شرایط شیوع ویروس کرونا در ایران بعد از تعطیلات نوروزی بسیار بدتر از گذشته شد و متاسفانه تعداد فوت شدگان توسط این ویروس منحوس روز به روز بیشتر می شود و به گفته مسئولین بهداشتی کشور، هنوز هم به پیک موج چهارم کرونا نرسیده ایم.
به گزارش تابناک اقتصادی، در این شرایط واکسن کرونا و تولید و واردات آن دوباره اهمیت پیدا کرده است. با تمام حواشی چند روز اخیر، اما به هر حال اقداماتی در راستای تزریق واکسن کرونا به گروههای مختلف از جمله پرستاران، پاکبان ها، جانبازان ۵۰ تا ۷۰ درصد و ... آغاز شده است.
همچنین با توجه به شرایط حاد، زمزمههایی مبنی بر واردات بیشتر واکسن کرونا مطرح شده است. به عنوان نمونه رئیس جمهور روحانی طی صحبتهایی در هیات دولت اعلام کرد: واکسیناسیون کرونا برای کل ملت ایران رایگان انجام خواهد شد. وی افزود: ما در ستاد اقتصادی دولت تصمیم گرفتیم بانک مرکزی علیرغم همه فشارهایی که دارد ۱۰۰ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات واکسن تخصیص دهد و این مبلغ غیر از آن مقداری است که خریداری شده است. ۱۰۰ میلیون دلار روی میز باشد برای هر کسی که میتواند برود و واکسن وارد کند. اگر بخش خصوصی است بیاید با وزارت بهداشت و سازمان غذا و داروی ما هماهنگ کند و برود بخرد. الان یک بخش خصوصی هم رفته و قرارداد شش میلیون دوز واکسن را هم بسته است و انشاءاالله وارد میشود. برای اینها ۴۲۰۰ آماده است. هر بخش خصوصی که میتواند زیر نظر وزارت بهداشت و درمان واکسن وارد کند، این کار را انجام دهد. رئیس جمهور ادامه داد: یک بحث دیگر هم داریم غیر ۴۲۰۰ تومانی و غیر واکسنی که ما خریداری میکنیم. یک بخش خصوصی هم اگر خواست با ارز نیمایی واکسن وارد کند میتواند زیر نظر وزارت بهداشت و درمان وارد کند و آزاد هست که برای هر کسی که میخواهد تزریق کند.
دوباره موضوع توزیع ارز ۴۲۰۰ تومانی و واردات مطرح شده است و بنابراین نکاتی در این زمینه وجود دارد که باید هشدار داده شود. اما قبل از آن بهتر است ببینیم که اوضاع واردات واکسن کرونا در کشور چگونه بوده است؟
مهرداد ارونقی، معاون گمرک ایران طی مصاحبهای در مورخه ۲۹ فروردین ۱۴۰۰ گفت: در مجموع در بازه زمانی پانزدهم بهمن ماه سال ۹۹ تا ۲۶ فروردین ماه سال جاری، یک میلیون و ۹۹۵ هزار و ۸۰۰ دوز واکسن کرونا وارد کشور شده است.
وی ادامه داد: اولین محموله واکسن کرونای روسی (اسپوتنیک) در تاریخ پانزدهم بهمن ماه (۱۳۹۹.۱۱.۱۵) از کشور روسیه به میزان ۲۰ هزار دوز از روسیه وارد کشور و فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره) شد. معاون گمرک ایران با اشاره به ورود محموله دوم واکسن کرونا افزود: محموله دوم واکسن کرونا با برند اسپوتنیک در تاریخ ۲۵ بهمن ماه سال گذشته (۱۳۹۹.۱۱.۲۵) از کشور روسیه به میزان ۱۰۰ هزار دوز وارد شد.
ارونقی با بیان اینکه اولین محموله واکسن چینی ۱۰ اسفند ماه وارد ایران شد، اظهار داشت: سومین محموله واکسن کرونا که اولین محموله واکسن چینی محسوب میشود، دهم اسفند ماه سال گذشته (۱۳۹۹.۱۲.۱۰) به میزان ۲۵۰ هزار دوز وارد ایران شد.
وی ادامه داد: محموله چهارم واکسن کرونای وارداتی باز هم از کشور روسیه و با برند اسپوتنیک بوده که سومین محموله واکسن روسی محسوب میشود. این محموله چهاردهم اسفند ماه سال گذشته (۱۳۹۹.۱۲.۱۴) به میزان ۲۰۰ هزار دوز وارد فرودگاه امام خمینی (ره) و ترخیص شد.
معاون گمرک ایران درباره جزییات واردات پنجمین محموله واکسن کرونا به کشور گفت: پنجمین محموله واکسن کرونا از کشور هند به میزان ۱۲۵ هزار دوز در تاریخ بیستم اسفند ماه سال گذشته (۱۳۹۹.۱۲.۲۰) وارد ایران شد.
ارونقی ادامه داد: ششمین محموله واکسن کرونا که چهارمین محموله واکسن روسی با برند اسپوتنیک بوده به میزان ۱۰۰ هزار دوز در پنجم فروردین امسال (۱۴۰۰.۱.۵) وارد کشور شد.
وی با اشاره به هفتمین محموله وارداتی واکسن کرونا گفت: هفتمین محموله واکسن وارداتی کرونا که پنجمین محموله واکسن روسی بوده، به میزان ۱۰۰ هزار دوز در تاریخ دوازدهم فروردین ماه (۱۴۰۰.۱.۱۲) وارد و ترخیص شد.
معاون گمرک ایران افزود: هشتمین محموله واکسن وارداتی حاوی ۷۰۰ هزار و ۸۰۰ دوز واکسن کواکس بود که در شانزدهم فروردین ماه (۱۴۰۰.۱.۱۶) از کشور کره جنوبی وارد ایران شد.
ارونقی با بیان اینکه تاکنون نهمین محموله واکسن کرونا، آخرین واردات از واکسنهای خارجی بوده، اظهار داشت: نهمین محموله واکسن کرونا بیست و ششم فروردین ماه (۱۴۰۰.۱.۲۶) از کشور چین به میزان ۴۰۰ هزار دوز وارد شد.
همچنین باید یادآور شد که علاوه بر موارد فوق، امروز (دوم اردیبهشت ۱۴۰۰) یکصد هزار دوز واکسن sputnik v توسط شرکت هواپیمایی ماهان وارد فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره) شد.
پیشنهادهایی برای واردات واکسن کرونا با ارز ۴۲۰۰ تومانی و هشداری که باید جدی گرفت!
در گذشته تجربیات بسیاری در زمینه واردات کالا با ارز ۴۲۰۰ تومانی داشته ایم که مهمترین این تجربیات این بود که برخی ارز ۴۲۰۰ تومانی را گرفتند یا کالایی وارد نکردند، یا کالایی دیگر وارد کردند، یا کالا وارد کردند و به قیمت آزاد آن را فروختند.
حالا بیم آن میرود که دوباره همین داستان برای واردات واکسن کرونا با ارز ۴۲۰۰ تومانی تکرار شود و عدهای از این فرصت پیش آمده رانت عظیمی را به جیب بزنند.
گفتنی است، در ششم مرداد ماه ۱۳۹۸ بود که تصویر نامه عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی به رئیس جمهور در مورد تخلفات ارزی ۲۰ شرکت در رسانهها منتشر شد. در بخشی از نامه همتی به رئیسجمهور آمده بود: حال به رغم تمام تلاشهای انجام شده و تخصیص و تامین ارز برای واردکنندگان مورد تایید دارای ثبتسفارش دستگاههای یاد شده متأسفانه حسب اطلاعات سامانه رفع تعهد ارزی این بانک، به نظر میرسد، بخش قابلتوجهی از تعهدات ارزی مربوط به ورود کالا به کشور، به رغم تامین ارز و انقضای مهلت قانونی رفع تعهد نشده و اسناد و مدارک سالانه مبتنیبر ورود و ترخیص قطعی کالاهای مورد اشاره در سامانه به ثبت نرسیده است. رئیسجمهور نیز با ارسال این نامه نوشت: دستگاههای دولتی و شرکتهای دولتی فورا پاسخ دهند که چرا چنین تخلفی رخ داده است؟
در نامه مذکور نام ۲۰ شرکت دیده میشد که ده شرکت در حوزه کالاهای اساسی و ده شرکت دیگر نیز در حوزه داروها فعال بودند و در مجموع ۳.۵ میلیارد یورو ارز دولتی دریافت کرده بودند که از نظر بانک مرکزی، سرنوشت ۹۸۰ میلیون یورو دولتی مبهم باقی مانده بود. (بیشتر بخوانید: با ۲۰ شرکتی که یک میلیارد یورو ارز دولتی در آنها گم شده است، بیشتر آشنا شوید!)
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین پیرامون بحث واردات واکسن با تاکید بر اینکه شرکت های واردکننده واکسن کرونای بخش خصوصی معرفی شوند، گفت: اتاق بازرگانی مگر می تواند تجارت کند؟ این شرکت ها هستند که تجارت می کنند؛ بنابراین، باید معلوم شود که کدام شرکت ها قرار است اقدام به واردات واکسن کرونا کنند.
با این تفاسیر بهتر است، قبل از آنکه اقدام به توزیع این ۱۰۰ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات واکسن کرونا شود، سامانهای طراحی گردد و در آن سامانه نام و مشخصات شرکت یا فردی که ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات واکسن دریافت کرده است و همچنین میزان و تاریخ دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی ثبت گردد.
همچنین این سامانه نشان دهد که واردات این واکسن کرونا با ارز ۴۲۰۰ تومانی هم اکنون دقیقا در چه مرحلهای است. بعد هم مشخص شود که این واکسن به چه کسانی و یا به چه اقشاری تزریق شده است. این سامانه هم در اختیار افکار عمومی باشد و مردم بتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.
باید سعی کرد با استفاده از تجربیات گذشته در این زمینه از انحراف تا حد امکان جلوگیری کرد. این نباشد که یک عده خاصی تنها از مزایای این ارز ۴۲۰۰ تومانی منتفع شوند و چند ماه آینده باز عدهای تحت تعقیب قضایی بابت دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار بگیرند و البته مراقب بود که این پولها صرف تبلیغات برای یک کاندیدای خاص انتخاباتی نیز نشود.