رییس کل بانک مرکزی در واکنشی نسبت به نوسانات اخیر بازار ارز عوامل فصلی و انتظارات ناشی از تحولات روابط بین الملل را دلیل اصلی این جریان عنوان کرده است. وی از مردم خواسته تا به جای بردن پولهای خود در بازار ارز در بانکها سپردهگذاری کنند، چرا که هم بازده بالاتری دارد و هم اینکه با ریسک همراه نیست.
به گزارش ایسنا، طی روزهای گذشته بازار ارز دچار نوسانی متفاوت در سال جاری شده و قیمت دلار در روندی رو به رشد مرز ۴۰۰۰ تومان را پشت سر گذاشت. دلار اکنون با قیمتی نزدیک به ۴۰۵۰ تومان در بازار ارز معامله میشود، موضوعی که این روزها مورد بحث کارشناسان و مدیران اقتصادی قرار دارد.
در حالی طی این مدت مسئولان بانک مرکزی در باره چرایی نوسان و رشد قیمت دلار واکنشی نداشتند که رییس کل بانک مرکزی به عنوان بالاترین مقام رسمی سیاستگذاری در بازار ارز طی اظهاراتی به تشریح شرایط فعلی پرداخته و از عوامل تاثیرگذار در بازار سخن گفته است.
ولیاله سیف در یادداشتی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده با توضیح اینکه بازار ارز تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون سیاستهای کلان اقتصادی، روند متغیرهای بنیادین و کلان، تحولات در روابط سیاسی و اقتصادی بینالمللی، تغییرات نرخ برابری ارزهای جهان روا و عامل انتظارات قرار دارد گفته که نرخ ارز بر متغیرهای اقتصادی همچون صادرات، واردات، سرمایه گذاری، تولید، مصرف و تورم آثار مختلف و غیرهمجهتی دارد. در این شرایط رویکرد بانک مرکزی براین امر استوار است که به عنوان سیاست گذار ارزی روند تعادلی مناسبی از نرخ ارز را دنبال کند تا متضمن حداکثر شدن منافع اقتصادی کشور به نحو پایدار و متناسب با رویکردهای اقتصاد مقاومتی باشد.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه این بانک در حال رصد و پایش روند نرخ ارز در بازار است گفته که شرایط فعلی متاثر از عوامل فصلی و انتظارات ناشی از تحولات روابط بین المللی قرار دارد با این حال بانک مرکزی نسبت به استمرار روند ثبات در بازار و دفع اختلالات اقدام خواهد کرد.
وی در این باره به جریان نوسانات بازار ارز در پاییز سال گذشته و کنترلی که از سوی بانک مرکزی بر آن انجام شد اشاره داشته است. باید یادآور شد که در پاییز سال قبل با توجه به عوامل تاثیرگذار از جمله افزایش تقاضای فصلی و زمان تسویهحسابهای بدهیهای خارجی و سایر عوامل نرخ دلار از کانال ۳۵۰۰ عبور کرده و تا بیش از ۴۱۰۰ تومان پیش رفت.
سیف در بخشی از اظهارات خود به گونهای مردم را تشویق کرده تا به جای ورود به بازار ارز در بانکها سرمایه گذاری کنند. در اظهارات رییس کل بانک مرکزی آمده که بردار نرخ بازدهی بازارهای دارایی داخلی به نحوی است که نرخ سود واقعی سیستم بانکی به صورت مطلوبی مثبت بوده و در مقایسه با بازدهی بازار ارز که توام از ریسک است بسیار جذابتر خواهد بود.
رئیس شورای پول و اعتبار تاکید دارد که این امر موجب میشود تا منابع مالی مردم ضمن برخورداری از بازدهی مناسب و فاقد ریسک در نظام بانکی صرف حمایت از تولید و اشتغال کشور شده و بازار ارز نیز علیرغم تلاش سفته بازان ارزی در ایجاد نوسان و بهرهبرداری از حاشیه سودهای کوتاه مدت بتواند در طول زمان به روند با ثبات خود متناسب با تحولات متغیرهای اقتصادی ادامه دهد.
اخیرا نوبخت-رئیس سازمان برنامه و بودجه - نیز در اظهاراتی به انتقادات نسبت به دولت درباره افزایش قیمت دلار پاسخ داده و به گونهای اینکه دولت به دنبال افزایش قیمت دلار باشد را رد کرده بود. وی گفته بود هر شخصی که دلار خریده با کاهش ارزش پول ما خوشحال و ثروتمند می شود اما ملت ما در برابر این موضوع فقیرتر خواهند شد و سیاست دولت مدیریت کردن این ارز شناور است و همانطور که پیشتر اشاره کردم دولت خواهان تقلیل ارزش پول ملی و افزایش قیمت دلار نیست و ما نیز به آن گروهی که دلار خریده است باید طور دیگری کمک کنیم که در کسب و کار خود موفق باشد.