کیوسک بین الملل تابناک: پیشنهاد نقشه راه جدید از سوی روسیه برای احیای برجام، آغاز دور دوم گفتگوهای راهبردی آمریکا و اسرائیل درباره ایران، آغاز دور جدید تنشها میان روسیه و آمریکا، اعلام آمادگی جمهوری آذربایجان برای امضای توافقنامه صلح با ارمنستان و هشدار گروه ۷ به روسیه بابت تحرکات نظامی در اوکراین، از جمله مهمترین خبرها، رویدادها و تحولات بین الملل در ۲۴ساعت گذشته بوده اند.
پیشنهاد نقشه راه جدید از سوی روسیه برای احیای برجام
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه، بعدازظهر امروز (سهشنبه)، در گفتوگو با «اسکای نیوز عربی» به رایزنیهای صورتگرفته در وین پرداخت.
طبق این گزارش، معاون وزیر امور خارجه روسیه در این خصوص گفت: «هدف از رایزنیهای وین احیای توافق هستهای است.»
سرگئی ریابکوف در ادامه افزود: «به طرفها یک نقشهراه مکمل درباره چگونگی بازگشت به تعهدات توافق هستهای پیشنهاد کردیم.»
دومین جلسه حضوری نشست کمیسیون مشترک برجام ـ که از روز سه شنبه ۱۷ فروردین ماه در وین از سر گرفته شده بود ـ روز جمعه ۲۰ فروردین برگزار شد و بعد از حدود یک ساعت و نیم پایان یافت. قرار است فردا (چهارشنبه ۲۵ فروردین ماه)، دور بعدی نشست کمیسیون مشترک برجام در وین برگزار شود.
مقامهای ایران از جمله «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر خارجه ایران بارها تأکید کردهاند که لغو کلیه تحریمهای آمریکا ـ که در دوران رئیسجمهور گذشته آن کشور وضع شدهاند ـ گام ضروری برای احیای برجام بوده و تنها پس از راستی آزمایی لغو این تحریمها، ایران آمادگی دارد تا اقدامات جبرانی خود را متوقف کرده و به اجرای کامل برجام بازگردد.
آغاز دور دوم گفتوگوهای راهبردی آمریکا و اسرائیل درباره ایران
در بحبوحه اقدامات خرابکارانه رژیم کودککش صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران و حمایت آمریکا از آنها، دور دوم گفتوگوهای استراتژیک واشنگتن و تلآویو برگزار میشود.
پایگاه خبری «آکسیوس» به نقل از سه مقام رژیم صهیونیستی گزارش داد که مقامهای امنیتی ارشد این رژیم و آمریکا، روز سهشنبه دور دوم گفتوگوهای استراتژیک درباره ایران را برگزار میکنند.
در این جلسه، که از طریق لینک ویدئویی امن برگزار میشود، «جِیک سالیوان» مشاور امنیت ملی دولت تروریست آمریکا و «مئیر بنشبت» مشاور امنیت داخلی رژیم کودککش صهیونیستی حضور دارند.
آکسیوس به نقل از مقامهای صهیونیست نوشت: «انتظار میرود که این دور از گفتوگوها روی فعالیتهای منطقهای ایران در سوریه، لبنان، عراق و یمن متمرکز باشد.»
بر اساس این گزارش، گفتوگوهای کمیسیون مشترک برجام در وین و همچنین خرابکاریهای اخیر رژیم صهیونیستی علیه ایران نیز احتمالا در این نشست مطرح میشود.
«بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران بامداد روز یکشنبه (۲۲ فروردین) اعلام کرد، حادثه ای در بخشی از شبکه توزیع برق مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن ( نطنز ) رخ داد که خوشبختانه صدمات انسانی و آلودگی به دنبال نداشته است.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز با بیان اینکه انتقام از رژیم صهیونیستی در زمان و مکانش انجام میشود، گفت: «سانتریفیوژهایی که دیروز در پی حادثه نطنز از مدار خارج شد، از نوع IR1 بود و با سانتریفیوژهای پیشرفته جایگزین میشود.»
این نشست امنیتی واشنگتن و تلآویو در حالی است که «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا نیز از رژیم صهیونیستی به دلیل اقداماتش علیه ایران قدردانی کرده و گفت، تعهد واشنگتن به شراکت استراتژیک آمریکا-اسرائیل، مستحکم است.
آغاز دور جدید تنش ها میان روسیه و آمریکا
بر خلاف سیاستهای پرتنش دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا در قبال کشورهای عضو ناتو، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا امروز (سهشنبه) در سفر خود به برلین اعلام کرد که ایالات متحده به منظور تقویت بازدارندگی و دفاعی، ۵۰۰ نظامی دیگر در آلمان مستقر خواهد کرد.
بنا بر گزارش وبگاه «اکسیوس»، اظهار نظر رئیس پنتاگون در راستای اقدامات دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا برای لغو سیاستهای دولت ترامپ صورت گرفته است که به دنبال خارج کردن ۱۲ هزار نظامی آمریکایی از آلمان به دلیل قصور برلین در پرداخت هزینههای ناتو بود.
بایدن در ماه فوریه سال جاری میلادی، طرح خارج کردن ۶ هزار و ۴۰۰ نظامی آمریکایی از آلمان و استقرار مجدد ۵ هزار و ۴۰۰ نیرو در دیگر کشورهای اروپا را متوقف کرد و از پنتاگون خواست در نحوه استقرار نظامیان آمریکایی در سراسر جهان بازبینی کند.
نمایندگان کنگره پیش از این هشدار داده بودند که طرح ترامپ برای خارج کردن نظامیان آمریکایی از آلمان نمایانگر ضعف تعهدات آمریکا در قبال ناتو است.
آستین در حال حاضر برای دیدار با مقامهای دولتی و نظامی در حال سفر به فلسطین اشغالی، آلمان، مقر ناتو در بلژیک و انگلیس است و اظهارات رئیس پنتاگون در خصوص افزایش تعداد نظامیان آمریکایی در آلمان در پی تشدید روابط میان واشنگتن و مسکو صورت میگیرد.
«دونالد ترامپ» ۱۶ خرداد ماه سال جاری به پنتاگون دستور داد، هزاران تن از نیروهای آمریکا در آلمان به خانه بازگردانده شوند.
در آن زمان گزارش شده بود دستور دونالد ترامپ، کاهش ۱۲۰۰۰ نفر از ۳۴۵۰۰ نظامی حاضر در آلمان را شامل میشود. ترامپ منتقد رفتارهای متحدان آمریکا در ناتو بود و میگفت آنها به اندازه کافی برای مسائل دفاعیشان هزینه نمیکنند.
«جو بایدن»، رئیسجمهور فعلی آمریکا از نحوه رفتار ترامپ با متحدان اروپایی انتقاد کرده و گفته اقدامات او را به عقب برخواهد گرداند.
مقامهای پنتاگون در دولت ترامپ مدعی شده بودند هدف طرح او، توزیع بهتر نیروهای نظامی آمریکا برای رقابت با روسیه است.
اعلام آمادگی جمهوری آذربایجان برای امضای توافقنامه صلح با ارمنستان
رئیسجمهوری آذربایجان روز سهشنبه گفت که آماده امضای تفاهم صلح با قرهباغ است، اما هیچ اقدام متقابلی از طرف ایروان نمیبیند.
به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، "الهام علیاف" در کنفرانس مربوط به همکاری پسادرگیری اظهار کرد: قبلتر هم گفتهام که ما آماده امضای تفاهم صلح هستیم، ولی اقدام متقابلی از سمت ایروان ندیدهایم. در مقابل، بیانات نخستوزیر ارمنستان و اظهارات تهاجمی وزیر امور خارجه این کشور، بیانگر احساسات ضد آذربایجانی و ضدترکیه است.
وی همچنین گفت باکو هیچ برنامه نظامی در مرز با ارمنستان ندارد.
علیاف در عین حال درباره وضعیت منطقه قرهباغ پس از توقف درگیریها وضعیت آنجا را شکننده توصیف کرد.
وی خاطرنشان کرد: به نظر ما صفحه نزاع بسته شده و چندین بار مطرح کردهام که امکان امضای توافقنامه صلح با ارمنستان وجود دارد.
رئیسجمهوری آذربایجان افزود: شما از من پرسیدید هنگامی که صلحبانان روسی منطقه را ترک کنند، چه میشود. ما در "تووز" و "زنگلیان" با ارمنستان دارای مرز هستیم. نیروهای مرزی در مجاورت نزدیک با طرف ارمنستان هستند. آیا سوانحی اتفاق میافتند؟ خیر اتفاق نمیافتند. در واقع ارتش ارمنستان در کار نیست و تضعیف روحیه شده است. نیروهای ما فقط پنج متر با آنها فاصله دارند، اما ما هیچ برنامه نظامی نداریم.
وی در مورد برنامههای ارمنستان برای مدرنسازی ارتش خود به طور مشترک با روسیه، ابراز نگرانی کرد.
علیاف گفت: ما موضع خود را به شرکای روسیمان توضیح دادهایم. این اقدام برای چه انجام شده؟
رئیسجمهوری آذربایجان اینطور نتیجه گرفت که هرگونه فکری در مورد انتقامگیری، به شدت سرکوب خواهد شد.
هشدار گروه ۷ به روسیه بابت تحرکات نظامی در اوکراین
وزرای خارجه گروه اقتصادی جی۷ به روسیه گفتهاند تنشها در مرز خود با اوکراین را "کاهش دهد".
قدرتهای جهانی به خاطر الحاق کریمه در سال ۲۰۱۴، مسکو را از گروه سابق جی۸ کنار گذاشتند.
به نقل از پایگاه خبری دویچه وله، گروه قدرتهای برجسته اقتصادی G۷، روز دوشنبه به روسیه هشدار دادند "تحریکات در مرز خود با اوکراین را متوقف کند".
هفت وزیر خارجه، از جمله دیپلماتهای ارشد از آمریکا، آلمان و بریتانیا گفتند "عمیقاً نگران" افزایش نیروهای نظامی روسیه در مرزهای اوکراین و کریمه هستند. در بیانیه گروه هفت آمده است: اقدامات بزرگمقیاس نیروها، بدون اطلاع قبلی، بیانگر فعالیتهای تهدیدآمیز و بیثباتکننده است.
روز دوشنبه ارتش اوکراین از کشته شدن یک نظامی دیگر خبر داد و مجموع کشتههای امسال در درگیری روسیه و اوکراین در مرزهای این کشور، به ۲۸ تن رسید. مسکو اعزام نیرو به مرز خود با کشور همسایهاش اوکراین را انکار نکرده، اما تأکید دارد که به دنبال جنگ نیست.
کاخ سفید گفته است تعداد سربازان روسی از سال ۲۰۱۴ تاکنون، به بیشترین مقدار رسیده است.
تلاشهای دیپلماتیک برای میانجیگری آتشبس یا تقویت تفاهمنامه موجود مینسک، راه به جایی نبردهاند.
سخنگوی "ولودیمیر زلنسکی"، رئیسجمهور اوکراین روز دوشنبه به آسوشیتدپرس گفت، کییف خواستار مذاکرات با "ولادیمیر پوتین"، رئیسجمهور روسیه شده اما پاسخی دریافت نکرده است. اما "دیمیتری پسکوف"، سخنگوی کرملین روز دوشنبه گفت در روزهای اخیر درخواستی از زلنسکی مشاهده نکرده است.
مقامات اوکراین گفتند، انتظار میرود رئیسجمهور اوکراین برای مذاکراتی با "امانوئل ماکرون" در مورد توسعه نظامی روسیه، به زودی به پاریس برود. این در حالی اتفاق میافتد که هفته گذشته "آنگلا مرکل"، صدراعظم آلمان در تماس تلفنی با پوتین، خواستار کاهش تنشها بین مسکو و کییف شد.