کیوسک بین الملل تابناک: ساقط شدن هواپیمای نظامی افغانستان از سوی پدافند ازبکستان، کشته شدن سه سرباز ترکیهای در شمال عراق، تداوم درگیری نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان در «نخجوان»، ابراز تمایل چین برای همکاری با طالبان و افغانستان و دیدار فرستاده ویژه چین در امور افغانستان با ظریف از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ساقط شدن هواپیمای نظامی افغانستان از سوی پدافند ازبکستان
وزارت دفاع ازبکستان اعلام کرد، هواپیمای وابسته به نیروی هوایی افغانستان به واسطه سامانه دفاع هوایی ازبکستان در جریان تلاشش برای نقض مرزهای هوایی کشور ساقط شد.
به گزارش نووستی، سخنگوی وزارت دفاع ازبکستان گفت، در ۱۵ اوت نیروی دفاع هوایی ارتش ازبکستان در منطقه شیرآباد در ولایت سرخان دریا، تلاش برای عبور هواپیمای نظامی افغانستان را که غیرقانونی وارد حریم هوایی ازبکستان شده بود، ناکام گذاشت.
پیشتر بر اساس گزارش گازتا ازبکستان (Gazeta.uz) آمده بود، این هواپیما شامگاه یکشنبه در جنوبیترین نقطه ازبکستان در ولایت سرخان دریا در مجاورت افغانستان سقوط کرد. این رسانه تصاویری از نیروهای امدادی – درمانی بر بالای سر یک مرد در یونیفورم نیروی هوایی منتشر کرد.
این وبسایت ازبکستانی همچنین به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد: دو عضو ارتش افغانستان هم داخل این هواپیما بودند و اکنون در شهر ترمذ بستری هستند؛ در عین حال بر اساس اخبار تایید نشده، سرنشینان هواپیما توانستند با چتر بیرون بپرند.
کشته شدن سه سرباز ترکیهای در شمال عراق
وزرات دفاع ترکیه امروز (دوشنبه) از کشته شدن سه سرباز ارتش این کشور در انفجاری در شمال عراق خبر داد.
به گزارش امروز (دوشنبه) خبرگزاری «آناتولی» ترکیه وزارت دفاع این کشور اعلام کرد که این سربازان در یک منطقه عملیاتی در شمال عراق کشته شدند.
این وزارتخانه افزود: یک بسته انفجاری که توسط تروریست ها در منطقه نصب شده بود دیروز منفجر و منجر به کشته شدن سه سرباز و زخمی شدن دو تن دیگر شد که برای مداوا به بیمارستان منتقل شدند.
نیروهای ترکیه در ۲۳ آوریل (شوم اردیبهشت) عملیات نظامی خود را در شمال عراق به بهانه تعقیب حزب کارگران کردستان (پ. ک. ک) علیرغم نارضایتی رسمی دولت بغداد و خشم مردم از این حملات، آغاز کرد.
این شبه نظامیان در کوه های قندیل در شمال عراق مستقرند و در بسیاری از شهرها و مناطق فعال است و از آنجا حملات خود را به داخل ترکیه انجام می دهند.
حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) حدود چهار دهه است، مسلحانه علیه دولت مرکزی آنکارا می جنگد؛ این تشکیلات از سوی دولت ترکیه، اتحادیه اروپا و واشنگتن به عنوان گروه تروریستی شناخته شده است.
ترکیه برای دفع و پاکسازی عناصر حزب کارگران کردستان، هرازگاهی بلندی های «قندیل» در شمال عراق را هدف حملات هوایی و توپخانه ای قرار می دهد.
تداوم درگیری نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان در «نخجوان»
روز دوشنبه، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که نیروهای ارمنستان به مواضع نیروهای این کشور در منطقه خودمختار «نخجوان» تیراندازی کردند.
به نوشته روزنامه «دیلی صباح» وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیهای اعلام کرد که نیروهای ارمنستان ساعت ۹:۳۰ صبح دوشنبه به وقت محلی، مواضعی را در محله «حیدرآباد» در نخجوان به گلوله بستند.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان افزود، در جریان این تیراندازی، هیچ تلفاتی در میان نیروهای این کشور که کنترل منطقه را در دست دارند، گزارش نشده است. حملات ارمنستان به مرزهای مشترک در چند هفته گذشته افزایش یافته است.
در همین حال، وزارت دفاع ارمنستان متقابلا مدعی شد که یک نظامی این کشور توسط شلیک تک تیرانداز جمهوری آذربایجان کشته شد.
به گزارش خبرگزاری «آرمنا پرس» وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که یک نظامی این کشور در تیراندازی تک تیراندازان جمهوری آذربایجان کشته شد. وزارت دفاع ارمنستان در بیانیه خود افزود، در نتیجه اقدامات متقابل ارتش ارمنستان، طرف مقابل متحمل تلفاتی شد.
«الهام علی اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان به تازگی در مصاحبه تلویزیونی با شبکه تلویزیونی «سی ان ان ترک» گفت، روسیه به عنوان همسایه جمهوری آذربایجان و متحد نزدیک ارمنستان، مطمئناً نقش ویژه ای در این منطقه ایفا میکند.علی اف به صراحت گفت: «انتظارات ما این است که روسیه، ارمنستان را مسلح نکند.»
علی اف خاطرنشان کرد: باکو نگرانیهای خود را به روسیه اطلاع داده است. از آنجا که بیانیه سه جانبه توسط سران جمهوری آذربایجان، روسیه و ارمنستان امضا شد، جمهوری آذربایجان از روسیه انتظار دارد تمام مفاد قرارداد قره باغ را اجرا کند.
در پاییز سال ۲۰۲۰، وضعیت قرهباغ با درگیریهای مسلحانه در این منطقه مورد مناقشه تشدید شد. در نهم نوامبر (۱۹ آبان ۹۹)، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، «الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان و «نیکل پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان بیانیه مشترکی درباره آتشبس کامل در قرهباغ امضا کردند.
طبق توافقات اولیه دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان، قرار شد ارمنستان اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان در «آغدام»، «کلبجر» و «لاچین» را تخلیه و مسیر زمینی از نخجوان به جمهوری آذربایجان ایجاد کند. در مقابل جمهوری آذربایجان نیز متعهد شد ضمن توقف عملیات نظامی، کریدور لاچین را (به عرض پنج کیلومتر) برای اتصال قرهباغ به خاک ارمنستان تضمین کند. بنا بر این توافق، روسیه نیروهای حافظ صلح خود را در مناطق همجوار قرهباغ کوهستانی و مناطق مرزی جمهوری آذربایجان و ارمنستان مستقر کرده است. این فعل و انفعالات در حالی صورت گرفته که باکو و ایروان کماکان همدیگر را به نقض توافق در خطوط مرزی متهم میکنند.
ابراز تمایل چین برای همکاری با طالبان و افغانستان
دولت چین برای برقراری روابط دوستانه با افغانستان ابراز تمایل کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، «هوا چونینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در جمع خبرنگاران گفت: چین به حق مردم افغانستان برای تعیین سرنوشت خود به طور مستقل، احترام میگذارد و مایل است به گسترش روابط دوستانه و همکاری با افغانستان ادامه دهد.
امروز «ضمیر کابلوف» نماینده ویژه رئیسجمهور روسیه در امور افغانستان هم به خبرگزاری «تاس» گفت، مسکو در به رسمیت شناختن طالبان در افغانستان عجله نخواهد کرد. صبر میکنیم تا ببینیم رژیم چگونه رفتار خواهد کرد.
دیدار فرستاده ویژه چین در امور افغانستان با ظریف
«و یوه شیائو یونگ» فرستاده ویژه وزارت امور خارجه چین در امور افغانستان که به تهران سفر کرده، امروز (دوشنبه) با حضور در محل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد و به گفت وگو نشست.
در پی تحولات افغانستان و تشکیل شورای هماهنگی توسط رهبران افغانستان، محمدجواد ظریف شب گذشته از تشکیل این شورا استقبال کرد.
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در توییتی اعلام کرد که پشتیبان مردم افغانستان و خواست و اراده آنها هستیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.