در گفت وگو با «تابناک اقتصادی» مطرح شد؛

نرخ سود بانکی در ایران، بالاتر از سایر کشورهاست/ نرخ سود صفر هم شود، سپرده‌های بانکی جایی ندارند که بروند/ ادغام بانک‌هایی با زیان انباشته ۷۰ هزار میلیارد تومانی وحشت آفرین‌تر از موضوع کاهش نرخ سود است

یازدهم شهریور ماه سال گذشته بود که بانک مرکزی، سیاست کاهش نرخ سود بانکی را اجرایی کرد و از آن تاریخ به بعد، نظارت خود بر بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری را بیشتر کرد تا مبادا قانون شکنی رخ دهد؛ اما در بهمن ماه سال گذشته، این بانک مرکزی بود که کاهش نرخ سود بانکی را نقض کرد. در چند روز گذشته، دوباره همتی بانک‌های متخلف در این زمینه را تهدید کرده و اکنون پرسش این است که کاهش نرخ سود بانکی چه پیامد‌هایی با خود خواهد داشت؟
کد خبر: ۸۶۱۳۴۸
|
۲۶ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۶ 17 December 2018
|
20738 بازدید
|

نرخ سود بانکییازدهم شهریور ماه سال گذشته بود که بانک مرکزی، سیاست کاهش نرخ سود بانکی را اجرایی کرد و از آن تاریخ به بعد، نظارت خود بر بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری را بیشتر کرد تا مبادا قانون شکنی رخ دهد؛ اما در بهمن ماه سال گذشته، این بانک مرکزی بود که کاهش نرخ سود بانکی را نقض کرد. در چند روز گذشته، دوباره همتی بانک‌های متخلف در این زمینه را تهدید کرده و اکنون پرسش این است که کاهش نرخ سود بانکی چه پیامد‌هایی با خود خواهد داشت؟

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ هشتم تیر ماه سال 1395 بود که شورای پول و اعتبار دستور کاهش نرخ سود بانکی را صادر کرد، ولی وجود مؤسسات مالی غیرمجاز باعث شدند تا کاهش نرخ سود بانکی، پایدار نماند. در ابتدای شهریور ماه سال گذشته، دوباره شورای پول و اعتبار، دستور قبلی خود را ابلاغ و بانک مرکزی طی بخشنامه ای به بانک ها و موسسات مالی و اعتباری اعلام کرد از روز شنبه یازدهم شهریور ماه 1396، نرخ های سود علی الحساب سپرده های سرمایه گذاری یک ساله حداکثر ۱۵ درصد و نرخ سود کوتاه مدت عادی روزشمار حداکثر ۱۰ درصد خواهد بود.

هدف از کاهش نرخ سود بانکی، کاهش نرخ تسهیلات در گام بعدی بود؛ موضوعی که هیچ گاه عملی نشد تا کام تولیدکنندگان هرگز از این تصمیم شیرین نشود. در عوض با این تصمیم، سرمایه ها از بند بانک ها خلاص شدند و از حالت شبه پول به پول تغییر شکل دادند و روانه سایر بازارها شدند تا موجب برهم ریختگی بازارهای موازی شوند. این موضوع را می توان با آخرین آمارهای منتشره توسط بانک مرکزی نشان داد.

همان گونه که در نمودار زیر دیده می شود، در حالی که رشد پول و شبه پول در مهر ماه 1396 در مقایسه با مهر ماه 1395 به ترتیب 13 و 24.8 درصد بوده است، این رشد در مهر ماه 1397 در مقایسه با مهر ماه 1396 کاملاً برعکس شده و رشد پول و شبه پول به ترتیب به 47.7 و 17.2 درصد رسیده است.

نرخ سود بانکی

پس از اجرای سیاست کاهش نرخ سود بانکی به صورت دستوری، بانک مرکزی نظارت خود بر بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری را افزایش داد تا مبادا بانک یا مؤسسه مالی و اعتباری، بازی کاهش نرخ سود بانکی را بر هم بزند. هر چند بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری طبق گزارش های بانک مرکزی به این موضوع پایبند بودند، این خود بانک مرکزی بود که قوانین این بازی را برهم زد و برای جلوگیری از نوسانات بازار ارز، طلا و سکه و در راستای جمع آوری پول های سرگردان تصمیم گرفت، بسته ای سه گزینه ای اجرا کند. این بسته از 28 بهمن 1396 در بانک های سراسر کشور، دو هفته به اجرا درآمد و مهلت اجرای آن در دهم اسفند 1396 به پایان رسید.

سه گزینه این بسته عبارت بودند از: فروش اوراق سپرده ریالی با نرخ سود 20 درصد، فروش گواهی سپرده ارزی و پیش فروش سکه. فروش اوراق سپرده ریالی با نرخ سود 20 درصد عملاً نقض سیاست کاهش نرخ سود بانکی توسط بانک مرکزی بود. بعد از اجرایی شدن این بسته، دیگر بانک ها و به خصوص مؤسسات مالی و اعتباری کمتر به سیاست کاهش نرخ سود بانکی پایبند ماندند و خبرها نشان می داد که برخی بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری، نرخ های سود ابلاغ شده در شهریور ماه 1396 را رعایت نمی کنند.

به تازگی نیز عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در جلسه خود با مدیران عامل بانک ها به نوعی به موضوع عدم رعایت نرخ سودهای بانکی ابلاغ شده توسط بانک مرکزی، اعتراف و خطوط قرمز بانک مرکزی در این زمینه را برای بانک ها مشخص کرده است. در این جلسه که در نوزدهم آذر ماه 1397 برگزار شد، رئیس کل بانک مرکزی در این زمینه تأکید کرد که بانک مرکزی از این به بعد با افتتاح حساب با سپرده یک ساله با نرخ سود سپرده بالای 20 درصد به شدت برخورد خواهد کرد.

وی تصریح کرد از نظر ما نرخ سود همانی است که شورای پول و اعتبار تصویب کرده، (15 درصد نرخ سود سپرده یک‌ ساله) ولی چون تعداد تخلفات از مصوبه شورا زیاد است، گام به گام به سمت مصوبه شورا حرکت می ‌کنیم. همانطور که برای کاهش نرخ ارز گام به گام حرکت کردیم برای نرخ سود بانکی هم از این روش استفاده می‌ کنیم.

نرخ سود بانکی در ایران بالاتر از سایر کشورهاست/ نرخ سود صفر هم شود، سپرده‌های بانکی جایی ندارند که بروند/ ادغام بانک‌هایی با زیان انباشته ۷۰ هزار میلیارد تومانی وحشت آفرین‌تر از موضوع کاهش نرخ سود است

کاهش نرخ سود بانکی به صورت دستوری در شرایط کنونی، احتمالاً پیامدهایی برای اقتصاد ما به همراه خواهد داشت.

علی رحمانی، کارشناس ارشد بازار‌های مالی و مدیر عامل سابق بورس تهران در گفت وگو با تابناک در زمینه کاهش نرخ سود بانکی و پیامدهای آن گفت: به هر حال کاهش نرخ سود بانکی، اقدامی ضروری و لازم است، چون در سال های اخیر، منشأ ایجاد نقدینگی همین نرخ سود بانکی بالا بوده است.

وی ادامه داد: نرخ سود بانکی در ایران در مقایسه با سایر کشورها بسیار بالاتر است، ولی به هر حال باید سقف هایی در این زمینه رعایت شود که رعایت این سقف ها می تواند نظمی در سیستم بانکی ایجاد کند، چون به هر حال در شرایط فعلی، مقداری فشار نقدینگی روی بانک ها وجود دارد و هر چه به آخر سال نزدیکتر بشویم، این فشار نقدینگی بیشتر هم خواهد شد؛ بنابراین، احتمال اینکه برخی از بانک ها بخواهند برای جبران این فشار نقدینگی، نرخ های سود بالاتر را پیشنهاد کنند، وجود دارد و اخطار رئیس کل بانک مرکزی نیز در واقع در رابطه با همین موضوع بوده است.

این کارشناس ارشد بازارهای مالی افزود: از پیامدهای نرخ سود بانکی بالا این است که هم اکنون صنعت دچار مشکل شده، بدهی های دولت به شدت افزایش یافته و همچنین یکی از اصلی ترین ریشه های مشکلات نظام بانکی همین موضوع است.

مدیر عامل سابق بورس تهران در ارتباط با اینکه آیا این کاهش نرخ سود بانکی باعث نخواهد شد که پول ها دوباره از بانک ها خارج و به سایر بازارها وارد شوند و پیامدهایی را به همراه داشته باشند، گفت: قطعا تبعاتی در این زمینه وجود خواهد شد؛ اما این پیامدها به مانند سال گذشته نخواهد بود، چون به عنوان نمونه هم اکنون دولت و بانک مرکزی بازار ارز را مدیریت می کنند و طبیعتاً مشکلات سال گذشته پیش نخواهد آمد.

احمد حاتمی یزدی، مدیرعامل سابق بانک صادرات نیز در مورد پیامدهای این هشدار و اخطار رئیس کل بانک مرکزی گفت: کاهش دستوری نرخ سود بانکی تاکنون چندین بار از سوی بانک مرکزی امتحان شده، ولی هر بار این موضوع شکست خورده است. هم اکنون هم بعید به نظر می رسد که بانکی بخواهد از نرخ های سود اعلامی تخطی کرده باشد.

وی در مورد اینکه آیا این تصمیم بانک مرکزی می تواند به خروج سپرده ها از بانک ها منجر شود یا خیر، گفت: من بعید می دانم با این تصمیم سپرده ها از بانک ها خارج شود حتی اگر نرخ سود بانکی صفر شود، چون سپرده های بانکی جایی ندارند که بروند. شرایط سپرده ها با سال گذشته هم متفاوت شده است.

سال گذشته پول های بسیاری در حساب های بلندمدت سپرده گذاری شده بودند که با ابلاغ کاهش نرخ سود بانکی از این حساب ها خارج شدند و به حساب های کوتاه مدت و از آنجا به بازارها سرازیر شدند، ولی هم اکنون بیشتر سپرده ها در حساب های کوتاه مدت هستند ولو اینکه به سپرده های بلندمدت سود 20 درصد پرداخت کنند.

حاتمی یزدی در ادامه افزود: نکته مهمتر از این کاهش نرخ سود بانکی، این است که بانک مرکزی بهتر است به جای تصمیمات اینچنینی و دستوری، در مقابل اضافه برداشت بانک ها از حساب بانک مرکزی محکم بایستد، چون بانک ها این پولی که از بانک مرکزی می گیرند را دوباره نمی توانند باز پس بدهند و این یک نوع دزدی از جیب مردم محسوب می شود و این پول ها به سپرده گذاران بانک ها پرداخت می شود. من به یاد نمی آورم که چه در دوره ولی الله سیف و چه در دوره عبدالناصر همتی بانک مرکزی با قاطعیت در مقابل اضافه برداشت های بانک ها با قاطعیت ایستاده باشد.

مدیرعامل سابق بانک صادرات در پایان صحبت های خود نیز پیرامون عواقب و پیامدهای ادغام بانک ها و مؤسسات نظامی با یکدیگر گفت و بیان نمود که در حال حاضر این مسئله نیز بسیار مهمتر از کاهش نرخ سود بانکی است. وی گفت: زیان انباشته این بانک ها تقریباً 70 هزار میلیارد تومان می شود که این رقم تقریباً دو برابر آن مبلغی است که برای فرو نشاندن بحران مؤسسات مالی و اعتباری از جیب دولت و ملت هزینه شد. این موضوع هم اکنون وحشت آفرین تر از موضوع کاهش نرخ سود بانکی است و باید بیشتر به ابعاد و پیامدهای آن پرداخته شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۶۴
کارشناس ارشد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
باز کردن حساب در کشورهای خارج نتیجه کاهش سودو افزایش کرایه خانه نقددی
پاسخ ها
م . ا .
| - |
۰۸:۴۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۷
خصوصی سازی ؛ بزرگترین فساد اقتصادی کشور
.......................................
بزرگترین فساد اقتصادی کشور در جریان ارزان فروشی صنایع و معادن به ویژه خواران و شرکای خصوصی بخش دولتی ، تحت نام خصوصی سازی ، رخ داده است .
فروش مجانی صنایع و معادن ثروتساز کشور تحت نام خصوصی سازی و در واقع چوب حراج بر اموال مردم ، عامل اصلی مشکلات اقتصادی و کسری بودجه دولت است . راه نجات اقتصاد و زندگی مردم هم برگشت صنایع و معادن تاراج رفته ارزشمند و پولساز به دولت (مردم) است .

هزاران میلیارد تومان درآمد این پتروشیمیها ، فولاد مبارکه ، فولاد خوزستان ، پالایشگاهها ، صنایع آلومینیوم ، سرب و روی و ... کجا میرود ؟ !
ارزش جایگرینی هر یک چند میلیارد دلار ؛ به عبارتی هر یک چند ده هزار میلیارد تومان . . . اینها همه به غارت رفته و باید به دولت بازگردد . راه دیگری نیست . نمایندگان مجلس قبول کنند اشتباه رفته اند . صنایع و معادن کشور و متعلق به همه مردم ، هر یک به ارزش هزاران میلیارد تومان به قیمتهای مجانی به ویژه خواران و گروههای خاص هدیه شده است . چه نهادی مسئول بازگشت این اموال غارت شده عمومی به دولت و مردم است ؟
فروش مجانی صنایع و معادن ثروتساز کشور تحت نام خصوصی سازی و در واقع چوب حراج بر اموال مردم ، عامل اصلی مشکلات اقتصادی و کسری بودجه دولت است .
راه نجات اقتصاد و زندگی مردم هم برگشت صنایع و معادن تاراج رفته ارزشمند و پولساز به دولت (مردم) است .


.........
واگذاریهای بزرگ ؛ تبانیهای بزرگ !
عمده واگذاریهای بزرگ صنایع و معادن کشور، در شرایط تبانی انجام میگردد .
و این موضوع ، عامل مهم تنزل اقتصاد ، درآمدهای عمومی کشور و در نهایت
تضییع حقوق ملت و تنزل سطح زندگی است .
واگذاریهای بزرگ ؛ تبانیهای بزرگ !
شک نکنید .

......
بزرگترین سوء استفاده و فساد مالی کشور در سالهای گذشته و حال حاضر ، در جریان خصوصی سازی اتفاق افتاده و میافتد .
در واقع صدها هزار میلیارد تومان اموال مردم و دولت به نام منحوس خصوصی سازی به قیمتهای رایگان به ویژه خواران و رفقای خصوصی مدیران دولتی تقدیم شده است .
و دست دولت از منابع ثروتساز خالی شده که نتیجه آن شده است تورم .
لطفا آنها را دریابید که هر کدام از این واگذاریهای مجانی صنایع و معادن بی بدیل ، معادل صدها بابک ، ( ب ز ) و ( ر ض ) است .

(خصوصی سازی ؛ بزرگترین فساد و عامل تورم در کشور )
.................................................
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
همه را خورده اند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۲
درد تورم و گرانی رو میشه تحمل کرد اما درد دروغ گویی مسوولین و آمارسازی های عجیب و غریب رو انصافا نمیشه! همه چیز از خوراکی و نوشیدنی و پوشیدنی و ملک و خودرو و .... بین 2 تا 3 برابر شده از شب عید 97 تا حالا، یعنی به سال نرسیده هنوز متوسط 250% تورم داشتیم بعد اینها هنوز سرشون بالاست و دهانشون باز و نرخ تورم برای ما میسازن مثلا 30%!! آخرشم به جای اینکه به داد این 60-70 درصد مردم یعنی قشر مستضعف و سرمایه های اصلی انقلاب برسند و قدرت خرید رو بالا ببرند می خواهند همین آب باریکه سود بانکی رو هم از این جماعت بگیرند. همه می دانیم سرمایه دار اول و آخر سود قلمبه از این بانکهای ... می گیره و دود این سیاست ها همیشه به چشم بی نوایان خرده پا می رود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
دوباره سودها را بیاورید پاِیین /مردم سرازیر شوند سمت سکه وطلا ومسکن ووو /باز بازی از نوع
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۴:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۷
حرف بانکها رو تکرار نکن برادر
نقدینگی همیشه تو بانکهاست،بزار انقدر طلا و سکه و ارز گرون بشه که کسی نتونه معامله بکنه ولی با کاهش سود قدرت بانکها برای چرخش نقدینگی بیشتر میشه
این دیوار کج اقتصاد ایران بالاخره میریزه
هرچه زودتر بهتر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
من یک رای بیشتر ندارم ولی دفعه دیگه اون رو از همه دریغ میکنم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۸
احسنت منم همينطور
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
با این رویه پس اکثر بانک ها جز بانک ملی ورشکسته باید باشن.
حجم بدهی هم این قدر بالاس که دیگه کسی گردن نمی گیره.
به هر حال این حباب دیر یا زود می ترکه و موج جدید تورم و هرج و مرج اقتصادی صدقه سر اقتصاد رانتی و شبه ربا خواری ثمره مردم خواهد شد.
مراجع همچون آیت الله جوادی آملی چقدر گفتن جلوی این اقتصاد شبه ربا رو بگیرید که ربا خواری همچون جنگ با خداست ااما کو گوش شنوا ، ین هم ثمرش.
ما اسم اقتصاد اسلامی اقتصادمون یدک می کشه ولی کفار نه غربی و نه شرقی به زعم عده ای اقتصاد بدون ربا با بهره حدودا صفر رو اجرا می کنن.
علی برکت الله
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۸
ما سر تا به پا مون ضد اسلاميه اون وقت شما ميگي اقتصاد اسلامي
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
کدوم کشور توی ۶ ماه ارزش پول ملیش یک چهارم شده که داری ما رو با اونها مقایسه می کنی ؟!
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۲۲:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
در آرژانتین بالای 40 درصد بانکها سود میدن
کارمند ساده
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
لطفا فقط دستور و منویات رهبری و ریاست جمهوری مد نظر نسبت به بانک ها باشد و دیگر چیزی نمی خواهیم ، و آن دو چیز است اول تعداد بانک ها در یک خیابان که مثلا 20 عدد است به 2 عدد کاهش پیدا کند و مستقلاتشان به بخش خصوص و یا مردمی بسپارندو و دوم ارزش ریال پولمان را زیاد کنند.....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
حذف سود بانكي را يك بار تجربه كرديد و وضعيت اقتصادي را براي مردم به يك جهنم تبديل كرديد
پاسخ ها
امیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۷
کو شعور اقتصادی تا متوجه بشن که پایین اوردن دستوری نرخ سود یعنی دلالی
یعنی خرید دلار
خرید ملک
کاهش ارزش پولی
مملکت حسین قلی خانی شده
هیشکی به هیشکی نیست
چند بار تجربه و چندبار افت ارزش پول ملی؟؟
ناشناس
|
France
|
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
وقتی تورم بالای ۵۰ درصد است نرخ سود بانکی ۲۰ درصد تمسخر امیز است.راه حل اینست که قیمت روز سکه ملاک قرار بگیرد.کسی که وام برداشته معادل مبلغ وام،به قیمت همان روز سکه محاسبه شود و ان تعداد سکه بصورت ماهانه و البته معادل ریالی ان باز پرداخت شود. و بانک مبلغ ۴ درصد بابت کارمزد دریافت کند.سپرده بانکی هم بهمین شکل باشد.یعنی شما مبلغی معادل بیست سکه در بانک سپرده گذاری میکنید و بانک ماهیانه معادل دو درصد بشما سود پرداخت میکند.وقتی قصد برداشتن سپرده را دارید دوباره معادل قیمت روز سکه محاسبه شده و بشما پرداخت میشود.مثلا اگر من پارسال ۲۰ میلیون تومان در بانک سپرده کردم امسال باید ۶۰ میلیون تومان برداشت کنم چون قیمت سکه بیش از ۳ برابر شده.به این ترتیب هم نگرانی علما بابت ربای بانکی از بین میرود و هم مردم سرمایه خود را از بانک خارج نمیکنند تا در بازار موازی بابت خرید سکه و ارز مصرف کنند.بانک هم ضرر نمیکند .مگر انکه منافع برخی روسای بانکی که وام با بهره ۴ درصد برای خود بدون نوبت ردیف میکنند به خطر بیفتد وگرنه قضیه به این روشنی دلیلی ندارد که عملی نشود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۲۶
در کشورهای دیگر نرخ سود بانکی بالاتر از نرخ تورم است . یعنی اگر سود بانکی صفر درصد باشد نرخ تورم منفی است . نه مانند ایران که پایه پولی آن در طی ۶ ماه یک سوم شده آن وقت شما میایید از این نظرات کارشناسانه !!! میگذارید !!!!
ضمنا یکبار امتحان کردید و دیدید با کم شدن نرخ سود بانکی پولها رفت به بازار موازی مثل سکه و ارز و مسکن .
بعد هم کدام تولید ؟؟ ایران خودرو سایپا ؟؟ بقیه هم همینطور هستند . همه وابسته به واردات هستند و نهایتا یک مونتآٓژ کار در پیت !!!!
چرا یکعده به نام تولید دارند مملکت را به قعر دره میبرند ؟؟؟ یعنی منافع ۸۰ میلیون نفر مصرف کننده بایست فدای سود بردن یکعده خاص بشود ؟؟
مردم ایران لیاقت و حق ا ین را دارند که کالای با کیفیت و قیمت مناسب بخرند . چرا با سد تعرفه گمرکی . مردم را محروم میکنید ؟؟ از مواد غذایی تا لوازم خانگی تا خودرو و پوشاک در دنیا بسیار ارزان تر از آشغالهای داخلی است . اگر اینطور نیست چرا تعرفه گمرکی را بعنوان حمایت از تولید عنوان میکنید ؟؟؟ و چرا صادرات غیر نفتی ما اینقدر کم است ؟؟؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟