بلومبرگ طی گزارشی نوشت: ایرانیان مقیم آمریکا که برای سرمایهگذاری در ایران تلاش میکردند، اکنون از ترس سیاستهای ترامپ به دنبال خروج هرچه سریعتر داراییها و فروش اموال خود در ایران هستند.
به گزارش فارس، بلومبرگ طی گزارشی نوشت پس از اینکه سال گذشته تحریمها علیه ایران برداشته شد، ایرانیان مقیم آمریکا تلاش برای سرمایهگذاری در کشور خود را آغاز کردند اما با توجه به روی کار آمدن دونالد ترامپ، بسیاری از آنها قصد دارند تا از این کار صرفنظر کنند.
اریک فراری، وکیل متخصص در زمینه تحریمها در واشنگتن در این رابطه گفت:« در نیمه نخست پارسال، ما تماسهای بسیاری از طرف کسانی داشتیم که در تلاش برای بررسی فرصتهای تجاری در ایران بودند... این تماسها تاحدی از زمان انتخابات (ریاست جمهوری آمریکا) متوقف شده است. ما در ماه گذشته یا حدودا آن موقع درخواستهای زیادی برای جواز فروش اموال یا انتقال داراییها داشتیم.»
پس از اینکه ترامپ توافق هستهای سال 2015 را «فاجعه» نامید و متعهد شد که رفتار خصمانهای با جمهوری اسلامی ایران داشته باشد، خوشبینی در میان حدود یک میلیون ایرانی مقیم آمریکا از بین رفت.
*جو پیچیده
شهلا زریننژاد پس از بازنشستگی عادت داشت که میان شهر محل زندگی خود هارتفورد و زادگاهش تهران در رفت و آمد باشد. اکنون وی کنجکاو است بداند که آیا باید آپارتمانش در تهران را به بفروش بگذارد یا نه.
این زن 71 ساله میگوید: «بیثباتی بسیاری در مورد کارهایی که ترامپ ممکن است انجام دهد، وجود دارد...اگر آمریکا ایران را خشمگین کند، ممکن است تا زمانیکه اوضاع آرام شود، قادر نباشم به آنجا سفر کنم.»
انتخاب ترامپ، جو تجاری سخت کنونی را پیچیدهتر کرده است چراکه توافق هستهای به تمامی محدودیتهای آمریکا علیه فعالیتهای تجاری با ایران پایان نداده است. برخی کالاهای کشاورزی و وسائل پزشکی به همراه تجهیزات و خدمات امنیت هوانوردی غیرنظامی هنوز به مجوز دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا نیاز دارد. بانکهای بینالمللی از تامین مالی پروژهها دوری میکنند زیرا از گرفتار شدن در تحریمهای پابرجای آمریکا علیه ایران واهمه دارند. برخی از سلب مالکیتها نیز نیازمند مجوز دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا است به عنوان مثال مواردی مربوط به اموال ایرانیها پس از اینکه شهروند آمریکا شدند.
در میان بیثباتی ناشی از سیاستهای ترامپ، فرهاد علوی، مدیر گروه حقوقی اکریویس در واشنگتن نیز با تماسهایی از سوی مشتریان برای خارج کردن سریعتر داراییها از ایران مواجه است.
وی گفت: «برخی نگران هستند که مجوزهای دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا توسط ترامپ باطل شود و واهمه دارند که نتوانند سلب مالکیت کنند.»
«از طرفی نگرانی دیگری در مورد تقویت ارزش دلار وجود دارد. در این صورت پولشان ارزش خود را از دست میدهد از اینرو آنها میخواهند این پول را زودتر از ایران خارج کنند.»
*دور دوم
بلومبرگ در ادامه مینویسد، میزان سرمایهگذاری خارجی، معیاری است که برای میزان موفقیت توافق هستهای در انتخابات پیش روی ریاستجمهوری در 19 می استفاده خواهد شد. رئیسجمهور حسن روحانی از این توافق حمایت کرده است.
جو سرمایهگذاری در ایران برای ایرانیهایی که در کشورهای اروپایی زندگی میکنند و میخواهند وارد بازار 80 میلیونی ایران شوند، تماما متفاوت است. شرکتها در فرانسه، سوئد، آلمان به سرعت برای امضای قراردادهای هوایی، خودرویی و زیرساختی با ایران حرکت کردهاند.
علی دادپی، اقتصاددان در دانشگاه سنت ادوارد در تگزاس که در مورد ایران تحقیق میکند، معتقد است: «اروپا، در سیاستهای جداگانه تجاری به یک مدل تجاری خوب با ایران رسیده است.»
وی افزود: «برخلاف آمریکا که از سال 1980 روابط دیپلماتیک را با ایران قطع کرد، کشورهای اروپایی در دهههای گذشته روابط و تعاملات اقتصادی با ایران داشتهاند و در مورد فرصتها و پتانسیلها واقعبین هستند... آمریکا اینگونه نیست و در نتیجه حتی پتانسیلها به خوبی تشخیص داده نشده است.»
وی افزود: «دولت ایران آمار رسمی در مورد سرمایهگذاری ایرانیهایی که در خارج زندگی میکنند را منتشر نمیکند.»
برخی از ایرانیهای مقیم آمریکا میگویند عناد و دشمنی ترامپ به زندگی شخصی و تجاری آنها صدمه زده است. ممنوعیت مسافرت برای شهروندان جمهوری اسلامی ایران و 5 کشور دیگر،حفظ روابط با خویشاوندان و تجار را دشوار ساخته است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.