بسیاری از افراد نمیدانند هدف از دریافت مالیات چیست و آیا مالیاتی که از آنها گرفته میشود، منصفانه است یا نه؟ مالیات از جمله مهمترین منابع تأمین سرمایهی لازم جهت عمران و آبادانی کشور بهشمار میرود، اما چنانچه مبلغی که بهعنوان مالیات بر اشخاص یا کسبوکارها تحمیل میگردد از درآمد و توان مالیاتدهنده فراتر باشد، شکی نیست که مشمولان پرداخت مالیات بهعلت احساس خسارت، از تسویهی بدهیهای مالیاتی خود شانه خالی خواهند کرد. در ادامه قصد داریم توضیح بدهیم مالیات چیست و بر چه مبنایی محاسبه میشود. همچنین بهطور مختصر به بررسی ویژگیهای نظامهای مالیاتی کارآمد میپردازیم.
مالیات هزینهای اجباری است که توسط یک نهاد دولتی (در سطح محلی، منطقهای یا ملی) بهمنظور تأمین هزینههای مالی فعالیتهای دولت، تعیین و دریافت میشود. در علم اقتصاد، مالیات به هر نهاد یا شخصی که بارِ مالیاتی پرداخت میکند، از کسبوکارهای مشمول پرداخت مالیات گرفته تا مصرفکنندگان نهایی محصولات یک کسبوکار، تعلق میگیرد. همانطور که گفته شد، هدف دولتها از دریافت مالیات، تأمین سرمایهی لازم جهت تحقق پروژهها و خدمات عمومی است. پرداخت مالیاتِ تعیینشده، یک وظیفهی اجباری محسوب میشود و چنانچه نهاد یا شخصِ مشمول بهعمد از پرداخت بدهیهای مالیاتی خود شانه خالی کند، از سوی مراجع قانونی مجازات خواهد شد. جمعآوری مالیات نیز توسط مراکزِ تحت نظارت دولت صورت میگیرد.
نرخ مالیات چیست و چه کسی آن را تعیین میکند؟
نرخ مالیات عبارت است از مبلغی که شخص یا شرکت ملزم به پرداخت آن است. این مبلغ توسط دولت و برمبنای درآمدِ مشمول مالیات اشخاص یا شرکتها تعیین میشود.
مالیات بر درآمد چیست؟
مالیات بر درآمد به مالیاتی گفته میشود که دولت برای درآمد مالیِ حاصل از فعالیتهای اقتصادی هر شخص یا کسبوکاری تعیین میکند. طبق قانون، مشمولان پرداخت مالیات باید سالانه فرم بازگشت مالیات بر درآمد را تکمیل کنند تا دولت به استناد این فرم تصمیم بگیرد که آیا شخص یا کسبوکار مذکور بدهی مالیاتی دارد؟ یا مشمول حق استفاده از استرداد مالیات میشود؟ مالیات بر درآمد از جمله منابع کلیدی تأمین سرمایههای موردِنیاز دولت جهت تأمین بودجهی پروژهها و خدمات عمومی بهشمار میرود.