بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: گزارش رسانه آمریکایی از احتمال خروج ۲۰ هزار نیروی آمریکا از عربستان، پیشنهاد اتحادیه اروپا برای توافق امنیتی-اقتصادی با ایران، ورود مدیرکل آژانس اتمی به ایران، انتشار ویدئوی جدید رهبر القاعده در سالروز حملات ۱۱ سپتامبر و حمله پهپادی به فرودگاه بین المللی اربیل، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گزارش رسانه آمریکایی از احتمال خروج ۲۰ هزار نیروی آمریکا از عربستان
با گذشت حدود یک ماه از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، خبر رسیده که واشنگتن به دنبال خارج کردن هزاران نظامی خود از عربستان است؛ البته هنوز خبری از بسته شدن پایگاه های آمریکایی در این کشور منتشر نشده است.
رسانههای آمریکا اخیرا اعلام کرده اند که دولت جو بایدن، رئیس جمهوری این کشور، مقدمات خروج نیروهای خود را از عربستان سعودی آغاز کرده است.
روزنامه آمریکایی "وال استریت جورنال" با انتشار گزارشی تأکید کرد که نگرانی واشنگتن در قبال حملات موشکی و پهپادی نیروهای یمنی به سازهها و اهداف نظامی در عمق خاک عربستان سعودی، رو به افزایش است، از این روی، واشنگتن قصد دارد برای در امان ماندن نیروهایش آنها را از عربستان (و عملا از جنگ یمن) خارج کند.
این روزنامه با اشاره به اینکه آمریکا به سبب این حملات، نگران جان نیروهای خود در عربستان است، اعلام کرد که آمریکا خروج نیروهای خود را که در دوران "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری پیشین (و جنگ طلب) این کشور به عربستان فرستاده بود، آغاز کرده است.
بنا بر اخبار دریافتی و آمارهای موجود، حدود ۲۰ هزار نظامی آمریکایی در رده های مختلف در عربستان حضور دارند که بر اساس راهبرد جدید بایدن، این نیروها باید از این کشور خارج شوند.
پایگاه خبری «البوابه الاخباریه الیمنیه» نیز در این زمینه گزارش داد، آن چیزی که احتمال خروج نیروهای آمریکایی از عربستان را تقویت میکند، اعلام برچیده شدن سامانههای ضد موشکی "پاتریوت" و "تاد" آمریکا از عربستان است؛ افزون بر این باید به تحرکات سیاسی و دیپلماتیک واشنگتن در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نیز نظر داشت.
در همین راستا خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز دیروز (شنبه) اعلام کرد که با وجود ادامه حملات هوایی و موشکی «جنبش انصارالله یمن» به مراکز نظامی و اقتصادی عربستان، آمریکا بخش زیادی از سامانه دفاع موشکی خود را در هفته های اخیر از این کشور خارج کرده است.
موضوع بعدی لغو سفر وزیر دفاع آمریکا به عربستان است که قرار بود در ۱۸ شهریور انجام شود. "لوید آستین" چند روز پیش سفر دوره ای به چهار کشور حوزه خلیج فارس یعنی قطر، بحرین، کویت و عربستان را آغاز کرد، ولی وی به رغم سفر به دوحه، کویت و منامه از سفر به ریاض امتناع نمود؛ اقدامی که به اعتقاد کارشناسان مسائل منطقه به دلیل روبه رو نشدن با مقامات سعودی برای پاسخگویی درخصوص خروج نیروهای آمریکایی و سامانه های پدافند هوایی از عربستان صورت گرفت.
"جان کربی" سخنگوی پنتاگون نیز در گفت وگو با آسوشیتدپرس و در پاسخ خبرنگار آن، جابجایی (خروج) سامانه پدافند هوایی آمریکا از عربستان را تایید کرد و گفت که ایالات متحده تعهد "گسترده و عمیقی" به متحدان خود در خاورمیانه دارد.
وی افزود: وزارت دفاع آمریکا همچنان در حمایت از "منافع ایالات متحده" و مشارکتهای منطقهای خود، به حفظ دهها هزار نیرو و موقعیت نیرومند در خاورمیانه میپردازد که نمایانگر برخی از پیشرفتهترین نیروهای هوایی و دریایی ما هستند؛ اما در عین حال کربی توضیحی درباره منافع آمریکا با توجه به هزاران کیلومتر فاصله میان غرب آسیا و آمریکا نداد!
از سال ۱۹۹۰ عربستان بیشترین نیروهای آمریکایی در منطقه خلیج فارس را در خود جای داده است. در این کشور امکانات نظامی مختلفی متعلق به نیروهای آمریکا در مناطق «دمام، هفوف، خبر، تبوک، ینبع»، پایگاه «ملک عبدالعزیز» در ظهران، پایگاه دریایی «ملک فهد» در جده، پایگاه هوایی «ملک خالد» در ابها، پایگاه نظامی ریاض و پایگاه نظامی «الطائف» مستقر هستند. پایگاه هوایی «الأمیر سلطان» در جنوب ریاض، مهمترین پایگاه نیروهای نظامی آمریکا در عربستان است که در آن بیش از ۵ هزار نظامی آمریکایی حضور دارند.
پیشنهاد اتحادیه اروپا برای توافق امنیتی-اقتصادی با ایران
شبکه خبری بلومبرگ گزارش داد که اتحادیه اروپا به دنبال یک توافق امنیتی با همسایگان افغانستان از جمله ایران است.
بلومبرگ طبق سندی که در اختیارش قرار گرفته، نوشت: آلمان و فرانسه پیشنهاد کردند که اتحادیه اروپا توافقی را با همسایگان افغانستان برای افزایش تاب آوری آنها در مقابل خطرات احتمالی در منطقه صورت دهد.
به نوشته بلومبرگ، این پیشنهادها که با وزیران خارجه اتحادیه اروپا به اشتراک گذاشته شده است، شامل چهار حوزه با حمایت و تعامل مشارکت کنندگان میشود؛ ۱. امنیت و ثبات، از جمله مسائلی مانند مبارزه با تروریسم، حقوق بشر و جلوگیری از خشونت افراطی و قاچاق مواد مخدر، ۲. مهاجرت و جلوگیری از قاچاق انسان، ۳. حمایت بشردوستانه از افغانستان، ۴. همکاری اقتصادی و توسعه، از جمله کاهش فقر، آموزش و افزایش فرصتهای شغلی.
بر اساس این سند که به دست بلومبرگ رسیده است، مشارکت کنندگان احتمالی ایران، تاجیکستان، پاکستان، ترکمنستان، ازبکستان و هند هستند و کشورهای دیگری از جمله نروژ، ترکیه، آمریکا و انگلیس میتوانند به عنوان شرکای مالی و فنی حضور داشته باشند. همچنین در این سند آمده است: باید توجه ویژهای به حضور احتمالی روسیه، چین و کشورهای خلیج فارس هم داشت.
ورود مدیرکل آژانس اتمی به ایران
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، همزمان با انتشار ادعاهایی مبنی بر به توافق رسیدن ایران و آژانس بر سر دسترسی به تجهیزات نظارتی، برای گفت وگو با مقامات ایرانی وارد تهران شد.
به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان انرژی اتمی ایران، گروسی در راس هیاتی به منظور گفت و گو با رییس جدید سازمان انرژی اتمی وارد فرودگاه امام خمینی(ره) تهران شد و مورد استقبال بهروز کمالوندی، معاون امور بینالملل حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی قرار گرفت.
انتشار ویدئوی جدید رهبر القاعده در سالروز حملات ۱۱ سپتامبر
"ایمن الظواهری"، رهبر گروه تروریستی القاعده، ویدئوی جدیدی را در تلاش آشکار برای رد شایعات مربوط به مرگ خود منتشر کرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، ماه نوامبر، برخی گزارشها منتشر شد که حاکی از مرگ ایمن الظواهری به دلایل طبیعی بود.
ویدئوی جدید روز شنبه همزمان با بیستمین سالگرد حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر و برپایی مراسم بزرگداشت این مناسبت در ایالات متحده منتشر شد.
در ویدئوی یک ساعته مذکور که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، الظواهری از حمله خودروی بمب گذاری شده اول ژانویه به پایگاه نظامی روسیه در منطقه تل سمن استان رقه در شمال شرقی سوریه قدردانی کرد و گفت: این عملیات نمونه عملی شکست محاصره نظامی دشمن بود.
الظواهری همچنین به خروج آمریکا از افغانستان اشاره کرد، اما به بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان اشارهای نکرد.
رهبر القاعده در ادامه از توافقهای عادی سازی که سال گذشته بین چندین کشور عربی با رژیم صهیونیستی صورت گرفت به شدت انتقاد و رهبران عرب را "خائن" توصیف کرد.
الظواهری در سال ۲۰۱۱ پس از کشته شدن اسامه بن لادن توسط نیروهای عملیات ویژه آمریکا در مخفیگاه خود در پاکستان، رهبری القاعده را بر عهده گرفت.
حمله پهپادی به فرودگاه بین المللی اربیل
فرودگاه بین المللی اربیل در اقلیم کردستان عراق، بامداد امروز یکشنبه هدف حمله پهپادی قرار گرفت.
به گزارش شفق نیوز، سرویس مبارزه با تروریسم کردستان عراق اعلام کرد، فرودگاه بین المللی اربیل توسط دستکم یک پهپاد بمب گذاری شده هدف گرفته شد. این آژانس در بیانیهای کوتاه گزارش داد که اطلاعات بیشتر درباره این حمله را بعداً منتشر خواهد کرد.
این درحالی است که رویترز نیز گزارش داد دست کم سه پهپاد به محل استقرار نظامیان آمریکایی در این فرودگاه شلیک شده است.
همچنین شاهدان عینی گفتند صدای ۶ انفجار در نزدیکی این فرودگاه شنیده شده و ستونهای دود از نزدیکی محل استقرار نظامیان ائتلاف تحت امر آمریکا بلند شده است.
خبرنگار شبکه الجزیره هم در تایید این خبر، از شنیده شدن صدای انفجار در اربیل و کنسولگری آمریکا و به صدا درآمدن آژیرهای خطر گفت و مدعی شد که موشکهای شلیک شده در بیرون از پایگاه ائتلاف آمریکایی سقوط کردند.
به دنبال این حمله نیروهای امنیتی به طور گسترده در اربیل مستقر و تمامی راههای منتهی به فرودگاه بسته شدند.
تاکنون گزارشی از تلفات احتمالی این حمله اعلام نشده است. مدیریت فرودگاه اربیل نیز گفت که پروازها از و به این فرودگاه تا دو ساعت آینده متوقف می شود.
ساعتی بعد احمد هوشیار، مدیر فرودگاه بین المللی اربیل اعلام کرد که این فرودگاه از حملات پهپادی آسیبی ندیده است.
هوشیار به خبرگزاری شفق نیوز گفت که پروازها هوایی از سرگرفته شد.
استاندار اربیل نیز اعلام کرد حملات دفع شده و منطقه امن است. وی گفت این حمله به دقت پیگیری خواهد شد.
هنوز هیچ گروهی مسئولیت این حمله را نپذیرفته است.
ژوئیه گذشته نیز فرودگاه بین المللی اربیل مورد حمله موشکی قرار گرفت که در نتیجه آن پروازهای هوایی متوقف شد.