کارشناس بازار سرمایه گفت: مقاومت روانی محدوده ۴۴۰ هزار واحدی را برای شاخص کل در پیش داریم و باید منتظر واکنش سهامداران به این مقاومت باشیم که میتواند به اصلاح زمانی شاخص بینجامد.
ابراهیم سپیانی در گفتوگو با خبرنگار بورس تابناک با بیان اینکه فاکتور اصلی در بازار سرمایه فعلاً جریان نقدینگی است، گفت: قیمت سهام اکثر شرکتها رشدهای خوبی را ثبت کرده؛ هرچند گزارش های ۹ ماهه انتظارات عمده گروه ها را برآورده نکرد، ولی همچنان شاهدیم که خیلی از نمادها را می خرند.
وی با بیان اینکه برخی افراد با توجه به جریان نقدینگی و بر اساس سوار شدن بر موج صعودی در حال ورود به بازار هستند، ادامه داد: بخشی از شرکتها نیز گزارشهای ۹ ماه مناسبی منتشر کردند. با وجود این، قیمت سهام آنها نیز جلوتر از گزارش بود یعنی در واقع این گزارش را پیشخور کرده بودند، ولی کماکان قدرت خرید مشهود است.
سپیانی افزود: اتفاقی که به نظر میرسد، میتواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد، موضوع فروش استقراضی است که توسط مسئولان سازمان بورس نیز وعده اجرایی شدن آن در پایان بهمن ماه داده شده که به نظر میرسد شرکتهای بزرگ بازار در لیست این طرح باشند.
وی اظهار کرد: بررسی جریان نقدینگی گویای درهم شکسته شدن اکثر مقاومتهاست و با اینکه در بسیاری از موارد قیمتها بیشتر از ارزش ذاتی رشد داشته اند، بازار حتی قیمتهای بالاتر را نیز خریدار است.
وی با بیان اینکه سال بعد با در نظر گرفتن سناریوهای خاص نمیتوانیم دلار کمتر از ۱۵ هزار تومان را در اقتصاد شاهد باشیم، تاکید کرد: بازار کماکان میتواند رشد کند و طبیعی است که اصلاحاتی نیز وجود داشته باشد.
کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این که کدام گروهها پس از افزایش سرمایه میتواند فعالیت تولیدی خود را در مدار سودآوری قرار دهند، یا احتمال تداوم زیان دهی برای آنها وجود دارد نیز گفت: در مورد وضعیت شرکتهایی که افزایش سرمایه میدهند، چندان خوش بین نیستم و انتظار یک عملکرد متفاوت بعد از افزایش سرمایهها از سوی عمده شرکتها ندارم.
سپیانی همچنین با بیان اینکه پیش بینی میشود، سال بعد تقسیم سود کمتری در بسیاری از مجامع را شاهد باشیم، گفت: این موضوع نیز میتواند سبب کاهش جذابیت سرمایه گذاری بر مبنای سود تقسیمی شود.
وی با بیان اینکه با توجه به میزان افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی در برخی شرکتها همچنان شاهد رشد قیمتی آنها خواهیم بود، تاکید کرد: از نظر تکنیکالی شاخص نیاز به استراحت دارد و ارتفاع محدوده ۴۴۰ هزار واحدی مقاومت روانی بازار خواهد بود و باید منتظر واکنش سرمایهگذاران در آن محدوده باشیم چنانچه ارزش معاملات افزایش یابد، ولی ارزش بازار رشد نکند میتوان گفت: اولین سیگنال نیاز به استراحت شاخص و بازار صادر میشود بنابراین دنبال کردن این فاکتور در خصوص جریان نقدینگی حاضر در بازار مهم است.
سپیانی با بیان اینکه در آن مقطع زمانی احتمالاً اصلاح زمانی خواهیم داشت، اذعان کرد: این روزها جای عرضه اولیهها خالی است، چنانچه تعداد عرضههای اولیه افزایش یابد، میتوانیم جذب نقدینگی بیشتر و با کیفیت تری را به بازار شاهد باشیم که جذب و گردش این نقدینگی وضعیت بهتری را برای بازار رقم میزند.
بیشتر بخوانید:
وی با انتقاد از برخی مقایسه ها که بعضا در گروه ها و صنایع انجام می شود، گفت: مقایسه شرکتها با یکدیگر به دلیل اینکه در یک گروه قرار گرفته اند، اشتباه است.
سپیانی با هشدار نسبت به این گونه سنجش ها و اشتباه دانستن آن نسبت به حبابی شدن برخی قیمت ها اشاره کرد و افزود: برخی سهام ها درست مثل بمب های متحرکی در حال دست به دست شدن هستند و مشخص نیست کجا و در دست چه کسانی منفجر می شوند، از این روی، توصیه می شود در خرید سهام شرکتها تا جایی که امکان دارد بر مباحث سود آوری و تقسیم سود شرکتها تمرکز شود.
وی همچنین با اشاره به نگرانی برخی فعالان بازار در خصوص راه اندازی فروش استقراضی با بیان اینکه مخالف ابزارهای جدید نیستیم و ابدا با توسعه بازار مخالف نیستیم، افزود: انتظار این است چنین طرح هایی، آزمایشی و محدود انجام شود، چون با توجه به عمق نداشتن بازار و مکانیسم هایی که هنوز دقیقا شفاف نشده، فروش استقراضی در سهام شاخص ساز و بزرگ بازار می تواند شرایط متفاوتی را برای بازار رقم بزند و در آینده چنانچه این ابزارها نتوانند موثر عمل کنند، دردسرساز شود.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان با بیان اینکه با توجه به شرایط کلی بازار و ساختار شرکت ها به نظر مقطع فعلی برای راه اندازی این بازار مناسب نیست، اظهار کرد: انتظار این است چند ماه قبل از اجرا شدن چنین طرح هایی مقدمات و سازوکارهای آن برای سرمایه گذاران شفاف شود و در چند مرحله، آزمایشی و مقدماتی اجرایی شود و سپس با پردازش خروجی های طرح نسبت به عملیاتی کردن کامل آن اقدام نماییم.