کارشناس مالیات و بانک در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی

چگونه می‌توان جلوی فرار مالیاتی ده‌ها هزار میلیارد تومانی را گرفت؟

اصلاح نظام مالیاتی کشور و دریافت مالیات تنظیمی باعث می‌شود از اقدامات سوداگرانه و مخرب در اقتصاد جلوگیری کنیم. با راه‌اندازی سامانه مودیان، عدالت اجتماعی در پرداخت مالیات فراهم خواهد شد و درآمد‌های مالیاتی نیز افزایش خواهد یافت که به کنترل کسری بودجه دولت و تورم نیز کمک خواهد کرد.
کد خبر: ۱۱۳۰۲۶۷
|
۲۶ تير ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۲ 17 July 2022
|
14778 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ به باور کارشناسان، تاکنون اقدامات زیادی درباره لزوم تعدیل نظام مالیاتی کشور در تئوری صورت گرفته و پایان نامه ها و کارهای تحقیقاتی بیشماری در این خصوص انجام شده، اما در عمل کار سودمندی انجام نگرفته است.

کارشناسان و فعالان اقتصادی امیدوارند سامانه‌ی مودیان و اتصال پایانه‌های فروشگاهی به آن بتواند گرهی از مشکلات فعلی کشور در حوزه‌ی مالیات باز کند. یکی از چالش‌ها فرار مالیاتی است، به گونه‌ای که داود منظور، رئیس سازمان امور مالیاتی آذرماه سال گذشته در پاسخ به میزان فرار‌های مالیاتی در کشور توضیح داد: به میزان ۵۰ درصد مالیاتی که اکنون وصول می‌کنیم، فرار مالیاتی داریم. امسال به میزان ۲۷۰ هزار میلیارد تومان مالیاتی است که در قانون برای ما تکلیف شده است، ۵۰ درصد این مقدار یعنی ۱۳۵ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی داریم.

در این خصوص با ناصر باغستانی، کارشناس پول و بانک به گفتگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

باغستانی با اشاره به اینکه در بحث مالیات گیری موضوعات کلی مطرح است که همه در مورد آن‌ها اجماع دارند، تصریح کرد: اولین موضوع این است که بیش از درصد‌های مالیات باید پایه‌های مالیاتی افزایش پیدا کند. برای انجام این کار حاکمیت باید دارای اطلاعات بیشتری در مورد حساب‌ها و معاملات باشد، به طوری که بتواند برای گرفتن مالیات بر عواید سرمایه، مالیات بر درآمد و مالیات بر ثروت اقدام کند.

وی ادامه داد: یکی از ملزومات اصلی مالیات گیری در کشور، موضوع جامعیت اطلاعات است. بخشی از این موضوع از طریق ارتباط دستگاه‌های کارت خوان با سامانه‌ی مالیاتی کشور محقق می‌شود. اتصال حساب‌های بانکی و معاملات به سامانه‌ی مالیاتی کشور نیز می‌تواند به شفافیت مالی و اقتصادی کشور کمک کند.

این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: وصل شدن پایانه‌های فروشگاهی به سامانه‌ی مالیاتی کشور، با شفافیتی که به وجود می‌آورد، می‌تواند به حل و فصل بسیاری از مشکلات در حوزه‌ی مالیات گیری کمک کند. از طرف دیگر، ارتباط پایانه‌های فروشگاهی با سامانه‌ی مودیان مالیاتی می‌تواند در حوزه‌های دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد. یکی دیگر از مزایای این طرح اخذ مالیات بر ارزش افزوده است.

این کارشناس پول و بانک خاطرنشان کرد: مالیات بر ارزش افزوده، مرحله به مرحله گرفته می‌شود. مرحله‌ی آخری که کالا به دست مصرف کننده می‌رسد، همین بخش پایانه‌های فروشگاهی است. این پایانه‌ها اگر در صنایع واسط در نظر گرفته شوند، می‌توانیم به رصد جریان اجناس در کشور بپردازیم. این اقدام بسیار مفیدی است؛ مثلا در ارز ۴۲۰۰ تومانی، یکی از مباحث این بود که خوراک دام با قیمت مناسب وارد کشور می‌شد و مشخص نبود کجا می‌رفت. این خوراک دام در بازار عرضه نمی‌شد، اما شواهدی در مورد موجود بودن آن‌ها در بازار آزاد وجود داشت. این‌ها نشان می‌داد که کالا‌ها از گمرک، قاچاقی خارج و به جا‌های دیگری به جز بازار مورد نظر منتقل می‌شدند. اگر پایانه‌های فروشگاهی فعال باشد، تمامی معاملات و اطلاعاتشان ثبت و علت انجام آن‌ها هم مشخص می‌شود. به این ترتیب، بستر برای سوءاستفاده از بین می‌رود.

وی ادامه داد: الان افراد به راه‌های مختلف از جمله کارت به کارت کردن مبالغ تلاش می‌کنند قانون را دور بزنند. اما اگر پایانه‌های فروشگاهی به سامانه‌ی مودیان مالیاتی کشور وصل شود، جریان اجناس به جای جریان مالی در نظر گرفته می‌شود. با استفاده از تضارب اطلاعات جریان مالی و جریان اجناس فروشندگان می‌توان جلوی فرار مالیاتی را گرفت.

به گفته‌ی این کارشناس پول و بانک، استفاده از سامانه‌ی مودیان می‌تواند به افزایش عدالت در مالیات گیری منجر شود. مالیات علی الراس این طور است که افراد باید پیش فرض مالیات بدهند، نه اینکه به صورت پیش فرض مالیاتی بر گردن افراد نباشد. این باعث می‌شود افرادی که اطلاعات کمی دارند یا نمی‌توانند از راه‌های در روی مالیاتی استفاده کنند، مجبور به پرداخت مالیات شوند؛ اما شرکت‌های بزرگی که از حضور مشاوران بزرگ و خبره سود می‌برند، از مالیات دهی طفره بروند.

وی با اشاره به لزوم فاصله گرفتن کشور از درآمد‌های نفتی، تصریح کرد: واقعیت این است که کشور باید بر اساس درآمد‌های مالیاتی اداره شود. موضوع مالیات در بحث عدالت اجتماعی امر مهمی است. نبود یک سیستم صحیح مالیات گیری در کشور به افزایش کسری بودجه‌ی دولت، افزایش چاپ پول و ایجاد تورم در کشور منجر می‌شود. از سوی دیگر، اصلاح نظام مالیاتی کشور و دریافت مالیات تنظیمی باعث می‌شود از اقدامات سوداگرانه و مخرب در اقتصاد جلوگیری کنیم.

به گفته این کارشناس اقتصادی، با راه‌اندازی سامانه مودیان، عدالت اجتماعی در پرداخت مالیات فراهم خواهد شد و درآمد‌های مالیاتی نیز افزایش خواهد یافت که به کنترل کسری بودجه دولت و تورم نیز کمک خواهد کرد. به طور مثال، می‌توانیم در حوزه‌ی مسکن با گرفتن مالیات طوری امور را پیش ببریم که مسکن از یک کالای سرمایه‌ای به یک کالای مصرفی تبدیل شود. این موضوع در حوزه اخذ مالیات‌های تنظیمی نیز به کنترل تورم منجر می‌شود.

 

اشتراک گذاری
تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۷
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۴۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
با اعدام تمام اختلاس گران
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
خود رییس اداره مالیات با رییس نظام پزشکی توافقنامه امضا کرده که طبق سال 98 از مطب پزشکان مالیات بگیرن. فرار مالیاتی کجا بود. اداره مالیات فقط برای فقرایی مثل کارگران و کارمندان زرنگه. سازمان های بازرسی و حسابرسی کجا هستن؟ چرا رییس اداره مالیات باید اجازه داشته باشه بر سر حقوق بیت المال با ثروتمندان و ارباب زر و ثروت کنار بیاد؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
اصلا چرا میخوایید جلو فرار مالیاتی رو بگیرید؟
مگه اکثرا خودتون از این جهت منفعت ندارید؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
راه حل اول این که اقازاده ها مالیات بدهند که فرزندانشان ثروت کشور را به تاراج بردند خیلی مشکلات حل می شود بعد هم بودجه کشور درست خرج شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
جلوگیری از فرار مالیاتی را باید از افراد دانه درشت با درآمد بسیار بالا شروع کرد که هم تعدادشان کمتر است و هم باعث نمیشود که عموم مردم مقابل سران قرار بگیرند. اخذ مالیات به حق از افراد بسیار ثروتمند اراده قوی میخواهد چرا که اکثر این افراد جزو افراد متنفذ یا در دولت و... یا در بین افکار عمومی اند. به عنوان مثال فرض کنید میخواهید از یک فرد بسیار ثروتمندی که در یک مقطعی قهرمان ملی بوده و چند میلیون فالوور در اینستاگرام دارد یا یک پزشک حاذق، یک هنرپیشه بسیار معروف یا یک فرد بسیار متمول که مثلا با نمایندگان مجلس یا وزرا یا حتی برخی از نهادهای حکومتی یا حتی مذهبی یا پرنفوذ همکاری دارند، مالیات اخذ کنید، قطعا اخذ مالیات از چنین افرادی سخت است و تبعاتی دارد اما اگر اراده ای قوی پشت آن باشد و بدون رعایت مصلحتها و واکنشها و بدون ترس از جوسازی و شلوغ بازی افراد پرتوقع انجام شود، نه باعث میشود که عموم مردم هر روز برای اعتراض به خیابانها بریزند و نه باعث میشود که مردم حس بی عدالتی داشته باشند. این کار از عهده جمهوری اسلامی و دولت انقلابی آقای رئیسی بر می آید اگر به فرموده حضرت علی (ع) باور داشته باشیم که "عدالت در مقام سخن سهل و آسان و در مقام عمل بسیار سخت" است. البته که برای فردی که سالها درآمدهای میلیاردی بدون پرداخت مالیات داشته، این موضوع بسیار سنگین است. نکته دیگری که به ذهن میرسد این است که آن افرادی که حالا چه مسئول عالیرتبه، چه نماینده چه وزیر و چه حتی یک کارمند معمولی که قوانین را از پایین اجرا میکنند، ممکن است نیت خیری نداشته باشند و یا حتی خدای نکرده قصد ایجاد نارضایتی در بین عامه مردم را داشته باشند با هدف توقف اجرای قانون را داشته باشند وگرنه بسیار واضح است که اجرای قوانین عادلانه باید از دانه درشتها و ریشه ها شروع شود در این صورت است که مردم هم همکاری خواهند داشت.
سید حمید
|
Singapore
|
۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
اگر واقعا قصد گرفتن مالیات را دارید باید از کشورهای موفق در این مطلب الگو برداری کنید مانند سنگاپور .در سنگاپور همه اظهارنامه مالیاتی را خودشان پر میکنند بدون هیچ ناظر و مدرکی .اما وقتی شما می خواهید یک خانه بخرید و از اظهارنامه مالیاتی شما بیشتر است باید منبع پول خود را معرفی کنید برای خریدن هر چیز گرانی از این ساده تر میشه ؟ در کشور ما طرف خانه میخرد صد میلیارد تومن بدون هیچ سوالی که منبع این پول از کجا است این یک نمونه
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۲:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
آقاحمیداین اطلاعات راازکجاکسب کرده ای شایدخبرنداری که شمااگربخواهی یک اطاق بخری باید مشخص شودکه منشاء پول شماچه بوده وازکجاآمده چه رسد به یک خانه چندمیلیاردی قبل ازنظردادن کمی مطالعه فرمائیدبهتراست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
تو کشور ما کسی که هزار خانه داره یارانه میگیره و کسی که 2 تا پیکان داره یارانه اش قطع میشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
پاسخ به تیتر:
بدین گونه که همه نهادها و ارگانها و سازمانهای این مملکت مالیات بدهند و شفاف اعلام کنند- با تاکید بر همه و شفاف!
نادر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
چرا هیچ مسولی در مورد اینکه در امد مالیات صرف رفاه مردم شود حرفی نمیزند . متاسفانه فقط فکر گرفتن هستند و این پولها یا اختلاس میشود یا هزینه اقازادها توسط پدرانشان که همگی وابسط به مسولین هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
چیزی که مشخص هستش الان فقط کسانی موافق این روش از مالیات هستند که از مالیات مالیات دهندگان ارتزاق میکنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
اول باید محل خرج مالیات رو روشن و شفاف کرد و طبق نظر مالیات دهندگان خرج کرد بعد حرف از فرار مالیاتی زد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
اول باید مالیاتت را پرداخت کنی. راه دومی وجود ندارد تا بعد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
مالیات در کشورهایی که دموکراسی وجود دارد و امورات مملکت بر اساس نظر مردم اداره می شود موضوعیت دارد نه در کشور ما که مردم اساسا هیچکاره هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
اگر همه چیز بخواهد مثل کشورهای پیشرفته باشد که به ضرر امثال شما خواهد بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
فعلا جلوی فرار مغزها را بگیرید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
لطفا قیمت ها را دلاری حساب کنید .یعنی اگر صد دلار دارائی شد صدوده دلار مالیات بگیرید وگرنه اگر ۱۰۰ تومان شد ۱۱۰ تومان ..
گرفتن مالیات یعنی دزدی .چون تورم را دولت درست میکنه و مردم
نباید تاوان آن را بدهند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۶
افراد دیگری برای تز اقتصادی دادن وجود دارند شما لطفا مالیات به حقت را پرداخت کن
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # مسعود پزشکیان
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما در سفر رئیس جمهور به نیویورک، پزشکیان با رئیس جمهور آمریکا دیدار خواهد کرد؟