پیشنهاد امیر قطر برای ایجاد یک توافق امنیتی جامع در خاورمیانه، پرده برداری لاوروف از راهبرد آمریکا در سوریه، تظاهرات مردم غرب دمشق در اعتراض به اشغالگری ترکیه، پیشنهاد برقراری آتشبس سی روزه در سوریه، گسترش همکاری های هسته ای میان عربستان و روسیه و اعزام صدها نیروی نظامی پاکستانی به عربستان، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به استفاده ارتش ترکیه از گازهای سمی در عفرین نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ شبکه الاخباریه سوریه گفت: ارتش ترکیه با استفاده از گازهای سمی علیه مردم روستای «ارنده» در اطراف عفرین در شمال سوریه، شماری از ساکنان این روستا را روانه بیمارستان کرد.
جمعه شب، شبکه الاخباریه سوریه اعلام کرد، شماری از شهروندان در این روستا براثر سلاح های حاوی گازهای سمی دچار خفگی و مسمومیت شدند.
دکتر «جوان محمد» مدیر بیمارستان عفرین گفت: چند شهروند که دچار تنگی نفس و خارش پوست و دیگر عوارض ناشی از گازهای سمی شده بودند به این بیمارستان منتقل شدند.
ارتش ترکیه 26 روز پیش (سی ام دی)، عملیات غیرقانونی شاخه زیتون را در منطقه عفرین در شمال سوریه آغاز کرد.
پیشنهاد امیر قطر برای ایجاد یک توافق امنیتی جامع در خاورمیانه
«شیخ تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر، خواستار توافق امنیتی جامع با حضور تمامی کشورهای خاورمیانه شد.
شیخ تمیم روز جمعه طی سخنانی در مراسم افتتاحیه کنفرانس امنیتی مونیخ اظهار داشت: زمان به دست آوردن امنیت جامع برای خاورمیانه، فراموش کردن گذشته، تمرکز بر نیازهای بشردوستانه و پایه های حاکمیت قانون و دستیابی به حداقل امنیت فرا رسیده است.
امیر قطر با بیان اینکه خاورمیانه در لبه پرتگاه است، گفت: ما با کمک جامعه بین المللی باید از شرایط دور شویم.
وی با بیان اینکه وجود اتحادیه اروپا نشان داده است که اتحاد براساس منافع امنیتی مشترک اولویت است، اظهار داشت: این اتحادیه راه های مسالمت آمیز برای تفاوت ها را فراهم کرده و این درسی برای منطقه ما در منطقه عربی محسوب می شود.
امیر قطر تنش میان دوحه با کشورهای تحریم کننده را ساخته تحریم کنندگان و بی فایده خواند و اضافه کرد: بحران خلیج فارس که همسایگان ما باعث آن شده اند، مانع از تشکیل اتحاد در منطقه شده است.
وی گفت: قطر با قدرت از بحران ناشی از تحریم خارج می شود و حاکمیت خود را در برابر همسایگان طمع کار حفظ خواهد کرد.
شیخ تمیم تأکید کرد: بی پاسخ گذاشتن مطالبات مردمی و بی عدالتی پرورش دهنده و شکوفا کننده تروریسم است. باید شرایطی فراهم کنیم که مانع گسترش و عضوگیری داعش شود.
وی متهم کردن ایدئولوژی افراط گرایی به عنوان عامل تروریسم خشونتبار را ساده سازی موضوع ارزیابی کرد و گفت: شکست ما در تأمین نیازهای اساسی مردم خود تغذیه کننده تروریسم در منطقه است.
کنفرانس امنیتی مونیخ از روز جمعه به مدت سه روز با حضور حدود سی تن از سران کشورها و دولت ها و بیش از صد وزیر، صحنه بحث و گفت وگو درباره چالش های امنیتی جهان است.
پرده برداری لاوروف از راهبرد آمریکا در سوریه
وزیر خارجه روسیه از راهبرد دولت آمریکا در سوریه پرده برداشت و گفت: واشنگتن قصد دارد تا ابد با نظامیانش در سوریه بماند. آشکار است که ایالات متحده راهبردی در دستور کار دارد که به اعتقاد من بر ماندن همیشگی در سوریه با نیروهای مسلحش استوار است.
لاوروف تصریح کرد: «آنها آماده میشوند با نقض حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه، بخش زیادی از خاک این کشور را از بخشهای دیگر آن جدا کنند.»
دیپلمات ارشد روس که با «یورونیوز» مصاحبه میکرد، افزود: «آمریکا به دنبال ایجاد حاکمیتهای شبه محلی هستند و قصد دارند با تکیه بر کردها، خودمختاری ایجاد کنند.»
تظاهرات مردم غرب دمشق در اعتراض به اشغالگری ترکیه
ساکنان منطقه «دمر» در غرب دمشق پایتخت سوریه در اعتراض به اشغالگری نظامی ترکیه در این کشور تظاهرات کردند.
شرکت کنندگان روز جمعه در این تظاهرات، تجاوز ترکیه و تروریست های همراه آن را به مناطق کردنشین سوریه محکوم کردند.
آن ها خواستار ورود ارتش سوریه برای دفاع از مناطق مورد حمله نظامیان ترکیه در این کشور شدند.
شرکت کنندگان از نهادهای بین المللی نیز خواستند از جنایات بیشتر ارتش ترکیه و تروریست های هم پیمان آن جلوگیری کنند.
همچنین دو روز گذشته نیز صدها تن از زنان عفرین در سوریه در اعتراض به حمله نظامی ترکیه و تروریست های هم پیمان این کشور به این منطقه، تظاهرات کردند.
پیشنهاد برقراری آتشبس سی روزه در سوریه
سوئد و کویت برای جلب توافق روسیه، پیش نویس اصلاح شده قطعنامهای را به شرکای خود در شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کردند که در آن برقراری آتش بس سی روزه در سوریه به منظور تسهیل ارسال و توزیع کمکهای بشردوستانه در این کشور پیشبینی شده است.
در پیش نویس این قطعنامه ـ که نسخه ای از آن در اختیار خبرگزاریها قرار گرفته ـ آمده است: آتش بسسی روزه در سوریه شامل حال گروههای تروریستی القاعده و همچنین تروریستهای داعش نخواهد شد؛ بنابراین، دولت سوریه این امکان را خواهد داشت که به عملیات نظامی خود در برخی مناطق به ویژه استان ادلب ادامه دهد.
قرار است، اواسط هفته آینده درباره پیش نویس این قطعنامه در شورای امنیت رأی گیری شود.
ششم فوریه نهادهای بشردوستانه سازمان ملل متحد حاضر در سوریه، خواستار برقراری آتش بس فوری به منظور ارسال کمکهای بشردوستانه برای غیرنظامیان و همچنین تخلیه زخمیها و بیماران از مناطق تحت محاصره شدند. اما شورای امنیت سازمان ملل متحد نتوانست در نشستی که در این باره برگزار شد، پیشرفتی کند، چون واسیلی نبنزیا سفیر روسیه در سازمان ملل متحد تأکید کرد، آتش بس بشردوستانه در شرایط کنونی در سوریه واقع گرایانه نیست.
گسترش همکاری های هسته ای میان عربستان و روسیه
یک هیأت اقتصادی روس به ریاست الکساندر نوفاک وزیر انرژی روسیه در پایان نشست گروه کار مشترک میان روسیه و عربستان جهت همکاری در زمینه انرژی به منظور تقویت همکاری های اقتصادی میان دو طرف رهسپار ریاض شد.
تارنمای شبکه تلویزیونی نبأ لبنان ضمن اعلام این مطلب افزود: ریاض و مسکو در دسامبر گذشته موافقتنامه نقشه راه همکاری در زمینه سوخت مسالمت آمیز هسته ای میان ریاض و مسکو را به امضا رساندند و به دنبال آن شرکت انرژی هسته ای روسیه «روس اتم» برای شرکت در مناقصه ساخت اولین نیروگاه هسته ای تولیدکننده برق در عربستان درخواست مشارکت داد.
این مناقصه در اواخر سال جاری میلادی برگزار خواهد شد و قرار است ساخت آن در اوایل سال آینده میلادی آغاز و هزینه آن مشترک از سوی دولت سعودی و شرکت مجری طرح پرداخت شود.
عربستان به دلیل وخامت اوضاع اقتصادی خود از طرح ساخت شانزده راکتور هسته ای تولیدکننده برق ظرف بیست سال آینده با هزینه ای بالغ بر 80 میلیارد دلار و همچنین ساخت نیروگاه آب شیرین کن صرف نظر و تنها به ساخت دو راکتور جهت تولید تقریبا 3 گیگاوات بسنده کرد.
از سوی دیگر، کریل دیمیتریوف، رئیس صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه گفت: شرکت سیبور به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده محصولات پتروشیمی روسیه ساخت پتروشیمی در عربستان به ارزش یک میلیارد و یک میلیون دلار را آغاز کرده است.
اعزام صدها نیروی نظامی پاکستانی به عربستان
روابط عمومی ارتش پاکستان طی بیانیه ای اعلام کرد، اسلام آباد قصد دارد در راستای گسترش همکاری های دفاعی خود با عربستان، نظامیان بیشتری را به این کشور اعزام کند.
در این بیانیه آمده است، این نظامیان جدید و همچنین نیروهایی که از قبل در عربستان حضور دارند، هرگز در مرزهای خارجی عربستان مستقر نخواهند شد و نوع مأموریت آنها متفاوت خواهد بود.
افزون بر این، سخنگوی ارتش پاکستان نیز اعلام کرد، اسلام آباد خواهان افزایش همکاری های دوجانبه دفاعی خود با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است.
گفتنی است، اسلام آباد در اردیبهشت سال جاری پنج هزار نظامی خود را به عربستان اعزام کرد.
برخی منابع اعلام کردند، هدف اسلام آباد از اعزام پنج هزار نظامی خود به عربستان حفاظت از این کشور در برابر حملات ارتش و حوثی های یمن است؛ اما وزارت خارجه پاکستان با انتشار بیانیه ای ضمن رد این موضوع اعلام کرد، نیروهای این کشور هرگز در مرزهای خارجی عربستان مستقر نخواهند شد.
گفتنی است، هم اکنون هزار و ۲۰۰ نظامی پاکستانی در عربستان به نیروهای ارتش سعودی آموزش می دهند.