در حالی که محمدعلی الحوثی، رئیس کمیته عالی انقلابی یمن با ارائه پیشنهادی به دبیر کل سازمان ملل و اعضای شورای امنیت، طرحی برای پایان جنگ در یمن پیشنهاد کرده، برخی از رسانههای ایران ـ که ظاهرا ادامه شرایط بغرنج مردم یمن را فرصتی برای ادعاهای پوچ انقلابیگری خود میدانند ـ عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و حمید بعیدینژاد سفیر ایران در لندن را آماج گرفته اند که چرا در خصوص یافتن راهی برای توقف درگیریها در یمن با مقامات انگلیسی مذاکره کردهاند؟
به گزارش «تابناک»؛ رئیس کمیته عالی انقلابی یمن وابسته به انصارالله، پیامی به دبیرکل سازمان ملل و اعضای شورای امنیت ارسال کرده که شامل طرحی برای پایان دادن به جنگ در این کشور است.
طرح انصارالله برای پایان دادن به بحران یمن، که تصویر نامه مربوط به آن در صفحه توئیتر محمدعلی الحوثی منتشر شده، «ابتکاری برای پایان تراژدی ناشی از تجاوز به یمن» نام دارد، ولی در متن آن به نام عربستان سعودی یا متحدان آن در حمله به یمن اشاره نشده است.
چارچوب پیشنهادی انصارالله، شامل شش بخش یعنی 1) تشکیل کمیتهای برای آشتی، 2) رجوع به صندوقهای رأی جهت انتخاب رئیس جمهور و رئیس پارلمان، به گونهای که همه مردم و احزاب و نیروهای سیاسی بتوانند در این انتخابات شرکت کنند، 3) تضمینهای بینالمللی به منظور آغاز بازسازی یمن و جبران ویرانیها، 4) جلوگیری از هر گونه تجاوز از سوی کشورهای بیگانه به این کشور، 5) اعلام عفو سراسری و آزادسازی همه افراد بازداشت شده طرفهای درگیر و 6)رجوع به همهپرسی برای حل هر پرونده مورد مناقشه است.
الحوثی در این نامه تأکید کرده، هر گونه راهکار برای بحران یمن بدون توقف حملات به این کشور و پایان دادن به محاصره هوایی، زمینی و هوایی «ریشهای» نخواهد بود.
پیشنهاد انصارالله در حالی مطرح شده که عربستان و متحدان این کشور، پس از سه سال حملات شدید به یمن، در مسیر تغییرات قابل اعتنا در صحنه درگیریها در یمن به بنبست رسیدهاند و ابعاد غیرانسانی حمله به یمن، سبب بروز اعتراضات جهانی به این جنگ و تأکید بر ضرورت پایان یافتن درگیریها شده است.
نهادهای وابسته به سازمان ملل، وضعیت یمن را با توجه به شدت شیوع بیماری و قحطی در این کشور، بدترین بحران انسانی کنونی جهان میدانند. در عین حال، شرایط یمن سبب شده که القاعده و داعش فرصت مناسبی برای حضور در این کشور به دست آورند.
ایران از سال 2015 میلادی و اندکی پس از آن ـ که ائتلاف سعودی جنگ خود علیه یمن را آغاز کرد ـ طرحی چهار مادهای برای پایان جنگ در یمن به دبیر کل سازمان ملل پیشنهاد نمود که آتش بس، کمکهای بشردوستانه، گفت وگوی داخلی بین یمنیها و ایجاد یک دولت فراگیر را شامل میشود.
نقشآفرینی ایران در مذاکرات درباره یمن، نه تنها امر پنهانی نبوده است، بلکه جنبش انصارالله نیز بر حضور ایران در هر مذاکرهای بر سر یمن اصرار دارد. البته ائتلاف طرفدار عربستان مانند تندروهای داخل ایران با نقشآفرینی ایران در مذاکرات در خصوص یمن موافق نیست و حتی در مذاکرات ژنو در خصوص آینده یمن، برای خدشه وارد کردن به اعتبار انصارالله مدعی شد که انصارالله مواضع مذاکراتی خود را با ایران هماهنگ میکند.
اکنون در شرایطی که عربستان در ماجراجویی خود در یمن به بنبست رسیده و همزمان با انتشار طرح پیشنهادی انصارالله برای توقف تجاوز به یمن، سفیر ایران در لندن اعلام کرده است که در جریان سفر معاون وزیر خارجه به انگلیس، موضوع تلاش برای توقف حملات به یمن و همچنین خارج کردن بند محکومیت ایران در قطعنامه پیشنهادی در شورای امنیت در مورد یمن نیز مورد مذاکره قرار گرفته است.
این خبر باعث عصبانیت برخی در داخل ایران شده است که تفاوت میان «تلاش برای پایان جنگ در یمن و محاصره این کشور» و پیشگیری از ایجاد دردسر حقوقی برای ایران در شورای امنیت از یک سو و «تن دادن به مذاکره بر سر منافع حیاتی ایران در منطقه» را از هم تفکیک نمی کنند. در حالیکه برنده قطعی پایان جنگ و رفع محاصره یمن، دوستان ایران در یمن خواهند بود.
به خاطر این عدم تفکیک هاست که همزمان با ارائه پیشنهاد حوثیها برای مذاکره، عدهای در برخی رسانههای ایران مدعی میشوند که نتیجه هرگونه توافقی، اعم از داخلی و یا خارجی در یمن، افزایش فشارها بر انصارالله است.
ما اکنون به شرایطی رسیدهایم که بگوییم « خداوند مردم یمن را از دست ولیعهد عربستان و تحلیل های اشتباه نجات دهد!»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.