نشانه‌های تلخی از فراموشی حادثه پلاسکو‌، در 9 روز!

ابهامات پیرامون فروریختن ساختمان پلاسکو و حواشی‌اش آنقدر زیاد است که هرکداممان چندین گمان در ارتباط با آن شنیده‌ایم اما انبوه این گمانه زنی ها و حتی شایعات فراوانی که پیرامون این حادثه منتشر می‌شود، نتوانسته مانع از فراموش شدن اصل ماجرا در چند روز شود!
کد خبر: ۶۶۰۵۵۴
|
۰۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۲ 27 January 2017
|
25050 بازدید
|
ابهامات پیرامون فروریختن ساختمان پلاسکو و حواشی‌اش آنقدر زیاد است که هرکداممان چندین گمان در ارتباط با آن شنیده‌ایم اما انبوه این گمانه زنی ها و حتی شایعات فراوانی که پیرامون این حادثه منتشر می‌شود، نتوانسته مانع از فراموش شدن اصل ماجرا در چند روز شود!

به گزارش «تابناک»، بسیاری از افرادی که برای نخستین بار تصاویر فروپاشی ساختمان پلاسکو و تبدیل آن به تلی از آوار را دیدند، تصاویر مشهور ریختن برجهای تجارت جهانی در آمریکا برایشان تداعی شد؛ شباهتی که شنیدیم تیتر نخست برخی رسانه های خارجی نیز شد، با این تفاوت که در یازده سپتامبر تهران، خبری از برخورد هواپیما نبود و «حریق» به تنهایی جور ریختن نخستین آسمانخراش ساخته شده در خاورمیانه را کشید.
 
البته برخی با این ادعا موافق نیستند و فرضیاتی مانند وقوع انفجار در طبقات فوقانی پلاسکو را مطرح می‌کنند و این گونه نتیجه می‌گیرند که برج 17 طبقه اسکلت فلزی نمی‌ریخت اگر انفجاری در آن رخ نداده بود. فرضیه‌ای که برخی از موافقانش، برای اثباتش دلایلی نیز می‌تراشند و مستنداتی نیز ارائه می‌کنند.
 
این در حالی است که فرضیات دیگری نیز در این خصوص مطرح شده است. از جمله فرضیه قدرتمندی که همان ساعات نخست پس از وقوع حادثه مطرح و موجب شد مقامات انتظامی و امنیتی نخستین تکذیبیه را در خصوص حادثه صادر نمایند؛ فرضیه نگهداری برخی مواد منفجره در این ساختمان که ساعاتی پس از ریختن ساختمان و رقم خوردن فاجعه، قویا تکذیب شد.
 
فرضیه وقوع حادثه‌ای تروریستی، دیگر گمانی بود که در این خصوص مطرح شد و موافقان و مخالفانی یافت. با این ملاحظه که هرچه از زمان وقوع حادثه دور شدیم، واقعی بودنش بیشتر زیر سوال رفت چراکه برخلاف تمامی حوادث تروریستی، در این رویداد هیچ تروریستی مسئولیت نپذیرفت.
 
این در حالی است که جدای گمانه‌زنی‌ها و شایعات مطرح در این باره، حدس و گمان های وارد و ناوارد زیادی در خصوص دیگر حواشی حادثه پلاسکو نیز مطرح می‌شود. از جمله درباره تعداد جان باختگان این رویداد و واقعی یا غیرواقعی بودن اخبار منتشر شده در این باره. روایت هایی که حجم انبوه اخبار منتشر و تکذیب شده پیرامون این حادثه، بر شمارشان افزوده و ابهامات این حادثه را بسیار فراوان کرده است.
 
 
این حجم از توجه عمومی به فرضیات مطرح در ارتباط با وقوع حادثه و رویدادهای پس از حادثه، در حالی‌ست که برخی نکات مهم و کلیدی در خصوص ریختن سازه 17 طبقه اسکلت فلزی واقع در قلب پایتخت به کل مورد توجه قرار نگرفته و هیچ تلاشی برای جلب توجه در این خصوص نیز صورت نگرفته و نمی‌گیرد. درست برخلاف دوران پس از فروریختن برجهای تجارت جهانی در آمریکا و دیگر کشورها!
 
هرچه پس از یازده سپتامبر در آمریکا، شخصیت های علمی و نهادهای قانونی کوشیدند چرایی فروریختن آن برج های مدرن را بررسی کرده، از منظر علمی آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و موجب شکل گیری جهشی در ساخت سازه ها در آینده شوند، در کشورمان، در حادثه فروریختن پلاسکو تنها چیزی که مورد توجه قرار نگرفت، بررسی علمی ماجرا بود.
 
رویکردی عجیب که شاید باورکردنی نباشد. از این رو که می‌دانیم متخصصان بسیاری در کشورمان در حوزه ساختمان مشغول به دانش اندوزی و انجام کارند و از دانشکده ها و پژوهشکده های مختلف گرفته تا امثال سازمان نظام مهندسی و وزارت مسکن و شهرسازی، نهادهای فراوانی نیز در این ارتباط فعالیت می‌کنند. مجموعه ای بزرگ از متخصصان و نهادهای مسئول که هرچه همگان کوشیدند درباره پلاسکو و حواشی آن کسب اطلاع کرده، بدانند و اظهار نظر نمایند، واکنش ایشان تنها سکوت بوده و بس!
 
انگار نه انگار که می‌بایست بررسی کرد چرا این سازه فروریخت؟ آیا در طراحی سازه آن خطایی وجود داشت، یا در اجرایش خوب عمل نشده بود؟ اگر ضعف سازه عامل ریختنش بود، چه می‌شد کرد که از فروریختنش جلوگیری شود و چه باید کرد در آینده سازه های مشابه یا حتی ساختمان های نوساز از گزند چنین آسیب های مرگباری در امان باشند؟
 
اصلا چگونه می‌شود فهمید اشکال پلاسکو چه بوده و چه چیزی عامل ریختنش شده؟ آیا بررسی این موضوع ایجاب نمی‌کند که کمیته ای متشکل از متخصصان شکل گرفته و بررسی این رویداد هولناک را در دستور کار قرار دهد؟ آیا برای ارزیابی های اینچنینی، شروع کار پیش از برچیدن آوارهای حادثه ضرورت نداشت؟
 
از همه اینها مهم‌تر، آیا میان انبوه نهادهایی که در حوزه شهرسازی و امور ساختمانی مشغول به فعالیت هستند و هزینه های موجه و غیرموجه زیادی به جامعه تحمیل می‌کنند، هیچ نهادی موظف به بررسی علمی و تخصصی حوادثی مانند فروریختن پلاسکو نیست؟ اگر نیست، پس کارکرد چنین نهادهایی چیست و اگر هست، پس چرا به فاصله 9 روز از وقوع یکی از هولناک ترین اتفاقات ساختمانی در کشورمان، هیچ اظهارنظر رسمی و تخصصی در این خصوص صورت نگرفته است؟ آیا این قصور بزرگ‌تر از قصوری که منجر به ریختن برج قدیمی و مشهور تهران شد، نیست؟!

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۳۸
انتشار یافته: ۲۵
منتقد ترسو
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
دلتون خوشه به فارغ التحصيلان بی سوادی که بیایند بررسی چی رو بکنند سواد بود جلوی دانشگاه موسسات تهیه و توزیع پایان نامه رونق نمی گرفت.البته می دونیم شما همه اینارو می دونید و خواستید تلنگر بزنید...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
درست صحبت کن ، خودت بی سوادی ، کافر همه را به کیش خود پندارد.
از سرزمين هاي شمالي
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۴۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۰
با اين مسئول هاي بي سواد بايد در انتظار بدتر از اينهابود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۵۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
اینقدر موضوع ساده است که نیاز به تجلیل و بررسی تمی از متخصصان ندارد. هر کسی در رشته عمران تحصیل کرده باشد و متوسط به بالا باشد یک نفره موضوع را بررسی میکند. در همان تمرهای اول مهندسی عمران یکی از عیوب سازه های فلزی عدم مقاومت در برابر آتش سوزی است.
عدم وجود عایق اتش سوزی بر روی اسکلت ساختمان (که در زمان ساخت این سازه در هیچ کجای دنیا رایج نشده بود و الان در کشورمان اجباری است)
و عدم رعایت مباحث ایمنی مبجث 3 مقررات ملی در زمینه آتش سوزی.
عدم آگهی مردم
میشه این موضوعات را یکم بسط بیشتری داد. از نظر سازه ای هم نوع فروریزش قابل بررسی سازه ای است و کار پیچیده و سختی نیست.

ولی اینکه رویکرد مناسبی در کشور چهت درس عبرت گرفتن و همچنین اصلاح ساختارها و جود ندارد سخن درستی است که به خوبی شاره فرمودید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
مهندس! نظرت راجع به اون فیلم انفجار طبقات پایینی چی هست؟!!!
کارآگاه گجت
|
France
|
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
آخه شما بگید تو این مملکت چه کاری بر اساس علمی انجام میشه که حالا بخوان پیامدهای یک حادثه رو بصورت علمی بررسی کنن!!!
تنها چیزی که خوب پیشرفت کرده و کم کم داره علمی میشه، پاس کاریه!!!! البته نه توی فوتبال!! بلکه بین ارگان های مسول!
البته در کنارش نباید چشم روی پیشرفت و علم مون در صدور تکذیبیه رو ببندیم!!

من از الان این نوشته رو تکذیب می کنم، اصلاً تو تخصص و دایره کاری من نیست که مطلب بنویسم، کار کار این نویسنده های مغرضه!!!!
مهندس سازه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۰۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
برای مهندسین سازه (از جمله خود من) این اتفاق، مسئله پیچیده ای نیست.
ولی متاسفانه کسی نیست که جویای علل این اتفاق باشد. صدا سیما و روزنامه در پیله سیاسی خود گرفتارند و با متخصصان غیر سیاسی بیگانه.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom |
۲۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
دوست عزیز باالعکس اظهار نظر در مورد چنین مسائلی نیازمند لحاظ کردن تمامی جوانب از قبیل عمر سازه و خوردگی ستونها و ... بوده و صد البته کار اسانی نیست. معمولا طراحی سازه ساده تر از عیب یابی و یا کشف دلایل فروریزش گسترنده آن هست.
از شما بعید بود که با عنوان مهندس سازه جنین نظر خامی رو بدید. هر مهندس سازه ای نمی تواند در مورد این مسائل اظهار نظر کند.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
کاش می شد نظر یه متخصص تخریب هم اینجا بود و تشریح میکرد که آتش طبقه 11 چطور موجب انفجار های همزمان متعدد در طبقات مختلف پایین تر میشه.مهندسان سازه مان که واقعا خیلی دارند زحمت میکشند!!!!!!!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
| United Kingdom |
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
با توجه به حوزه کاری خودم، به ضرس قاطع میتونم بگم که مهندس تخریبی در این مملکت وجود ندارد که نظرش رو جویا بشیم....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
ببخشید وقتی متاسفانه مهندس ناظر با یه کمی پول چشمش را می بنده شما می خواهی چی را بررسی کنی
علیرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۳۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
بعداز حادثه ی یازده سپتامبر کلی از سایتها وروزنامه های وطنی بنابروظیفه ی خطیر اطلاع رسانی ورسالت آگاه سازی هم وطنان(البته با چاشنی توهم توطئه)شروع به به بررسی کارشناسی وچه بسا تخصصی چگونگی فروریختن برج های مرکزتجارت جهانی نمودند،ولی درمورد حادثه ی غم انگیز پلاسکو فعلا اغلب رسانه ها،خبرگزاری هاوسایتها تمام وقت مشغول اخبار حاشیه ای وملاحظه کاریهای سیاسی وجناحی هستند.ومتاسفانه مسئولین مربوطه بجای درس گرفتن وتجربه اندوزی ازاین حادثه ی غمبار واندیشیدن وعملی کردن راهکارهای علمی فعلا سرگرم بهانه تراشی وانداختن توپ به زمین همدیگر هستن و....داغی بر دل مردم ماند وبس
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۴۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
ضمن نهایت احترام و همدردی با خانواده های داغدیده اعم از آتشنشانان محترم و مردم عادی در این غم بزرگ، آنچنان جنبه های عاطفی توسط سایت ها و خبرگزاریها شدت یافت که اصل مسئله فراموش شد.
محصور بودن یک برج فلزی 17 طبقه در میان ساختمانهای بی شمار و نداشتن فضای باز در اطراف
عدم رعایت مقررات روز آمد ایمنی
عدم پیش بینی راه های خروج اظطراری کافی با توجه به حجم جمعیت
عدم توجه به توانایی ساختمان در تحمل بار ثابت و متحرک
ناباوری به حفظ جان و رها کردن هر چیز دیگر در مواقع خطر
و مثل همیشه غافلگیر!! شدن بعلت خوش خیالی
arash
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
با سلام
درمقایسه بین 11 سپتامبر و حادثه پلاسکو منو یاد دیالوگهای دایی جان ناپلئون می اندازه که جنگ ممسنی و کازرون و لرستان را هم ردیف کشور گشایی های ناپلئون بناپارت می دانست و توقع داشت که هیتلر با او متحد بشه تا شر انگلیسیها را بکنند و البته مقایسه مش قاسم و مارشال رومل.
علی مورانلی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۱۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۸
قبل از بررسی علت فروریزی ساختمان پلاسکو باید از خود پرسید ؛ آیا مسئولین مملکتی نمی بینند از اول میدان انقلاب تا تقاطع وصال شیرازی جوانکهایی که پلاکارتهای بزرگ در دست با نوشته " تهیه پایان نامه دکترا ، کارشناسی ارشد ،پروپزال و ... " !!! معنی اینها یعنی : گرفتن مدرک بیسوادی !!! چرا هیچ ارگانی دخالت در این امور نمی کند ؟ من هر وقت از کنار این پلارد بدستها رد می شوم ساعتها اعصابم بهم ریخته است ! به خود می گویم فردا پزشکان و مهندسانی با همین پایان نامه ها فارغ التحصیل شده و سرنوشت مریضها و ساختمانهای نوساز به دست این پزشکان و مهندسان بیسواد سپرده می شود که معلوم است نتیجه اش چه خواهد بود ! اما در مورد فرو ریزی ساختمان پلاسکو باید گفت ، چون در خبرهای ارگانهای مسئول پنهان سازی است لذا کسی به خبرهای مسئولین اعتمادی نداشته و دامن شایعه ها گسترده است . اما فرریزی ساختمان پلاسکو زمانی صورت گرفت که در طبقات چهارم و پنجم انفجار شدیدی رخ داد . فیلم این انفجار موجود است و تا زمانیکه مسئولین از واقعیت انفجار پرده برداری نکنند شایعات همچنان خواهد بود .
hossein
|
Canada
|
۰۰:۱۳ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
سرایدارساختمان را مواظب باشید اطلاع دارد چه کسانی شب قبل از انفجار رفت وامد داشتند بدن ها ازمایش موادمنفجره نکرده اند تند تند دفن کنندتا کسی نفهمد جریان چی بوده
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟