عضو هیئت مدیره بورس انرژی گفت: شاهد جنگ بین نقدینگی به عنوان محرک رشد بازار با چالش رکود در کسب و کارها در پی شیوع کرونا و تغییر عادات مصرف مردم در ماههای آتی هستیم که موجب شده تا پیدا نشدن بازار جایگزین برای جذب نقدینگی، سرمایههای سرگردان به سمت بورس سرازیر شده و این جنگ به نفع نقدینگی و با رشد بازار سرمایه تدوام یابد.
سیدرضا علوی در گفت و گو با خبرنگار بورس تابناک در پاسخ به این که چرا علیرغم بروز چالشها و بحرانهای ناشی از شیوع ویروس کرونا در اقتصاد دنیا و ایران، دماسنج اقتصاد ایران روندی رو به رشد دارد، با بیان اینکه این پرسش متداولترین سؤال در حوزه اقتصاد است، اظهار کرد: این روزها سرمایه گذاران در دنیا با نگرانی به بازارهای جهانی چشم دوخته اند و شاهد اتفاقات غیرقابل پیش بینی در اکثر بازارهای مالی هستند و شاید هیچ تحلیلگری چنین بازار وحشت زده (Panic Market) و رفتار هیجانی را در میان سرمایه گذاران حرفه ای کشورهای توسعه یافته، پیش بینی نمیکرد.
کارشناس ارشد بازار سرمایه ادامه داد: آنچه بازارهای سرمایه را درنوردید، در واقع عوامل بنیادی در کنار ترس از ادامه بحران کرونایی بود که منجر به غلبه سفارشات عرضه بر تقاضا شده و رکوردهای نزولی ماندگار در بورسهای دنیا را به ثبت رساند.
علوی با بیان اینکه این روند در یک ماهه اخیر در بازار سرمایه کشورمان کمی متفاوت از همه دنیا دنبال شده در پاسخ به این پرسش که آیا بازار ما از بورسهای دنیا جداست و ارتباطی به آنها ندارد، تصریح کرد: علیرغم اینکه این سؤال حتی در مواردی پاسخ برخی کارشناسان در خصوص روند متفاوت بورسهاست، لیکن در واقع اینطور نیست، بیش از پنجاه درصد از سهام قابل معامله در بورس، مستقیم و غیر مستقیم کالا محور (Commodity Base) بوده و با بازارهای جهانی و نرخهای بینالمللی در ارتباط هستند.
وی افزود: در کنار عواملی همچون تورم انتظاری، افزایش ارزشهای جایگزینی، افزایش نرخ ارز و به تبع آن بالا رفتن نرخ فروش شرکتها خصوصاً در حوزه صادراتی و مباحث مربوط به تجدید ارزیابی داراییها، هدایت نقدینگی به سمت این بازار را میتوان یکی از علل اصلی رشد قیمت سهام دانست.
عضو هیات مدیره بورس انرژی ادامه داد: در شرایطی که حجم نقدینگی به رقمی بیش از دو هزار میلیارد تومان رسیده، و با توجه به محدودیتهای وضع شده در بازارهایی مانند ارز و طلا همچنین اقدام مدبرانه بانک مرکزی در خصوص کاهش نرخ سود سپرده بانکی، هجوم سرمایهها به بازار سرمایه در جهت حفظ ارزش واقعی پول، امری قابل پیش بینی و اجتناب ناپذیر است.
وی تاکید کرد: این ورود نقدینگی سرگردان، در عین حال که فرصتی استثنائی جهت تأمین مالی شرکتها و کمک به توسعه فرهنگ سهامداری در جامعه است، از طرفی نگرانیهایی در بین متولیان بازار و برخی کارشناسان نسبت به خارج شدن بازار از منطق سرمایه گذاری و تبعات برخی حرکات توده واری، پدید آورده است.
رئیس هیات مدیره سبدگردان داریک در پاسخ به این که این روند صعودی تا چه زمانی میتواند ادامه داشته باشد، گفت: شاهد جنگ بین نقدینگی به عنوان محرک رشد بازار با چالش رکود در کسب و کارها در پی شیوع کرونا و تغییر عادات مصرف مردم در ماههای آتی هستیم که موجب شده تا پیدا نشدن بازار جایگزین برای جذب نقدینگی، سرمایههای سرگردان به سمت بورس سرازیر و این جنگ بهنفع نقدینگی و با رشد بازار سرمایه تدوام یابد.
وی با بیان اینکه نگاهی به گذشته های نه چندان و بحران مالی سال 2008 میلادی، گویای این حقیقت است که در آن برهه با یک تأخیر زمانی شاهد تاثیر کاهش قیمتهای جهانی بر سودآوری و قیمت سهام شرکتها و روند نزولی و رکودی در بازار سرمایه کشور بودهایم، اذعان کرد: نگرانی برخی کارشناسان و تحلیلگران در خصوص آینده بازار سرمایه با مروری بر رویدادهای مشابه بحران 2008 بهتر قابل درک خواهد بود.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه در پایان گفت: بنابراین در صورت تداوم کاهش تقاضای مصرفی در دنیا و ایران، عوامل بنیادین میتواند شرکتها را در ماه های آینده با چالش اساسی مواجه کند و بحران مالی جدیدی پیش از زمانهای پیش بینی شده برای بازارهای مالی رقم بزند.