خبر اعلام اجرای قانون جدید بیمه شخص ثالث و "راننده محور" کردن آن توسط شرکت بیمه مرکزی باعث طرح پرسشهایی در این باره شد که با توضیحاتی که رئیس کل بیمه مرکزی به تدریج در این باره ارائه کرد، تقریبا کلیات این طرح مشخص شده است. طبق گفته سلیمانی، قیمتی بیمهنامههای جدید تغییری نخواهد کرد و محدودیتی هم برای تعداد افراد استفاده کننده از بیمهنامههای صادر شده برای یک راننده وجود نخواهد داشت.
به گزارش ایسنا، آنچه از کلیات قانون جدید "راننده محور" کردن بیمهنامههای شخص ثالث که گفته شده تا اواخر سال آینده قرار است در چند منطقه به صورت آزمایشی اجرا شود، برمیآید؛ این است که در این قانون، بیمهنامهها به جای خودروها برای مالکان آن صادر میشود. اما این به معنای آن نیست که برای هر نفر یک بیمهنامه صادر شود، بلکه فقط یک بیمهنامه صادر میشود که در آن علاوه بر راننده، افراد دیگری هم میتوانند از آن استفاده کنند.
اما ذینفعان بیمهنامههای جدید چه کسانی هستند؟
طبق گفته رئیس کل بیمه مرکزی این افراد کسانی هستند که مالک بیمهنامه تعیین میکند؛ بنابراین اگر یک خانواده چهار نفره صاحب یک خودرو باشند، فقط یک بیمهنامه میخرند و همه میتوانند از آن استفاده کنند و هیچ پول اضافهای هم بابت افزایش تعداد نفراتی که از آن استفاده میکنند اخذ نمیشود. مساله دیگری که مبهم مانده بود این بود که آیا محدودیتی در اضافه کرد ذینفعان به بیمهنامه شخص ثالث وجود دارد یا خیر؟ که در این باره رییس کل بیمه مرکزی گفت: هیچ محدودیتی برای تعداد افرادی که میتوانند از بیمهنامههای صادر شده برای یک راننده استفاده کنند، وجود ندارد.
باید تفاوت نحوه رانندگی افراد در صدور بیمهنامه آنها لحاظ شود
غلامرضا سلیمانی در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه باید تفاوت نحوه رانندگی افراد در صدور بیمهنامه آنها لحاظ شود، درباره جزئیات احتمالی این طرح اظهار کرد: برای هر خودرو یک بیمهنامه شخص ثالث را با توجه به ویژگیهای مالک خودرو صادر میکنیم. در اینجا ممکن است مالک خودرو بخواهد علاوه بر خودش، افراد دیگری هم از آن وسیله نقلیه استفاده کنند که در این صورت نام آن افراد را هم اضافه میکند.
رئیس کل بیمه مرکزی با تاکید بر اینکه برای تعداد افرادی (جز راننده اصلی) که به این بیمهنامهها اضافه میشوند، هزینه اضافهای دریافت نخواهد شد؟ گفت: نحوه رانندگی فرد یا افرادی که از خودرو استفاده میکنند به عهده نیروی انتظامی است که از این جهت اجرای این طرح نیازمند همکاری نیروی انتظامی است.
در این میان جای سوال است که توجیه تغییر سازوکار صدور بیمهنامه برای فرد به جای خودرو چیست؟ بیمهنامههای شخص ثالث طبق اظهار شرکتهای بیمه جزو حوزههای زیانده این شرکتها هستند که به نظر میرسد رئیس کل جدید بیمه مرکزی به منظور کاهش زیاندهی صنعت بیمه در این حوزه دست به انجام این تغییرات خواهد زد. در این طرح جدید عملکرد راننده یا رانندگان وسایل نقلیه در تعیین نرخ حق بیمه پرداختی آنها اثر داده میشود.
بیمهنامه شخص ثالث صرفا برای خودرو صادر میشود
پیش از این هم رییس کل بیمه مرکزی به عنوان یک نهاد ناظر گفته بود که بیمهنامه شخص ثالث صرفا برای خودرو صادر می شود و به هیچ وجه چند بیمهنامه برای یک وسیله نقلیه صادر نمیشود. در طرح جدید ویژگیهای راننده یا رانندگان وسیله نقلیه مانند مشخصات، سوابق شخصی و بیمهای در تعیین حقبیمه و ارزیابی ریسک بیمهگذار دخیل خواهد بود.
به گفته سلیمانی، در حال حاضر سوابق بیمهای راننده در محاسبه حقبیمه اعمال میشود، به نحوی که طبق آییننامه اجرایی ماده ۱۸ قانون بیمه شخص ثالث، رانندگانی که خسارتی دریافت نکرده باشد، سالانه مشمول تخفیف در حق بیمه میشوند که این تخفیف در صورت نداشتن خسارت در سالهای آینده تا ۷۰ درصد افزایش مییابد.
به گزارش ایسنا، رییس کل بیمه مرکزی پیش از این گفته بود، با توجه به تکالیف قانونی مربوط در قانون بیمه اجباری شخص ثالث مصوب ۱۳۹۵ طی سالهای اخیر برخی از عوامل مربوط به ویژگی راننده را در ارزیابی ریسک و تعیین حقبیمه و تخفیف یا اضافه نرخ لحاظ کرده و مقررات مربوطه را به شرکتهای بیمه ابلاغ کرده است. به عنوان نمونه در حال حاضر وفق مقررات ماده ۱۸ قانون بیمه شخص ثالث، رانندگان که در سوابق خود نمرات منفی یا تخلفات حادثهساز داشته و در سامانه راهنمایی و رانندگی ثبت شده باشند، به تناسب حقبیمه آنها افزایش مییابد. از سوی دیگر به منظور تشویق رانندگان مجرب، بیمه مرکزی با همکاری نماینده نیروی انتظامی آییننامهای را به دولت پیشنهاد کرده است که به موجب آن دارندگان گواهینامه طی دوره آموزشی رانندگی ایمن و کم خطر مشمول ۱۰ درصد تخفیف در حقبیمه خواهند شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.