سید مرتضی خاتمی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به بحرانی شدن چالش آب در کشور گفت: مناقشه در خصوص آب در بین مناطق مختلف کشور و چالش های جدید در روابط بین کشورها با موضوع آب در آینده نه چندان دور اتفاق خواهد افتاد و تنها راه، پیشگیری و اتخاذ تدابیر مناسب است.
نماینده مردم ماهنشان و ایجرود در مجلس شورای اسلامی افزود: با مصرف ۷۵ درصد از آبهای زیرزمینی، منابع آبی را تاراج کردهایم و باقیمانده این آبها در حال شور شدن است؛ اما با این حال اراده منسجم و قوی در جهت کنترل این چالشها در سطح ملی و منطقه ای دیده نمیشود.
خاتمی اظهار کرد: کشور ما با مصرف بیش از ۸۰ درصدی آبهای تجدید پذیر، رکوردار جهان بوده و این درحالی است که متوسط بارندگی سالانه کشور ۲۴۲ میلی متر و یک سوم میانگین جهانی است؛ در کنار مصرف بالا، کاهش باران، افزایش تبخیر و تغییر الگوی بارش از دلایل کاهش منابع آب تجدید شونده است.
وی افزود: ۴۰درصد از منابع آب سطحی و ۶۰ درصد از منابع زیر زمینی ، ترکیب مصرف ۱۰۰ میلیارد متر مکعبی در کشور را تشکیل می دهد.
وی گفت:۹۰ درصد از مصرف آب در حوزه کشاورزی است که با استفاده از آبیاری قطره ای و مکانیزه می توان میزان مصرف را کاهش داد .از سوی دیگر استفاده از مزیت نسبی و تغییر الگوی کاشت از محصولات پر مصرف به محصولات کم مصرف با توجیه اقتصادی مناسب ، راهکار دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بر اساس برنامه ششم برای تعادل بخشی منابع آب های زیرزمینی، کاهش برداشت ۷ میلیارد متر مکعبی پیش بینی شده است و با استفاده از منابع آب غیرمتعارف (شیرین سازی آب های شور دریا ) در انتهای برنامه افزایش منابع آب تجدید پذیر کشور به ۳۰۰ میلیون متر مکعب مورد نظر است.
خاتمی یادآور شد: در حوزه مهار آبهای مرزی، مهار و تنظیم آب به میزان ۱.۵ میلیارد متر مکعب و احداث شبکه آبیاری و زهکشی تا ۱۰۰ هزار هکتار مورد نظر است.
نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اضافه کرد: عزم ملی با تدابیر مناسب در جهت کنترل چالش آب ضرورت دارد .اصلاح ساختار اقتصاد آب کشور ، استفاده از فناوری های نوین ،افزایش بهره وری و صرفه جویی در مصرف آب و همچنین کاهش هدر رفت آب در مسیر انتقال بایست مورد توجه جدی قرار گیرد . بی تردید برای کنترل این بحران، فرصتهای زیادی از دست رفته و خیلی وقت پیش زنگها به صدا درامده است و تاخیر بیشتر به هیج وجه شایسته نیست.