بین الملل تابناک: روز دوشنبه، برنی سندرز از نامزدی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۰ حمایت کرد و بدین ترتیب بایدن رقیب نهایی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شد. سناتور چپگرای دموکراتها که بتازگی از ادامه رقابت درون حزبی انصراف داده، با تاکید بر اختلاف نظرهایش با معاون پیشین باراک اوباما، اولویت امروز را «اتحاد» با هدف شکست دونالد ترامپ دانست.
برنی سندرز که در این روزهای بحران کرونا در یک نشست آنلاین با جو بایدن شرکت کرده بود، دونالد ترامپ را خطرناکترین رئیسجمهوری تاریخ معاصر آمریکا خواند و گفت: امروز من از همه آمریکاییها، از همه رایدهندگان دموکرات، از هر رایدهنده مستقل و از بسیاری از جمهوریخواهان میخواهم تا در این کارزار متحد شوند و از نامزدی شما (جو بایدن) که من آن را تایید میکنم، حمایت کنند.
برنی سندرز پس از کنارهگیری از نامزدی انتخابات ریاستجمهوری هم وعده داده بود با جو بایدن همکاری کند تا دونالد ترامپ را در انتخابات پیش روی شکست دهند.
سناتور چپگرای ایالت ورمونت، انتخابات مقدماتی دموکراتها را در فوریه گذشته با موفقیت شروع کرد؛ با این حال پیروزیهای جو بایدن، رقیب اصلی او از رایگیری سهشنبه بزرگ شروع و باعث شد تا معاون باراک اوباما از برنی سندرز پیش بیفتد؛ مساله ای که خشنودی عیان دونالد ترامپ را نیز در پی داشت.
جو بایدن که اختلافش با برنی ساندرز در مناظرات درون حزبی خاصه در مورد بیمه همگانی آمریکایی ها مشهود بود، با تاکید بر اینکه کشورش نیازمند رییس جمهوری است که در این دوران همه گیری ویروس کرونا به کارشناسان سلامت همگانی گوش فرا دهد، خطاب به طرفداران سناتور سندرز در یک پیام توییتری گفت: «من شما را دیدم و حرف های شما را شنیدم و ضرورت کاری را که باید در کشور انجام دهیم درک می کنم. امیدوارم در این کارزار به ما بپیوندید. نه تنها استقبال می کنیم که به حمایت شما در این راستا نیاز داریم.»
چرا سندرز کنار رفت؟!
عوامل تعیین کننده تصمیم اخیر سندرز این بود که در سه شنبه بزرگ، سوم مارس که انتخابات در ایالات کثیری برگزار شد، سندرز از جو بایدن عقب افتاد و نمایندگان (دلیگت های) بایدن اضافه شد.
در مرحله بعد، در انتخابات سه شنبه بزرگ دوم در ۱۷ مارس، از ۱۴ ایالت، ۱۰ ایالت به طرف بایدن رفت و فاصله بین بایدن و سندرز بیشتر شد. هرچند نظرسنجی ها پیروزی سندرز را در ایالات مهم میشیگان و تگزاس (با دلیگت های کثیر) را پیش بینی می کردند، این میسر نشد.
عامل غیرپیش بینی شده دیگر که بر کمپین سندرز تاثیر داشت، حمله واگیر کرونا به جامعه امریکا بود و از آنجا که دولت امریکا دو ماه وقت داشت، به مدیریت آن بپردازد، امریکا آمادگی مقابله با این پاندومی را نداشت. این ناکارآمدی دولتمردان و اضطراب جمعی مردم باعث شد که توجه در حوزه عمومی به کلی به خطر کووید-۱۹ جلب شود. اخبار، رسانه ها و به طور کل بحث رایج در ذهنیت جامعه، فقط و فقط با اوضاع مربوط به کرونا درگیر بود.
در این تحول و شرایط جدید، کمپین رقابت انتخاباتی حزب دموکرات به کلی به فراموشی سپرده شد. در این شرایط، سندرز نمی توانست که به کنش و کمپین خود ادامه دهد. مضاعف بر اینکه واگیر کرونا به طور کل ماهیت رقابت انتخاباتی در کشور را تغییر داد، بدین گونه که اختلاف بر رئوس تفاوت سیاست های داخلی حزب دموکرات نبود، بلکه موضوع اصلی این بود که آیا دولت جمهوریخواه ترامپ به خوبی مقابله با کرونا را مدیریت کرده، یا خیر. به عبارت دیگر در این شرایط جدید، امتیاز رویکرد مردمی سندرز موضوعیت خود را از دست داد.
از سوی دیگر، باید به بسیج حزب دموکرات برای کنار زدن سندرز اشاره کرد، به گونه ای که چند روز بعد از اینکه برنی سندرز کناره گیری خود را رسما اعلان کرد، روزنامه نیویورک تایمز (۹ آوریل، صفحه ۲۲) اذعان داشت که در اواخر ماه فوریه دست اندرکاران حزب دموکرات بسیج شدند که جلوی سندرز را بگیرند. قبل از سوم مارس کاندیداهای مختلف به نفع بایدن کناره گیری کردند قطعا این اقدام علیه کمپین سندرز بود.
در سال ۲۰۱۶ نیز کمیته ملی حزب دموکرات به نفع هیلاری کلینتون علیه سندرز اقداماتی در پشت پرده انجام داده بود. به همین جهت بعد از انتخابات ۲۰۱۶، خانم واثرمن، رییس کمیته ملی حزب و نماینده کنگره از فلوریدا، از ریاست کمیته ملی بی سر و صدا کناره گیری کرد. در مرحله بعدی، تلاش جو بایدن و تشکیلات حزب آن خواهد بود که به نحوی هواداران سندرز را جلب کنند که از کمپین بایدن حمایت شود.