بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: حمله موشکی به پایگاه نظامی ترکیه در شمال عراق، مجوز خزانهداری آمریکا برای برخی تراکنشهای مالی با طالبان، اولین دیدار وزرای خارجه مصر و سوریه پس از ده سال، شتاب مذاکرات ایران و عربستان و دیدار امیرعبداللهیان و وزیر خارجه فرانسه در نیویورک، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله موشکی به پایگاه نظامی ترکیه در شمال عراق
شبکه المیادین لبنان جمعه شب گزارش داد که پایگاه نظامی ترکیه در استان نینوا در شمال عراق هدف موشک قرار گرفته است.
این شبکه لبنانی ساعاتی پیش نیز اعلام کرد که صدای انفجار در نزدیکی این پایگاه نظامی، که "زلیکان" نام دارد و در «بعشیقه» واقع در شرق موصل واقع شده، به گوش رسیده است.
شبکه المیادین جمعه شب به نقل از خبرنگار خود گزارش داد، چندین موشک به نزدیکی این پایگاه اصابت کرده است.
کانال «صابرین نیوز» که وابسته به نیروهای مقاومت است نیز با تأیید این خبر اعلام کرد، پنج موشک به این پایگاه اصابت کرده است که نیروهای ترکیه در آن مستقرند.
بخش اطلاع رسانی امنیتی عراق و مراکز رسمی این کشور، هنوز واکنشی به این خبر نشان ندادهاند. از تلفات احتمالی و عامل این حمله موشکی، جزییات بیشتری در دست نیست.
بعشیقه یکی از مناطق واقع در شمال عراق است که از سالهای گذشته محل استقرار نیروهای ارتش ترکیه بوده است.
مجوز خزانهداری آمریکا برای برخی تراکنشهای مالی با طالبان
روز جمعه وزارت خزانه داری آمریکا به دولت این کشور، سازمانهای غیرانتفاعی و سازمانهای بینالمللی بخصوص از جمله سازمان ملل مجوز داد تا با طالبان و شبکه حقانی در راستای تراکنشهایی که برای فعالیتهای بشردوستانه ضروری است اقدام کنند.
وزارت خزانه داری آمریکا همچنین مجوز دیگری صادر کرد که بر اساس آن برخی تراکنشها درباره صادرات و بازصادرات غذا، دارو و تجهیزات پزشکی به افغانستان مجاز اعلام شده است.
«آندریا گاکی» مدیر دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا (افک) در بیانیهای اعلام کرد: «وزارت خزانهداری به تسهیل جریان کمکهای بشردوستانه به مردم افغانستان و دیگر فعالیتهایی که در حمایت از نیازهای اولیه انسانی بوده، پایبند است.»
این مقام وزارت خزانه داری اضافه کرد: «آمریکا به همکاری با موسسات مالی و سازمانهای بینالمللی ادامه خواهد داد تا ورود محصولات کشاورزی، دارو و دیگر موارد به افغانستان تسهیل یابد و همزمان نیز تحریمهای اعمال شده علیه طالبان و شبکه حقانی حفظ خواهد شد.»
آمریکا چند هفته پیش، ذخایر بانک مرکزی افغانستان به ارزش ۹.۴ میلیارد دلار را مسدود کرده و این کشور گفته است که طالبان نباید به این ذخایر دسترسی پیدا کنند.
طالبان در ۲۴ مرداد ماه گذشته کابل را تصرف کرد. تاکنون هیچ کشوری آنها را به رسمیت نشناخته و جامعه جهانی گفته است که برای به رسمیت شناختن طالبان عجلهای ندارد. این در حالی است که سازمان ملل متحد چند روز پیش هشدار داده بود که وضعیت انسانی در افغانستان ناامیدکننده است.
سازمان ملل همچنین خواستار حمایت فوری و مستمر از افغانهای آواره در داخل و خارج از افغانستان شده است. به گفته این نهاد بینالمللی، بیش از ۳.۵ میلیون نفر در اثر درگیریها در داخل افغانستان از خانههای خود آواره شدهاند. تنها در سال جاری، ۶۳۰ هزار تن از خانههای خود آواره شدهاند.
کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان گفته است که هماکنون در افغانستان بیش از ۱۸ میلیون تن نیازمند کمکهای فوری بشردوستانهاند.
این سازمان پیشتر گفته بود که از هر سه شهروند افغانستان یکی از آنان نمیداند که وعده غذایی بعدیاش از کجا تأمین میشود.
براساس اعلام این سازمان، تقریبا نیمی از کودکان زیر پنج سال در دوازده ماه آینده دچار سوء تغذیه شدید خواهند شد.
نخستین دیدار وزرای خارجه مصر و سوریه پس از ده سال
سامح شکری، وزیر امور خارجه مصر روز جمعه با فیصل مقداد، همتای سوری خود، در اولین ملاقات در نوع خود در ده سال گذشته، راههای پایان دادن به بحران سوریه را مورد بحث قرار داد.
به گزارش القدس العربی، وزارت خارجه مصر در بیانیهای اعلام کرد، شکری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با مقداد دیدار کرد. در این دیدار دو طرف راههای پایان بحران در سوریه را مورد بررسی قرار دادند.
این نشست اولین در نوع خود از زمان تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب در سال ۲۰۱۱ است.
شکری پنجمین وزیر عربی است که بعد از همتایان خود از موریتانی، اردن، عمان و عراق با مقداد در نیویورک دیدار کرد.
وزارت خارجه سوریه نیز اعلام کرد، در این نشست، تحولات مربوط به بحران سوریه و اهمیت تلاشهای هماهنگ برای حل آن و احترام به حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه بررسی شد.
المقداد در این نشست بر اهمیت روابط دو کشور به ویژه با توجه به روابط تاریخی که آنها را به هم پیوند میدهد، تأکید کرد.
وزیر خارجه سوریه همچنین بر اهمیت بسیج تلاش ها برای حل آن و احترام به حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه را تاکید کرد.
مصطفی بکری، نماینده و خبرنگار مصری این دیدار را نشان دهنده علاقه مصر به سوریه، امنیت، ثبات و تمامیت ارضی آن دانست.
وی افزود: این نشست تایید میکند که روابط بین دو کشور رو به جلوست و زمینه را برای بازگشت سوریه برای تصاحب کرسی خود در اتحادیه عرب فراهم میکند و هیچکس نمی تواند مشروعیت نظامی را که برای حفاظت از تمامیت ارضی خود در مواجهه با تروریسم و دخالت خارجی ایستاده و دفاع کرده است زیر سوال ببرد.
در نوامبر ۲۰۱۱، اتحادیه عرب تصمیم گرفت که عضویت سوریه را در این اتحادیه تعلیق کند.
اخیرا احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب اظهار داشت که در مواضع کشورهای عربی در مورد رفع تعلیق عضویت سوریه اختلاف وجود دارد.
شتاب مذاکرات ایران و عربستان
«ایرج مسجدی» سفیر ایران در عراق، روز جمعه با بیان اینکه دور چهارم گفتوگوهای ایران و عربستان در بغداد برگزار خواهد شد گفت، این مذاکرات با شتاب پیش میرود.
وی در گفت وگوی اختصاصی با خبرگزاری عراق (واع) در بغداد تصریح کرد: زمانی که میبینیم عراق در سطح منطقه نقش موفقی ایفا میکند، خوشحال میشویم.
مسجدی افزود: هر چه نقش عراق در حوزه سیاسی برجستهتر شود، این باعث خوشحالی و خرسندی ایران خواهد بود که خود حامی این کوشش و تلاشهاست.
وی بدون اشاره به زمان دقیق و جزییات بیشتر این مذاکرات اعلام کرد که دور چهارم گفتوگوها با عربستان در بغداد برگزار خواهد شد که امیدواریم رو به پیشرفت و سازنده باشد.
سفیر ایران در بغداد با اشاره به اینکه گفت وگوها با عربستان با شتاب به پیش میرود، ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات به نتایج مشخصی دست پیدا کند.
وی افزود: پس از دستیابی به این نتایج، این موضوع اعلام خواهد شد؛ هر دو طرف (ایران و عربستان) تمایل به مذاکره و دستیابی به نتایج دارند.
دیدار امیرعبداللهیان و وزیر خارجه فرانسه در نیویورک
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که برای شرکت در هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک حضور دارد، روز جمعه، دوم مهر ماه با «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه دیدار و گفتوگو کرد.
به نظر می رسد تحولات دوجانبه و اوضاع منطقه و همچنین برجام از جمله مباحث مورد گفتوگوی دو وزیر خارجه است.
امیرعبداللهیان پیش از این نیز با وزرای خارجه آلمان و انگلیس دو عضو دیگر برجام دیدار کرده بود.
وزیر خارجه فرانسه پیش از این در اظهاراتی گفته بود زمان علیه هرگونه توافق احتمالی با ایران عمل میکند.
این اظهارات در حالی بیان شده است که حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز در گفتوگو با رسانه ها در آمریکا با بیان اینکه در حال بررسی پرونده مذاکراتی وین هستیم و به زودی مذاکرات از سر گرفته خواهد شد، گفت: بر اساس رفتار عملی بایدن تصمیم میگیریم و پنجره فرصت برای همیشه باز نخواهد بود.