بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: درخواست ترامپ از بایدن برای استعفا به خاطر افتضاح افغانستان، نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره تحولات افغانستان، روایت الجزیره از ورود اشرف غنی به ازبکستان، مذاکرات ایران و عربستان برای بازگشایی سفارتخانهها و حمله ترکیه به مواضع تروریستهای «پکک» در سوریه و عراق، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
درخواست ترامپ از بایدن برای استعفا به خاطر افتضاح افغانستان
دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا ـ که طرح خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان در دولت وی تهیه و تدوین شده بود ـ در بیانیهای، جو بایدن، رئیس جمهور فعلی این کشور را در زمینه نحوه اجرای آن به باد انتقاد گرفت.
براساس گزارش اسکای نیوز، ترامپ در بیانیه خود تاکید کرد: «آنچه بایدن با افغانستان کرد، افسانهای بود و یکی از بزرگترین شکست های تاریخ آمریکا را رقم زد.» وی در ادامه از جو بایدن خواسته است به خاطر این افتضاح از سمت خود کناره گیری کند.
ترامپ گفته، زمان آن رسیده است که جو بایدن با شرمندگی استعفا کند. این نباید اتفاق بزرگی باشد، چون از اول هم قانونی انتخاب نشده بود.
همزمان شبکه سی ان ان گزارش داد، بایدن قصد دارد برای توضیح درباره تصمیمش برای خروج نظامیان این کشور از افغانستان طی روزهای آینده با مردم آمریکا صحبت کند.
خروج نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان که منجر به کنترل کامل این کشور به دست نیروهای طالبان شده است، انتقادات زیادی را از دولت بایدن و تیم امنیت ملی وی برانگیخته است.
ترامپ پیش از این نیز از بایدن انتقاد کرده و گفته بود، جانشینش بهجای پیروی از برنامهای که دولت او برایش به جا گذاشته بود، از افغانستان فرار کرده است.
بایدن در بیانیهای در توجیه تصمیمش درباره افغانستان گفته، باید انتخاب میکرده و این جنگ را به پنجمین رئیسجمهور آمریکا (از زمان حمله آمریکا به افغانستان) واگذار نخواهد کرد.
رئیسجمهور دموکرات آمریکا گفت: وقتی رئیسجمهور شدم، با یک انتخاب روبه رو بودم؛ توافق (آمریکا با طالبان) را با تمدید کوتاه مدت برای خروج ایمن نیروهای خود و نیروهای متحدانمان دنبال کنم، یا حضورمان را افزایش دهم و سربازان آمریکایی بیشتری را برای جنگ مجدد در درگیری داخلی یک کشور دیگر بفرستم.
بایدن افزود: اگر ارتش افغانستان نتواند یا نمیتواند کشور خود را حفظ کند، حضور نظامی ایالات متحده یک سال دیگر یا پنج سال دیگر تغییری ایجاد نمیکند و حضور بیپایان آمریکا در بحبوحه درگیری داخلی یک کشور دیگر برای من قابلقبول نبود.
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره تحولات افغانستان
امروز دوشنبه به وقت محلی، اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد، نشستی اضطراری در پی تحولات افغانستان، بدست گرفتن زمام کاخ ریاست جمهوری این کشور از سوی طالبان و فرار اشرف غنی و کناره گیری او از قدرت برگزار می کنند. این نشست با حضور آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل و اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد ابتدا علنی و سپس غیر علنی برگزار خواهد شد.
پیش از این، کشورهای نروژ و استونی در حال بحث و رایزنی درباره پیشنویس بیانیهای بودند که حملات طالبان را به شهرها و شهرکهایی که منجر به تلفات بالای غیرنظامیان میشود، محکوم کنند.
روایت الجزیره از ورود اشرف غنی به ازبکستان
به گزارش شبکه خبری الجزیره، محافظ شخصی غنی که به گفته خود به علت جلوگیری از خشونت بیشتر از کشور خارج شده، تایید کرد که رییس جمهوری افغانستان به تاشکند پایتخت ازبکستان گریخته است.
محافظ شخصی رییس جمهوری فراری افغانستان توضیح داد که غنی، همسرش، رییس دفترش و مشاور امنیت ملی وی به تاشکند رفتند.
همچنین یک منبع آگاه در عمان گزارش رسانههای افغانی مبنی بر ورود اشرف غنی به عمان را رد کرد.
غنی امروز در حساب رسمی فیس بوک خود در مورد ماندن بر سر دو راهی برای یک تصمیم گیری نوشت: یا باید با نیروهای مسلح طالبان که میخواستند وارد کاخ (ریاست جمهوری) شوند، روبه رو میشدم یا کشور عزیزی که زندگیم را برای حفظ آن وقف کردم، ترک مینمودم.
وی ادامه داد: اگر هنوز تعداد بیشماری از هموطنان شهید می شدند و با نابودی و ویرانی شهر کابل روبه رو می شدند، نتیجه آن یک فاجعه بزرگ انسانی در این شهر شش میلیونی بود.
اشرف غنی در مورد حضور طالبان در کابل نوشت: طالبان به دنبال حذف من بود، آنها اینجا هستند تا به سراسر کابل و مردم این شهر حمله کنند. برای جلوگیری از به راه افتادن سیلاب خون، فکر کردم بهترین راه خارج شدن است.
مذاکرات ایران و عربستان برای بازگشایی سفارتخانه ها
ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق در گفت و گویی مطبوعاتی به مذاکرات بین ایران و عربستان به میزبانی بغداد با محورهایی چون بازگشایی سفارتخانه ها در دو کشور اشاره کرد و گفت که امیدواریم این گفت و گوها در مراحل بعدی نیز ادامه یابد.
مسجدی در برنامه «ضیف و حوار» (مهمان و گفت و گو) در شبکه العالم افزود: چند دور از گفت و گوها بین ایران و عربستان در عراق برگزار شد و این گفت و گوها موقتا به علت انتقال دولت در ایران متوقف شده است.
ایرج مسجدی گفت: مذاکرات شامل بازگشایی سفارتخانه های دو کشور شد و امیدواریم در دورهای بعدی گفت و گو به نتایج مثبتی برسد.
سفیر ایران در بغداد ادامه داد: پس از خروج نیروهای آمریکایی در بعد امنیتی، کشورهای منطقه باید آماده باشند که مسئولیت تامین حمایت لازم از امنیت منطقه ای را به عهده بگیرند.
مسجدی تاکید کرد که تهران صریحا هر گونه حضور آمریکا در منطقه و به ویژه عراق را رد می کند.
سفیر ایران به این موضوع اشاره کرد که هر تعرضی به نمایندگی های دیپلماتیک در عراق را محکوم می کنیم زیرا حضور طولانی تر بیگانگان را توجیه می کند.
سفیر ایران در بغداد اعلام کرد که تهران از هیچ شخص یا حزب عراقی در مقابل حزبی دیگر در انتخابات پارلمانی آتی حمایت نخواهد کرد.
مسجدی تصریح کرد: ایران مناسبات گستردهای با همه جریانها و احزاب داشته و دارد و این امر را در سفرهای متعدد مسئولان عراقی به ایران مشاهده میکنید.
وی مراسم تحلیف سید ابراهیم رئیسی رییس جمهوری جدید ایران با حضور شخصیت های عراقی از دولت عراق، احزاب و نمایندگان ائتلاف های این کشور را نمونه این مناسبات گسترده بین ایران و عراق توصیف کرد و توضیح داد: روابط سیاسی بین ایران و شخصیت های عراقی امری بسیار طبیعی است اما این به معنای حمایت ایران از برخی افراد یا احزاب نیست. اینکه ایران از مجموعه مشخصی علیه مجموعه دیگری حمایت میکند، تهمت است و به هیچ عنوان صحت ندارد.
حمله ترکیه به مواضع تروریستهای «پکک» در سوریه و عراق
وزیر دفاع ترکیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای امنیتی ترکیه در ۲۴ ساعت گذشته ۲۲ تروریست «پکک» و وابستگان آنها را در عملیات ضد تروریستی در سوریه و عراق از بین بردند.
به نوشته روزنامه «دیلی صباح» «حلوصی آکار» وزیر دفاع ترکیه گفت که ۱۴ تروریست در تلاش برای نفوذ به منطقهای که به تازگی از دست تروریستها آزاد شده بود، کشته شدند.
وزیر دفاع ترکیه در ادامه گفت که نیروی هوایی ترکیه شش تروریست را در منطقه «گارا» در شمال عراق و دو تروریست دیگر در «هاورک» از بین برد. وزیر دفاع ترکیه تاکید کرد که مبارزه ترکیه با تروریسم تا نابودی آخرین تروریست و رهایی مردم ترکیه از طاعون تروریسم ادامه خواهد داشت.
ارتش ترکیه مرتب عملیات مرزی در شمال عراق انجام میدهد. ترکیه عملیات «چشمه صلح» را در ۹ اکتبر ۲۰۱۹ برای از بین بردن تروریستها از شمال سوریه در شرق فرات به منظور تامین امنیت مرزهای ترکیه آغاز کرد.
ترکیه مدتهاست به بهانه مقابله با پکک در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق است. پکک که در ۳۵ سال گذشته با دولت آنکارا در تقابل نظامی است از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته میشود. ترکیه میگوید که شبهنظامیان حزب کارگران کردستان، مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار تن از شهروندان ترکیه از جمله زنان و کودکان هستند.
پیشتر «ریوینگ هروری» رئیس کمیسیون پیشمرگه کردستان عراق اخیرا گفت که ساکنان مناطق شمالی عراق در پی حملات زمینی و هوایی ارتش ترکیه در وضعیت بسیار بدی قرار گرفته و مجبور به ترک خانههای خود شدهاند.
«عبدالخالق العزاوی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق نیز اخیرا گفت که یورش ترکیه به شمال عراق، باب دخالتهای منطقهای در امور داخلی این کشور را میگشاید. العزاوی در مصاحبه با وبگاه «بغداد الیوم» تصریح کرد که یورش ترکیه به شمال عراق صرف نظر از علل آن، مایه نگرانی است و دخالتی غیرقابل قبول است که به حاکمیت ملی لطمه میزند.
او گفت که وضعیت عراق و چالشهای آن ایجاب میکند، با استفاده از مسیر دیپلماسی از طریق سازمانهای بینالمللی بر ترکیه برای توقف یورش به شمال عراق تلاش شود.
این عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق تأکید کرد که یورش ترکیه به شمال عراق، باب دخالتهای منطقهای در امور داخلی عراق را میگشاید و این امر غیرقابل قبول است.
وی اتخاذ موضع قاطع دولت و وزارت خارجه عراق در قبال دخالتهای خارجی را ضروری خواند و گفت که این گونه دخالتها به پیآمدهای منفی در تمامی زمینهها از جمله در زمینه امنیتی منجر خواهد شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.