بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: اعلام برنامه کاری امیرعبداللهیان در نیویورک، دیدار و رایزنی ایران و قدرتهای جهان در حاشیه نشست سازمان ملل، گفت و گوی وزرای خارجه آمریکا و انگلیس درباره ایران و افغانستان، رایزنی اردوغان و گوترش درباره افغانستان، سوریه و لیبی و گفتوگوی رئیس سازمان انرژی اتمی با مدیرکل روس اتم در وین، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام برنامه کاری امیرعبداللهیان در نیویورک
بامداد امروز سهشنبه «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برنامه خود در سفر به نیویورک را اعلام کرد.
امیرعبداللهیان در صفحه توئیتر خود نوشت: «برای شرکت در هفتادوششمین نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، چهار روز در نیویورک خواهم بود.»
وی در ادامه توضیح داد: «دیدارهای جداگانهای با دبیرکل و رئیس مجمع عمومی سازمان ملل، جوزپ بورل، مسئول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دیدار دوجانبه و مجزایی با وزرای خارجه فرانسه و انگلیس در برنامه کاریام قرار دارد.»
شامگاه دوشنبه، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در رأس هیأتی وارد نیویورک شد و مورد استقبال «مجید تختروانچی» سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل قرار گرفت.
«رضا نجفی» سرپرست معاونت امور حقوقی و بینالمللی، «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه و «اسحاق آل حبیب»، مدیرکل وزارتی امیرعبداللهیان را در این سفر همراهی میکنند.
خطیبزاده روز یکشنبه درباره سفر حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه به نیویورک و نشست وزرای خارجه ۱+۴ در نیویورک گفته بود: آقای امیرعبداللهیان فردا (دوشنبه) برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل رهسپار نیویورک خواهد بود و تا کنون حدود ۴۵ ملاقات دوجانبه با وزرای خارجه کشورهای مختلف از قارههای مختلف خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: درباره نشست وزرای خارجه ۱+۴ باید تأکید کنم، اگر ببینیم این ملاقات میتواند در مسیر آنچه گفتیم، یعنی مذاکره سودمند باشد، برای تصمیم خواهیم گرفت. الان تصمیمی نگرفتهایم و باید ببینیم موضوع جلسه چه میتواند باشد و بعد براساس آن تصمیم بگیریم.
پیش از این، مدیر کل آژانس اتمی نیز با بیان اینکه طی دیدار با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در وین به تقویت بیانیه مشترک در جریان سفر اخیر خود در تهران پرداخته، گفت اکنون کارهایی هست که باید به کمک هم انجام دهند.
دیدار و رایزنی ایران و قدرت های جهان در حاشیه نشست سازمان ملل
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد که قدرتهای جهان و ایران احتمالا در حاشیه نشست سالانه سازمان ملل با هم دیدار میکنند.
به گزارش رویترز، لودریان احتمال برگزاری دیدار مقامهای ایران و قدرتهای جهانی را اواخر هفته عنوان کرد و در یک کنفرانس خبری گفت: این دیدار که شامل تمام طرفین توافق هستهای ایران به غیر از آمریکا میشود، با هدف ایجاد یک حرکت مثبت برای ادامه مذاکرات است.
اریک بارکس راگلز، مقام ارشد وزارت امور خارجه در دفتر امور سازمان های بین المللی نیز روز دوشنبه افزود، ما همچنان به مسیر دیپلماسی برای دستیابی به بازگشت متقابل به اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پایبند می مانیم.
«آنزه لوگار» وزیر امور خارجه اسلوونی نیز دوشنبه در شصتوپنجمین نشست مجمع عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی با قرائت بیانیه مشترک کشورهای عضو اتحادیه اروپا بیان کرد: اتحادیه اروپا در این مقطع حساس، پایبندی خود را به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و حمایت از اجرای کامل و موثر آن اعلام میکند. اتحادیه اروپا همچنین به مسائل مرتبط با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و اعمال دوباره تحریمها اعتراف میکند.
وزیر خارجه اسلوونی یادآورشد که رفع تحریم های برجامی، در کنار اجرای کامل و قابل راستی آزمایی تعهدات ایران، بخش مهمی از این توافق بهشمار میرود. وی بدون اشاره به بدعهدی طرفهای اروپایی در اجرای تعهدات برجامی این ادعای تکراری را مطرح کرد که اتحادیه اروپا به تعهدات خود در برجام از جمله رفع تحریمها عمل کرده است.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما پس از گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، تهران اعلام کرد، با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش خواهد داد؛ کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت میگرفت.
گفت و گوی وزرای خارجه آمریکا و انگلیس درباره ایران و افغانستان
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با الیزابت تراس همتای انگلیسی خود که در نیویورک هستند، دوشنبه شب به وقت محلی دیدار و گفتوگو کردند.
بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا، بلینکن و همتای انگلیسی اش درباره موضوعات مختلف جمله وضعیت افغانستان، ایران، مقابله با بحرانهای آبوهوایی، هند و اقیانوس آرام آزاد و تقویت روابط اقتصادی دوجانبه گفتوگو کردند.
وزیر خارجه آمریکا نیز در حساب کاربری خود در توییتر نوشت که دیدار خوبی برای اولین بار با وزیر خارجه انگلیس داشته است.
بلینکن تصریح کرد که طرفین در این دیدار درباره اولویتهای مشترک از ایران و افغانستان گرفته تا منطقه هند و اقیانوس آرام گفتوگو کرده اند.
اریک بارکس راگلز، این مقام وزارت خارجه آمریکا در مورد آنکه چه زمان آمریکا دوباره به مذاکرات وین بازمی گردد، گفت: من می دانم ما گفته ایم آماده بازگشت هستیم و امیدواریم به زودی خبری از ایرانیان دریافت کنیم.
"لیندا توماس گرینفیلد" نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز پیش از این گفت: می خواهیم درباره مسائل برجام رو به جلو حرکت کنیم.
گرینفیلد با بیان اینکه بلینکن در نیویورک دیدارهای دو جانبه ای دارد، افزود: ما هیچ برنامه مستقیمی برای دیدار دوجانبه در زمانی که آنها (هیات ایران) در اینجا (نیویورک) هستند، نداریم؛ اما این بدان معنا نیست که گفتگو با ایران را ارزشمند ندانیم، زیرا ما می خواهیم درباره مسائل برجام رو به جلو حرکت کنیم.
نماینده آمریکا در سازمان ملل اظهار داشت ما با ایرانی ها در وین در ارتباط هستیم و این بحث ها آنجا ادامه خواهد یافت.
سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کرد، بایدن همچنان معتقد است که دیپلماسی بهترین روش پیش روی در مذاکرات هسته ای با ایران است.
جن ساکی در نشستی خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تغییر در تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، اظهار داشت که بایدن همچنان معتقد است دیپلماسی بهترین روش پیش روست و بازگشت به دوره ای که در آن از قابلیت های هسته ای ایران آگاهی داشتیم و می توانستیم با شرکای بین المللی خود در این مورد همکاری کنیم، بهترین گام است.
سخنگوی کاخ سفید در عین حال گفت، این امر به عهده وزارت خارجه است تا آنچه را از طریق دیپلماسی امکان پذیر است، تعیین کند.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در پاسخ به سوالی درباره تغییر تیم مذاکره کننده ایران گفت: اینکه ایران بخواهد چه کسی را به عنوان نماینده خود انتخاب کند، به خود دولت ایران بستگی دارد.
وی افزود: سیاست ما در قبال ایران برای پیشبرد منافعمان صرف نظر از اینکه چه کسی چه سمتی دارد، طراحی شده است.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا که از زمان روی کار آمدنش وعده بازگشت به تعهدات برجامی را داده و به رغم برگزاری شش دور مذاکرات وین، وعده خود را هنوز عملی نکرده است.
رایزنی اردوغان و گوترش درباره افغانستان، سوریه و لیبی
رئیس جمهور ترکیه و دبیرکل سازمان ملل در حاشیه نشست مجمع عمومی این سازمان درباره آخرین تحولات در منطقه و جهان گفتوگو کردند.
به گزارش آناتولی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در نشستی غیر علنی در "خانه ترکیه" روبروی ساختمان سازمان ملل در شهر نیویورک آمریکا دیدار کرد.
دو طرف در این دیدار درمورد تحولات افغانستان، لیبی و سوریه و پرونده قبرس تبادل نظر کردند.
اردوغان دوشنبه شب برای شرکت در جلسات مجمع عمومی سازمان ملل متحد وارد ایالات متحده آمریکا شد و با بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس دیدار کرد؛ این دیدار در جلسه غیرعلنی در ساختمان جدید "خانه ترکیه" که روز دوشنبه افتتاح شد، انجام شد و حدود ۴۰ دقیقه به طول انجامید.
گفتوگوی رئیس سازمان انرژی اتمی با مدیرکل روس اتم در وین
کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین و همچنین آژانس بینالمللی انرژی اتمی در توئیتی از دیدار و گفتوگوی محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی با مدیرکل روس اتم در شهر وین پایتخت اتریش خبر داد.
وی در این باره نوشت: نخستین ملاقات رئیس سازمان انرژی اتمی با همتای روس و مدیرکل روس اتم در حاشیه نشست عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی.
غریب آبادی این ملاقات را بسیار سازنده خواند و افزود: دو طرف همکاریها و پروژههای دوجانبه را بررسی کردند.
در این جلسه، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی و کاظم غریب آبادی نماینده ایران نیز حضور داشتند.
لازم به ذکر است، «الکسی لیخاچیوف» رئیس شرکت دولتی روس اتم، چندی پیش در پیامی، انتصاب محمد اسلامی به ریاست سازمان انرژی اتمی را تبریک گفت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.