محققان بیمارستان تحقیقاتی اطفال سنتجود در ممفیس امریکا نوعی ترکیب دارویی را با موفقیت آزمایش کردهاند که سیستم ایمنی بدن با استفاده از آن، سلولهای آلوده به مالاریا را درمان کرده و موجب میشود این انگل ظرف 48 ساعت در بدن موشها دیگر وجود نداشته باشد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از ایسنا، دانشمندان دریافتند با هدفقراردادن پروتئینی خاص در انگل مالاریا موسوم به ATP4، میتوانند بر تغییرات گلبولهای قرمز خون آلوده اثر بگذارند چون ATP4 نقش مهمی در تنظیمکردن تعادل سدیم انگل ایفا میکند.
با استفاده از ترکیبی به نام (+)-SJ733 تیم علمی توانست از فعالیت ATP4 جلوگیری کند. این موضوع منجر به کوچکشدن، سختترشدن و تغییر شکل سلولهای آلوده به انگل مالاریا شد و تمامی این تغییرات مشخصههای گلبولهای قرمز در حال پیرشدن هستند.
این علائم موجب شد سیستم ایمنی بدن، سلولها را جهت نابودکردنشان شناسایی کرده و سلولهای سالم را دستنخورده رها کند. در موشهای تحت بررسی، ترکیب (+)-SJ733 هشتاد درصد انگلهای مالاریا را ظرف 24 ساعت از بین برد و پس از 48 ساعت این انگلها دیگر در خون وجود نداشتند.
نتایج حاصله نشان میدهد SJ733 و ترکیبات دیگر آن که به شیوهای مشابه عمل میکنند، در مبارزه جهانی علیه مالاریا بسیار کارآمد خواهند بود. دانشمندان اکنون به دنبال آزمودن (+)-SJ733 در آزمایشهای بالینی بر روی انسان هستند.
جزئیات این دستاورد علمی در مجله مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم آمریکا منتشر شد.