پس از چندین ماه تنش جدی در خاورمیانه و به ویژه خلیج فارس، تحولات جدیدی در حال وقوع است که منجر به خوش بینی فزاینده ای در میان ناظران منطقه ای شده است. جایی که عربستان سعودی خواهان مذاکره با ایران شده و ایران نیز پاسخ مثبت داده است. از سوی دیگر، باید به نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات نیز اشاره کرد.
به گزارش تابناک، با این حال، بسیاری از ناظران نیز نسبت به آمادگی طرفین برای مذاکره و مصالحه بدبین هستند و معتقدند که اختلافات و شکاف ها چنان عمیق هستند که امکان مصالحه وجود ندارد.
در این رابطه، باید به ششمین نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات متحده عربی با حضور مقامات مربوطه و به منظور بررسی همکاریهای مرزی دو کشور در تهران اشاره کرد.
لازم به ذکر است که روز گذشته یک هیات 7 نفره از مقامات ارشد گارد ساحلی امارات متحده وارد تهران شد و پیرامون موضوعات مرزی و ساحلی مذاکره کردند.
در این نشست همکاری مرزی دو کشور، تردد اتباع و ترددهای غیر مجاز و یا بدون اطلاع و تسهیل و تسریع تبادل اطلاعات طرفین مورد بررسی قرار گرفت.
پنجمین نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات نیز مهر سال 1392 به مدت دو روز در تهران برگزار شده بود.
سالم محمد الزعابی مدیر اداره همکاری امنیتی بین المللی وزارت خارجه امارات به ششمین نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات که روز گذشته در تهران برگزار شد، واکنش نشان داد.
وی ضمن ابراز خرسندی از نتایج ششمین نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات در تهران، اعلام کرد: نشست در راستای تکمیل دیدارهای قبلی کمیته مشترک میان دو کشور است که برای بحث موضوعات دریایی برگزار می شود.
پاسخ مثبت به طرح «عدم تعرض» ایران
محمد ایرانی سفیر ایران در کویت نیز از استقبال از طرح عدم تعرض ایران از سوی کشورهای منطقه سخن گفته است و در مصاحبه با یک روزنامه کویتی اظهار داشت: در خصوص طرح ایران برای امضای پیمان «عدم تعرض» با کشورهای منطقه «پاسخهای مثبتی» از برخی کشورها دریافت کردهایم.
وی افزود که این پیشنهاد «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران تنها مختص کویت نیست بلکه همه کشورهای منطقه را شامل میشود و ما پاسخهای مثبتی از برخی کشورها دریافت کردیم و منتظر پاسخ دیگر کشورها هستیم و باید بگویم که این طرح یکی از طرحهای مهم در سطح بینالمللی است و اصل و اساسی برای حل بسیاری از اختلافات و مشکلات موجود در منطقه خواهد بود.
ایرانی تصریح کرد که ایران از هر گونه همکاری با کشورهای اسلامی استقبال میکند و تقویت روابط بین کشور و عراق را خیر و مصلحتی برای همه ملتهای منطقه میداند.
همکاری دو بانک اماراتی با ایران
گفتنی است خبرگزاری «ایلنا» نیز از قول دبیر کل کانون صرافان ایران نوشته بود که دو بانک اماراتی برای همکاری با ایران اعلام آمادگی کرده اند.
شهاب قربانی، دبیر کل کانون صرافان ایران درباره روابط مالی این کشور با امارات متحده عربی در حوزه بانکی ، صرافی و نقل و انتقلات ارزی گفته است:
«تا آنجا که ما اطلاع داریم دو بانک اماراتی برای همکاری مالی با ایران اعلام آمادگی کردند. صحبتهایی در این خصوص آغاز شده اما هنوز در بازار عملیاتی نشده است».
سیگنال های مثبت ایران و عربستان
«عبدالله یحیی المعلمی» نماینده دائم عربستان در سازمان ملل روز چهارشنبه هفته گذشته از آمادگی ریاض برای ایجاد روابط همکاری میان کشورهای عربی و ایران خبر داد. المعلمی پیشتر هم اعلام کرد عربستان خواستار جنگ با ایران نیست و برای «تعامل دیپلماتیک» با تهران آمادگی دارد.
او گفت: عربستان سعودی «خواستار جنگ با ایران، نه در یمن و نه در خارج از آن نیست.» عبدالله المعلمی با بیان آمادگی عربستان برای تعامل دیپلماتیک با تهران گفت: این مساله به زمینهای مشترک نیاز دارد. او همچنین تماسها با تهران در جریان نشست سازمان همکاری اسلامی را که در مکه در ابتدای ژوئن برگزار شد، تایید کرد.
محمد جواد ظریف نیز در حاشیه جلسه امروز هیات دولت درباره احتمال مذاکره با عربستان تاکید کرد: اگر عربستان آماده باشد ما هم همواره آمادهایم. ما هیچگاه باب گفتوگو با همسایگان را نبسته و نخواهیم بست.
در نهایت پس از تنش هایی که در منطقه ایجاد شد، برخی از کشورهای عربی که رویکرد خصمانه ای را در قبال ایران در پیش گرفته بودند، اکنون به نظر می رسد در حال تغییر سیاست های خود در منطقه و در برابر ایران هستند.
در واقع، با توجه به ناکامی طرح های تهاجمی آن ها در قبال ایران، سیاست جدیدی را مطابق پیشنهادات ایران در پیش گرفته اند. طرح عدم تعرض ایران می تواند پایه و اساس تحولات جدیدی در منطقه باشد که منجر به حل و فصل بحران های منطقه و به ویژه بحران های سوریه و یمن شود. حال باید منتظر ماند و دید عزم کشورهای عربی برای ایجاد یک تحول مثبت در منطقه تا چه اندازه جدی است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.