وقایع رخ داده برای اصغر فرهادی کارگردان فیلم سینمایی «فروشنده» این گزاره را پررنگ ساخته که ممکن است اتفاقات به وقوع پیوسته، شانس فرهادی را برای دریافت دومین جایزه اسکارش افزایش دهد و با توجه به نگاه به شدت ضدترامپ حاکم در هالیوود، فرهادی به عنوان یکی از نشانه های اعتراض به سیاست های ترامپ برنده دومین جایزه اسکار شود و درخششی کم سابقه را در تاریخ این جوایز سینمایی به نام خود ثبت کند.
به گزارش «تابناک»؛ پس از آنکه ترانه علیدوستی از حضور در مراسم اسکار برای فیلم «فروشنده» به دلیل ایجاد ممنوعیت ورود برای شهروندان هفت کشور از جمله ایران انصراف داد، این پرسش مطرح شد که آیا فرهادی نیز رویکرد مشابهی را در پیش میگیرد؟ همزمان خبرهایی آمد که حکایت از عدم امکان سفر فرهادی به آمریکا مطابق با دستور اجرایی ترامپ حکایت داشت اما روابط عمومی اصغر فرهادی این موضوع را رد کرد و گفت او به زودی نظرش را اعلام میکند؛ با این حال، در حالی که روابط عمومی دفتر اصغر فرهادی اعلام میکند که این فیلمساز سرشناس برای سفر به آمریکا منع قانونی ندارد، یک روزنامه انگلیسی ادعا کرد، شاید اصغر فرهادی نتواند در مراسم اسکار 2017 شرکت کند.
روزنامه انگلیسی «دیلی میلر» نوشت: «با توجه به اینکه «دونالد ترامپ» سفر اتباع چند کشور از جمله هفت کشور اسلامی را به آمریکا به حالت تعلیق درآورده است، این نگرانی وجود دارد که اصغر فرهادی، کارگردان فیلم نامزد اسکار «فروشنده» نتواند در مراسم هشتادونهمین دوره جوایز سینمایی اسکار شرکت کند.» و بدین ترتیب مشخص شد فرهادی با همان مشکلی مواجه است که اکثر ایرانیان فاقد پاسپورت آمریکایی با آن مواجه هستند؛ هرچند احتمالاً دولت آمریکا برای برخی اشخاص نظیر فرهادی استثناهایی قائل می شود.
در این شرایط ورایتی گزارش داد، یک سخنگوی آکادمی علوم و هنرهای سینمایی، بامداد یکشنبه به وقت ایران در واکنش به این گزارشها بیانیهای منتشر کرد که در آن آمده است: «آکادمی، صرف نظر از تفاوتهای ملی، قومی یا مذهبی، دستاوردهای هنر فیلمسازی را که در جستجوی عبور از مرزها و صحبت کردن با تماشاگران در سراسر دنیا است، تجلیل میکند. ما به عنوان حامی فیلمسازان – و حقوق همه انسانها – در سراسر جهان، بسیار نگران هستیم که اصغر فرهادی، کارگردان فیلم برنده اسکار "جدایی نادر از سیمین" از ایران، به همراه بازیگران و عوامل فیلم "فروشنده" که امسال نامزد اسکار شده است، به خاطر مذهب یا کشورشان از ورود به کشور منع شوند.»
با انتشار این بیانیه می توان تمرکز جریان قدرتمند در آکادمی علوم و هنرهای سینمایی بر فرهادی را مورد توجه قرار داد؛ جریانی که به لحاظ گرایش سیاسی عمدتاً دموکرات هستند و از تمام توانشان برای پیروزی هیلاری کلینتون در انتخاب استفاده کردند. این جریان به شدت با رویکرد جمهوری خواهان در زمینه های مختلف مخالف است و اکنون در صدر جریان منتقد دولت نوظهور آمریکا قرار دارد. بنابراین اگر به فرهادی توجه ویژه ای شود و داوران پرشمار آکادمی اسکار متاثر از رفتاری که با فرهادی شده، به «فروشنده» رای دهند، نباید تعجب کرد.
در صورت رقم خوردن چنین وضعیتی، باید تاکید کرد که احتمال بردن جایزه اسکار توسط اصغر فرهادی نسبت به دوره های پیشین به مراتب افزایش یافته است و این کارگردان ایرانی می تواند یکی از برنده های این کشمکش سیاسی در آمریکا باشد. مراسم اعطای جوایز هشتادونهمین دوره جوایز سینمایی اسکار روز ۲۶ فوریه ۲۰۱۷ (یکشنبه ۸ اسفندماه) در دالبی تئاتر لسآنجلس برگزار میشود.