شرکت ملی نفت عربستان، آرامکو، در حالی اطلاعاتی را درباره عرضه عمومی بخشی از سهام این شرکت منتشر کرده که بسته به ارزشگذاری سهام، ممکن است بزرگترین عرضه عمومی تاریخ لقب بگیرد.
به گزارش ایبِنا، در صورتی که ارزشگذاری قیمت سهام مطابق انتظار دولت عربستان باشد، انتظار میرود که عرضه سهام آرامکو بزرگترین موردی باشد که تاکنون در بازار بورس دیده شده است.
این اولین باری است که اطلاعاتی درباره نحوه کار این شرکت منتشر میشود.
عرضه سهام آرامکو بخشی از برنامه تحول اقتصادی مورد نظر محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان است. وی امیدوار است در برنامه چشمانداز ۲۰۳۰ اقتصاد کشورش را طی ۱۰ سال آینده متحول کند. این کشور قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ میلادی سهم درآمد صنعت گردشگری از تولید ناخالص ملی این کشور را به ۱۰ درصد برساند.
دولت عربستان امیدوار است که از عرصه بخشی از سهام آرامکو که بزرگترین و پرسود ترین کمپانی نفتی جهان است، دهها میلیارد دلار درآمد داشته باشد. سود این شرکت در نیمه اول سال جاری میلادی (۲۰۱۹) نزدیک به ۴۷ میلیارد دلار برآورد شده است. براساس اطلاعاتی که آرامکو منتشر کرده، درآمد این شرکت در سال گذشته میلادی (۲۰۱۸)، ۲۲۴ میلیارد دلار بوده است.
تولید نفت آرامکو در سال گذشته روزانه ۶.۱۳ میلیون بشکه در روز بود که این میزان از تولید شرکت های نفتی بزرگی مانند "رویال داچ شل" و "بی پی" بریتانیا بالاتر بود. ریشههای تاسیس آرامکو به سال ۱۹۳۳ میلادی برمیگردد؛ زمانی که عربستان قراردادی را با شرکت "استاندارد اویل کالیفرنیا" امضا کرد. شرکت عربی-آمریکایی نفت - آرامکو - در سال ۱۹۴۴ و با تغییر نام شرکت استاندارد اویل کالیفرنیا-عربی ایجاد شد و در سال ۱۹۷۶، دولت عربستان تمامی سهام آن را در اختیار گرفت و نام آن را به آرامکو سعودی تغییر داد.
در سال ۱۹۸۸ شرکت نفت عربستان سعودی تاسیس شد و تمامی تاسیسات و فعالیت های آرامکو سعودی در اختیار این شرکت قرار گرفت. دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، دو سال پیش از عربستان سعودی دعوت کردکه سهام شرکت نفتی آرامکو را در بازار بورس نیویورک عرضه کند.
وی گفته بود برای آمریکا اهمیت زیادی دارد که سهام آرامکو برای اولین بار در ایالات متحده عرضه شود و او از عرضه اولیه سهام آرامکو در نیویورک سپاسگزار خواهد شد. همان زمان گفته شده بود عرضه اولیه سهام آرامکو احتمالا در سال ۲۰۱۸ اتفاق خواهد افتاد که تا به امروز به تعویق افتاده است.