سیلاب آذربایجان را میتوان بزرگترین حادثه سال 96 خواند؛ حادثهای بزرگ که علاوه بر خسارات فراوان مادی، ده ها کشته بر جای گذاشت و نارضایتیهای فراوانی به دنبال داشت. این را نتیجه نظرسنجی «تابناک» در این باره نشان میدهد.
به گزارش «تابناک»؛ قرار گرفتن کشورمان در کانون وقوع حوادث فراوان طبیعی و نیز انواع بلایای طبیعی و حوادثه قهریه، این انتظار را به وجود آورده که آمادگی وقوع هر رویداد و بحرانی را داشته باشیم و علاوه بر آن، به گونهای از وقوع حوادث پیشگیری کنیم که حوادث هولناک نیز به سادگی قابل رفع و رجوع باشند، در حالی که برعکس این وضعیت در کشورمان دیده میشود.
این را میشود از بحرانی شدن سیلاب اخیر در آذربایجان دریافت که متأسفانه به جان باختن شمار زیادی از هموطنانمان منجر شد؛ رویدادی که از قبل قابل پیش بینی بود و گزارش های هواشناسی، از وقوع احتمالی آن خبر میداد، ولی جدی گرفته نشد تا حادثهای مخرب و دردناک را شاهد باشیم که حتی خسارات جبران پذیر نیز در کوتاه مدت جبران شدنی نیست.
دردناک تر آنجاست که میبینیم حتی پس از وقوع حوادث مختلف نیز، آن گونه که باید و شاید در مدیریت حوادثها و بحرانهای ناشی از آنها موفق نیستیم؛ مثل حادثه سیلاب اخیر در برخی مناطق شمال غرب و غرب کشورمان که عملکرد دولت در آن مورد نقد بسیاری از مردم بود و مجابمان کرد با طرح یک نظرسنجی، دیدگاه کاربران پرشمار را درباره آن جویا شویم.
به این صورت که از شما پرسیدیم: «عملکرد دولت را در رسیدگی به سیل زدگان آذربایجان چگونه ارزیابی میکنید؟» و دریافتیم که به باور یک سوم رأی دهندگان، دولت عملکرد ضعیتی در رسیدگی به این حادثه و حادثه دیدگان آن داشت. درصدی بزرگ، بسیار قابل توجه و البته نگران کننده که با توجه به ابعاد حادثه اخیر و نزدیکی آن با شهرهای مختلف، نگران کننده تر به نظر میرسد و از برآورده نشدن توقع های عمومی از دولت در خصوص مدیریت بحران و رسیدگی به مشکلات مردم در حوادث مختلف حکایت دارد.
این در حالی است که میبینیم از دید حدود 22 درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی، عملکرد دولت مطلوب نبوده و انتظار بیشتری از ایشان در این حادثه میرفت؛ هر چند مجموعه اقدامات صورت گرفته، «ضعیف» هم نبوده است. نارضایتی کمتری که شاید دلیل بروز آن، قرار گرفتن کشورمان در کانون حوادث مختلف طبیعی و غیر طبیعی و ضرورت آمادگی بالای دولتمردان برای مقابله با تبعات این حوادث باشد.
انتظاری بحق که برآورده نشده و عده ای را مجاب کرده که عملکرد دولت در خصوص رسیدگی به سیلاب اخیر را مطلوب ارزیابی نکنند؛ نکته ای کلیدی که بنا بر آن میتوان نتیجه گرفت، بیش از نیمی از کاربران، از عملکرد دولت در سیلاب اخیر راضی نبودهاند و یا آن را ضعیف میدانند و یا کمتر از سطح توقعشان.
این در حالی است که در مقابل این نارضایتی ها، تنها 45 درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی عملکرد دولت در این حادثه را «مطلوب» ارزیابی کردهاند. یعنی رضایت کمتر از نیمی از شرکت کنندگان در این نظرسنجی از عملکرد دولت مردان که حکایت از شکافی بزرگ میان ایشان و مردم در رسیدگی به یک حادثه دارد، به هیچ وجه قابل قبول و رضایت بخش نیست و باید ترتیبی داد که جبران شود.