بین الملل تابناک: سیصد و پنجاه و دومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
مقامهای اطلاعاتی نروژ روز دوشنبه اعلام کردند که روسیه تهدید امنیتی اصلی برای تمام اروپا بوده و برای مدتی طولانی نیز باقی خواهد ماند.
«جورن آریلند گرام» وزیر دفاع نروژ گفت: «روسیه امروز بزرگترین تهدید برای نروژیها و امنیت اروپاییها بوده و تقابل با غرب مدتها ادامه خواهد داشت».
این اظهارات آریلند گرام پس از آن مطرح میشود که دولت نروژ گزارش سه نهاد امنیتی این کشور درباره ارزیابی تهدیدهای سالانه را دریافت کرد.
«ماتیوش موراویتسکی» نخست وزیر لهستان روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور تا کنون 250 تانک T-72 به اوکراین ارسال کرده است.
موراویتسکی که این سخنان را در جریان کنفرانس مطبوعاتی با «اولاف کریسترسون» نخست وزیر سوئد در استکهلم مطرح میکرد، گفت: «در آینده نزدیک 60 تانک دیگر از نوع T-72 و PT-91 و Tward و 14 تانک از نوع لئوپارد-2 به اوکراین ارسال خواهد کرد».
این مقام اروپایی تاکید کرد که لهستان همچنان به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد تا بر روسیه پیروز شود.
لهستان یکی از نخستین کشورهایی بود که خواستار ارسال تانکهای پیشرفته به اوکراین بوده و خواستار تشکیل ائتلافی بینالمللی برای حمایت از کییف با تانکهای سنگین شده بود.
آلمان در 25 ژانویه گذشته نیز با ارسال 14 تانک لئوپارد-2 به اوکراین موافقت کرد. این کشور همچنین به لهستان و دیگر کشورهایی که دارای تانک لئوپارد 2 بودند اجازه داد تا تانکهای خود را به اوکراین بفرستند.
تسلیم شدن آلمان برای ارسال تانکهای پیشرفته لئوپارد 2 به اوکراین پس از آن صورت گرفت که آمریکا فشارهای شدیدی را به «اولاف شولتز» صدر اعظم آلمان در این زمینه وارد کرد.
از زمان آغاز جنگ در اوکراین در ماه فوریه، واشنگتن میلیون ها دلار کمک تسلحیاتی و مالی به کی یف انجام داده است. واشنگتن همچنین اقدام به ارائه کمک های اطلاعاتی به نیروهای اوکراینی نیز پرداخته است.
آمریکا تا کنون تسلیحات کشنده نظیر راکت اندازهای چندگانه هایمارس، هویتزر M777 و پهپادهای تهاجمی را به اوکراین ارسال کرده است.
وزارت امور خارجه فرانسه از شهروندان خود خواست تا فورا خاک بلاروس را ترک کنند.
در بیانیه وزارت امور خارجه فرانسه آمده است: «با توجه به اقدامات روسیه در اوکراین و بسته شدن حریم هوایی بلاروس، هرگونه سفر به بلاروس به شدت توصیه نمیشود. از فرانسویهایی که در خاک بلاروس هستند نیز دعوت میشود تا بدون تاخیر این کشور را زمینی و از طریق لیتوانی، لهستان یا لتونی ترک کنند».
چند روز پیش بود که معاون شورای امنیت ملی بلاروس گفته بود که این کشور آماده مقابله با هرگونه اقدام تحریکآمیز از سوی اوکراین خواهد بود.
وی در ادامه افزود که طی سال 2023، دست کم سه رزمایش نظامی در بلاروس برگزار خواهد شد.
این مقام بلاروس اضافه کرد: «واحدهای دفاعی در بلاروس نه تنها آماده مبارزه بوده بلکه کاملا آماده دفاع از خاک سرزمین و خانه خود هستند».
بعد از ابراز نگرانیهای مقامات کییف و کشورهای غربی درباره احتمال ورود بلاروس به عملیات نظامی ویژه روسیه در منطقه دونباس، یک دیپلمات روس به توضیح شرایط این احتمال پرداخت.
«الکسی پولیشچوک» مدیر دپارتمان دوم کشورهای مستقل همسود در وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرده اگر حمله توسط اوکراین به خاک بلاروس یا روسیه انجام شود، مینسک هم وارد جنگ میشود.
پولیشچوک با هشدار درباره شرایط وارد شدن بلاروس به جنگ با اوکراین، اظهار داشت که رزمایشهای نظامی مشترک بین مینسک و مسکو، با هدف جلوگیری از تشدید تنش است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (دوشنبه) از بازنگشتن نمایندگان اوکراین به میز مذاکره برای حل اختلافات درباره منطقه دونباس انتقاد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت: «شش یا هفت ماه است که داریم این را میگوییم، این هیأت اوکراینی بود که مذاکرات با روسیه را ترک کرد و سپس به دستور رئیس جمهور این کشور به تماسها پایان داد».
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، وی در پاسخ به این سوال که آیا «پترو پروشنکو» رئیس جمهور سابق اوکراین به روسیه پیشنهاد تصرف دونباس را داده بود، توضیح داد: «نظری در اینباره ندارم اما هیچ رژیمی در مورد سرزمینهایی که به آن نیاز دارد، اینگونه عمل نمیکند».
سخنگوی کرملین در واکنش به هشدار سرویس اطلاعات خارجی روسیه درباره برنامه آمریکا برای ارسال تروریست به این کشور جهت ترور مقامهای ارشد روسی نیز تصریح کرد که امنیت آنها را در بالاترین سطح تأمین میکنند.
طبق این گزارش، پسکوف ادامه داد: «هیچ برنامهای برای کاهش میزان حضور [مقامهای روسیه] در عموم نداریم. امنیت رئیس جمهور و دیگر اشخاص دولتی در سطح مناسبی حفظ میشود و تمام خطرات و ریسکها برای امنیت آنها در نظر گرفته میشود».
وی همچنین افزود که دولت روسیه هیچ قصدی برای اجرای دومین مرحله از بسیج بخشی از نیروهای ارتش این کشور را ندارد.
این مقام روس درباره کمکهای روسیه به زلزلهزدگان در سوریه نیز اظهار داشت: «روسیه در امور بشردوستانه به دمشق فشار نمیآورد و در تماس و کمک پس از زلزله مداومت دارد».
سفارت آمریکا در مسکو روز سه شنبه با ادعای «پیامدهای غیرقابل پیش بینی» جنگ در اوکراین که به سالگرد یک سالگی نزدیک میشود، توصیه امنیتی برای سفر شهروندان خود به روسیه صادر کرده است.
به گزارش خبرگزاری «آناتولی» در بیانیه سفارت آمریکا به روسیه ادعا شده است: «به دلیل احتمال آزار و اذیت شهروندان آمریکایی و بازداشت توسط مقامات امنیتی روسیه و توانایی محدود سفارت برای کمک به شهروندان ایالات متحده، به روسیه سفر نکنید.»
در بخش دیگر این بیانیه آمده است: «شهروندان آمریکایی مقیم روسیه باید فورا این کشور را ترک کنند و به دلیل خطر بازداشتهای غیرقانونی احتیاط بیشتری به خرج دهند.»
در بیانیه مطبوعاتی این سفارتخانه آمده است که روسیه ممکن است از به رسمیت شناختن شهروندان دوتابعیتی آمریکا سرباز زند و از خروج آنها از روسیه جلوگیری کند ویا آنها را به خدمت سربازی اجباری فرا خواند.
در این بیانیه آمده است: «شهروندان آمریکایی باید از تمام اعتراضات سیاسی یا اجتماعی خودداری کنند و از پرسنل امنیتی در این رویدادها عکس نگیرند.»
خبرگزاری رویترز امروز (دوشنبه) به نقل از منابعی گزارش داد، انتظار میرود ناتو از کشورهای عضو خود بخواهد تا ذخیره مهمات و تسلیحات خودشان را که به دلیل کمکهای مداوم به اوکراین با کاهش مواجه بوده، افزایش دهند.
طبق این گزارش رویترز، حتی پیش از حمله روسیه به اوکراین در ماه فوریه ۲۰۲۲، بسیاری از کشورهای عضو ائتلاف نظامی ناتو به اهداف تعیینشده خودشان درخصوص ذخیره تسلیحاتی نرسیده بودند.
در همین راستا یک دیپلمات اروپایی به این خبرگزاری گفت: اگر اروپا با روسیه بجنگد، برخی از کشورهای این قاره ظرف چند روز با کمبود تسلیحات مواجه خواهند شد.
طبق این گزارش، این ائتلاف از کشورهای عضو میخواهد تا ذخیره تسلیحاتی خود را افزایش دهند.
این گزارش به نقل از یکی از مقامات ناتو تاکید کرد: من فکر نمیکنم که طی سال جاری میلادی سطح ذخایرمان را بتوانیم به طور قابل توجهی افزایش دهیم اما اگر این ذخایر افزایش پیدا نکنند، قطعا شوکه خواهیم شد. در حال حاضر، بزرگترین کمبود ما در زمینه گلولههای ۱۵۵ میلیمتری، موشکهای هیمارس و مهماتی برای سیستمهای دفاع هوایی از جمله پاتریوت است؛ تسلیحاتی که به طور فعال توسط نیروهای اوکراینی استفاده میشوند.
در ادامه این گزارش آمده است: البته افزایش تولید محصولات دفاعی توسط فاکتورهای دیگری از جمله کمبود مواد خام و کمبود حضور کارگران باتجربه محدود شده است.
این گزارش در نهایت افزود که این تصمیم پیرامون افزایش ذخایر تسلیحاتی در نشست آتی ناتو در ۱۱ و ۱۲ ژوئیه در ویلنیوس، پایتخت لیتوانی اتخاذ خواهد شد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت وزرای دفاع ناتو درباره پیامدهای بحران اوکراین از جمله کاهش ذخایر تسلیحاتی برای متحدان به دلیل عرضه تسلیحات به کییف بحث خواهند کرد.
استولتنبرگ در کنفرانس مطبوعاتی پیش از نشست وزیران دفاع ناتو گفت: ناتو بر حمایت مستمر خود از اوکراین برای پیروزی در جنگ تاکید میکند و درباره نیاز اوکراین به سلاح و تجهیزات بحث خواهیم کرد.
وی افزود: ما همچنین درباره پیامدهای جنگ در اوکراین از جمله کاهش موجودی سلاح برای متحدان صحبت خواهیم کرد
دبیرکل ناتو به قصد متحدان برای "بحث در مورد امکان تامین هواپیماهای جنگی به اوکراین" اشاره کرد و «تامین تانک و تسلیحات سنگین متحدان به اوکراین را ستود.
وی همچنین گفت: روز چهارشنبه، ائتلاف تصمیماتی را برای تقویت بیشتر بازدارندگی و دفاع ما اتخاذ خواهند کرد، ما در حال حاضر کارهای زیادی انجام داده ایم و ۴۰۰۰۰ سرباز را تحت فرماندهی ناتو در قسمت شرقی ائتلاف تحت حمایت نیروی هوایی و دریایی بزرگ قرار دادهایم و تعداد گروههای جنگی را از ۴ به ۸ افزایش دادهایم.
وی تصریح کرد: ناتو باید قبل از اینکه روسیه دست بالا در میدان جنگ را به دست بگیرد، تجهیزات نظامی به اوکراین تحویل دهد.واضح است که ما در یک مسابقه لجستیکی هستیم، قابلیتهای کلیدی مانند مهمات، سوخت و قطعات یدکی باید به اوکراین برسد، قبل از اینکه روسیه بتواند برگ برنده را در میدان نبرد به دست آورد.
چهار روز پس از تشدید درگیریها در مناطق شرقی اوکراین، درحالی که اوکراینیها مدعی دفع حملات مکرر مسکو هستند، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد ارتش این کشور در این مدت ۲ کیلومتر به سمت غرب پیشروی کرده است.
به گزارش روزنامه گاردین، نیروهای مسلح اوکراین صبح امروز (دوشنبه) در آخرین به روزرسانی از وضعیت درگیریها در خطوط مقدم جنگ مدعی شدند که در شبانه روز گذشته حملههای روسیه به شهر «زاپوریژیا» را در جنوب شرقی اوکراین با موفقیت دفع کردهاند.
بنابر این گزارش، در ۲۴ ساعت گذشته نیروهای دفاعی اوکراین توانستهاند حملات روسیه در بخشهایی از «خارکیف»، «لوگانسک»، «دونتسک» و «زاپوریژیا» را متوقف کرده و مانع پیشروی آنها شوند.
این درحالی است که رسانه دولتی «اینترفکس» روسیه به نقل از وزارت دفاع این کشور اعلام کرد که حمله فعال نظامیان روسیه در چندین منطقه در شرق و جنوب اوکراین [بدون اشاره به نام این مناطق یا ارائه جزئیات بیشتر] پیشروی و حرکت داشته است.
بر اساس گزارش وزارت دفاع روسیه، ارتش این کشور طی چهار روز گذشته (از روز جمعه تاکنون) ۲ کیلومتر در امتداد خطوط مقدم جنگی حرکت روبه جلو داشته است.
در همین رابطه، روز گذشته یوگنی پریگوژین رئیس شرکت نظامی خصوصی واگنر اظهار داشت: نیروهای روسی کنترل روستای «کراسناهورا» (Krasna Hora) در شمال باخموت را به دست گرفتهاند.
اندیشکده مطالعات جنگ آمریکا (ISW) نیز عنوان کرد: براساس دادههای تصاویر جغرافیایی، نیروهای روسی دستکم بخشی از روستای کراسنا هورا را تصرف کرده و اوکراینیها نیز به احتمال زیاد از آن منطقه عقب نشینی کردهاند.
رویترز روز گذشته در گزارشی تاکید کرده بود که با توجه به گستردگی خط مقدم جنگ در اوکراین و تشدید درگیریها، در شرایط حاضر تعیین اینکه کدام طرف جنگ بر یک منطقه تسلط دارد غیرممکن به نظر میرسد.
در این میان، همزمان با مطرح شدن ادعاهایی درباره آغاز تهاجم گسترده و زمینی نیروهای روسیه از روز جمعه در مناطق شرقی اوکراین در کنار تداوم حملات موشکی روسیه به شبکه برق اوکراین، اولها استفانیشینا معاون نخست وزیر این کشور روز گذشته با هشدار نسبت به کاهش ذخایر تسلیحاتی اوکراین، ارسال «فوری» مهمات و توپخانه جنگی را از متحدان این کشور خواستار شده بود.
با وجود درخواستهای متعدد اوکراین برای دریافت تسلیحات تهاجمی بیشتر، تانکها و جنگندههای هوایی غربی و سفر اخیر ولودمیر زلنسکی رییسجمهوری این کشور به اروپا به همین منظور، متحدان غربی اوکراین نگران هستند که ارسال تسلیحات پیشرفته به این کشور به تشدید تنش با مسکو و در نهایت درگیری میان روسیه و ناتو منجر شود.
تدارک آمریکا برای حمله به خاک روسیه
امروز (دوشنبه) سرویس اطلاعات خارجی روسیه (SVR) در بیانیهای از تلاش ایالات متحده آمریکا برای انجام حملات تروریستی علیه مقامهای روس خبر داد.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، سرویس اطلاعات خارجی روسیه در بیانیه ای اعلام کرد که ارتش ایالات متحده در حال استخدام جنگجویان تروریستی برای انجام حملات تروریستی در قلمرو روسیه و کشورهای مستقل مشترکالمنافع (CIS) است.
بر اساس این گزارش، سرویس اطلاعات خارجی روسیه میگوید، نیروهای امنیتی ایالات متحده که «ایده احمقانه روسیه خونریز» را دنبال میکنند، استفاده از تروریستها برای پیشبرد اهدافشان را قابل قبول میدانند.
در این بیانیه آمده است: «ما شاهد از دست رفتن هرگونه اصول اخلاقی در میان نیروهای امنیتی ایالات متحده هستیم. استراتژیستهای واشنگتن که ایده احمقانه روسیه خونریز را دنبال میکنند، استفاده مستقیم از تروریستها برای اهداف کثیف خود را قابل قبول میدانند.چنین اقداماتی واشنگتن را با بزرگ ترین گروه های تروریستی بینالمللی همردیف میکند.»
برلوسکنی: زلنسکی مسئول آغاز جنگ اوکراین است
سیلویو برلوسکونی، نخستوزیر سایق ایتالیا گفت، اگر هنوز در راس دولت قرار داشت، هرگز با رییسجمهوری اوکراین دیدار نمیکرد، زیرا او را مسئول آغاز جنگ در اوکراین میداند.
به گزارش رویترز، برلوسکونی به خبرنگاران گفت: اگر در راس قدرت قرار داشتم، هرگز با زلنسکی گفتوگو نمیکردم. اگر او حمله به جدایی خواهان در منطقه دونباس را متوقف میکرد، این جنگ هرگز آغاز نمیشد.
رهبر حزب فورتسای ایتالیا، همچنین آمریکا را تشویق کرد تا از طریق تهدید به توقف ارسال تسلیحات بیشتر به اوکراین، زلنسکی را تحت فشار قرار دهد و او را به پذیرش یک آتشبس فوری تشویق کند.
وی پیش از این نیز در اظهاراتی خاطرنشان کرده بود اگر غرب کمک تسلیحاتی خود به اوکراین را متوقف کند، احتمال دارد که رئیس جمهوری این کشور به میز مذاکرات بازگردد.
برلوسکونی ۸۶ ساله که رابطه نزدیکی با ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه دارد، سپتامبر گذشته (شهریور/مهر) در اظهاراتی که واکنشهای بسیاری به دنبال داشت گفته بود: پوتین بناچار وارد جنگ شده و او قصد دارد افرادی لایق را برای هدایت کییف برگزیند.
در همین رابطه، دفتر جورجیا ملونی، نخست وزیر کنونی ایتالیا اعلام کرده که حمایت دولت رم از کییف به تایید اکثریت اعضای پارلمان ایتالیا رسیده است، در حالی که بنابر نظرسنجی ها، حمایت افکار عمومی در ایتالیا نسبت به سایر کشورهای اروپایی در حمایت نظامی از اوکراین پایین است.
وزیر خارجه اتریش: حمله روسیه به اوکراین ما را بیدار کرد
وزیر امور خارجه اتریش که به آمریکا سفر کرده در آستانه نخستین سالگرد حمله روسیه به اوکراین امروز با روزنامه واشنگتن پست مصاحبه ای انجام داد و ضمن دفاع از برخی سیاست های مستقل وین، بر لزوم قطع وابستگی به روسیه، چین و آمریکا تاکید کرد.
واشنگتن پست: حمله روسیه به اوکراین چه تغییری در اروپا ایجاد کرده است؟
الکساندر شالنبرگ: معتقدم که این جنگ، اروپا را به طرز چشمگیری تغییر داده است. در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (نخستین روز جنگ روسیه و اوکراین) از بهشت رانده شدیم. روسیه معتقد است که باید از تانک و موشک برای حمله به کشوری که سبک زندگی ما را پذیرفته، استفاده کند. بنابراین حمله روسیه به اوکراین مانند یک سطل آب یخ ژئوپلیتیک بود که به صورت ما پاشیده شد و ما را بیدار کرد.
اتریش، آلمان و برخی کشورهای دیگر هزینه اقتصادی می دهند زیرا ما در روسیه، بلاروس و اوکراین سرمایه گذاری زیادی کرده ایم. اما این فرضیه قدیمی که میتوان با ایجاد وابستگی اقتصادی مخاطرات سیاسی را به حداقل رساند، در مورد دولت های مستبد نادرست است.
در مورد صدور روادید اتریش برای تعدادی از سیاستمداران تحریم شده روسیه جهت شرکت در نشست آتی سازمان امنیت و همکاری اروپا، اختلاف نظر وجود دارد؛ چرا این مجوزها را که موجب رنجش همسایگان و متحدانتان می شود، صادر می کنید؟
شالنبرگ: وین مقر حدود ۴۰ سازمان بین المللی است. ما طبق قوانین بین المللی موظفیم که به هیأت های کشورهای عضو اجازه ورود بدهیم.
موضع بی طرفی شما و عدم ارسال سلاح به اوکراین برخی از دولت های اروپایی را مستاصل کرده است.
بی طرفی ما صرفا یک بی طرفی نظامی است. اگر مجموع کمک های بشردوستانه دولتی و خصوصی را مد نظر قرار دهید، جزو برترین کشورهای اروپایی حامی اوکراین هستیم.
همسایه شما، مجارستان، و دولت راستگرای نخستوزیر ویکتور اوربان، نسبت به روسیه نرمش نشان دادهاند. اوربان چقدر برای پروژه اروپا یک مشکل ایدئولوژیک است؟
او در مورد ادغام در اتحادیه اروپا و ارزش آن به شدت تردید دارد. معتقدم در عین حال اذعان دارد که اکثریت قریب به اتفاق مجارها از عضویت کشورشان در اتحادیه اروپا و ناتو حمایت می کنند.
در زمینه انرژی، اتریش مانند سایر کشورهای اروپایی از روسیه منفک شده و منابع تامین گاز طبیعی خود را تنوع می بخشد. آیا آینده پسا روسیه برای اروپا امکان پذیر است؟
تاریخ و جغرافیا تغییر نمی کند. روسیه بزرگترین عضو اروپاست و بخشی از فرهنگ ما باقی خواهد ماند. قرن ها تاریخ مشترک داریم؛ بعضی روزها خوب و گاهی بد.
با این حال، قطع وابستگی به روسیه ضروری است و می دانیم به روابط قبلی با روسیه بازنخواهیم گشت. با وجود این، نباید عامدانه موقعیت هایی را که ممکن است برای گفتگو با روسیه به آنها نیاز داشته باشیم، ویران کنیم.
موضوع "خوداتکایی راهبردی" اروپا را سال ها در صحنه جهانی شنیدهایم. آیا تجربه سال گذشته آن پروژه را تسریع کرده یا آنکه وابستگی اساسی این قاره به آمریکا را یادآوری کرده است؟
اروپا تامین نیازهای امنیتی را به آمریکا، انرژی را به روسیه و اقتصادی را به چین برون سپاری کرده بود. اکنون باید نحوه اصلاح آن را بیابیم.