بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین، انتصاب رئیس جدید موساد از سوی نتانیاهو، درگیری نیروهای افغانستان و طالبان در نزدیکی کابل، واکنش اتحادیه اروپا به تمدید توافق ایران و آژانس اتمی و گفتوگوی تلفنی بایدن و رئیسجمهور مصر درباره غزه از مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه بوده اند.
برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین
دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام امروز (سه شنبه) چهارم خرداد ماه، حضوری با حضور هیأتهای ایران و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) و نماینده اتحادیه اروپا در گرندهتل شهر وین از سرگرفته میشود؛ این نشست در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارتخانههای امور خارجه ایران و گروه ۱+۴، برگزار خواهد شد.
ریاست این نشست بر عهده «انریکه مورا»، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود و «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران هم ریاست هیأت ایرانی را بر عهده خواهد داشت.
نشست امروز در حالی برگزار میشود که روز گذشته (سوم خرداد ماه) تفاهم اسفند ماه ایران و آژانس در خصوص ادامه ضبط دادههای دوربینهای آژانس برای یک ماه دیگر تمدید شد.
شرکت کنندگان قرار است در نشست امروز به رایزنیها درباره بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و اطمینان از اجرای کامل و موثر این توافق ادامه دهند.
دور قبلی (چهارم) این نشست ۲۹ اردیبهشت ماه در وین برگزار شد و طرفین توافق کردند به پایتخت ها بازگشته و هفته بعد ( این هفته) به وین بازگردند و دور جدید رایزنی ها را از سر بگیرند.
عباس عراقچی بعد از نشست ۲۹ اردیبهشت ماه با بیان اینکه به چارچوب توافق رسیدهایم، گفت: متن اصلی توافق و ضمیمهها همه مشخص شده، ولی مذاکرات درباره متن به پایان نرسیده و برخی موضوعات کلیدی کماکان مورد اختلاف است. (اینجا بخوانید)
گفتنی است، دور جدید نشست کمیسیون مشترک برجام ۱۳ فروردین ماه به صورت مجازی برگزار و پس از توافق حاصله مقرر شد روز سهشنبه ۱۷ فروردین این گفتوگوها حضوری و رو در رو دنبال شود و در نهایت هم این نشست برگزار و پس از آن توافق شد دو کارگروه در حوزه تحریمها و هستهای تشکیل و بررسیها را انجام دهد. نتایج بررسیهای این دو کارگروه به نشست کمیسیون برجام در روز جمعه ۲۰ فروردین منعکس و اعلام شد که هیأتها برای تنفس و مشورت به پایتختها برمیگردند و مقرر شد، روز چهارشنبه ۲۵ فروردین دوباره در وین گرد هم بیایند. این نشست با یک روز تاخیر به دلیل ابتلای یکی از اعضای هیأت اتحادیه اروپا به کرونا در روز پنجشنبه ۲۶ فروردین برگزار و مقرر شد که نشستهای کارشناسی به کار خود ادامه دهند.
نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام روز شنبه ۲۸ فروردین ماه در وین برگزار شد و در این چند روز رایزنیها در سطوح کارشناسی و کارگروهها ادامه داشت. نشست بعدی هم روز سهشنبه ۳۱ فروردین ماه در وین برگزار و هیأتها توافق کردند که دوباره گفتوگوها را از سر بگیرند که نشست مزبور سهشنبه هفتم اردیبهشت ماه در گرندهتل وین برگزار شد و عصر شنبه یازدهم اردیبهشت ماه نیز روسای هیأتهای ایران و ۱+۴ در جلسهای دوباره گرد هم آمدند و بعد از آن به پایتختها برگشتند و مقرر شد دور جدید نشست روز جمعه ۱۷ اردیبهشت ماه برگزار شود که این نشست نیز برگزار شد و ۲۹ اردیبهشت ماه نیز مجدد کمیسیون تشکیل جلسه داد و توافق کردند به پایتختها بازگشته و دوباره این هفته نشست را برگزار کنند.
انتصاب رئیس جدید موساد از سوی نتانیاهو
نخستوزیر رژیم صهیونیستی روز دوشنبه "داوید بارنیا" معاون کنونی رئیس موساد را در پست رئیس سازمان جاسوسی به جای یوسی کوهن منصوب کرد.
به گزارش النشره، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی داوید بارنیا، معاون رئیس موساد را به جای یوسی کوهن منصوب کرد که قرار است مسئولیتش پایان یابد.
نتانیاهو در زمان اعلام خبر گفت: این انتصابها تا زمانی است که سازمان موساد و کشور به تحقق دستاوردها و امنیت اسرائیل ادامه دهند. ماموریت هر یک از اعضای موساد، منع ایران از دستیابی به سلاح هستهای است؛ این ماموریتی اصلی است.
تصمیم انتصاب بارنیا سال گذشته گرفته شد، ولی آویخای مندلبلیت، دادستان اسرائیل حکم داد این مساله به دلیل مسائل تحمیلی بر دولت در دوره انتخابات به تعویق بیفتد.
صبح امروز مندلبلیت گفت: هیچ مانع قضایی برای انتصاب بارنیا نیست و مشخص شده که دولت جدید تا زمان پایان کار کوهن تشکیل نخواهد شد.
درگیری نیروهای افغانستان و طالبان در نزدیکی کابل
نیروهای دولتی افغانستان در منطقهای در فاصله ۱۲۰ کیلومتری کابل با شبهنظامیان طالبان درگیر شدند؛ این درگیریها باعث شد که وزیر دفاع افغانستان نیز برای ضدحمله وارد عمل شود.
به گزارش یورونیوز، درگیریها در حومه کابل در حالی روی داد که از زمان آغاز مرحله نهایی خروج نظامیان آمریکایی از این کشور یعنی اول ماه می، خشونتها در سراسر افغانستان افزایش یافته و گروه طالبان درصدد تصرف سرزمینهای بیشتر برآمده است.
بنا بر اعلام شاهدان و مقامات محلی، این درگیریها اواخر روز یکشنبه در حومه «مهتارلام»، شهری با ۱۴۰ هزار جمعیت و مرکز ولایت لغمان آغاز شد و یاسین ضیا، وزیر دفاع افغانستان نیز شخصا برای کنترل اوضاع وارد عمل شد.
او در پیامی ویدیویی اعلام کرد «با رسیدن نیروهای کمکی، دشمن ضربات سنگینی را متحمل شده است.»
وزارت دفاع افغانستان میگوید، تاکنون دستکم ۵۰ ستیزهجوی طالبان در جریان درگیریهای شب گذشته کشته شدهاند. در سوی دیگر درگیری ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که نیروهایشان ۳۷ ایست بازرسی امنیتی در حومه این شهر را تصرف کردهاند.
گزارشها حاکی از آن است که درگیریها در روز دوشنبه نیز ادامه داشته و صدها تن را از منطقه آواره کرده است.
گروه طالبان به تازگی ولسوالیهای نرخ و جَلریز در ولایت وردک را که تنها ۴۰ کیلومتر با کابل فاصله دارد، تصرف کرده. طالبان ولایت وردک را دروازه ورود به پایتخت میداند و در هفتههای اخیر حملات سنگینی به این ولایت داشته است.
این گروه همچنین در اوایل ماه جاری منطقه بورکا در شمال بغلان را پس از عقب نشینی نیروهای دولتی تصرف کرد.
واکنش اتحادیه اروپا به تمدید توافق ایران و آژانس اتمی
«انریکه مورا»، معاون دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا از تمدید توافق فنی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی استقبال کرد.
مورا در توییتر، خبر «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس اتمی، تمدید توافق فنی میان ایران و این نهاد بینالمللی را «خبر خوب» توصیف کرده است.
او در توییتر نوشت: «خبر رافائل گروسی درباره تمدید تفاهم فنی میان ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر خوبی است. این، فضای بیشتری برای حصول توافق در وین را فراهم میکند. فردا کارمان را شروع میکنیم. تلاشها را برای رسیدن به اجرای کامل برجام مضاعف خواهیم کرد.»
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (دوشنبه) طی یک کنفرانس خبری از تمدید یک ماهه تفاهم ایران و آژانس تا ۲۴ ژوئن (سوم تیرماه) خبر داد.
وی در آغاز کنفرانس خبری خود در خصوص تمدید تفاهم ایران و آژانس گفت: «امروز بحث طولانی و مفصلی با دکتر (علی اکبر) صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران داشتم و توانستیم در خصوص دو موضوع با یکدیگر توافق کنیم.»
گروسی در خصوص این دو مورد توضیح داد: «این توافق به تفاهم فنی دوجانبه موقتی مربوط میشود که در ماه فوریه در تهران در خصوص آن به توافق رسیدیم. اول اینکه، اطلاعاتی که توسط تجهیزات فنی ما در مکانهای مختلف در تهران جمعآوری میشود، همچنان ذخیره خواهد شد. مورد دوم این که تجهیزات، فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت که در خصوص آن توافق کردیم، از همین حالا برای مدت یک ماه همچنان ادامه خواهد داشت و در تاریخ ۲۴ ژوئن ۲۰۲۱ (سوم تیرماه ۱۴۰۰) منقضی خواهد شد و این چیزی است که امروز در خصوص آن توافق کردیم.»
گفتوگوی تلفنی بایدن و رئیسجمهور مصر درباره غزه
«جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا طی یک تماس تلفنی با رئیسجمهور مصر با او درباره مسائل غزه گفتوگو کرده است.
دفتر ریاستجمهوری مصر در بیانیهای گفته، بایدن و «عبدالفتاح السیسی» درباره تقویت آتشبس غزه، ارسال کمکهای اضطراری انسانی به این منطقه و تلاشهای بینالمللی جهت بازسازی غزه رایزنی کردهاند.
بایدن و السیسی علاوه بر این، درباره روشهای احیای «روند صلح» میان رژیم صیهونیستی و فلسطینیها بعد از موج جدید درگیریها میان دو طرف رایزنی کردهاند.
آتشبس حاصلشده در غزه با وساطت مصر، اکنون وارد چهارمین روز شده است. مصر یکی از کشورهایی است که «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا در جریان سفرش به منطقه در آن توقف خواهد داشت.
در بیانیه وزارت خارجه مصر آمده است: «بایدن، عزم کشورش برای تلاش در جهت بازگرداندن صلح و همچنین هماهنگسازی تلاشها با شرکای بینالمللی جهت حمایت از تشکیلات خودگردان فلسطینی و بازسازی غزه را مورد تأکید قرار داد.»
بایدن از زمان آغاز موج جدید درگیریها، از حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به غزه به عنوان حق این رژیم برای «دفاع از حق» یاد کرده است.
حمایتهای او از رژیم صهیونیستی موجی از انتقادات حتی در داخل کشور آمریکا را به همراه داشت تا جایی که طبق گزارش آکسیوس، او در یکی از تماسهای تلفنیاش با «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی با بیان اینکه توان مقاومت بیشتر در برابر فشارها را ندارد، خواستار برقراری هر چه سریعتر آتشبس شده بود.
درگیری رژیم صهیونیستی و گروههای مقاومت فلسطین از روز دوشنبه بیستم اردیبهشت ماه و پس از پایان ضربالاجل مقاومت به تلآویو مبنی بر لزوم پایان تعرضها در قدس و مسجدالاقصی آغاز شد.
در این درگیری که تا بامداد جمعه ادامه داشت، رژیم صهیونیستی با حملات خشن به مناطق مسکونی، زنان و کودکان فلسطینی را به شهادت رساند. گروههای مقاومت فلسطین در پاسخ به این جنایات مواضع این رژیم را هدف حملات گسترده راکتی قرار دادند، به گونهای که سامانه گنبد آهنین در رهگیری بسیاری از راکتها ناکام ماند.
شامگاه روز پنجشنبه، پس از گزارش برخی منابع خبری درباره احتمال آتشبس، کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی رسما با توقف درگیریها و آتشبس با میانجیگری مصر موافقت کرد.
گروههای مقاومت فلسطین نیز ساعتی بعد در بیانیههایی جداگانه تأکید کردند تا زمان پایبندی تلآویو به آتشبس به آن متعهد خواهند بود.
وزارت بهداشت غزه شامگاه جمعه شمار شهدای تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه را ۲۴۸ نفر اعلام کرد. از این تعداد ۶۶ کودک و ۳۹ تن زن بودند. مطابق این اعلامیه، شمار مجروحان این جنگ نیز به حدود ۲ هزار تن رسیده است.
با اعلام آتشبس در حالی که رسانههای صهیونیستی به شکست تلآویو در این ماجراجویی جدید علیه مقاومت فلسطین و هزینههای هنگفت رژیم صهیونیستی در این مدت اذعان کردند، مردم فلسطین در غزه و کرانه باختری از جمله شهر قدس به خیابانها آمدند و پیروزی مقاومت را جشن گرفتند.