بعد از چندین و چند نوبت خلف وعده، بالاخره نخستین محموله واکسن خریداری شده از سبد کوواکس به مقصد کشورمان بارگیری شد!
به گزارش «تابناک»؛ نخستین محموله واکسن «آسترازنکا-آکسفورد» که کشورمان به واسطه کنسرسیوم کوواکس در زیر مجموعه سازمان بهداشت جهانی خریداری کرده، از آمستردام به مقصد تهران بارگیری شد؛ محمولهای شامل ۷۰۰ هزار دوز که قرار بود خیلی پیش از اینها به کشورمان ارسال شود، اما بعد از چند نوبت خلف وعده، گفته شد که ۱۴ فروردین ارسال میشود و حالا با تاخیری چند روزه در حال انجام است.
این را کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و داروی کشورمان طی توییتی در صفحه شخصی خود اعلام کرد و یادآور شد که این محموله، واکسن تولیدی شرکت SK-Bio کره جنوبی است که تنها بخشی از سفارش خرید ایران از سبد کوواکس است که بالغ بر ۱۶ میلیون و ۸۰۰ دوز است؛ سفارشی که قرار بود در شروع به تحویل چند میلیون دوز به کشورمان گره بخورد که این گونه نشد.
نکته قابل تامل در این میان، مشکلاتی است که بعد از شیوع کرونا و عالم گیری آن میان کشورمان و کره جنوبی بروز کرد و موجب گشت که کیتهای تست خریداری شده توسط کشورمان کمی پیش از بارگیری از مبدا این کشور، توقیف شوند و مشکلاتی دور از انتظار برای کشورمان به ارمغان بیاورد. اتفاقی که بعد با بلوکه کردن داراییهای کشورمان در کره جنوبی تشدید هم شد.
به این ترتیب، بارگیری محموله واکسن تولید شده در کره جنوبی (آسترازنکا-آکسفورد واکسن تولیدی یک شرکت سوئدی-انگلیسی با همکاری دانشگاه آکسفورد است که در خطوط تولید این شرکت در نقاط مختلف جهان تولید میشود)، آن هم از اروپا به مقصد ایران، چندان عجیب نیست و بالعکس، نشانه امیدوارکنندهای برای تداوم تحویل واکسنهای پیش خرید شده کشورمان از سبد کوواکس است.
این امیدواری زمانی تقویت میشود که بدانیم محموله اخیر واکسن وارداتی، کمی بزرگتر از همه محمولههایی است که تا پایان سال ۹۹ به کشورمان وارد شده اند؛ ۶۹۵ هزار دوز که شامل ۳۲۰ هزار دوز واکسن روسی «اسپوتنیک وی» بود، ۲۵۰ هزار دوز واکسن چینی «سینوفارم» و ۱۲۵ هزار دوز واکسن هندی «کوواکسین». البته اخیرا دو محموله ۱۰۰ هزار دوزی واکسن اسپوتنیک هم به کشورمان وارد شده که با احتساب آن، تا کنون ۸۹۵ هزار دوز واکسن وارد کرده ایم.
عددی که ساعاتی بعد و با رسیدن محموله وارداتی از هلند، به یک میلیون و ۵۹۵ هزار دوز خواهد رسید. میزانی از واکسن که تقریبا برای واکسیناسیون ۸۰۰ هزار تن کافی است و میتواند موجب سرعت گرفتن روند واکسیناسیون در کشورمان شود، هرچند برای جبران عقب افتادگیهای کشورمان در برنامه واکسیناسیون ملی کووید ۱۹ کافی نیست.