بین الملل تابناک: صد و هفتاد و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«آندریه میلنیک» سفیر اوکراین در آلمان با انتقاد از حجم کمکهای نظامی برلین به کییف گفت که آلمان اوکراین را از لحاظ نظامی گرسنه رها کرده است.
وی طی مقالهای که در مجله اشپیگل منتشر شده، از کارشناسان نظامی آلمان خواست تا از دولت این کشور بخواهند تا حمایت بیشتری از کییف انجام دهد.
این سخنان در حالی مطرح میشود که دولت آلمان 17 آگوست گذشته از طرح خود برای ارسال تسلیحات سنگین به اوکراین خبر داده بود. این تسلیحات شامل 15 توپخانه ضد هوایی از نوع Gepard و سامانه پدافند هوایی IRIS-T و سه موشک انداز Mars بوده است.
انتقادهای اوکراین از آلمان در حالی صورت میگیرد که برلین خود را برای بحران و تورم شدید طی ماههای آینده به دلیل کاهش صادرات انرژی روسیه به این کشور آماده میکند.
بانک مرکزی آلمان هشدار داده که این کشور با بالاترین نرخ تورم در 70 سال گذشته مواجه خواهد بود.
«جواشیم ناجل» رئیس بانک مرکزی آلمان روز شنبه در مصاحبهای گفت که بحران انرژی در آلمان به دلیل کاهش صادرات گاز روسیه به این کشور سبب خواهد شد تا تورم به 10 درصد برسد و آلمان وارد رکود شود.
رئیس بانک مرکزی آلمان گفت که نرخ تورم دو رقمی در آلمان، 70 سال پیش تجربه شده بود و آلمانها در سال 1951 نرخ تورم 11 درصدی را داشتند.
ناجل اضافه کرد: «اوضاع اقتصاد ملی برای سال آینده نیز متشنج باقی خواهد ماند و موضوع تورم در سال 2023 نیز به کنار نخواهد رفت».
چندی پیش نیز روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال به نقل از مقامهای آلمانی خبر داد که این کشور قصد دارد تعطیلی سه نیروگاه هستهای خود را به تاخیر بیاندازد.
این تصمیم پس از آن اتخاذ میشود که آلمان خود را برای کمبود احتمالی منابع انرژی در فصل زمستان آماده میکند.
از سوی دیگر شرکت روسی «گازپروم» روز سه شنبه گذشته هشدار داد که بر اساس برآوردها، ممکن است قیمتها تا زمستان ۶۰ درصد بیشتر از سطح کنونی افزایش یابد.
به نوشته وبگاه «پولیتیکو» کمیسیون اروپا از اتحادیه اروپا میخواهد هرچه سریعتر اتکای خود به گاز روسیه را پایان دهد.
بر اساس این گزارش، صادرات گاز روسیه به اروپا از طریق خط لوله «نورداستریم- ۱» هم اکنون با ۲۰ درصد ظرفیت در جریان است و شرکت گازپروم دلیل کاهش صادرات خود را از مدار خارج شدن دو توربین تقویت فشار عنوان کرده است.
در پی تشدید تنشها میان کوزوو و صربستان، گشت زنی نیروهای ناتو در بخشهای شمالی کوزوو افزایش یافته است.
گزارشها حاکی از آن است که نیروهای ناتو با تعداد قابل توجهی در نقاط ایست و بازرسی در مرز میان صربستان و کوزوو حضور یافته تا در صورت ضرورت بتوانند مداخله کنند.
این اقدام پس از فروپاشی گفتوگوها میان «الکساندر ووچیچ» رئیس جمهور صربستان و «آلبین کورتی» نخست وزیر کوزوو در روز پنجشنبه روی داده است.
علیرغم هشدارهای روسیه به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درباره دخالت در تنشها بین صربستان و منطقه خودمختار کوزوو، این ائتلاف نظامی اما به اظهارات تحریکآمیز درباره مداخله نظامی ادامه میدهد.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو شامگاه چهارشنبه گذشته هشدار داده بود در صورت تشدید تنشها بین کوزوو با صربستان، نیروهای حافظ صلح این ائتلاف نظامی را در کوزوو افزایش خواهد داد.
تنشها بین صربستان و کوزوو در ماه جاری زمانی شعلهور شد که دولت این منطقه خودمختار گفت که صربهای ساکن شمال را که مورد حمایت بلگراد هستند و نهادهای کوزوو را به رسمیت نمیشناسند، ملزم میکند تا از پلاک خودروهای صادر شده در این حکومت استفاده کنند.
اوضاع پس از آنکه نخست وزیر کوزوو، با به تعویق انداختن این قانون تا یکم سپتامبر موافقت کرد، آرام شد. کوزوو در سال ۲۰۰۸، تقریبا یک دهه پس از شورش علیه دولت بلگراد، به حالت حکومت خودمختار درآمد.
با این حال، صربستان از نظر قانونی هنوز کوزوو را بخشی جداییناپذیر از خاک خود میداند. این کشور افزایش تنش ها و درگیریها در این منطقه را رد میکند و کوزوو را به پایمالکردن حقوق اقلیت صربهای ساکن در آن منطقه متهم میکند.
اظهارات دبیرکل ناتو در حالی است که پیشتر «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین با غیرمنطقی توصیف کردن خواستههای دولت خودمختار کوزوو، گفت روسیه بهطور کامل از صربستان حمایت میکند.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نُه فروند پهپاد متجاوز اوکراین را سرنگون کرده است.
به گزارش خبرگزاری «تاس» ژنرال «ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه به خبرنگاران گفت: «سامانههای پدافند هوایی روسیه ۹ فروند پهپاد اوکراینی را منهدم و یک موشک را که از موشکانداز چندگانه "اولخا" شلیک شده بود، رهگیری کردند.»
سخنگوی وزارت دفاع روسیه اظهار داشت: «سیستمهای پدافند هوایی روسیه ۹ فروند پهپاد اوکراینی را در منطقه "استاروملینوفکا" و "گورلوفکا" در جمهوری دونتسک سرنگون کردند. یک موشک شلیک شده از پرتابگر چند راکتی اولخا نیز در نزدیکی کامنکا در منطقه خارکف رهگیری شد.»
وزارت دفاع روسیه همچنین از حمله موفق به انبار مهمات سامانه موشکی «هایمارس» ساخت آمریکا خبر داد و اعلام کرد که موشکهای «کالیبر» مستقر در دریا، یک انبار مهمات حاوی موشکهای هایمارس اوکراین ساخت آمریکا و دیگر سامانههای ضدهوایی ساخت غرب را در منطقه «اودسا» در اوکراین منهدم کردند.
وزارت دفاع روسیه گزارش داد که در مجموع ۲۶۷ فروند هواپیما، ۱۴۸ فروند بالگرد، ۱۷۸۵ فروند پهپاد، ۳۶۷ سامانه موشکی زمین به هوا، ۴۳۵۹ تانک و سایر خودروهای زرهی رزمی، ۸۱۰ خودروی جنگی موشک انداز ، ۳۳۲۳ قبضه توپ و خمپاره از آغاز عملیات ویژه نظامی در اوکراین منهدم شده است.
در تحولی دیگر، وزیر دفاع روسیه روز یکشنبه اظهار داشت که نیروهای روسیه در نبرد با اوکراین از جنگنده نسل پنجم «سوخو-۵۷» و موشکهای ابرفراصوت «کینژال» استفاده میکند.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه اعلام کرد که روسیه در عملیات نظامی خود در اوکراین از هواپیماهای سوخو-۵۷ و موشکهای کینژال استفاده میکند. شویگو گفت: «نیروهای روسیه از جدیدترین تسلیحات از جمله جنگندههای سوخو-۵۷ و موشکهای ابرفراصوت صوت کینژال در عملیات نظامی در اوکراین استفاده میکنند».
وی افزود: «این جنگنده از حفاظت بالایی برابر سامانه های مختلف پدافند هوایی برخوردار است و موشکهای بسیار قدرتمندی را حمل میکند که ما آزمایش کردیم و عملکرد فوق العادهای دارد».
شویگو گفت: «در طول عملیات ویژه، موشک کینژال سه بار مورد استفاده قرار گرفت ویژگیهایی را نشان داد که هیچ موشک مشابه دیگری در جهان ندارد».
خبرنگار خبرگزاری تاس روز یکشنبه گزارش داد که بزرگ ترین پرچم روسیه برفراز برج تلویزیونی خرسون در اوکراین که بالاترین نقطه این شهر به شمار می رود، برافراشته شده است.
باین پرچم به ابعاد چهار در ۶ متر بر بلندای برج ۲۰۲ متری خرسون به پیشنهاد کنشگران محلی به مناسبت روز پرچم روسیه نصب شده است.
روز پرچم روسیه به دستور بوریس یلتسین رئیس جمهوری پیشین در ۲۰ اوت ۱۹۹۴ به مناسبت مشخص شدن رنگ ها وطرح پرچم رسمی فدراسیون روسیه، تعیین شد.
خبرگزاری ریانوستی در خرداد ماه گزارش داد که مدیریت منطقه «خرسون» اوکراین که از سوی روسیه منصوب شده، از مسکو درخواست تاسیس پایگاه نظامی در این منطقه کرده است.
روسیه در عملیات تهاجمی به اوکراین منطقه خرسون را که در مجاورت شبه جزیره کریمه قرار دارد، تصرف کرد. مسکو از زمان درگیری قبلی بین دو کشور در سال ۲۰۱۴میلادی بر شبه جزیره کریمه مسلط شده بود.
مسکو دولت جدیدی در خرسون منصوب کرده و روبل را به عنوان ارز رایج آن معرفی کرده است.
دفتر دادستان کل اوکراین روز یکشنبه اعلام کرد جسد رئیس یکی از روسای سرویسهای اطلاعاتی اوکراین در خانهاش در مرکز اوکراین پیدا شده است.
به گزارش «خبرگزاری فرانسه» جسد «آلکساندر ناکونچنی» اواخر روز شنبه پس از شنیدن صدای تیراندازی در اتاقی در آپارتمانش در شهر «کروپیونیتسکی» پیدا شد. پلیس تحقیقاتی را در مورد مرگ آغاز کرده است، اما هیچ اظهار نظر بیشتری نکرده است.
یک سیاستمدار محلی درکانال تلگرام نوشت که ناکونچنی خودکشی کرده است. وی از ژانویه ۲۰۲۱ ریاست سرویس اطلاعاتی اوکراین در منطقه «کرووگار» را بر عهده دارد.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین چندی قبل «ایوان باکانوف» رئیس سرویس اطلاعات اوکراین را برکنار کرد و گفت که او به اندازه کافی کاری برای خلاص شدن این نهاد از شر جاسوسان و همکاران روس انجام نداده است. زلنسکی گفت که بازنگری در کارمندان اطلاعات اوکراین انجام خواهد شد و در همین زمینه چندین مقام ارشد دستگاه اطلاعاتی اوکراین طی چند ماه گذشته اخراج شدهاند.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که موشکهای «کالیبر» مستقر در دریا، یک انبار مهمات حاوی موشکهای هایمارس اوکراین ساخت آمریکا و دیگر سامانههای ضدهوایی ساخت غرب را در منطقه «اودسا» در اوکراین منهدم کردند.
این وزارتخانه همچنین گفت که دو توپ «هویتزر» در منطقه جنگی در منطقه «خرسون» و یک انبار سوخت در منطقه «زاپروژیژیا» که بیش از ۱۰۰ تن سوخت دیزل ذخیره میکرد، منهدم شده است.
توییت جنجال برانگیز میخائیل اولیانوف سفیر روسیه نزد سازمان های بین المللی مستقر در وین موجب شد تا وزارت امور خارجه اتریش او را احضار کند.
اولیانوف جمعه شب (۲۸ مرداد) با نقل توییت تشکرآمیز رئیس جمهوری اوکراین بابت ارسال دور جدیدی از کمک های نظامی آمریکا نوشته بود: به مردم اوکراین رحم نکنید!
پس از بالا گرفتن انتقادها از این توییت، دیپلمالت روس آن را حذف کرد و در نوشته دیگری ضمن عذرخواهی توضیح داد که آمریکا با کمک های نظامی اش و ولودیمیر زلنسکی با رد گفت و گوهای صلح، به مردم اوکراین رحم نمی کنند.
با این وجود خبرگزاری تاس خبر داد که وزارت امور خارجه اتریش شب گذشته (۲۹ مرداد) اولیانوف را در مورد توییت حذف شده احضار و اعلام کرد: ما از آزادی بیان حمایت می کنیم ولی این حق را داریم تا در برابر اظهارات تحریک آمیز دست به اقدام قاطع بزنیم.
خبرگزاری رویترز به نقل از وزارت دفاع روسیه،نوشت: تعدادی از نیروهای این کشور با نشانه های مسمومیت شدید در ۳۱ ژوئیه (۹ مرداد) به بیمارستان نظامی منتقل شدند و آزمایش ها وجود یک ماده سمی موسوم به «سم بوتولینیوم نوع بی» را در بدن آنها نشان داد.
این رسانه نوشت: یک مشاور وزارت کشور اوکراین گفته این اتهام روسیه می تواند به دلیل مسموم شدن نیروهای روسیه با مصرف کنسرو فراورده های گوشتی تاریخ گذشته باشد.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: مسکو آماده است در زمینه این واقعیت که حکومت ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین تروریسم شیمیایی را تایید کرده شواهدی را از نتایج همه تحلیل هایش ارائه دهد.
در این بیانیه مشخص نشده که چه تعداد از سربازان روسی مسموم شده اند و در چه شرایط جسمانی بسر می برند. روسیه همچنین چیزی درباره «شواهد در تایید این ادعا» ارائه نداده است.
سم بوتولینیوم یک نوع سم عصبی است که در محصولات غذایی آلوده عامل مسمومیت بوتولیسم است و در پزشکی هم استفاده می شود.
وزارت دفاع اوکراین به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ نداده است، اما «آنتون گراشچنکو» مشاور وزارت کشور اوکراین درباره ادعای روسیه در اپلیکیشن پیامرسان تلگرام گفت: وزارت دفاع روسیه توضیحی نمی دهد که آیا این مسمومیت ممکن است ناشی از کنسرو گوشت تاریخ گذشته باشد که سم بوتولینوم اغلب در آن یافت می شود.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که در حال انجام تحقیقات تکمیلی در مورد حادثه ای است که در آن «ولودیمیر سالدو»، رئیس دولت منصوب شده توسط روسیه در منطقه خرسون اوکراین، نیز بیمار شده است.
سالدو، شهردار سابق شهر خرسون با تصرف نیروهای روسی در اوایل ماه مارس به ریاست منطقه ای به همین نام منصوب شد. وی در اوایل آگوست بیمار شده است.
اصابت موشک به نزدیکی نیروگاه هستهای اوکراین
مقامات روسی و اوکراینی اعلام کردند که بر اثر اصابت یک موشک به منطقه مسکونی در نزدیکی نیروگاه هستهای زاپوریژیا اوکراین ۱۲ غیرنظامی زخمی شدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات اوکراینی بامداد یکشنبه ادعا کردند، روسیه با حمله به ایستگاه هستهای پیودنوکراینسک (جنوب اوکراین) و گلوله بارانهای جدید در نزدیکی نیروگاه زاپوریژیا، بزرگترین تأسیسات هستهای اروپا، واهمهها درباره بروز یک حادثه هستهای را افزایش داده است.
در پی این حمله، ویتالی کیم، فرماندار منطقه میکولایف اوکراین، در تلگرام خود نوشت که چهار کودک در میان مجروحان هستند.
رویترز افزود، چند خانه شخصی و یک بلوک آپارتمانی پنج طبقه در ووزنسنسک در ۳۰ کیلومتری نیروگاه آسیب دیدهاند.
دفتر دادستانی کل در منطقه میکولایف، با به روز رسانی آمار قبلی، گفت که ۱۲ غیرنظامی زخمی شدهاند.
شرکت دولتی انرژواتم که مدیریت هر چهار مولد انرژی هستهای اوکراین را بر عهده دارد، حمله به ووزنسنسک را "یکی دیگر از اقدامات تروریسم هستهای روسیه" توصیف کرد.
این شرکت در بیانیه ای اعلام کرد: ممکن است این موشک به طور خاص به سمت نیروگاه هستهای پیودنوکراینسک که ارتش روسیه در اواسط اسفند سعی در تصرف آن داشت هدف گیری شده باشد.
روسیه هنوز به این اتهامها پاسخ نداده است. رویترز می گوید نتوانسته به طور مستقل وضعیت ووزنسنسک را بررسی کند. گزارشی نیز مبنی بر خسارت وارده به نیروگاه جنوب اوکراین گزارش نشده است.
نیروگاه زاپروژیا در استانی با همین نام در شهر "انرهودار" در جنوب شرق اوکراین واقع شده که در اوایل ماه مارس (اوایل اسفند) بلافاصله پس از حمله به اوکراین توسط نیروهای روسیه به تصرف درآمد.
فرمانده ناتو: روسیه، جهان را به سمت فاجعه اتمی میکشاند
ژنرال بازنشسته نیروی دریایی آمریکا گفت که روسیه با "اشغال دامنهدار" نیروگاه اتمی ژاپوریژیای اوکراین در حال کشاندن جهان به "لبه پرتگاه یک بحران بالقوه هستهای" است.
به نوشته مجله نیوزویک، این تاسیسات اتمی اوکراین از مارس سال جاری میلادی در کنترل روسیه است، کمی پس از آنکه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در ۲۴ فوریه سال جاری میلادی عملیات در اوکراین را آغاز کرد.
در هفتههای اخیر نیز کارشناسان اتمی و تحلیلگران در پی وقوع انفجارهایی در این نیروگاه هشدار دادهاند. اوکراین دولت روسیه را به اقدامات "تحریکآمیز" متهم کرده و میگوید، اقدامات مسکو میتواند به فاجعهای منجر شود.
ژنرال جیمز استاوریدیس، آدمیرال بازنشسته نیروی دریایی آمریکا و فرمانده سابق عملیات فرماندهی مشترک ناتو مدعی شد: روسیه میخواهد شبکه برق اوکراینیها را تا حد امکان مختل کند. مسکو به دنبال ترساندن اروپاییها و آمریکاییهاست و اینکه آنها احساس کنند در آستانه نیروگاه اتمی "تری مایل آیلند" یا نیروگاه اتمی "چرنوبیل" زندگی میکنند.
حادثهٔ اتمی تری مایل آیلند بدترین حادثهٔ اتمی آمریکا و نخستین فاجعهٔ راکتورهای هستهای دنیا (پیش از حادثهٔ چرنوبیل) است که در ۲۸ مارس ۱۹۷۹ در تری مایل آیلند واقع در پنسیلوانیای آمریکا اتفاق افتاد. در این حادثه، بخشی از هستهٔ اصلی واحد ۲ در نیروگاه تری مایل آیلند در ایالت پنسیلوانیا ذوب شد که باعث نشت ۳ میلیون کوری گاز رادیواکتیو به بیرون از نیروگاه شد.
در پی واقعهٔ مذکور، حدود ۱۴۰ هزار نفر از اهالی منطقه، خانههای خود را ترک کردند. پس از آن، ساخت نیروگاههای هستهای در آمریکا برای مدتی متوقف شد.
این فرمانده سابق ناتو ادامه داد: این واقعا خبر بدی است. این واقعا یک ضربه به تعاملات بینالمللی است. من تلاشهای بینالمللی را برای رسیدگی به وضعیت زاپوریژیا مورد استقبال قرار میدهم.
این ژنرال بازنشسته نیروی دریایی آمریکا همچنین گفت، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه باید رسیدگی به این نیروگاه اتمی را در اولویت قرار دهد. ترکیه در چند ماه اخیر تلاشهایی میانجیگرانه در کنار سازمان ملل برای تسهیل تخلیه غلات انبار شده در بنادر اوکراین آغاز کرد و در نهایت توافقی شکل گرفت و حمل و نقل غلات با نظارت یک مرکز هماهنگی مشترک آغاز شده است.
کشته شدن دختر متحد پوتین در انفجار خودرو
«داریا دوگین» دختر الکساندر دوگین، کهنهسرباز و مفسر سیاسی روسی، شنبه شب در پی انفجار مهیب خودرویش در نزدیکی مسکو کشته شد.
به گزارش راشا تودی، این رویداد در بزرگراهی حدود ۲۰ کیلومتری غرب مسکو حدود ۲۱:۳۵ به وقت محلی رخ داد. تصاویر و ویدئوهای منتشر شده نشان میدهد که این انفجار درست در وسط بزرگراه اتفاق افتاد و اجزای منفجر شده به اطراف پرتاب شدند. این خودروی ویران شده که کاملا آتش گرفت، سپس به حصاری برخورد کرد.
به گفته سرویسهای اضطراری فقط یک شخص داخل این خودرو بود و فورا پس از انفجار کشته شد. گزارشهای اولیه نشان دادند که یک دستگاه منفجره خانگی ممکن است عامل این انفجار بوده باشد اما بازرسان هنوز علت انفجار یا انگیزه احتمالی را تایید نکردهاند.
اوایل شامگاه شنبه، الکساندر دوگین طی جشنوارهای درخصوص "سنت و تاریخ" سخنرانی کرد و دختر او هم به عنوان مهمان در آن حضور داشت. برخی از گزارشهای تایید نشده نشان دادند که دوگین در ابتدا قصد داشت که به همراه دخترش این جشنواره را ترک کند اما بعدا تصمیم گرفت که خودروی جداگانهای بگیرد و بدین ترتیب خودروی خود را به دخترش داریا داد.
داریا دوگین، مفسر سیاسی، دختر پروفسور الکساندر دوگین بود؛ فیلسوفی که به دلیل دیدگاههای ضد غربی و "نئو-اوراسیایی" خود مشهور است. رسانههای غربی طی دهه اخیر بارها از الکساندر دوگین به عنوان یکی از نیروهای محرکه سیاست خارجه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه یاد کردهاند. همین چند ماه پیش، سیبیاس او را "نظریهپرداز راست افراطی که پشت ایدههای پوتین است" خطاب کرد، در حالیکه واشنگتن پست او را "نویسنده رمزآلود راست افراطی که به اندیشههای روسی پوتین شکل میدهد" نامید.
همچنین روزنامه دیلی میل از داریا دوگین به عنوان "یکی از طراحان جنگ روسیه-اوکراین" یاد کرد و نوشت که این حمله ظاهرا پدر داریا را هدف قرار داده بود.
این روزنامه در ادامه اشاره کرد: «خودروی داریا دوگین، ملیگرای تحریمشده روسی که پدر ۶۰ ساله او فاشیست معروفی است که "مغز پوتین" نامیده میشود در بزرگراهی در نزدیکی بولشه ویازیومی منفجر شد و داریا که تنها سرنشین آن بود جان باخت.»
دنیس پوشیلین، رهبر جمهوری خلق دونتسک، "تروریستهای اوکراینی" را به انفجار خودروی دختر دوگین متهم کرد.
وی در تلگرام نوشت: «تروریستهای رژیم اوکراین سعی کردند تا الکساندر دوگین را از بین ببرند اما دختر او در خودرو بود و او جان خود را از دست داد. روحش شاد. او یک دختر روسی به تمام معنا بود.»
الکساندر دوگین همچنین یکی از حامیان اصلی ولادیمیر پوتین محسوب میشود که به واژه "نوروروسیا" (روسیه جدید) جانی دوباره داد؛ واژهای که توسط پوتین برای توجیه الحاق کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴ استفاده شد.