کیوسک بین الملل تابناک: سفر امیرعبداللهیان به مسکو برای رایزنی درباره مسائل منطقه ای و برجام، آمادگی تایوان برای جنگ با چین، واکنش طالبان به ورود جنگنده چینی به پایگاه هوایی بگرام، دیدار دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان با سفیر ایران در ایروان و آمادگی آمریکا برای گفتگوی بدون پیش شرط با کره شمالی از مهم ترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
سفر امیرعبداللهیان به مسکو برای رایزنی درباره مسائل منطقه ای و برجام
"حسین امیر عبداللهیان" وزیرخارجه جمهوری اسلامی ایران با هدف رایزنی با سرگئی لاوروف همتای روسی خود درباره موضوعاتی از جمله برجام، افغانستان، اوضاع دریای خزر و منطقه قفقاز جنوبی و نیز مسائل خاورمیانه عصر روز سه شنبه در راس هیاتی وارد مسکو شد.
امیرعبداللهیان در بدو ورود به مسکو در فرودگاه مورد استقبال مقامات وزارت خارجه روسیه و کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در این کشور قرار گرفت.
این دیدار در ادامه گفت وگوهای منظم سران وزارت خارجه دو کشور انجام شده است. دو طرف آخرین بار روز ۹ ماه سپتامبر ( ۱۸ شهریور) با یکدیگر گفت و گو کردند. لاوروف پیشتر از وزیر امور خارجه کشورمان برای سفر به مسکو و تداوم رایزنیها دعوت به عمل آورده بود.
کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه گفت: سفر امیر عبداللهیان بنا به دعوت رسمی سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه فدراسیون روسیه، انجام می شود و اولین دیدار وی از مسکو به عنوان وزیر خارجه و پس از عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای است.
وی افزود: دو طرف علاوه بر موضوعات دو جانبه، در خصوص آخرین تحولات منطقه ای و بین المللی با همتای روس خود تبادل نظر و رایزنی خواهد نمود.
جلالی تصریح کرد: این دیدار در مقطع کنونی با توجه به تحولات اخیر در منطقه قفقاز و همچنین افغانستان، مهم ارزیابی می شود، زیرا تجربه نشان داده که رایزنی ها و تعاملات تهران و مسکو به برقراری امنیت و ثبات در منطقه کمک کرده است.
او گفت: بدون شک، حضور وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در مسکو با عنایت به سیاست نگاه جمهوری اسلامی ایران حامل این پیام برای دنیا است که دو کشور ایران و روسیه برای توسعه مناسبات فیمابین در همه زمینهها از اراده جدی برخوردار هستند.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه روسیه نیز که در ارتباط با این سفر صادر شده است، وزیران خارجه دو کشور به وضعیت پیرامون برنامه جامع اقدام مشترک درباره برنامه هسته ای ایران (برجام) توجه خاص می کنند.
همچنین وضعیت افغانستان در رابطه با اهمیت اصولی واکنش و پاسخ موثر به چالش ها ازجمله مقابله با تهدیدهای تروریستی و قاچاق مواد مخدر و نیز مساعدت بین المللی برای دوره پسامناقشه و بازسازی افغانستان بررسی خواهد شد.
در ادامه بیانیه وزارت خارجه روسیه گفته شده است: مواضع اصولی مسکو و تهران در حل مساله سوریه شامل حمایت و احترام به حق حاکمیت و یکپارچگی و تمامیت ارضی این کشور و حق قانونی سوری ها برای تعیین سرنوشت کشور خود می شود.
وزارت خارجه روسیه می گوید: همکاریهای موثر در چارچوب مذاکرات آستانه ادامه خواهد یافت.
«در جریان مذاکرات وزیران خارجه ایران و روسیه، دو طرف مواضع خود را در مورد موضوعات مهم منطقه ای ازجمله اوضاع دریای خزر و منطقه قفقاز جنوبی و خلیج فارس و نیز مسائل یمن، لبنان و خاورمیانه هماهنگ خواهند کرد.»
وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود آورده است که مسکو از تصمیم برای اغاز روند عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای که در اجلاس سران این سازمان در دوشنبه گرفته شد، حمایت می کند. همواره از مشارکت کامل ایران در این سازمان که به افزایش اعتبار سازمان همکاری شانگهای در عرصه بین المللی کمک می کند، حمایت و پشتیبانی کرده ایم.
در بیانیه وزارت خارجه روسیه خاطرنشان شده است: به رغم همه گیری کرونا روابط روسیه و ایران گسترش می یابد و فشردگی گفت و گوهای سیاسی بین دو کشور پس از آغاز دوره ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران حفظ شده است و روسای جمهوری دو کشور دو بار تلفنی گفت و گو کردند. تماس های دوجانبه در سطوح مختلف ازجمله وزرای خارجه و پارلمان های دو کشور و سایر سازمان های دولتی برقرار می باشد.
«در شرایط پیچیده همه گیری بیماری در جهان، همکاری عملی موثر بین ایران و روسیه ازجمله بین سازمان های مربوطه در عرصه مقابله با انتشار کووید-۱۹ برقرار شده است. ارسال واکسن اسپوتنیک وی به ایران ادامه دارد و این کشور بکارگیری واکسن اسپوتنیک لایت در ایران را نیز تایید کرده است که امکان سرعت بخشیدن به واکسیناسیون مردم ایران و ایجاد مصونیت برای آن را فراهم می کند.»
در بیانیه آمده است : امیدواریم که واکسن های موثر میهنی (ساخت ایران) به دوستان ایرانی برای پیروزی هر چه سریعتر بر این ویروس را فراهم کند.
وزارت خارجه روسیه در پایان بیانیه گفته است: مصمم به گسترش همکاریهای سودمند با ایران و ادامه مشارکت با این کشور به نفع ثبات منطقه ای و امنیت بین المللی هستیم و برای تقویت گرایش های مثبت در همه عرصه های همکاری بین تهران و مسکو امیدواریم.
آمادگی تایوان برای جنگ با چین
تایوان در پی مشاهده یک سری فعالیتهای نظامی تهاجمی فزاینده چین خودش را برای جنگ بالقوه با این کشور آماده میکند و در همین راستا وزیر خارجه تایوان به چین هشدار داد در صورت دست زدن به حمله، متحمل "آسیب فراوان" خواهد شد.
به گزارش پایگاه هیل، چین روز دوشنبه ۴۲ فروند هواپیمای نظامی خود را به حوزه شناسایی دفاع هوایی تایوان گسیل داشت که بزرگترین تحریک نظامی این کشور علیه تایوان محسوب میشود.
جوزف وو، وزیر خارجه تایوان به برنامه China Tonight شبکه ای.بی.سی استرالیا گفت، این جزیره خودمختار با پیش بینی تجاوزگریهای بیشتر چین خودش را برای دفع هر گونه حمله آماده میکند و از استرالیا خواسته همکاری امنیتی و تبادل اطلاعات را افزایش دهد.
وو در ادامه این مصاحبه به استن گرنت، مجری ای.بی.سی گفت: دفاع از تایوان در دستان ما است و ما کاملا به آن متعهد هستیم.
او ادامه داد: من مطمئن هستم اگر چین قرار باشد حملهای علیه تایوان انجام دهد، خود آنها هم متحمل آسیب فراوان خواهند شد.
چین که تایوان را بخشی از خاک خود میداند، در یک هفته گذشته قدرت نماییهای خود علیه این جزیره را تشدید کرده تا آن را برای پذیرش حاکمیت چین تحت فشار قرار دهد. تایوان تاکید دارد که یک کشور مستقل و جدای از پکن است.
روز جمعه هم چین در اقدامی مشابه ۳۸ فروند هواپیمای نظامی خود را به منطقه شناسایی دفاع هوایی تایوان اعزام کرد که خود این عدد در آن موقع بیشترین میزان هواپیمای گسیل شده از سوی پکن به آنجا در یک روز بود. چین روز شنبه هم ۳۰ فروند هواپیمای نظامی به آنجا فرستاده بود.
وزارت امور خارجه آمریکا روز یکشنبه گفت آمریکا نسبت به "فعالیتهای نظامی تحریک آمیز چین در نزدیکی تایوان بسیار نگران است" و از پکن خواست "دست از اعمال فشار نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی و اعمال زور" علیه این جزیره بردارد.
واکنش طالبان به ورود جنگنده چینی به پایگاه هوایی بگرام
طالبان گزارشها درباره ورود جنگندههای چینی به پایگاه هوایی بگرام، افغانستان را رد کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، عمر منصور، یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی طالبان افغانستان گفت: هیچ نیروی خارجی در حال حاضر در افغانستان نیست و این شامل نیروهای چینی نیز میشود.
شنبه شب، ساکنان بگرام افغانستان گفته بودند چراغهای روشن این پایگاه هوایی را دیدند که نخستین بار از زمان خروج نیروهای آمریکایی از این پایگاه روشن شده بودند.
اما منصور اطلاع داد که این اعضای طالبان بودند که چراغهای این پایگاه هوایی را روشن کردند.
سفیر چین در افغانستان نیز در پیامی توییتری به خبر حضور نیروهای این کشور در پایگاه بگرام در ولایت پروان افغانستان واکنش نشان داد.
سفیر چین در افغانستان در این خصوص نوشت: کسانی که شایعات مبنی بر حضور نیروهای چینی در پایگاه هوایی بگرام را ساختهاند، اهداف مخفی خود را دارند.
خبرگزاری طلوع افغانستان از قول یکی از ساکنان بگرام گزارش کرد: چراغها بار دیگر در پایگاه هوایی بگرام روشن شدند. صداهایی نیز در داخل این پایگاه به گوش میرسید. همچنین یک هواپیما هم در آنجا رویت شد.
گزارشهای تایید نشده شایعاتی را درباره حضور نیروی هوایی چین در این پایگاه به وجود آورده است.
شبکه خبری راشاتودی نیز گزارش کرد: شایعه درباره حضور نیروی خارجی در افغانستان وجود دارد و انگشت اتهام هم به سوی چین است اما این کشور این مساله را رد کرده است.
این اخبار پس از آن منتشر شده که "یون سون"، مدیر برنامه چین در اندیشکده مرکز استیمسون گفت، دولت پکن احتمالا به حضور در این پایگاه نظامی پس از خروج آمریکا از افغانستان بسیار تمایل دارد.
اوایل سپتامبر ۲۰۲۱، تحلیلگران گفته بودند چین به پایگاه هوایی بگرام که پیشتر در اختیار آمریکاییها بود به منظور افزایش نفوذش در منطقه و برآشفتن آمریکا، چشم دارد.
"پال شینکمن"، خبرنویس US News نوشته که چین روابط دوستانه خود را با دولت جدید طالبان افغانستان تضمین کرده و حالا هم به دنبال بررسی راههای جدید برای افزایش تاثیر و شرمسار کردن آمریکاست.
وی افزود: پکن در حال بررسی استقرار نیروی نظامی و مقامهای توسعه اقتصادی در پایگاه هوای بگرام است.
دیدار دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان با سفیر ایران در ایروان
دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان روز دوشنبه در ملاقات با «عباس بدخشان ظهوری» سفیر جمهوری اسلامی ایران آخرین تحولات در منطقه و روابط تهران با ایروان را بررسی کرد.
به نوشته خبرگزاری «نیوز آرمنیا» به نقل از دفتر شورای امنیت ارمنستان «آرمن گریگوریان» دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان و سفیر جمهوری اسلامی ایران در این دیدار مسائل امنیتی و ثبات منطقه را مورد بررسی قرار دادند. دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان و سفیر ایران در این کشور چشم انداز همکاری جهت حل چالشهای جدید در منطقه و روابط اقتصادی ارمنستان و ایران به ویژه توسعه استان «سینیک» را بررسی و بر اهمیت بندر چابهار در ایران تاکید کردند.
طرفین در مورد چند موضوع دیگر در دستور کار ارمنستان و ایران تبادل نظر کردند. سفیر ایران تاکید کرد که تهران تلاش میکند روابط خود را با کشور دوست ارمنستان در بالاترین سطح تقویت کند.
«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نیز روز دوشنبه)پس از دیدار با «آرارات میرزویان» وزیر خارجه ارمنستان در نشست خبری مشترک با همتای ارمنستانی در تهران گفت، روابط دو کشور ایران و ارمنستان سازنده و رو به رشد است.
وی اضافه کرد، ملاقات بسیار مهمی بین آقای دکتر رئیسی و آقای پاشینیان در دوشنبه پایتخت تاجیکستان در حاشیه نشست سازمان همکاری شانگهای انجام شد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران خاطرنشان کرد: «مقامات عالی دو کشور در موضوعات مختلف و در سطح راهبردی توافقاتی را در دوشنبه به عمل آوردند و من و همکار خوبم مکلف شدیم که امروز در تهران نقشه راه جدید روابط دو کشور را ترسیم و نهایی کنیم.»
وی افزود، امروز توافق کردیم علاوه بر مناسبات خوب سیاسی، در تمامی زمینههای اقتصادی، تجاری و گردشگری همکاریها را توسعه دهیم.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه بیان کرد، تجارت و بهرهبرداری از مسیر ترانزیتی ارمنستان از موضوعات مورد توجه دو کشور است.
آمادگی آمریکا برای گفتگوی بدون پیش شرط با کره شمالی
سخنگوی وزارت خارجه امریکا گفت: واشنگتن همچنان آماده گفتگو با کره شمالی است. وی گفت: "هدف ما خلع سلاح کامل هسته ای شبه جزیره کره است و ما همانطور که گفته ایم برای ملاقات با مقامات کره شمالی بدون پیش شرط آماده هستیم."
به گزارش یونهاپ، پیونگ یانگ تاکنون به پیشنهادات دولت بایدن برای گفتگو هیچ واکنشی نشان نداده و از مذاکرات خلع سلاح هسته ای با آمریکا از اوایل سال 2019 خودداری کرده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که ایالات متحده "پیشنهادات ویژه ای برای گفتگو" در ارتباطات خود با کره شمالی ارائه کرده و امیدوار است که کره شمالی به این پیشنهادات پاسخ مثبت دهد.
وی پس از بازگشایاعلام ی کانال های ارتباطی مستقیم کره شمالی با کره جنوبی پس از 55 روز تعلیق ، بار دیگر بر حمایت آمریکا از گفتگوی بین دو کره تأکید کرد. این سخنگو با اشاره به نام کره جنوبی به عنوان جمهوری کره ، گفت: "ما از گفتگو و تعامل بین کره ای و همچنین همکاری حمایت می کنیم و به کار با شرکای خود در جمهوری کره ادامه می دهیم."
کره شمالی خطوط ارتباطی بین دو کره را در ماه ژوئیه پس از 13 ماه تعلیق احیا کرده بود ، اما پس از حدود دو هفته در ماه اوت دوباره آنها را بست.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین بر لزوم اجرای کامل تحریم های شورای امنیت سازمان ملل علیه کره شمالی تأکید کرد و در عین حال از پیونگ یانگ خواست تا از قطعنامه های سازمان ملل در منع آزمایش یا توسعه سلاح های کشتار جمعی پیروی کند.
ند پرایس در واکنش به انتقاد کره شمالی از شورای امنیت سازمان ملل به دلیل تشکیل جلسه اضطراری در هفته گذشته برای بحث در مورد پرتاب موشک های اخیر گفت: ما همچنان از نقض مکرر قطعنامه های شورای امنیت توسط کره شمالی نگران هستیم و بر ضرورت رعایت کامل قطعنامه های شورای امنیت و اجرای کامل همه تحریم های موجود سازمان ملل تاکید می کنیم.
جن ساکی ، سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید نیز گفت: ما البته هرگونه پرتاب موشکی غیرقانونی را که برای منطقه و جامعه بین المللی بی ثبات کننده است محکوم می کنیم.