بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: دعوت همزمان هند از وزرای خارجه ایران و عربستان برای سفر به دهلی، حمله راکتی حماس و آژیر هشدار در شهرکهای اسرائیلی، پیام جدید طالبان به کشورهای جهان، عزل و نصبهای جدید پادشاه عربستان و استقبال مسکو از نتایج سفر گروسی به تهران، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
دعوت همزمان هند از وزرای خارجه ایران و عربستان برای سفر به دهلی
منابع آگاه یکشنبه شب به وقت تهران گفتند که دهلی نو در حال آماده شدن برای دیدار وزیران خارجه ایران و عربستان سعودی است
به نوشته روزنامه «هندو»، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران قرار بود، روز دوشنبه به دهلی نو سفر کند، اما به دلیل مسائل مربوط به برنامه ریزی و اجلاس آینده سازمان همکاری شانگهای، سفر وی به تعویق افتاد. در همین حال، «فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر خارجه سعودی قرار است آخر هفته در دهلی نو حضور داشته باشد.
به نوشته این روزنامه، در حالی که انتظار میرود هر دو طرف بر موضوعات دوجانبه تمرکز کنند، تحولات در افغانستان از جمله مسائل مهم رایزنی بین تهران و ریاض خواهد بود.
به نوشته این منبع خبری، وزیر امور خارجه هند هفته گذشته در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه ایران در مورد وضعیت افغانستان و موضع مشترک آنها در مورد نیاز به یک دولت فراگیر و نماینده در کابل صحبت کرد. وزیر خارجه هند همچنین از کمک ایران در پروازهای تخلیه هند از افغانستان تشکر کرد.
وزیر خارجه عراق نیز چندی قبل از تلاش بغداد برای نزدیک کردن دیدگاهها میان ایران با عربستان خبر داد و در خصوص سیاست کنونی عراق گفت، کشورش سیاست تغییر و گذار از مرحله جنگ به مرحله مذاکره و گفتوگو را پیش گرفته تا نقش واقعی خود را در نزدیک کردن دیدگاههای میان طرفهای منطقهای مانند ایران و عربستان را بر عهده بگیرد.
این در حالی است که وزیر خارجه سعودی، روز یکشنبه در نشست مطبوعاتی با همتای اتریشی خود «الکساندر شالنبرگ» در ریاض، بار دیگر ادعاهای همیشگی علیه ایران را تکرار کرد و مدعی شد، ریاض بر حمایت از تلاش های بینالمللی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای ادامه میدهد.
حمله راکتی حماس و آژیر هشدار در شهرکهای اسرائیلی
به دنبال حملات هوایی جنگندههای رژیم صهیونیستی به نوار غزه، منابع خبری از احتمال حملات راکتی حماس به سرزمین اشغالی و به صدا درآمدن صدای آژیر هشدار در شهرکهای صهیونیست نشین خبر میدهند.
هنوز مشخص نیست این اقدامات احتیاطی بوده یا به دنبال واکنش حماس به حملات هوایی جدید رژیم صهیونیستی به نوار غزه انجام شده است.
پایگاه خبری جروزالم پست به نقل از سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی گزارش داد، صدای آژیر هشدار در شهرکهای «کیسوفیم» و Ein Hashlosha در مرز غزه به صدا درآمده و حداقل دو راکت توسط گنبد آهنین در ساعت 2:25 بامداد دوشنبه رهگیری شده است.
روز یکشنبه گروه های مقاومت حماس، چندین راکت به شهرک سدیروت در مرز غزه شلیک کردند که دست کم شش صهیونیست در این شهرک ها مجروح شدند.
به دنبال آن، منابع رژیم صهیونیستی بامداد دوشنبه از حمله هوایی ارتش این رژیم به اهدافی در نوار غزه خبر دادند.
به گفته رسانههای فلسطینی، صدای انفجارهایی در قسمت های جنوبی و شمالی نوار غزه شنیده شده است. همچنین آتش ضدهوایی مقاومت حماس علیه هواپیماهای رژیم صهیونیستی در اطراف رفح شنیده شده است.
پیام جدید طالبان به کشورهای جهان
معاون نخستوزیر دولت موقت طالبان تاکید کرد: خاک افغانستان هرگز برای تهدید امنیت کشورهای دیگر استفاده نخواهد شد.
به گزارش سایت شبکه روسیا الیوم، عبدالغنی برادر، معاون نخستوزیر موقت طالبان تاکید کرد: طالبان امنیت دیپلماتها و سرمایه گذاران و آژانسهای امدادرسان در کشور را تضمین خواهد کرد.
عزل و نصبهای جدید پادشاه عربستان
پادشاه عربستان رئیس امور ویژه پادشاهی را از سمت خود برکنار و شخص دیگری را به جای او منصوب کرد.
به گزارش الجزیره، سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان ۳ فرمان پادشاهی صادر کرد که شامل انتصاب مقامات در پستهای مختلف و برکناری یک مقام برجسته از سمت خود بود.
خبرگزاری عربستانی واس گزارش داد که اولین دستور شامل برکناری ناصر بن عبدالرزاق بن یوسف النفیسی، رئیس امور ویژه پادشاه از سمت خود بود.
طبق اعلام این خبرگزاری ملک سلمان در این حکم عبدالعزیز بن ابراهیم بن حمد الفیصل را به ریاست جدید امور ویژه خادم حرمین با درجه وزیر تعیین کرد.
پادشاه عربستان همچنین "ماجد بن محمد بن ابراهیم المزید" را به ریاست سازمان امنیت سایبری با درجه وزیر منصوب کرد.
فرمان سوم نیز شامل تعیین "بدر بن عبدالرحمان بن سلیمان القاضی" به عنوان معاون وزیر ورزش بود.
پیش از این نیز پادشاه عربستان "خالد الحربی" مدیر اداره امنیت عمومی را به اتهام فساد برکنار کرد.
استقبال مسکو از نتایج سفر گروسی به تهران
«میخائیل اولیانوف» نماینده دائم فدراسیون روسیه در سازمان های بین المللی در وین ساعتی پس از توافق ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ما از نتایج سفر آقای گروسی به تهران استقبال میکنیم.
به گزارش ایرنا، اولیانوف یکشنبه شب در پیام توییتری نوشت: خوشحالم بیان کنم که در این موارد، روسیه و اتحادیه اروپا همفکر هستند، ما از نتایج سفر آقای گروسی به تهران استقبال میکنیم.
اولیانوف همچنین نوشت: ما خواستار ازسرگیری زودهنگام مذاکرات وین در زمینه احیای برجام هستیم. امیدوارم مورا و دیگر همکاران را به زودی در میز مذاکرات ببینیم.
استقبال مسکو از نتایج سفر رافائل گروسی به تهران در حالی بیان میشود که انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با استقبال از توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این توافق را گام مثبتی در جهت تداوم اطلاع از برنامه هستهای ایران توصیف کرد.
مورا در پیام توییتری نوشت: این یک گام مثبت در جهت اطمینان از تداوم اطلاع درباره برنامه هستهای ایران است و به دیپلماسی فضا میدهد، من از تلاشها قدردانی میکنم.
مورا در ادامه نوشت: هدف اتحادیه اروپا، اجرای کامل برجام برای همه است. از این روی، ضروری است که ما گفتوگوهای وین را هر چه سریعتر از سر بگیریم.
گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز مذاکرات با مقامات ایران را در جریان سفرش به تهران، سازنده خواند و گفت که دو طرف در مسیر خوبی در راستای حل اختلاف نظرها حرکت میکنند.
وی بیان داشت که توافق به دست آمده، راهکار قطعی نیست ،بلکه تدبیری در راستای خرید زمان برای دیپلماسی است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصریح کرد: نگاه او به این توافق، راهکار طولانی نیست.