حمله موشکی اسرائیل به فرودگاه نظامی «الضبعه» سوریه، تحریم چند فرد و شرکت ایرانی و ترکیه ای از سوی آمریکا، سعدالحریری مأمور تشکیل دولت جدید لبنان، اظهارات پامپئو در مورد براندازی نظام در ایران و آغاز تلاش های آمریکا برای دور کردن «صدر» از ایران، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ممنوع شدن حمله نظامی به ایران در مجلس نمایندگان آمریکا نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ مجلس نمایندگان آمریکا در ساعات پایانی روز پنجشنبه (به وقت تهران) به اتفاق آرا با اضافه شدن متممی به لایحه بودجه دفاعی این کشور در مخالفت با صدور دستور حمله نظامی به ایران از سوی رئیسجمهور آمریکا موافقت کرد.
این تصمیم متممی را که میگوید «برداشت کنگره این است که استفاده از قوای نظامی علیه ایران به موجب این قانون یا هیچ قانون دیگر مجاز نیست» به لایحه بودجه دفاعی سال 2019 آمریکا اضافه کرده است.
مجلس نمایندگان آمریکا، ساعتی بعد از اضافه شدن این متمم، با 355 رأی موافق و 66 رأی مخالف، این لایحه بودجه 717 میلیارد دلاری برای سال مالی 2019 را به تصویب رساند. هنوز مجلس سنا این لایحه را به تصویب نرسانده و نسخه نهایی قانون، بعد از تصویب نسخه موازی آن در سنا مشخص خواهد شد.
«کیث الیسون»، تهیهکننده این طرح قانونی، در بیانیهای نوشته: این متمم موضع کنگره را در این باره که هیچ قانونی به رئیسجمهور اختیار آغاز حمله نظامی علیه ایران نمیدهد، روشن میکند.
الیسون همچنین با اشاره به تصمیم «دونالد ترامپ» برای خارج کردن آمریکا از توافق هستهای برجام نوشته است: «تصویب این متمم فراحزبی به اتفاق آرا، ضربهای قوی و بموقع به خروج دولت ترامپ از توافق هستهای ایران و موضعگیریهای خصمانه آن است.»
وی همچنین تأکید کرد: «این متمم همچنین پیام قدرتمندی ارسال میکند، مبنی بر اینکه مردم آمریکا و اعضای کنگره خواستار جنگ با ایران نیستند. امروز کنگره وارد عمل شد تا اختیار خود درباره استفاده از نیروی نظامی را پس بگیرد.»
«باربارا لی»، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا ـ که یکی دیگر از تهیهکنندگان و حامیان این طرح بوده ـ گفت: «از اضافه شدن این متمم که روشن میکند، رئیسجمهور اختیار ورود به جنگ با ایران را ندارد، خشنودم.»
حمله موشکی اسرائیل به فرودگاه نظامی «الضبعه» سوریه
رسانهها از وقوع چندین انفجار در فرودگاهی در حومه استان حمص سوریه خبر دادند.
طبق اعلام منابع خبری، فرودگاه نظامی «الضبعه» در ریف جنوبی استان حمص حمله موشکی شده است.
منابع خبری به نقل از یک منبع نظامی اعلام کردند که پدافند موشک سوریه با این حمله به مقابله پرداخته و مانع از تحقق اهداف این حمله شده است.
این دومین حمله به مواضع دولت و ارتش سوریه طی کمتر از ۲۴ ساعت اخیر بوده و پیش از این جنگندههای ائتلاف آمریکا به مواضع ارتش سوریه در دیرالزور حمله کرده بودند.
این تجاوز جدید همزمان با شکست های پی در پی گروه های تروریستی در مقابل ارتش سوریه که اطراف دمشق را از تروریست ها پاکسازی شده است، صورت گرفت.
همچنین ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا نیز بامداد پنجشنبه، برخی پایگاه های ارتش سوریه را در حومه جنوب شرقی دیروز الزور هدف قرار داد و این اقدام در حمایت آشکار از گروه تروریستی داعش که ارتش سوریه توانسته بود عناصر این گروه را در منطقه المیادین درهم بکوبد، صورت گرفته است.
تحریم چند فرد و شرکت ایرانی و ترکیه ای از سوی آمریکا
وزارت خزانه داری آمریکا نام چند فرد و شرکت هواپیمایی ایرانی و ترکیه ای را به بهانه مبارزه با تروریسم به فهرست تحریم های این وزارتخانه افزود.
بنا بر اعلام تارنمای رسمی وزارت خزانه داری آمریکا، این وزارتخانه چند فرد و شرکت ایرانی و ترکیه ای را به اتهام تدارک تجهیزات و قطعات آمریکایی برای شرکت های هواپیمایی تحریم شده ایرانی از جمله «ماهان»، «کاسپین»، «معراج» و «پویا»، به فهرست تحریم های مرتبط با تروریسم افزود.
ایرج رونقی و تورج زنگنه به اتهام ارتباط با «هواپیمایی معراج» و همچنین شرکت «هواپیمایی دنا» متعلق به این دو فرد به اتهام همکاری با «هواپیمایی معراج» در فهرست تحریم ها قرار گرفتند.
وزارت خزانه داری آمریکا همچنین 31 هواپیما را که یا متعلق به هواپیمایی های تحریم شده ایران هستند و یا این شرکت ها سهامی در آن دارند، تحریم کرد.
بنابراین 9 هواپیما در ارتباط با شرکت کاسپین، 5 هواپیما در ارتباط با شرکت معراج، 5 هواپیما در ارتباط با هواپیمایی پویا و 12 هواپیما در ارتباط با شرکت ماهان تحریم شدند.
وزارت خزانه داری آمریکا همچنین گولنهال یگانه شهروند ترکیه ای اهل استانبول که چندین شرکت خرید و فروش قطعات هواپیما را مدیریت می کند، به اتهام تامین قطعات برای شرکت ماهان ایر تحریم کرد.
شرکت های وابسته به گولنهال یگانه شامل تریگرون لجستیک، آر ای هاواجیلیک و 3جی لجستیک و همچنین شرکت اوتیک آوییشین مستقر در استانبول به اتهام تأمین قطعات برای ماهان ایر در فهرست تحریم قرار گرفتند.
سعدالحریری مأمور تشکیل دولت جدید لبنان
به گزارش رسانههای لبنانی، «میشل عون»، رئیس جمهوری لبنان، بار دیگر «سعدالحریری» نخست وزیر کنونی را برای تشکیل دولت جدید پس از انتخابات پارلمانی اخیر نامزد کرد.
بر اساس این گزارش، مأمور شدن حریری از سوی عون برای تشکیل دولت جدید پس از آن صورت گرفت که 111 نماینده پارلمان لبنان در جریان رایزنیهای پارلمانی که عون در کاخ بعبدا انجام داد، به حریری رأی اعتماد داده بودند.
این دومین بار است که حریری در دوران ریاست جمهوری میشل عون، مأمور تشکیل دولت جدید میشود، حریری اولین بار در دوران ریاست جمهوری میشل سلیمان مأمور تشکیل دولت لبنان شده بود.
فراکسیون وفاداری به مقاومت وابسته به حزب الله لبنان هر چند هیچ فردی را برای تشکیل دولت نامزد نکرد، ولی محمد رعد رئیس این فراکسیون تأکید کرده بود با فردی که اکثریت را برای تشکیل دولت جدید به دست آورد، همکاری خواهد کرد که اشاره وی به سعد حریری است.
حتی فراکسیون الحزب السوری القومی الاجتماعی هم حریری را برای تشکیل دولت جدید نامزد کرد. جبران باسیل رئیس جریان ملی آزاد (داماد میشل عون) هم سعدالحریری را برای تشکیل دولت جدید نامزد کرد.
اما مسأله غافلگیرکننده، موضع حزب الکتائب بود که از نامزدی حریری حمایت کرد، این در حالی است که پیشتر اخباری درباره مخالفت این حزب با دولت حریری درز کرده بود.
پامپئو: براندازی نظام ایران در دستور کار دولت ترامپ نیست
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا در یک جلسه استماع روز پنجشنبه مدعی شد، براندازی نظام ایران در دستور کار دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا نیست.
«پامپئو» که در یک جلسه استماع در کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا حضور داشت در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا واشنگتن به دنبال تغییر نظام ایران است، گفت: «خیر.»
وزیر خارجه آمریکا گفت: برنامه دولت ترامپ اعمال تحریمهای قبلی و تحمیل تحریمهای جدید با هدف «محروم کردن ایران از ثروت لازم برای انجام کارهای بدی است که آنها در دوران برجام انجام میدادند.»
«پامپئو» همچنین گفت، دستگاه تحت امر او در تلاش برای جلب حمایت کشورهای جهان از دوازده مطالبهای است که او اخیراْ به عنوان راهبرد جایگزین آمریکا پس از خروج از برجام از آن رونمایی کرده است. این دوازده مطالبه با مخالفت گسترده مقامهای کشورهای مختلف رو به رو شده است.
پامپئو در این جلسه از کشورهای اروپایی بابت اینکه به قول او کاری برای مقابله با برنامه موشکی ایران نکردهاند انتقاد کرد. او گفت: «اروپاییها به ما گفتهاند آمادهاند در موضوع موشکی با ما تعامل کنند و سه سال است که کاری نکردهاند.»
آغاز تلاش های آمریکا برای دور کردن «صدر» از ایران
رویترز در گزارشی با اشاره به آغاز تماس های آمریکا با «مقتدا صدر» می نویسد: به گفته یکی از مشاوران ارشد مقتدا صدر، پس از پیروزی ائتلاف سائرون به رهبری مقتدا صدر در انتخابات مجلس عراق، دولت ایالاتمتحده با اعضای ائتلاف تحت رهبری وی تماس گرفته است.
پیروزی نامنتظره ائتلاف مقتدا صدر واشنگتن را غافلگیر کرد. جیش المهدی مقتدا صدر، پس از سقوط صدام حسین در سال ۲۰۰۳ ، مقابله با نیروهای آمریکایی در عراق آغاز کرد.
رویترز در ادامه مدعی شده با وجود دشمنی قدیمی میان این دو، مقامات کنونی واشنگتن و مقتدا صدر هر دو موافق اند که نفوذ ایران در عراق کنونی بسیار است.
ضیا اسدی، مشاور ارشد مقتصدی صدر گفته است، مقامات آمریکایی تلاش کردهاند با واسطه، با نمایندگان ائتلاف سائرون تماس برقرار کنند. وی گفت: «آنها پرسیدهاند اگر جنبش صدر به قدرت برسد آیا جیش المهدی را دوباره ساماندهی میکند یا ممکن است آن را دوباره به کار بگیرد؟ آیا به نیروهای آمریکایی در عراق حمله خواهند کرد؟»
اسدی در گفت وگو با خبرنگار رویترز تأکید کرد لشکر مهدی دیگری در کار نخواهد بود. وی افزود: «دیگر بازگشت به قبل در کار نیست. ما تمایلی نداریم که جز ارتش، پلیس و نیروهای امنیتی، نیروی نظامی دیگری داشته باشیم.»
صدر که خود نمیتواند نخستوزیر باشد، با سران دیگر ائتلافها صحبت کرده و برای حمایت خود از نامزد آینده نخستوزیری شروطی تعیین کرده است. وی اعلام نموده به دنبال کسی است که با فرقهگرایی، دخالت خارجی و فساد در عراق مبارزه کند.
برنده شدن ائتلاف سائرون میتواند به ضرر تهران باشد و موقعیت مناسبی برای ایالاتمتحده فراهم کند که آماده است خصومتهای پیشین را کنار بگذارد.
یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، به رویترز گفت: «ما پذیرای دیدار و همکاری با دولت جدید هستیم. ایالاتمتحده مشتاق است با افراد گوناگونی که در دولت خواهند بود دیدار کند و صدر بازیگر مهمی در این راستاست.»
یک مقام آمریکایی دیگر نیز افزود: «اگر بخواهیم مودبانه بگوییم باید گفت دیدگاههای سیاسی مقتدی صدر به نظر متغیر میآیند. در حال حاضر نمیدانیم او واقعا چه میخواهد.»