کیوسک بین الملل تابناک: پرداخت کامل جنگ کویت از سوی عراق، دیدار ضد روسی وزیر دفاع انگلیس و دبیرکل ناتو، نگرانی آمریکا از فروش پهپادهای ترکیه به اتیوپی، جزئیات شمار پایگاهها و نیروهای آمریکایی در عراق و قرارداد ۹.۵ میلیارد دلاری ژاپن برای تداوم حضور نظامی آمریکا، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
پرداخت کامل غرامت جنگ کویت از سوی عراق
بانک مرکزی عراق از پرداخت کامل غرامت جنگ به کویت خبر داد.
به گزارش شبکه الجزیره، بانک مرکزی عراق در بیانیهای اعلام کرد که این کشور غرامت مالی ۵۲/۴ میلیارد دلاری مصوب سازمان ملل متحد به نفع کویت به دلیل جنگ خلیج فارس را به این کشور پرداخت کرده است.
در این بیانیه آمده است: آخرین قسط غرامت عراق که ۴۴ میلیون دلار بود به دولت کویت پرداخت شد.
بانک مرکزی عراق همچنین اعلام کرد: امید است که تکمیل پرداخت غرامت به ادغام مجدد سیستم بانکی عراق در سیستم بانکی جهانی کمک کند.
این غرامت برای خسارات ناشی از حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ و در زمان رژیم بعث این کشور پرداخت شده است.
دیدار ضد روسی وزیر دفاع انگلیس و دبیرکل ناتو
در حالی که در ماه های اخیر کشورهای غربی، فشارها به روسیه در خصوص اوکراین را تشدید بخشیدهاند، وزارت دفاع انگلیس روز گذشته (سهشنبه) اعلام کرد که «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس با «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو برای بحث درباره اوضاع در نزدیکی مرز اوکراین دیدار کردند.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، وزارت دفاع انگلیس با صدور بیانیهای که روز گذشته (سهشنبه) در صفحه توییتر رسمی خود منتشر کرد، در خصوص این دیدار گفت: «بن والاس وزیر دفاع امروز بعد از ظهر با ینس استولتبرگ برای بحث درباره اوضاع مرز اوکراین گفتوگو کرد. انگلیس و ناتو در حمایت از استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین متحد هستند.»
وزیر دفاع انگلیس در این دیدار تصریح کرد، کشورش و ناتو به نظارت بر تشدید اوضاع در نزدیکی مرز اوکراین ادامه میدهند و این که «عمیقاً از افزایش حضور نظامیان روسیه در مرز اوکراین نگران هستند.»
تنشها میان روسیه و غرب در هفتههای اخیر در بحبوحه انتشار گزارشهایی درباره تجمع نیروهای نظامی روسیه در نزدیکی مرز اوکراین تشدید شده است.
مسکو گسترش فعالیتهای نظامی ناتو در نزدیکی مرز روسیه را تهدیدی برای امنیت ملی خود میداند.
در ۱۷ دسامبر، وزارت خارجه روسیه از پیشنهادهایی به ایالات متحده و ناتو درباره تضمینهای امنیتی پردهبرداری کرد که به طور خاص در آن شرط میکند که ائتلاف ناتو در قلمرو اوکراین گسترش پیدا نکند.
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه پیشتر از ناتو خواسته بود تا گفتوگوهای اساسی درباره تضمینهای امنیتی بلندمدت قابل اعتماد روسیه را آغاز کند. وی تاکید کرد که روسیه به تضمینهای الزام آور قانونی نیاز دارد، زیرا غرب به تعهدات لفظی خود عمل نکرده است.
این پیشنهادها پس از آن مطرح شد که کشورهای غربی با جوسازی رسانهای ادعای حمله احتمالی روسیه به اوکراین طی ماههای آتی را مطرح کردند که با استقبال مقامات این کشورها و تهدید مسکو به تحریمهای سنگین و افزایش حمایت از دولت کییف همراه شد.
این در حالی است که رئیسجمهور روسیه و دیگر مقامات ارشد این کشور، ادعای حمله به اوکراین را تکذیب و آن را بهانهای برای تقویت حضور ناتو در مرزهای غربی خود و افزایش فشار اقتصادی علیه مسکو توصیف کردهاند.
روز دوشنبه هفته جاری، والاس تصریح کرد که در شرایط تشدید تنش در مرز اوکراین، بعید است، اعضای ناتو نظامیانی برای مقابله با روسیه به اوکراین اعزام کنند، زیرا اوکراین در حال حاضر عضو ناتو نیست و بنابراین تمامی کشورهای عضو ناتو تلاش خود را به کار گرفتهاند تا از وقوع چنین سناریویی جلوگیری کنند و در همین راستا از اقداماتی چون وضع تحریمهای اقتصادی علیه روسیه استفاده میکنند.
اوکراین از زمان نشست بخارست در سال ۲۰۰۸، زمانی که ائتلاف موافقت کرد که اوکراین و گرجستان روزی به عضویت آن درآیند، آرزوی پیوستن به ناتو را داشته است، با این حال، هیچ یک از کشورها هنوز وارد روند رسمی عضویت نشده اند.
در پی کشمکشهای اخیر میان کییف و بروکسل برای عضویت اوکراین در ناتو، «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین اخیراً ادعا کرد، در صورت حمله روسیه به کشورش، اعضای اروپایی ناتو در خطر خواهند بود.
این در حالی است که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و دیگر مقامات ارشد این کشور، ادعای حمله به اوکراین را تکذیب و آن را بهانهای برای تقویت حضور ناتو در مرزهای غربی خود و افزایش فشار اقتصادی علیه مسکو توصیف کرده است.
نگرانی آمریکا از فروش پهپادهای ترکیه به اتیوپی
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که ایالات متحده نگران فروش پهپادهای ترکیه به اتیوپی است.
به گزارش رویترز، دو مقام آگاه به این خبرگزاری اطلاع دادهاند که مقامات ایالات متحده فروش پهپادهای مسلح ترکیهای به اتیوپی را با مقامات آنکارا درمیان گذاشتهاند، چون شواهد حاکی آن است که دولت از این پهپادها برای مقابله با شورشیان داخلی استفاده میکند.
یک مقام ارشد غربی گفته است که آمریکا «نگرانیهای بشردوستانه بزرگی» درخصوص فروش این پهپادها دارد، چون شاید محدودیتهای فروش تسلیحاتی آمریکا به آدیس آبابا را نقض کند.
یک مقام ارشد ترکیهای اعلام کرد که واشنگتن تاکنون در چندین دیدار نارضایتی خود از این مساله را ابراز کرده است.
ترکیه که به چندین کشور در آسیا، اروپا و آفریقا پهپاد میفروشد، انتقادات در این خصوص که آنکارا نقشی بیثباتکننده در آفریقا دارد را رد کرده است.
یک مقام دیگر به خبرگزاری رویترز گفت: آمریکا نارضایتی خود را از فروش پهپادهای ترکیه به اتیوپی ابراز کرده است؛ اما ترکیه به سیاستهای خود در منطقه ادامه میدهد.
یک مقام دفاعی ترکیه نیز به خبرگزاری رویترز اعلام کرد که آنکارا قصد دخالت در امور داخلی اتیوپی را ندارد.
اتیوپی از یک سال پیش صحنه درگیری مسلحانه میان نیروهای فدرال و جبهه مردمی آزادسازی تیگرای است و این درگیری با پیشروی جبهه تیگرای به سمت تعدادی از شهرهای اصلی از جمله آدیس آبابا شدت گرفته است.
دولت اتیوپی به دنبال تهدید جبهه آزادسازی تیگرای مبنی بر پیشروی به سمت آدیس آبابا، پایتخت این کشور در سراسر اتیوپی اعلام حالت فوقالعاده کرده بود.
جزئیات شمار پایگاهها و نیروهای آمریکایی در عراق
بیش از نوزده سال از حضور آمریکا در عراق میگذرد که در این مدت از اماکن حساس پایتخت، بغداد و استانها بهره برداری کرده و از آنها به عنوان پایگاههای نظامی و عملیاتی خود استفاده میکند.
به نوشته پایگاه خبری «المعلومه»، صحبت در خصوص پایگاهها و نیروهای آمریکایی، مقامات امنیتی و رسمی دولت عراق را آزار می داد، امری نیازمند تلاش برای جستجو و تحقیق از طریق اطلاعاتی بود که منابع مختلفی داشتند؛ بنابراین، نتایج قبل از عقب نشینی و آنچه که آمریکا پس از عقب نشینی برای آن آماده کرده، ترسناک بود.
«طارق الربیعی» کارشناس امنیتی، قصد استقرار ۱۵۰۰ سرباز آمریکایی در مرزهای عراق و سوریه را فاش و تصریح کرد: اعلامیه اخیر ناتو حاکی از طرح افزایش تعداد مربیان نظامی از ۵۰۰ به ۴ هزار نفر است، در حالی که تعداد نیروهای آمریکایی در عراق حدود ۸ هزار سرباز مستقر در پایگاه های ناشناخته است.
وی افزود که بیش از ۱۱ پایگاه نظامی آمریکا در شش استان عراق وجود دارد که عبارتند از دو پایگاه در بغداد، یک پایگاه در موصل، سه پایگاه در منطقه کردستان، دو پایگاه در کرکوک، دو پایگاه در الانبار و یک پایگاه در تکریت است.
بغداد: پایگاه التاجی و پایگاه ویکتوری در فرودگاه بغداد
موصل: در فرودگاه القیاره
اربیل: در منطقهای موسوم به «اتروش» و دیگری در الحریر
سلیمانیه: دو پایگاه در نزدیکی مرزهای مشترک ایران و عراق
الانبار: دو پایگاه، یکی در البغدادی و دیگری در الحبانیه، علاوه بر حضور در مرزها
کرکوک: دو پایگاه در منطقهای معروف به «رینج» و دیگری در «آلتون کوپری»
تکریت: پایگاه «بلد الجویه»
این کارشناس امنیتی تصریح کرد که شمار نظامیان غیر آمریکایی در عراق به ۲۴۰۰ نفر می رسد که به نمایندگی از سایر کشورها تحت عنوان ائتلاف مبارزه با تروریسم وارد کشور شدهاند که تا به این لحظه در خصوص آنها به صراحت سخنی گفته نشده است.
بغداد و واشنگتن در ۲۶ ژوئیه گذشته، به توافق رسیدند که نیروهای رزمی آمریکا تا پایان سال جاری میلادی از عراق خارج شوند و تنها تعدادی از نیروهای آمریکایی برای مشاوره و آموزش نیروهای عراقی بمانند.
نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۴، وارد عراق شدند. آمریکا به این بهانه ۳۰۰۰ نیروی در قالب یک ائتلاف بینالمللی موسوم به ضد داعش که ۲۵۰۰ تن از آنها، آمریکایی بودند، وارد این کشور کرد. پس از اعلام پیروزی بر داعش از سوی بغداد، مردم و دولت عراق بر ضرورت خروج نظامیان خارجی از کشور تاکید کردند.
تأکید مردم عراق بر اخراج آمریکا زمانی شدت گرفت که آمریکا سپهبد «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و «ابومهدی المهندس» نائب رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق را به شهادت رساند. در واکنش به این جنایت، پارلمان عراق در دی ماه سال ۹۸، طرح اخراج نظامیان آمریکایی از خاک این کشور را تصویب کرد.
با وجود چند دور مذاکره راهبردی میان بغداد و واشنگتن برای پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در عراق، آمریکا هنوز با نقض این مصوبه در خاک عراق حضور دارد؛ هرچند مقامات مسئول عراقی از آغاز روند خروج نظامیان آمریکایی خبر دادهاند وگاهی خبر عقبنشینی چندین یگان رزمی آمریکا رسانهای میشود.
قرارداد ۹.۵ میلیارد دلاری ژاپن برای تداوم حضور نظامی آمریکا
وزیر خارجه ژاپن گفت، این کشور با آمریکا برای پرداخت ۱.۰۶ تریلیون ین (۹.۳۳ میلیارد دلار) به منظور حفظ حضور نیروهای آمریکایی در ژاپن برای پنج سال آتی موافقت کرده است.
به گزارش رویترز، این رقم به ۲۱۱ میلیارد ین در سال میرسد که از ۲۰۱.۷ میلیارد ین در سال جاری منتهی به مارس ۲۰۲۲ افزایش نشان میدهد. حدود ۵۴ هزار نیروی نظامی آمریکایی اکنون در ژاپن مستقر هستند.
"یوشیماسا هایاشی"، وزیر امور خارجه ژاپن همچنین گفت: با توجه به سختتر شدن اوضاع امنیتی پیرامون کشور، ما با آمریکا برای حمایت از حضور با ثبات نیروهای این کشور و تقویت بازدارندگی و مسئولیتپذیری ائتلاف آمریکا-ژاپن گفتوگو میکنیم.
در این میان، یکی از سخنگوهای وزارت امور خارجه آمریکا نیز تایید کرد که توافق با توکیو بر سر مساله ذکر شده به دست آمده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با اشاره به توافقهای مالی گفت: میتوانیم تایید کنیم که نمایندگان دولتهای واشنگتن و توکیو در مورد محتوای توافقنامه اقدامات ویژه و چارچوب حمایتی کشور میزبان بین دو کشور به توافق رسیدهاند.
وی ادامه داد: این مساله نشاندهنده تقویت ائتلاف بین دو کشور است که سنگ بنای صلح و ثبات در منطقه هند-پاسیفیک و فراتر از آن است.
آمریکا و ژاپن متحدان دیرینهای هستند و همکاریهای خود را در سالهای اخیر از طریق گروهبندی با کشورهای استرالیا و هند موسوم به "چهارجانبه" و در مواجهه با افزایش قدرتگیری چین در منطقه تعمیق کردهاند.
یکی دیگر از مقامهای وزارت خارجه آمریکا نیز گفت، جزئیات پس از نهایی شدن توافق رسمی در آیندهای نزدیک اعلام میشود. توافق پیشنهادی نشاندهنده یک چارچوب مدرن و آیندهنگر است که بر اساس آن نیروهای آمریکایی در ژاپن به تضمین امنیت و ثبات منطقه کمک میکنند.
وی افزود: این امر باعث افزایش سرمایهگذاری متقابل در دفاع و بهبود قابلیت همکاری نیروهای آمریکایی میشود که شامل افزایش مشارکت ژاپن در تقسیم هزینهها هم هست.