بین الملل تابناک: زمین لرزه مخربی به بزرگی و شدت ۷.۸ ریشتر در ساعت ۰۴:۱۷ دقیقه بامداد روز دوشنبه، ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۱ مناطق وسیعی در جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزاند که در جریان آن تلفات و خسارات زیادی وارد شد.
"مایکل باوئر" سخنگوی وزارت دفاع اتریش شنبه شب اعلام کرد که ارتش کشورش برای مدت کوتاهی عملیات جستجو و نجات در استان زلزله زده های ترکیه را به دلیل خطرات امنیتی ناشی از باندهای مسلح در این کشور به حالت تعلیق درآورده است.
باوئر در پیام توییتری نوشت: پس از زلزله در ترکیه و سوریه، بوندشیر (نیروهای مسلح اتریش) مجبور شد عملیات نجات خود را به دلیل وضعیت امنیتی دشوار متوقف کند.
آژانس مطبوعاتی اتریش نیز گزارش داد که درگیری های فزاینده ای بین گروهها در ترکیه با شلیک گلوله وجود داشته اما تاکنون هیچ حمله ای به ارتش اتریش ثبت نشده است.
اتریش ۸۲ تن از نیروی نظامی را در اوایل این هفته به منطقه زلزله زده هاتای ترکیه اعزام کرد.
رسانههای چین روز شنبه از ورود اولین محموله کمکهای امدادی پکن به فرودگاه بین المللی استانبول ترکیه خبر داده اند.
به گزارش شبکه "سی جی تی ان", اولین محموله امدادی چین شامل ۴۰ هزار پتو به وزن ۸۴ تن است.
به گفته این رسانه, سایر کمکهای چین شامل چادر، دستگاه الکترونیکی پزشکی، اولتراسونیک، وسایل نقلیه پزشکی و برانکارد در روزهای آینده به ترکیه ارسال خواهد شد.
مرکز لرزهنگاری اروپا- مدیترانه شنبه شب اعلام کرد که ۷۰ پس لرزه روز شنبه در ترکیه ثبت شده است.
به گزارش"الجزیره"، این مرکز لرزه نگاری اعلام کرد که شدت این زمین لرزه ها بین ۳ تا ۴.۷ در تناوب بوده است.
این پس لرزه درحالی رخ می دهد که زمین لرزه بزرگی به بزرگی ۷.۸ ریشتر بامداد ۱۷ بهمن جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزاند.
به دنبال این زمین لرزه تاکنون حدود ۲۶ هزار نفر کشته و بیش از۸۸ هزار نفر دیگر زخمی شدند.
وزیر بهداشت ترکیه در تازه ترین گزارش کشته و زخمیهای زمین لرزه جمعه شب اعلام کرد که تاکنون ۲۲ هزار و ۳۲۷ نفر جان خود را از دست داده و ۸۰ هزار و ۸۸ نفر دیگر مجروح شده اند.
اما سوریه اعلام کرد که شمار کشته ها به ۴ هزار و ۴۸۷ نفر و مجروجان نیز به هفت هزار و ۳۹۶ تن رسیده است.
یکی از مقامات سازمان حوادث غیرمترقبه ترکیه (آفاد) اعلام کرد که توان ناشی از زلزله اخیر ۷.۷ ریشتری در این کشور برابر با قدرت ۵۰۰ بمب اتمی بوده است.
به گزارش وبگاه روسیا الیوم، «اورهان تتار» مدیر بخش زلزله در سازمان حوادث غیرمترقبه ترکیه (آفاد) اعلام کرد: قدرت زلزله ۷.۷ ریشتری بامداد دوشنبه گذشته در ترکیه که ۶۵ ثانیه طول کشید، در کنار زلزله دوم که ۴۵ ثانیه بود و در مجموع ۲ دقیقه این منطقه را لرزاند، برابر با قدرت ۵۰۰ بمب اتمی بوده است.
وی افزود: ما پس از این زلزله شاهد خروج خاکسترهای آتشفشان و یا نشت نفت و گاز از عمق زمین نبوده ایم.
این مقام سازمان حوادث غیرمترقبه ترکیه (آفاد) از وقوع بیش از ۲ هزار پس لزره پس از زلزله شدید ۷.۷ ریشتری اخیر خبر داد.
منابع رسانهای امروز شنبه از سفر رئیس سازمان جهانی بهداشت به حلب سوریه به منظور بازدید از مناطق زلزله زده در این شهر خبر دادند.
خبرگزاری سانا اعلام کرد که «تدروس ادهانوم قبریسوس» رئیس سازمان جهانی بهداشت وارد فرودگاه حلب شد.
برپایه این گزارش، رئیس سازمان جهانی بهداشت قصد دارد تا به همراه حسن قباش وزیر بهداشت سوریه و فرماندار حلب، از برخی بیمارستان ها و پناهگاه ها بازدید کند.
پیش از این نیز«مارگارت هریس» سخنگوی سازمان جهانی بهداشت جمعه شب درباره وضعیت زلزلهزدگان در سوریه گفت که شرایط در این کشور بسیار سخت است.
«مارگارت هریس» افزود: آنچه بر مردم سوریه گذشته وحشتناک است و زندگی دشوار آنها با وقوع زلزله حتی دشوارتر شده است.
وی با بیان اینکه بایستی سیاست را از تلاشهای بشردوستانه جدا کرد، گفت: ما برای رفع نیازها و چالشهای بازسازی در سوریه به کمکهای مالی نیاز داریم.
سخنگوی سازمان جهانی بهداشت افزود: وضعیت در سوریه بسیار سخت است، زیرا علاوه بر زلزله، بیماریهای واگیردار نیز وجود دارد.
هریس در پایان گفت که اکنون دغدغه اصلی سازمان جهان بهداشت شمار افرادی است که در سوریه در شرایط سخت زندگی میکنند.
همزمان با تداوم فراخوانهای تسریع بازگشایی گذرگاههای مرزی اضافی با ترکیه برای رساندن کمکها به زلزلهزدگان سوریه، سفیران سوئیس و برزیل در شورای امنیت اعلام کردند، این شورا پس از ارزیابی نیازهای انسانی در سوریه، پیرامون وضعیت انسانی این کشور تشکیل جلسه خواهد داد.
روزنامه العربی الجدید نوشت، قرار است مارتین گریفیث، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور انسانی از مناطق زلزله زده از جمله مناطق تحت کنترل مخالفان دمشق در شمال غربی سوریه بازدید کند.
پاسکال برسویل، سفیر سوئیس در شورای امنیت به خبرنگاران گفت که سوئیس و برزیل، دو عضو غیردائمی مسئول پرونده بشردوستانه سوریه، خواستار تشکیل جلسه شورا «در اوایل هفته آینده» (دوشنبه به بعد) برای شنیدن ارزیابی مارتین گریفیث شدند.
رونالدو کاستا فیلهو، سفیر برزیل در این شورا هم گفت، نیازها و سازوکارهای اضافی که ممکن است در شورای امنیت مطرح شود، به ارزیابی میدانی اوضاع بستگی دارد.
وی افزود، پاسخها نباید براساس گزارشهای مطبوعاتی باشد.
پاسکال کریستین برسل، سفیر سوئیس هم گفت: «وضعیت انسانی در سوریه همچنان وخیم است و در طول سالها رنج ناشی از درگیریهای طولانی، ناامنی غذایی، اپیدمی کرونا، وخامت اوضاع اقتصادی، بحران آب، شیوع وبا و کمبود انرژی تشدید شده است.»
وی از همه طرفها خواست، دسترسی سریع، بدون مانع و مستمر به کمکها را برای همه نیازمندان در سراسر سوریه تسهیل کنند و گفت: «ما به همه راههای موجود در خطوط تماس و نقاط فرامرزی (گذرگاه باب الهوی) نیاز داریم.
قبل از زلزلهای که شمال سوریه و جنوب ترکیه را لرزاند، تقریباً تمام کمکهای بشردوستانه لازم برای بیش از چهار میلیون نفر ساکن در شمال غرب سوریه از ترکیه از طریق گذرگاه باب الهوی منتقل میشد.
این کار براساس یک مکانیزم مرزی انجام میگرفت، مکانیزمی که در سال ۲۰۱۴ با صدور قطعنامهای از شورای امنیت ایجاد شد اما دمشق با آن مخالفت کرد و به دنبال آن مسکو در سالهای اخیر، فشارهای نتیجهبخشی را برای کاهش تعداد گذرگاهها از چهار به یک کریدور، اعمال کرده است.
پس از توقف کمکرسانیها به دلیل ویرانی جادهها در اثر زلزله اخیر، ارسال کمکهای سازمان ملل از پنجشنبه از گذرگاه باب الهوی از سر گرفته شد.
با این حال، با توجه به گسترش دامنه فاجعه این زلزله، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل ابراز امیدواری کرد که شورای امنیت برای باز کردن گذرگاههای بیشتر توافق کند.
از سوی دیگر، دیدبان حقوق بشر نیز از سازمان ملل خواست تا از مجوز شورای امنیت پیرامون ارسال کمکها به سوریه صرفنظر کند و در اینباره تاکید کرد که این مجوز، ضرورتی ندارد.
لویی شاربونو، نماینده دیدهبان حقوق بشر در سازمان ملل در توییتی نوشت: «اگر شورای امنیت به بنبست برسد، سازمان ملل در صورت امکان و نبود مخاطرات، باید برای تعامل با بحران و کمک به قربانیان، اعمال فشار کند».
گزارشها حاکی است که دستکم ۲۰۰ شهروند افغانستان در زلزله مرگبار ترکیه جان خود را از دست دادهاند.
خبرگزاری باختر به نقل مسوولان سفارت افغانستان در ترکیه گزارش داده که آمار جانباختگان شهروندان افغانستان در ترکیه به صورت دقیق مشخص نشده اما برخی منابع گفتهاند که حدود ۲۰۰ شهروند افغانستان در این رویداد جان باختهاند.
گفتنی است که ارقام جانباختگان زمینلرزه مرگبار ترکیه و سوریه از مرز ۲۴ هزار نفر فراتر رفته که از این میان ۲۰۶۶۵ نفر در ترکیه و ۳۳۷۷ نفر در سوریه قربانی این رویداد شدهاند.
در میان جانباختگان ترکیه برعلاوه شهروندان این کشور، اتباع کشورهای دیگر نیز هست و دستکم ۲۰۰ تن آن را شهروندان افغانستان شامل میشود.
منابع ترکیهای از آغاز بازداشت و جلب افرادی که در بالا رفتن تعداد تلفات زمینلرزه اخیر سهم داشتهاند، خبر میدهند.
به نوشته اسپوتنیک، دولت ترکیه شروع به بازداشت تمامی کسانی که به دلیل ارتباط با فساد، عامل بالا رفتن تعداد تلفات شدهاند اقدام کرده است، از جمله مقامات محلی، شوراهای شهرداری و پیمانکارانی که با ساخت و ساز غیر اصولی جان هزاران نفر را گرفتهاند.
در این راستا تاکنون هشت پیمانکار بازداشت شدهاند. همچنین روزنامه الصباح از دستگیری مهندس ارشد مجتمع مسکونی «رنسانس رزیدنس» که در اثر زلزله در استان هاتای ترکیه به طور کامل ویران شده بود، خبر داد. او در حالی بازداشت شد که در فرودگاه استانبول قصد فرار به خارج ترکیه را داشت.
در همین راستا، حدود ۱۷۰ وکیل با طرح شکایت از پیمانکاران تعدادی از مجتمعهای مسکونی در استانهای حادثه دیده، خواستار جلوگیری از خروج آنها از کشور شدند. «بکر بوزداغ»، وزیر دادگستری ترکیه پیش از این گفته بود: «هیچ کس به دلیل سهلانگاری که منجر به فروریختن ساختمان های مسکونی در جریان زلزله شد، از مجازات در امان نخواهد ماند».
یک مقام سازمان جهانی بهداشت از بیتوجهی جامعه جهانی به زلزلهزدگان سوری انتقاد کرد و گفت که جهان سوریه را فراموش کرده است.
به نوشته روزنامه العربی الجدید، مایک رایان، مدیر برنامههای اضطراری سازمان جهانی بهداشت در سخنانی با اشاره به محدودیتهای ارسال کمکهای بشردوستانه به سوریه بر آمادگی این سازمان برای ارسال مقادیر زیادی کمک به این کشور تاکید کرد.
وی گفت: صادقانه بگویم؛ جهان سوریه را فراموش کرده است و زلزله بار دیگر توجهها را به بحران این کشور متمرکز کرد.
رایان افزود: میلیونها نفر در سوریه سالهاست که از آنچه به یک بحران فراموش شده تبدیل شده، رنج میبرند.
وی ادامه داد: بسیاری از سازمانها، از جمله ما (سازمان بهداشت جهانی)، کمکهایی را ذخیره کردهاند، زیرا در فصل زمستان هستیم.
رایان همچنین با هشدار نسبت به اینکه سوریه اکنون با فاجعه دیگری در قالب تلفات جانی به دلیل نبود تجهیزات پزشکی لازم مواجه است، تاکید کرد: باید متوجه باشیم که ابعاد این فاجعه بسیار بزرگ است و حل و فصل آن آسان نیست.
وی در این باره تصریح کرد: اگر تجهیزات در دسترس نباشد، آنها (امدادگران) نمیتوانند کار خود را انجام دهند و این درست مانند این است که از یک آتش نشان بخواهیم بدون شلنگ آب با آتش سوزی مقابله کند.
رئیس جمهوری ترکیه با ارائه جدیدترین آمار قربانیان زلزله هولناک این کشور گفت که شمار جانباختگان زلزله به ۲۱ هزار و ۴۳ تن افزایش یافته است.
به گزارش شبکه الجزیره، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه افزود: زلزله بیش از ۵۰۰ کیلومتر در ترکیه را تحت تأثیر قرار داده است.
اردوغان با بیان اینکه عملیات نجات در برخی شهرها و مناطق پایان یافته است، تاکید کرد: با بازدید از مناطق آسیب دیده، متوجه شدیم که با یک فاجعه بزرگ مواجه هستیم.
وی ادامه داد: ۱۴ میلیون شهروند در زلزله دوشنبه گذشته آسیب دیدهاند و شمار زلزله زدگان مناطق آسیب دیده و اطراف آن ممکن است به ۲۰ میلیون تن برسد.
اردوغان همچنین گزارش داد: ۱۶۰ هزار نیروی جستجو و نجات از داخل و خارج ترکیه به کار شبانه روزی خود ادامه میدهند.
رئیس جمهوری ترکیه در ادامه تاکید کرد: متأسفانه برخی احزاب و طرفهای سیاسی از آب گل آلود ماهی میگیرند و روحیه وحدت ندارند.
وی همچنین تصریح کرد: عده ای ضعیف النفس از این فاجعه برای غارت و چپاول سوء استفاده کردند و به همین دلیل وضعیت فوق العاده اعلام کردیم.
اردوغان این مطلب را در واکنش به دستبرد برخی سارقان مسلح به محموله های امدادی در این کشور بیان داشت.
سخنگوی ارتش اتریش امروز در توییتی خبر داد، در پی وقوع تیراندازی میان "گروه ها" و "اوضاع امنیتی رو به وخامت"در ترکیه، عملیات امداد و نجات در این کشور را متوقف کرده است.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، درگیری های مسلحانه میان گروه های ناشناس موجب شده تا نیروهای اتریشی به همراه دیگر سازمان های بین المللی در یکی از اردوگاه های زلزله زدگان در ترکیه پناه گیرند.
پیشتر برخی خبرنگاران ترکیه ای در رسانه های اجتماعی خبر داده بودند که برخی سارقان مسلح که به محموله های امدادی دستبرد می زدند، دستگیر شده اند.
زمین لرزه بزرگی بامداد دوشنبه جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزاند.
در جریان این زمین لرزه ۷.۸ ریشتری خسارات بسیاری به ساختمانها وارد شد و تیمهای نجات و جستجو در حال آواربرداری و نجات کسانی هستند که در زیر آوارها گرفتار شدهاند.
این حادثه مرگبار واکنشهای گستردهای به همراه داشته و رهبران کشورهای مختلف با ملتهای سوریه و ترکیه ابراز همدردی کردهاند و در این راستا کمکهایی نیز به دو کشور شده است.