تا ساعاتی دیگر تکلیف سفرهای نوروزی مشخص خواهد شد؛ تصمیمی که وزارت بهداشت سهم مهمی در اتخاذ آن دارد و به نظر میرسد رای متفاوت و محکمی برایش تدارک دیده است.
به گزارش «تابناک»؛ به فاصله دو هفته تا پایان سال ۱۳۹۹ و در شرایطی که مهمترین تعطیلات سالانه ایرانیان در پیش است، بار دیگر نوروز در فهرست دستورکارهای ستاد ملی مقابله با کرونا قرار گرفته و امید میرود که برخلاف هفتههای گذشته، تعیین تکلیف شود؛ تصمیمی که بسیاری از مردم چشم انتظار اعلان آن هستند تا بر اساسش برای هفتههای آینده شان تصمیم گیری کنند.
نخستین بار چند هفته قبل بود که پیشنهادی ویژه برای برگزاری تعطیلات در ستاد ملی اعلام وصول شد و مورد بحث و بررسی قرار گرفت که وزارت گردشگری ارائه داده بود. بر اساس آن پیشنهاد، مسافرتها در چهار دسته کلی قرار میگیرد که دو دسته از آنها بی اشکال است و میشود تسهیلش کرد، یک دسته دیگر پراشکال است و میتوان مانعش شد، اما دسته آخر، به رغم اشکالات بزرگی که دارد، مانع شدن از انجامش هم ممکن نیست.
دسته اول، مسافرتهایی هستند که با تورها و با برنامه ریزی قبلی انجام میگیرد و میشود پروتکلهای بهداشتی را در آنها به اجرا درآورد، دسته دوم سفرهایی هستند که مردم برنامه ریزی میکنند و به اقامت در هتل ها، اقامتگاههای بومگردی و امثال آنها منتج و پروتکلها در آنها اجرا میشود و بی اشکال یا دست کم، کم اشکال هستند و دسته بعدی، سفرهایی هستند که مردم برنامه ریزی میکنند و به نیت اقامت در چادر در مقصد است که پراشکال است و میشود مانع از انجامش شد.
اشکال، اما آنجایی خودنمایی میکند که جز این سفرها، نوع دیگری از سفرهای نوروزی در کشورمان انجام میشود که مردم خودشان به مسافرت میروند و ممکن است به ویلاها و جاهای دیگری بروند که تحت نظارت نیست. مسافرتی که نمیشود مانع از انجامش شد، مگر آنکه تردد بین شهری ممنوع شود که در این صورت سه دسته دیگر از مسافرتها هم غیرممکن خواهد شد. پاشنه آشیلی که مانع از تصویب پیشنهاد فوق و تعیین تکلیف نوروز گردید و شرایط پیچیدهای آفرید.
این در حالی است که نظر کلی مسئولان، برگزاری سفرهای نوروزی است؛ این را چند روز پیش ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در گفتگو با رسانه ملی مورد تاکید قرار داد و گفت: از آنجایی که دو سال است به دلیل سیل و کرونا تعطیلات نوروزی نداشته ایم و همچنین موسم تعطیلات تابستانی امسال هم، محدودیتهای کرونایی در دستور کار قرار داشت، مردم خسته شده و فشارهای مزمن افزایش یافته و لذا مسئولان مایل به انجام سفرها هستند، ولی سلامت مردم مهمتر از انجام سفر است.
قرار گرفتن مسئولان در دو راهی مجاز یا غیرمجاز اعلام کردن سفرهای نوروزی، مورد تاکید وزیر بهداشت نیز بود که پریروز گفت: «امیدواریم مردم نوروز کم خطری را طی کنند، اما از حالا بار و بندیل سفر را نبندید، زیرا اصلا معلوم نیست چه وضعیتی داریم و تدارک سفر را حتی در ذهن هم تصور نکنید، ولی اگر اسفند بیخطری را طی کنیم، میگوییم با چه پروتکلهایی میتوانید به سفر بروید.»
همه اینها در حالی است که میدانیم ستاد ملی در نشست فردای خود قرار است وضعیت تعطیلات نوروزی را تعیین تکلیف نماید. دستور کاری که موجب شده وزیر بهداشت بار دیگر در این باره اظهار نظر نماید و بگوید: «صحنههای دردناکی در خوزستان میبینیم و در عرض ۴۸ ساعت ریههای یک فرد پر از ویروس است. در چنین شرایطی میخواهیم کوپن مسافرت بدهیم. میدانیم مردم خسته هستند. ولی ناچاریم برای حفظ سلامت مردم روی برخی از این پروتکلهای بهداشتی بایستیم.
یکی از دغدغههای همکاران ما همین تعطیلات نوروزی است و پیشنهاد ما این است که تردد و مسافرت انجام نشود. این جادههای پرازدحام و ترددهای بی رویه و درهم آمیختگی جمعیت و انتقال ویروس جهش یافته سرکش به شدت نگران کننده است. به ما گفته میشود برای سفر پروتکل طراحی شود. ما میگوییم آب آلوده نخورید، اما اگر اصرار میکنید، بجوشانید و بخورید. در چنین وضعیتی هستیم.»
اظهارنظری که نشان میدهد وزیر بهداشت و همکارانش با انجام سفرهای نوروزی به کل مخالف هستند، در حالی که پیشتر نظر متفاوتی در این باره اعلام میکردند و همانقدر که نگران بودند، موافق برگزاری این تعطیلات نیز بودند؛ تغییری که میتواند تاثیری جدی بر رای ستاد ملی بگذارد و مانع از برگزاری سفرهای نوروزی شود، مگر در شهرهای آبی که مدتی است شمارشان رو به کاهش گذاشته و بعید نیست تا عید، تعداد آنها از امروز نیز کمتر شود.