواست را داشته‌اند ولی جا دارد که جنابعالی مجددا درخواست را بررسی و دنبال نمایید».

در همین راستا و در جهت حمایت از این نامه روز گذشته، تعدادی از نمایندگان مخالف مذاکرات هسته‌ای طی نطق‌هایی در صحن علنی به محتوای این نامه و ضرورت موافقت با آن اشاره داشته و از نمایندگان خواستند تا مواضع خود را در برابر اقدامات اخیر تغییر دهند.

قانون در پاسخ به اینکه «آیا اجرای «توافق ژنو» با اختلال روبه‌رو شده است؟»، نوشته: در حالی که فضای رسانه‌ای ایران تحت تاثیر ثبت نام مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها قرار دارد و این روز‌ها واژه «یارانه‌‌ها» بیش از هر واژه دیگری در گوشه و کنار شهر به گوش می‌رسد، توافقی میان ایران و غرب روی زمین مانده است که اجرایی نشدنش می‌تواند مسیر حرکت ایران و شش کشوری که پای میز مذاکره با ایران نشسته‌اند تا فردا شرایط بهتری را رقم بزنند، تغییر دهد. سؤالی که در این میان مطرح است و پاسخ دقیقی برای آن نمی‌توان یافت این است: آیا اجرای توافق ژنو با اختلال روبه‌رو شده است؟

در باب چرایی پرسیده شدن این سؤال دلایل فراوانی وجود دارد. موضوع تنها این نیست که چند روزی از واریز قسط چهارم دارایی‌های بلوکه شده ایران می‌گذرد و خبری از اعلام خبر واریز قسط چهارم نیست. مسئله اینجاست که سرنوشت قسط سوم نیز مبهم باقی مانده است. شاید برخی از فعالان سیاسی با استناد به قطعنامه‌هایی که علیه ایران صادر شده است بتوانند بر درازای این فهرست بیفزایند اما مسئله اینجاست که پرداخت پول اندکی از دارایی‌های ایران در قالب هشت قسط توافقی است که میان ایران و ۱+ ۵ صورت گرفته است واجرایی نشدن آن می‌تواند سؤالات فراوانی را به ذهن متبادر کند.

بر اساس توافق صورت گرفته مقرر بود ایران ۴.‌۲ میلیارد دلار از پول‌های بلوکه شده حاصل از فروش نفت خود را دریافت کند. برای اجرایی شدن این موضوع مقرر شد بانک‌هایی که مشمول تحریم نیستند معرفی شوند تا پول‌ها به ایران پرداخت شود.

سال گذشته وقتی مقامات ایران در برابر این پرسش قرار گرفتند که آیا پول‌های آزاد شده وارد ایران شده‌اند یا خیر، با این پاسخ روبه‌رو شدند: این پول‌ها برای واردات کالاهای مجاز نظیر غذا و دارو مورد استفاده قرار خواهد گرفت، اما این همه ماجرا نبود. حتی قسط دوم نیز پس و پیش به ایران پرداخت شد و ماجرا ابعادی بیش از آنچه داشت، یافت.

سیدعلی خرم امروز هم در موضوع هسته‌ای برای روزنامه آرمان یادداشتی با تیتر «ادامه موفقیت در وین۳» نوشته و گفته است: مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ برای سومین بار در وین انجام گرفت و علاوه بر نظارت دکتر ظریف و خانم اشتون بر کلیات مذاکرات، معاونین آنان یعنی دکتر عراقچی و خانم هلگا اشمیت طی ۲ روز ۴ دور مذاکره درباره مسائل محتوایی برنامه جامع یعنی دومین بخش از «برنامه اقدام مشترک» برگزار نمودند.

نشست پایانی مذاکرات وین ۳ را خانم اشتون و دکتر ظریف برگزار و در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک اجلاس بعدی را برای روز ۲۳ اردیبهشت در وین اعلام کردند. طبیعتا اکنون که مذاکرات به مسائل محتوایی رسیده است باید انتظار داشت زمان بیشتری به خود اختصاص دهد و تلاش‌های بیشتری صورت گیرد. جمهوری اسلامی ایران در این مرحله باید بتواند بر روی یک برنامه عملی با گروه ۱+۵ به توافق برسد به ترتیبی که تأسیسات هسته‌ای خود را حفظ نموده و به فعالیت‌های هسته‌ای کماکان ادامه دهد اما اعتماد جامعه جهانی را از طریق نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی جذب نماید. یقینا عبور از این مرحله سخت است ولی روند مثبت مذاکرات تاکنون نشان داده جمهوری اسلامی ایران اراده مستحکم دارد که ضمن حفظ دستاوردهای خود، اعتماد جامعه جهانی را نیز به دست آورد.

همچنین گروه ‌۱+ ۵ تاکنون نشان داده که از حداقل حُسن نیت لازم برخوردار است و قصد همکاری با ایران را دارد تا اعتمادسازی صورت گیرد. این موقعیت بسیار استثنایی است که مذاکره‌کنندگان ایرانی از آن برخوردار هستند و قصد دارند در همین فضای مثبت، مذاکرات مربوط به برنامه جامع را به پایان رساند. البته ناگفته نماند که تلاش‌های مختلف و گوناگون تندرو‌ها برای برهم زدن نظم این مذاکرات و وقوع حوادث طبیعی ولی غیرقابل کنترل در صحنه جهانی می‌تواند مذاکرات حاضر را تحت تاثیر قرار دهد. بطور مثال حوادث اوکراین و انضمام کریمه به روسیه روابط بین روسیه با آمریکا و اروپا در گروه ۱+۵ را می‌تواند شکننده سازد. یا مصوبه کنگره نمایندگان و سنای آمریکا درباره عدم صدور ویزا برای آقای حمید ابوطالبی به دلیل عضویت در گروه دانشجویان گروگانگیر در سفارت آمریکا در تهران می‌تواند برخی را در ایران ترغیب به تندروی در قبال آمریکا بنماید.

همچنین توافق ۲۰میلیارد دلاری نفت در برابر کالا بین روسیه و ایران قادر است شکافی در درون گروه ۱+۵ به وجود آورد. به هر ترتیب با وجود سختی مذاکرات در اجلاس‌های وین ولی همانطور که ایران و گروه ۱+۵ هوشیارند، نبایستی عامل زمان که می‌تواند صحنه را عوض کند، نادیده گرفت و باید مذاکرات در اسرع وقت به نتایجی ملموس و غیرقابل شکست برسد تا حوادث اعم از طبیعی یا غیرطبیعی نتوانند آن را تحت تأثیر قرار دهند.

مذاکرات وین۳ نیز در‌‌ همان فضای مثبت دارای دستاوردهای مخصوص به خود بود که یادآور روند مثبت گذشته است. طرفین با تبادل نظر روی موضوعات محتوایی و از جمله نحوه اعتمادسازی بر روی ادامه کار رآکتور آب سنگین اراک به پایتخت‌های خود بازگشتند تا پس از مشورت با مقامات سیاسی و متخصصین فنی و هسته‌ای خود دوباره به مذاکرات بازگردند. خانم کا‌ترین اشتون در کنفرانس خبری مشترک با دکتر ظریف نتیجه مذاکرات را اینگونه توصیف کرد: «تفاوت‌هایی برای رسیدن به توافق وجود دارد و ما در تلاش هستیم شکاف‌ها و فاصله‌هایی که بین گروه‌های مذاکره‌کننده وجود دارد را کاهش دهیم‌».

دکتر ظریف نیز در همین نشست خبری اعلام کرد: «ما وارد مرحله بعدی مذاکرات می‌شویم و تلاش داریم فاصله‌ها را کم کنیم و مجموعه‌ای از موضوعات اساسی که باید در قالب یک توافق جامع قرار گیرد را مورد تفاهم قرار دهیم.» بدین‌ترتیب گفت‌وگو‌ها و تلاش‌های طرفین برای رسیدن به توافق بر روی موضوعات محتوایی که اساس و پایه برنامه جامع برای اعتمادسازی را تشکیل می‌دهد در فضای مثبت ادامه دارد.

«تابلوی جدید» بر سردر اردوگاه اصولگرایی


شرق فعال ‌شدن احزاب اصلاح‌طلب و اصولگرا در آغاز سال جدید را در مطلبی با تیتر «باد‌ها خبر از تغییر فصل می‌دهند» مورد توجه قرار داده و نوشته است: بادهای بهاری ۹۳ به احزاب هم رسیده ‌است؛ از تلاش برای بازگشایی خانه احزاب تا فعال‌شدن تشکل‌های سیاسی چپ و راست. امید به نوید‌های دولت روحانی در گشایش فضای سیاسی است یا نزدیک‌شدن به موعد انتخابات مجلس، هرچه هست این جوشش با ماه‌ها و حتی سال‌های دولت گذشته، قابل قیاس نیست. تنها دو نشست خبری در اردوگاه احزاب اصولگرا همین هفته برگزار می‌شود. از آن‌سو حزب کارگزاران با تحولات جدیدی شروع به خانه‌تکانی کرده و حزب اعتمادملی هم خبر داده که نشست‌های بهاری خود را به‌زودی برگزار می‌کند. اگرچه تکلیف دو حزب مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی که بعد از رخدادهای سال ۸۸ غیرقانونی اعلام شده‌، همچنان معلوم نیست.

احزاب مهم و اصلی اصلاح‌طلب مانند اعتمادملی و کارگزاران که بعد از رخدادهای سال ۸۸ به این‌سو تقریبا در کما رفته بودند، از اواخر سال گذشته کم‌کم خود را بازیافته‌اند. حزب «اعتماد ملی» هم بعد از چهارسال سکوت بهمن‌ماه سال گذشته فعالیت خود را از سر گرفت و اخیرا محمدجواد حق‌شناس، عضو شورای مرکزی این حزب در حاشیه دیدار نوروزی خود با «هاشمی‌رفسنجانی» گفته که این حزب به‌زودی جلسات بهاری خود را فعال می‌کند. از آن‌سو، از چندی قبل هم اخباری مبنی بر خانه‌تکانی در شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی می‌رسید؛ رفتن عده‌ای و اضافه‌شدن برخی دیگر. با تایید این اخبار در سال‌جاری معلوم شد این حزب هم که در سال‌های اخیر فعالیت چندانی نداشته به‌دنبال یک خانه‌تکانی جدید است. «غلامحسین کرباسچی» در تازه‌ترین اظهارنظر خود به روزنامه «اعتماد» گفته ‌بود: «ما به فکر انتخابات آینده مجلس هستیم، حزب کارگزاران در تمام انتخابات‌ها فعال بوده و در انتخابات آتی نیز شرکت خواهد کرد».

حزب اسلامی کار و سلف آن خانه کارگر هم، اگرچه همواره خود را در مرز اصولگرایی و اصلاح‌طلبی تعریف کرده‌اند اما در بزنگاه‌های تاریخی در کنار اصلاح‌طلبان قرار گرفته‌اند. این حزب اعلام کرده که هفتم اردیبهشت‌ماه قرار است همایشی برگزار کند. همایش اگرچه نام «تقدیر از زنان کارگر» را بر پیشانی دارد اما به نظر می‌رسد، مقدمه‌ای است برای فعالیت‌های انتخاباتی. «محمد نیشابوری» سخنگوی این حزب گفته، شورای سیاسی این حزب قرار است با شورای سیاسی احزاب اصلاح‌طلب، جلسه‌هایی تشکیل دهند، اما این جلسات انتخاباتی نیست و موضوعات به‌صورت فراگیر مطرح می‌شود.

از آن ‌سو هم خبر رسیده که نخستین جلسه شورای مشورتی اصلاح‌طلبان در سال ۹۳ عصر شنبه در حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدمحمد خاتمی تشکیل شده است. خروجی شبه‌بیانیه این جلسه اگرچه صبغه سیاسی ـ انتخاباتی ندارد اما بر ضرورت حل جمعی و عقلانی مشکلات حاد کشور و حمایت از دولت دکتر روحانی در جهت پیشبرد منافع ملی تأکید دارد. شورای مشورتی اصلاح‌طلبان از توانمندان جامعه و کسانی که نیاز کمتری به دریافت یارانه در شرایط کنونی دارند می‌خواهد که با انصراف داوطلبانه از دریافت آن در فرصت باقیمانده در این اقدام ملی شرکت کنند.

همچنین قرار است فردا (سه‌شنبه) نشست خبری جبهه پیروان خط امام و رهبری در دفتر هفته‌نامه جام (متعلق به جامعه اسلامی مهندسین) از اعضای جبهه، برگزار شود. این جبهه که از حدود ۱۷ تشکل و حزب سیاسی تشکیل شده، سال گذشته با فقدان دبیرکل و چهره تاثیر‌گذار جناح راست سنتی روبه‌رو شده بود، اما نخستین همایش را بدون حبیب‌الله عسگراولادی، اواخر اسفندماه برگزار کرد. باهنر، رییس جدید این جبهه که همزمان دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین هم هست،‌‌ همان روزهای بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری و به‌دنبال ناکامی اصولگرایان گفته بود اصولگرایان باید به دنبال ایجاد یک حزب فراگیر باشند. به‌نظر می‌رسد از برنامه‌های دبیرکل جدید و جوان این جبهه، با دورنمای انتخابات مجلس فردا رونمایی شود. این درحالی است که دو روز پیش هم خبری رسید مبنی بر دیدار جبهه اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان با دبیرکل جدید جبهه پیروان خط امام و رهبری.

جمشید ایرانی، دبیرکل حزب فرزندان ایران گفته بود: «این دیدار در جهت تقویت فضای به وجودآمده در کشور پس از انتخابات ریاست‌جمهوری دور یازدهم بود.» از آن سو جبهه پایداری، که شاکله ایجادش حمایت از دولت دهم بود، بعد از ناکامی نامزد اصلحشان «سعید جلیلی» در انتخابات ریاست‌جمهوری، تقریبا دیگر محلی از اعراب نداشت و به جز نمایندگان منتسب به این جریان در مجلس، فعالیتی از این جبهه مشاهده نمی‌شد. با این حال، این جبهه هم اعلام کرده ‌است که اولین نشست خبری خود را امروز برگزار می‌کند. «حجت‌الاسلام محمد ناصر سقای‌بی‌ریا»، سخنگوی جبهه پایداری گفته‌ است که در این نشست، قرار است برنامه‌های این تشکل سیاسی در سال جدید اعلام شود.

ابتکار هم در بخشی از مطلبی درباره تلاش‌های اصولگرایان برای به دست آوردن موقعیت از دست رفته نوشته است: عقلای اصولگرا به دنبال پیدا کردن نامی جدید در مقابل ائتلاف «اعتدال و اصلاحات» هستند تا حداقل بتوانند اقلیتی قوی را در مجلس دهم شکل دهند، اقلیتی که می‌تواند‌‌ همان نقش اقلیت مجلس ششم را بازی کند. این جریان در مدت زمان باقی مانده تا اسفند ۹۴ به دنبال مشخص کردن خطوط خود با تندرو‌ها، به ویژه اعضای جبهه پایداری است. آن‌ها اعتقاد دارند این تندروی‌ها بیشترین ضربه به جریان اصول گرایی طی سال‌های گذشته زده است.

باید دید که این بار این جریان سیاسی کشور با چه تابلویی وارد بازی شطرنج سیاسی ایران در زمین انتخابات مجلس دهم خواهد شد.

اعتماد هم «درخواست خاتمی و اصلاح طلبان از مردم» را ذیل خبر جلسه شورای مشورتی اصلاح‌طلبان مورد توجه قرار داده و نوشته است: بحث هدفمندی یارانه‌ها و ضرروت یاری دولت برای انصراف جمعیتی از شمار دریافت کنندگان آن به نخستین شورای مشورتی اصلاح طلبان هم رسید. نشست مشورتی اصلاح طلبان شنبه‌ای که گذشت در دفتر محمد خاتمی در خیابان یاسر برگزار شد، از همه طیف‌ها و گروه‌های اصلاح طلب هم نمایندگانی آمده بودند، از کارگزاران گرفته تا سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و مشارکت و غیره همه بودند: محمدرضا خاتمی، غلامحسین کرباسچی، حسین مرعشی، محمد هاشمی، محمد سلامتی، محسن آرمین، محمدعلی نجفی و... نشستی صمیمی با حضور همه یاران دیروز و امروز خاتمی، نشستی که در آغاز حال و هوای دید وبازدید نوروزی داشت با رسیدن موج بحث اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها رنگ و بوی جدی و کار‌شناسانه‌ای به خود گرفت. محمد علی نجفی و محمد ستاری فر، رؤسای سابق سازمان برنامه وبودجه در این باره گزارشات مبسوط و دقیقی به اعضای شورا دادند: گزارشاتی که اهمیت درخواست دولت از مردم برای نه به یارانه را جدی‌تر و حیاتی‌تر می‌کرد. در پایان گزارش چهره‌های اقتصادی نشست، به اعضا درباره ضرورت انصراف از دریافت یارانه نقدی ۴۶ عضو این شورا متفق‌القول بر همکاری با دولت برای اقناع مردم به انصراف از یارانه تأکید کردند.




اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۶
انتشار یافته: ۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
بعد جوانان شما تنباکوهای عربی رو مصرف می کنن
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
واقعا دست روزنامه کیهان درد نکنه که به ما نشون میده کشورهای دنیا چقدر بدبخت و بیچاره و منزوی هستند و ما خبر نداریم و فقط رنگ و لعاب و زرق و برق اونارو میبینیم
حاج حسین دستت درد نکنه
پاسخ ها
ali
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
همه چی آرومه من چقدر خوشبختم .................... و ادامه شعر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
اعلان آمادگی جایگاه های سوخت ببرای افزایش قیمت!!!
اخه افزایش قیمت آمادگی می خواد؟؟؟!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
ريزش بورس امروز هم ويرانگر شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
من سهام داشتم امروز همه را میفروشم از بورس خارج می شوم پارسال گفتند بیاید پولتون را برای اقتصاد کشور در بورس قرار دهید گذاشتیم نصف شد جالب در یارانه ها هم گفتند هر که داشت بگه دو بار ضرر کردیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۵
پولمو رو بخاطر اينكه گفتند سود بانك مشكل داره ريختم تو بورس. ولي فهميدم تنها راه حفظ سرمايه تو ايران دلال بودن. بايد دلار ميخريدم. بايد طلا ميخريدم
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟