بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: ابراز تمایل عربستان سعودی و ایران برای بهبود سریع روابط دوجانبه، سفر مشاور امنیت ملی کاخ سفید به خاورمیانه، ورود پنجمین کاروان حامل سوخت ایران به لبنان، استقرار نظامیان ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بیروت و نشستهای فشرده مقامهای ترکیهای و آمریکایی برای بهبود روابط از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ابراز تمایل عربستان سعودی و ایران برای بهبود سریع روابط دوجانبه
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه طی چند ماه گذشته تماس های منظم تری با عربستان سعودی داشتیم، اظهار داشت: در خصوص موضوعات دو جانبه گفتوگوهای خوبی صورت گرفته است.
سعید خطیب زاده روز پنجشنبه درباره آخرین وضعیت مذاکرات ایران و عربستان با اشاره به اینکه طی چند ماه گذشته چند دور گفتوگو و مذاکره با دولت عربستان در بغداد داشتیم، افزود: در خصوص موضوعات دو جانبه گفتوگوهای خوبی شده است.
این مقام وزارت امور خارجه ایران اضافه کرد: در خصوص امنیت خلیج فارس نیز پیشرفت در گفتوگوها خیلی جدی بوده است.
خطیب زاده تاکید کرد: این گفتوگوها هیچ وقت متوقف نشده و پس از روی کار آمدن دولت دکتر رئیسی نیز در سطح مناسبی پیام ها رد و بدل شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در عین حال اظهار داشت: فکر می کنیم اگر دولت پادشاهی عربستان سعودی به این پیام جمهوری اسلامی ایران توجه جدی کند که راه حل مشکلات در منطقه، درون خود منطقه است و باید به یک ساز و کار فراگیر منطقه ای برسیم، می توانیم رابطه پایدار و خوبی میان دو کشور مهم منطقه یعنی ایران و عربستان داشته باشیم.
«سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی، روز چهارشنبه در سخنرانی خود برای مجمع عمومی سازمان ملل متحد ابراز امیداوری کرد که مذاکرات کشورش با ایران، منجر به اعتمادسازی شود.
به گزارش الجزیره، پادشاه عربستان سعودی اظهار داشت: ایران کشور همسایه ماست و امیدواریم که مذاکرات ما با این کشور به اعتمادسازی منجر شود. عربستان سعودی به صلح به عنوان یک گزینه راهبردی برای حل بحران در خاورمیانه ایمان دارد.
وی تصریح کرد: جامعه جهانی امروز با چالشهایی مواجه است که تقویت همکاری بین المللی چند جانبه را میطلبد.
پادشاه عربستان اضافه کرد: سیاست خارجی عربستان سعودی بر اهمیت تحکیم امنیت، ثبات و حمایت از راه حلهای صلح آمیز تأکید دارد.
سفر مشاور امنیت ملی کاخ سفید به خاورمیانه
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید قصد دارد هفته آینده به چندین کشور در خاورمیانه از جمله عربستان، امارات و مصر سفر کند.
به گزارش "اکسیوس"، مقامات آمریکایی گفتند که این اولین سفر سالیوان به خاورمیانه به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید است و بالاترین مقام دولت جو بایدن خواهد بود که به عربستان سعودی سفر کرده است.
روابط آمریکا و عربستان: روابط دو کشور به خصوص پس از آنکه جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا در مناظرههای انتخاباتی خود وعده مسئولیت پذیر کردن عربستان را داد، با تنش مواجه شده است.
جو بایدن پس از انتخاب خود به عنوان رئیس جمهوری امریکا، گزارشی از سی آیای منتشر ساخت که در آن محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی به عنوان عامل قتل جمال خاشقجی منتقد رژیم آل سعود و روزنامه نگار عربستانی شناسایی میشد. بایدن همچنین به دلیل نقض حقوق بشر در یمن از سوی عربستان، فروش تسلیحات نظامی به این کشور را متوقف کرد.
به تازگی آمریکا سامانههای موشکی پاتریوت خود را از عربستان خارج و لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز سفر خود به این کشور را در دقیقه آخر لغو کرد.
روابط آمریکا و مصر: روابط آمریکا با مصر نیز تیره شده است، به ویژه پس از آنکه وزارت خارجه آمریکا ۱۳۰ میلیون دلار کمک نظامی سالانه این کشور به مصر را به دلیل نقض حقوق بشر عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر مسدود کرد، روابط دوجانبه دچار تنش بیشتری شد.
از سوی دیگر آمریکا با مصر برای جلوگیری از یک درگیری دیگر بین حماس و رژیم صهیونیستی همکاری میکند.
مصریها همچنین در دعوای خود با اتیوپی بر سر سد بزرگ در اتیوپی، خواهان حمایت آمریکا از خود هستند. مصر این پروژه را تهدیدی برای تامین آب خود میداند.
همچنین انتظار میرود آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه در نیویورک در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با همتای مصری خود دیدار کند.
روابط آمریکا و امارات: بر خلاف دو کشور دیگر، روابط امارات و آمریکا تا حد زیادی بدون تنش از دونالد ترامپ به جو بایدن رسیده است.
دولت بایدن از عادیسازی روابط بین امارات و رژیم صهیونیستی حمایت کرده و با تصویب یک قرارداد جنجالی، فروش جنگنده به امارات که در دولت ترامپ امضا شده بود موافقت کرده است.
ایران احتمالا موضوع اصلی سفر سالیوان به امارات خواهد بود.
به گفته "اکسیوس" اماراتیها میخواهند آمریکا موضع قویتری در مقابل فعالیتهای منطقهای ایران در پیش گیرد.
آمریکا میخواهد از تمرکز خود در منطقه خاورمیانه کاهش دهد و هر سه کشور عربستان، امارات و مصر نگران ادامه تعامل آمریکا با خاورمیانه پس از خروج آن از افغانستان هستند.
ورود پنجمین کاروان حامل سوخت ایران به لبنان
منابع خبری چهارشنبه شب گزارش دادند، پنجمین کاروان سوخت ایران وارد خاک لبنان شده است.
به گزارش المیادین، پنجمین کاروان حامل مازوت ایران با عبور از مرز سوریه وارد خاک لبنان شده است.
سهشنبه شب نیز کاروانی از تانکرهای حامل سوخت ایران، با عبور از مرز سوریه به سوی لبنان حرکت کرده بود.
سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان، پیشتر با صدور بیانیهای از مردم لبنان خواسته بود، در هنگام عبور کاروان تانکرهای حامل سوخت در منطقه بعلبک هیچ گونه گردهمایی مردمی تشکیل ندهند.
نصرالله دوشنبه گذشته از رسیدن اولین نفتکش حامل فرآوردههای نفتی به بندر بانیاس سوریه در یکشنبه شب و پایان یافتن فرآیند تخلیه محموله آن خبر داده بود.
دبیرکل حزب الله لبنان تاکید کرد، همه مقدمات اداری لازم جهت ارسال سومین نفتکش حامل بنزین از ایران انجام شده است.
نصرالله اعلام کرده بود: چهارمین نفتکش ایرانی حامل نفت کوره به مناسبت فرارسیدن فصل زمستان اعزام خواهد شد و بر اساس رویکرد دولت جدید و تحولات پیش روی در خصوص سایر نفتکشها تصمیم گیری خواهد کرد.
استقرار نظامیان ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بیروت
رسانهها از استفاده ناوگان پنجم دریایی آمریکا از یک پایگاه دریایی در شهر بندری بیروت در لبنان خبر دادند.
به نوشته وبگاه «نیروی دریایی آمریکا» یک فروند کشتی حمل و نقل سریع نیروی دریایی ایالات متحده، روز دوشنبه وارد بندر بیروت شد تا در اولین ماموریت مشترک ایستگاه مشارکت مرکزی نیروی دریایی آمریکا (CPS) در لبنان باشد.
گفته میشود، ماموریت نیروی دریایی آمریکا در لبنان برای ایجاد مشارکت قویتر از طریق تبادل نظر کارشناسان، کمکهای بشردوستانه و روابط نظامی بین نیروی دریایی ایالات متحده و نیروهای مسلح لبنان طراحی شده است.
«براد کوپر»، معاون ناوگان پنجم ایالات متحده در منطقه در این باره گفت: «این یک فرصت جدید برای نیروی دریایی ایالات متحده برای همکاری با همتایان لبنانی ماست. ما در حال ظهور دوره جدیدی از تقویت و گسترش ظرفیت سازی در منطقه هستیم.»
این مأموریت شامل مجموعه ای از مبادلات تخصصی موضوع در زمینه اقدامات ضد مین، واکنش به حوادث طبیعی و قابلیتهای ساخت و ساز است.
نیروی دریایی آمریکا در حال حاضر شماری از غواصان، تکنسینهای مواد منفجره و غواصان و یک تیم پزشکی و بهداشتی را عازم لبنان کرده و در حال ساخت یک تأسیسات پشتیبانی امنیتی دریایی با مهندسان نیروهای مسلح لبنان است.
منطقه عملیات ناوگان پنجم ایالات متحده تقریباً ۲.۵ میلیون مایل مربع از مساحت آب را شامل میشود و شامل خلیج فارس، دریای عمان، دریای سرخ و بخشهایی از اقیانوس هند است. این منطقه از ۲۱ کشور تشکیل شده و شامل سه نقطه بحرانی در تنگه هرمز، آبراه سوئز و تنگه باب المندب در جنوبی یمن است.
پیشتر نیز فرماندهی نیروی دریایی در منطقه (سنتکام) اعلام کرده بود که نیروی دریایی این کشور در فاصله نه چندان دور از ساحل لبنان مستقر است و در آن منطقه به فعالیتهای خود ادامه می دهد.
فرماندهی سنتکام همچنین مدعی شده بود که ارتش لبنان برای بازسازی پایگاه دریایی خود در بندر بیروت، از این فرماندهی درخواست کمک کرده است.
نشستهای فشرده مقامهای ترکیهای و آمریکایی برای بهبود روابط
در ادامه نشستهای مقامات ترکیهای و آمریکایی در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، شامگاه چهارشنبه (به وقت محلی) «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید با «ابراهیم کالین» سخنگو و مشاور ارشد رئیس جمهور ترکیه دیدار کرد.
کاخ سفید با صدور بیانیهای درباره این دیدار گفت: «سالیوان از همکاری مشترک آمریکا و ترکیه در افغانستان قدردانی و بر لزوم ادامه همکاریها در آنجا تأکید کرد.»
این بیانیه با اشاره به اینکه سالیوان و کالین درباره تحولات اخیر منطقه غرب آسیا تبادل نظر کردند، توضیح داد: «سالیوان و کالین پرونده جنوب قفقاز (قرهباغ کوهستانی) و لزوم حفظ ثبات در شرق دریای مدیترانه را مورد بحث قرار دادند.»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید و سخنگوی ریاستجمهوری ترکیه، همچنین بر اهمیت تداوم گفتوگوها برای تقویت روابط دوجانبه بین واشنگتن و آنکارا اتفاق نظر داشتند.
پیش از این، وزرای خارجه آمریکا و ترکیه در جریان دیدار در حاشیه مجمع عمومی، بر تداوم همکاری در موضوع افغانستان، بعد از خروج نظامیان خارجی از این کشور، تاکید کرده بودند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.