نوشتن پایان‌نامه و رساله چه چالش‌هایی دارد؟

پژوهشگران با انجام یک مطالعه کیفی و انجام مصاحبه با دانشجویان دکتری، چالش‌های رساله‌نویسی را بررسی کردند.
کد خبر: ۱۰۶۵۰۶۷
|
۲۹ تير ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۴ 20 July 2021
|
6431 بازدید
|
۳

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، پایه و اساس تولید علم، پژوهش است و مرزهای علم و نوآوری با پژوهش گسترش می‌یابد. از ویژگی‌های دوره‌های تحصیلات تکمیلی، توجه همزمان به آموزش و پژوهش است و بخش پژوهشی آن با تهیه پایان‌نامه و رساله نمود می‌یابد.

رساله‌نویسی در عمل، مشکلات و پیچیدگی‌های بسیاری را در مقابل دانشجویان قرار می‌دهد و چالش‌های گوناگونی را به همراه دارد. به همین دلیل یافتن عواملی که باعث ایجاد مشکل در حین رساله‌نویسی می‌شود و حذف و کاهش آن‌ها می‌تواند باعث ارتقای کیفیت پژوهش‌ها شود.

بر همین اساس، پژوهشگران با انجام یک مطالعه چالش های رساله‌نویسی را بر اساس تجارب زیسته دانشجویان دکتری در رشته‌های علوم انسانی بررسی کردند.

برای انجام این مطالعه کیفی با دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد اسلامی که در یک سال اخیر از پایان‌نامه دکتری خود دفاع کرده بودند، مصاحبه انجام شد. در مطالعات کیفی، مصاحبه‌ها تا زمان اشباع اطلاعات و تکراری شدن مفاهیم، ادامه می‌یابد. در این مطالعه در نهایت ۱۲ مصاحبه مورد تحلیل قرار گرفت. پس از پیاده‌سازی متن مصاحبه‌ها، مفاهیم عنوان‌شده، دسته‌بندی و کدگذاری شدند.

بر اساس یافته‌های این مطالعه، چالش‌های عمده دانشجویان دکتری در انجام پژوهش شامل «چالش‌های اداری-سازمانی»، «چالش‌های دانشجویی» و چالش‌های آموزشی- پژوهشی» بودند.

شرکت‌کنندگان در این مطالعه، چالش‌های اداری- سازمانی را چالش‌هایی مانند آزمون زبان و آزمون جامع، روند طولانی تصویب موضوع، عدم استفاده از نتایج رساله، معضلات چاپ مقاله، ضعف در اطلاع‌رسانی، ضعف راهنمایی و همکاری کارشناس پژوهش دانشگاه، بوروکراسی قوی و دشواری هماهنگ کردن جلسات با تیم تخصصی دانستند.

این دانشجویان چالش‌هایی نظیر تامین هزینه‌های مالی، بعد مسافت، اتلاف وقت، اشتغال دانشجو، تضعیف روحیه دانشجو، کاهش انگیزه، نداشتن برنامه منظم، فقدان مهارت فنی و ضعف علمی دانشجو را چالش‌های دانشجویی رساله‌نویسی عنوان کردند.

همچنین مشکلاتی مثل خلأ آموزش‌های رایانه‌ای و نرم‌افزاری، عدم آشنایی با شیوه‌های جدید تحقیق، خلأ درس عملی رساله‌نویسی، عدم توجه به موضوعات میان رشته‌ای، نبود راهنمای مناسب برای انتخاب موضوع، عدم توجه به علایق دانشجویان، محدودیت در انتخاب استاد راهنما، عدم دسترسی به اساتید، ناتوانی علمی استاد راهنما، عدم دسترسی به منابع و ... از جمله چالش‌های آموزشی-پژوهشی دانشجویان در رساله‌نویسی هستند.

به اعتقاد پژوهشگران این تحقیق، در طی چند سال گذشته که در کشور شاهد افزایش ظرفیت‌های دوره‌های آموزشی و پژوهشی مقاطع تحصیلات تکمیلی هستیم، این افزایش در تعداد و کمیت پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها، به قیمت کم‌رنگ شدن کیفیت آن‌ها تمام شده است. به همین دلیل شناسایی چالش‌های انجام رساله‌ها، گام مهمی در رفع و مدیریت آن‌ها است و می‌تواند بر کیفیت رساله‌نویسی تاثیر مثبت داشته باشد.

در انجام این تحقیق عباس ذبیحی‌فرد، محبوبه سادات فدوی و نرگس سعیدیان خوراسگانی از پژوهشگران گروه مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه، بهار سال جاری به صورت مقاله علمی با عنوان «چالش‌های رساله‌نویسی بر اساس تجارب زیسته دانشجویان دکتری در دانشگاه آزاد اسلامی» در فصل‌نامه مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی منتشر شده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۷
انتشار یافته: ۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
اضافه کنید تبدیل شدن چاپ مقاله به بازاری برای برخی از افراد که درخواستهای میلیونی دارند
saeed
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
چالش بزرگ نوشتن پایان نامه
1- همکاری و راهنمایی بسیار ضعیف اساتید راهنما
2- علاقه و حرص بسیار بسیار بسیار زیاد اساتید راهنما به خروج مقاله از پایان نامه و مجبور کردن دانشجو به نوشتن مقاله
3- مجبور کردن دانشجو به نوشتن نام اساتید راهنمای اول و دوم بعنوان نویسنده اول و دوم مقاله، استاد مشاور : نویسنده سوم مقاله و دانشجو که تمام سختی ها و هزینه ها را تحمل کرده، نویسنده آخر.
4- پرداخت نکردن حق پژوهش ناشی از طرح پایان نامه به دانشجو توسط اساتید
5- در دسترس نبودن اساتید راهنما هنگام نیاز دانشجو به راهنمایی
6- وضعیتی پیش آمده که انگار دانشجو ، خدمه اساتید راهنما هستند.
من به شخصه فقط و فقط می خواهم پایان نامه م تمام شود و از تحصیلات و درس و هر موضوعی نسبت به دانشکده خلاص شوم.
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۲۹
1- ناتوانی علمی اساتید راهنما
2- بی تفاوتی وعدم تعهد اساتید راهنما نسبت به پایان نامه دانشجو
3- راهنمایی اشتباه در مسیر علمی تدوین پایان نامه
4- استفاده از روش سعی و خطا در تدوین پایان نامه توسط اساتید راهنما
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟