به گزارش تابناک، تداخلات دارویی یکی از مهمترین نکات پزشکی است که باعث ایجاد مشکل و عوارض در بدن میشود بنابراین بهتر است قبل از مصرف داروها با انواع تداخل دارویی آشنا شوید.
تداخل دارویی چیست و چند نوع دارد؟
ممکن است با یک داروی دیگر یا با یک غذای خاص یا با نوشیدنی ترکیب نادرستی پیدا کند که به اصطلاح تداخل پیدا کرده است. تداخل دارویی باعث میشود که دارو عملکرد مناسبی نداشته باشد، اثرگذاری آن کم شود یا خیلی قوی عمل کند و عوارض جانبی اش زیاد شود. هر چقدر که اطلاعات تان درمورد تداخل دارویی بیشتر باشد، بهتر میتوانید از این مسئله جلوگیری کنید.
چند نوع تداخل دارویی داریم؟
تداخل دارویی سه نوع است که شامل موارد زیر میباشد:
این اتفاق زمانی میافتد که دارو با یک دارو یا چند داروی دیگر واکنش نشان میدهد. به عنوان مثال استفاده از داروی سرفه با داروی مخصوص خواب ممکن است با یکدیگر تداخل داشته باشند و روی یکدیگر اثر بگذارند.
تداخل دارو با غذا یا نوشیدنی
این اتفاق زمانی میافتد که شما یک دارویی را مصرف میکنید و در کنارش یک غذا یا نوشیدنی استفاده میکنید که ترکیبش با آن دارو خطرناک میشود. بعضی از ویتامینها و مکملهای رژیمی هم ممکن است با دارو این وضعیت را ایجاد کند.
تداخل وضعیت بدن با دارو
این اتفاق زمانی رخ میدهد که مشکلاتی در بدن تان دارید و بعضی از داروهای خاص را استفاده میکنید که برایتان آسیب زا است. به عنوان مثال اگر فشار خونتان بالا باشد، اکثر داروهای مخصوص سرفه یا سرماخوردگی برای تان مضر و آسیب زا هستند و فشار خون را بدتر میکنند.
چه داروهایی را نباید با یکدیگر استفاده کرد؟
انواع مختلفی از داروها هستند که نباید آنها را با یکدیگر استفاده کنید، اما عموماً ترکیب آنها شامل موارد زیر است:
دو یا چند دارو که مواد فعال دارند
در چنین حالتی ممکن است اوردوز کنید و عوارض جانبی خیلی شدیدی را متحمل شوید. مواد فعال، مواد شیمیایی در دارو هستند که وضعیت یا علائم را بهبود میبخشند؛ پس همیشه باید برچسب روی داروها را چک کنید.
تداخل داروهای فعال
استفاده از این داروها در کنار یکدیگر باعث خونریزی شدید میشود. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مسکنهایی مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن هستند که اگر آنها را با داروهای رقیق کننده خون همراه کنید، وضعیت نابسامانی را ایجاد میکنند.
قرص خواب همراه با آنتی هیستامین
مصرف این دارو در کنار یکدیگر باعث میشود که حرکات تان کند شود؛ بنابراین برای افرادی که میخواهند رانندگی کنند یا با دستگاههای سنگین کار کنند، بسیار آسیب زا است و ترکیب آنها خطر زیادی به همراه دارد.
دیگر ترکیبهای خطرناک دارویی
داروهای مسکن یا ضد التهاب غیر استروئیدی همراه با داروهای فشار خون.
داروی تیروئید همراه با داروی امپرازول.
داروی ضد افسردگی با دیگر داروهایی که روی سروتونین اثرگذار هستند، مثل ترازودن، لینزولید، ترامادول یا دکسترومتورفان.
داروهای کاهنده کلسترول همراه با داروهای فیبرات یا ضد قارچ.
داروهای آنتی بیوتیک همراه با داروهای فشار خون.
مصرف داروها باهم
البته ممکن است ترکیب دیگری از داروها هم ایجاد خطر کنند که حتماً در استفاده از آنها باید با پزشک تان مشورت کنید و سرخود، از ترکیب دارویی استفاده نکنید.
علائم تداخل دارویی چیست؟
علائم تداخل دارویی متفاوت است و بستگی به نوع دارو و چگونگی تداخل و مصرف آن دارد که گاهی اوقات متوجه نمیشوید چه اتفاقی افتاده است. اگر تداخل دارویی رخ بدهد، احتمالاً یکی از دو مورد زیر را تجربه خواهید کرد:
عوارض جانبی زیادی نسبت به استفاده از یک دارو دارید.
داروی تان مانند قبل اثرگذار نیست.
در چنین حالاتی حتما با پزشک تماس بگیرید، شرایط خود را توضیح دهید و داروهای مصرفی را بگویید تا او بتواند بهترین راهکارها را ارائه دهد.
نمناک
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.