آیا محدود شدن کنکور به ۱۵ درصد ظرفیت دانشگاهها، به زیان موسسات کنکوری است؟ اگرچه ظواهر امر این گونه به ذهن متبادر میکند، اما کمی تامل کافی است تا واقعیتی متفاوت خودنمایی کند.
مسالهای که نشان میدهد رقابت در کنکور، تا همین امسال نیز برای تصاحب ظرفیت محدودی از دانشگاهها بوده و مابقی شرکت کنندگان، چه کنکور میدادند و چه نه، قبول میشدند. موضوعی بسیار مهم که بر اساس مصوبه اخیر تنها عیان شده و بر همگان آشکار گشته است، نه بیشتر.
به عبارت بهتر، بر اساس مصوبه اخیر، تنها آن بخشی از کنکور که رقابتی بوده، به شکل کنکور باقی میماند و بخشهای دیگر که رقابتی نیست، بی کنکور و صرفا بر اساس سوابق تحصیلی دانش آموزان و معدل دیپلم آنها پی گرفته میشوند.
بر این اساس، مشخص میشود که کنکور برای موسسات کنکوری که با برگزاری کلاس و دایرکردن آزمونهای مختلف، سالهاست از کنار کنکور ارتزاق میکنند –و به باور برخی مسئولان، سودشان بسیار بسیار هنگفت است، تغییر خاصی نکرده و همان فرصت قدیمی برای کسب سود و منتفع شدن است چراکه بخش رقابتی آن، تمام و کمال حفظ شده است.
اما آیا تصمیمات اتخاذ شده برای کنکور ۹۸، کاهش شمار متقاضیان شرکت در کنکور را به دنبال نخواهد داشت و موجب نخواهد شد که آن دسته از داوطلبان حضور در دانشگاهها که میتوانند با تکیه بر سوابق تحصیلیشان، در رشتههای مورد علاقه شان تحصیل کنند، کنکور ندهند و در نتیجه، در موسسات کنکوری ثبت نام نکنند؟
اگرچه در وهله اول ممکن است به نظر برسد که محدود شدن کنکور به ۱۵ درصد ظرفیت دانشگاهها، بازار موسسات کنکوری را کساد خواهد کرد، اما احتمالا موجب رونق گرفتن هرچه بیشتر بازار کار ایشان خواهد شد چراکه حالا برای همگان مشخص شده که بخش رقابتی کنکور چقدر کوچک است و رقابت در آن چقدر داغ و نفس گیر است.
به عبارت بهتر، حالا همگان دریافتهاند که برای رسیدن به محبوبترین و بهترین رشته ها، چقدر رقابت فشرده و سخت است و قبولی دشوارتر از چیزی است که تصور میشد و علاوه بر این، برایشان مسجل شده که شانس قبولی شان در این رشته ها، نه معادل شانس قبولیشان در کنکور، که خیلی خیلی کمتر از آن است.
این در حالی است که پیش از این تصور این بود که شانس قبولی در کنکور ۷۰ درصد است که درصد بالایی به نظر میرسید در حالی که حالا مشخص شده این شانس برای ۸۵ درصد ظرفیت دانشگاهها بسیار بیشتر است و برای ۱۵ درصد دیگر ظرفیت، بسیار کمتر. مسالهای که احتمالا موسسات کنکوری به آن تکیه خواهند کرد تا تاکید کنند که نقش شان در قبولی متقاضیان چقدر حیاتی و کلیدی است.
موسساتی که اگر بشنویم به داوطلبان تاکید میکنند رشتههای باقی مانده در کنکور، تنها رشتههای خوب و آتیه دار هستند و قبولی در آنها به دلیل رقابت دشواری که در این خصوص در جریان است، نیازمند مراجعه به موسسات و بهرهمند شدن از تجربیات و دانش ایشان است، جای تعجب نخواهد داشت.
بازاری داغ برای این موسسات که به دلایلی داغتر هم خواهد شد چراکه قبلا مراجعان به موسسات کنکوری، انگیزه قرار گرفتن در شمار قبول شدگان پرشمار دانشگاهها را داشتند و حالا میبایست تلاش کنند تا در زمره جمع محدودتر و کوچکتر قبول شدگان کنکور باشند.