مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی گفت: مشکلاتی اعم از بی ثباتی قیمت حمل و نقل و افزایش قیمت نهاده ها و عدم تخصیص به موقع نهاده دولتی سبب بروز مشکلاتی در صنعت طیور شده که تداوم این مشکلات ورشکستگی بسیاری از مرغداران را همراه خواهد داشت.
علی اکبر حیدری در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: از نهم مهرماه تا بیستم همان ماه، جوجه به سبب قیمت پایینش در بازار کمیاب شده بود، همین امر سبب کمیاب شدن مرغ زنده در بازار و در نهایت کاهش عرضه و افزایش تقاضا و افزایش قیمت مرغ در بازار شد، اما به نظر می رسد تا دو هفته آینده این مشکل برطرف شود.
وی با بیان اینکه شرایط موجود باعث شد قیمت جوجه از حدود دو هزارتومان به حدود سه هزارتومان افزایش پیدا کند، افزود: بیشتر جوجه های مورد نیاز استان مرکزی از سمت شمال کشور وارد میشوند، در استان مرکزی تنها یک واحد جوجه کشی مرغ مادر موجود است که تولیدات آن کفاف نیاز استان را نمیدهد و باید مابقی نیاز از سایر استان ها تامین شود.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی در خصوص هزینه های حمل و نقل تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون سه مرتبه قیمت های حمل و نقل به صورت قانونی افزایش یافت به طوری که اخیرا ۳۰ درصد افزایش قیمت در این بخش ایجاد شده ولی علیرغم این افزایش قیمت، راننده برای انتقال باری که از بندر ارسال میشود توجهی به قیمت قانونی ندارد و دو برابر نرخ قانونی را برای آن طلب می کند.
حیدری اضافه کرد: در این شرایط برای تلف نشدن مرغ و سرمایه، مرغدار مجبور است قیمت مطالبه شده توسط راننده را قبول کند. برای مثال بنده برای ارسال بار تا اراک بیش از ۳۰۰ هزار تومان هم کرایه پرداخت کرده ام و این در حالی است که قیمت قانونی حمل همان بار حدود ۲۰۰ هزار تومان بوده است. مرغدار گاهی مجبور است از شیره جان خود برای تغذیه مرغ استفاده کند تا بتواند سرپا مانده و متحمل خسارت نشود.
وی ادامه داد: از طرفی حتی اگر کمتر از ظرفیت ماشین بارگیری شود، هزینه باید به اندازه ظرفیت کامل ماشین پرداخت شود و راننده اصلا به وزن بار توجهی ندارد و تنها ظرفیت ماشین خود را در نظر میگیرد و این هم برای مرغدار ضرر محسوب میشود و با توجه به اینکه پیگیری ها در این خصوص نتیجه ای ندارد دیگر کسی پیگیری خاصی در این خصوص انجام نمی دهد.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی ادامه داد: نهاده های مورد نیاز مرغدار نیز افزایش قیمت داشته و تنها بخش اندکی از آن به نرخ دولتی تامین میشود، از طرفی اخیرا دولت قیمت نهاده های دولتی را نیز افزایش داده به طوری که سویا از سه هزار تومان به سه هزار و ۲۰۰ تومان و ذرت نیز از هزار و ۵۰۰ تومان به هزار و ۷۰۰ تومان افزایش پیدا کرده البته این قیمت ها دولتی بوده و در بازار آزاد این قیمت ها چندین برابر است.
حیدری با اشاره به راه اندازی سامانه بازارگاه گفت: این سامانه تاثیری در حل مشکل تامین نهاده نداشته و نهاده های خریداری شده در این سامانه به موقع به دست مرغدار نمیرسد. اگر نهاده ها به موقع و کامل به دست مرغدار برسد قیمت اعلامی برای مرغ از نظر مرغدار صرفه اندکی خواهد داشت، اما در صورتی که نهاده خریداری شده به موقع به دست مرغدار نرسد مرغدار مجبور به خرید مجدد از بازار آزاد است و همین خریدهای پی در پی، مرغدار را متضرر خواهد کرد.