بین الملل تابناک: بیانیه اتحادیه عرب و موافقت با بازگشت سوریه به این اتحادیه، استقبال ایران از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، حملات جنگندههای اردنی به مناطق مرزی اردن و سوریه، امضای سه تفاهم نامه هستهای میان چین و امارات و دیدار مشاور امنیت ملی آمریکا با بن سلمان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه اتحادیه عرب و موافقت با بازگشت سوریه به این اتحادیه
شورای وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در پایان نشست خود در قاهره، با صدور بیانیهای رسما ازسرگیری مشارکت دولت سوریه در نشستهای این اتحادیه را از روز یکشنبه اعلام کرد.
به گزارش روزنامه مصری الیوم السابع، در این بیانیه آمده است: شورای اتحادیه عرب در سطح وزرای خارجه، تصمیم شماره «۸۹۱۴» را تایید و موافقت کرد که شرکت هیاتهای دولت سوریه در جلسات اتحادیه عرب و تمامی سازمانها و نهادهای وابسته به آن از امروز ازسرگرفته شود.
در این نشست، از «احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب خواسته که اجرای آنچه در این تصمیم آمده را پیگیری کرده و درباره تحولات آن به شورای وزیران خارجه این اتحادیه اطلاع رسانی کند.
بر پایه این گزارش، شورای وزیران خارجه اتحادیه عرب همچنین بر تعهد خود به حفظ حاکمیت، تمامیت ارضی و ثبات سوریه بر اساس منشور اتحادیه عرب و اصول آن تاکید کرده است.
حاضران در این نشست همچنین بر اهمیت تداوم و تشدید تلاشهای اعراب برای کمک به سوریه در راستای خروج آن از بحران و کاهش درد و رنج ملت این کشور تاکید کردند.
وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب در ادامه برای پیگیری اجرای خروجیهای نشست امان (پایتخت اردن) درباره سوریه و ادامه گفتوگو با دولت سوریه برای دستیابی به یک راه حل همهجانبه، کمیتهای متشکل از مصر، دبیرکل اتحادیه عرب، اردن، عربستان سعودی، عراق و لبنان را تشکیل دادند.
پیش از این نیز سخنگوی اتحادیه عرب اعلام کرد که اتحادیه عرب، طرح بازگشت سوریه به این اتحادیه را تایید کرد.
پیشتر «جمال رشدی»، سخنگوی اتحادیه عرب نیز گفته بود که وزرای خارجه این اتحادیه درباره لغو تعلیق عضویت دمشق تصمیم گیری خواهند کرد.
وی همچنین گفته بود که در این نشست، نتایج نشستهای وزیران خارجه کشورهای عربی که در عربستان و اردن برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب برگزار شد و دعوت از دمشق برای نشست بعدی سران اتحادیه عرب در ریاض مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
وزرای خارجه اردن، عربستان، عراق، مصر و سوریه هفته گذشته نشستی مشورتی برگزار کردند تا راههای بازگشت آوارگان سوری از کشورهای همسایه و توسعه سیطره دولت سوریه بر تمام سرزمینهای خود و حل و فصل مساله قاچاق مواد مخدر را بررسی کنند.
این نشست پس از نشست دیگری که وزرای خارجه شورای همکاری خلیج فارس در اواسط آوریل گذشته برای بحث در مورد بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در عربستان برگزار کردند و در آن وزرای خارجه مصر، عراق و اردن نیز شرکت داشتند، برگزار شد.
اتحادیه عرب در نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورده و تحریم های سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرده بود.
از اسفند ماه سال ۱۳۸۹ که بحران سوریه آغاز و به جنگ بین المللی تبدیل شد و با کمک جبهه غربی – عربی – صهیونیستی، گروه های تروریستی – تکفیری پا به عرصه جنگ سوریه گذاشتند، مردم سوریه روز خوشی را شاهد نبودهاند و همواره در نگرانی به سر بردهاند.
هرچند ارتش این کشور به کمک رزمندگان جبهه مقاومت اسلامی توانستند، بسیاری از گروههای تروریستی همچون داعش را شکست دهند، حضور تروریستهای مورد حمایت آمریکا در شرق و شمال شرق سوریه از سال ۱۳۹۶ امکان برقراری امنیت در سراسر خاک این کشور برای سوریها را فراهم نکرده و اقدامات بیشمار تروریستهای آمریکایی و مزدوران تحت امرشان، هنوز کام مردم سوریه را تلخ نگاه داشته است.
در پی وقوع زلزله مهیب هفت و هشت دهم ریشتری ۱۷ بهمن ماه شمال غرب سوریه (و جنوب ترکیه) که خسارات زیادی به بار آورد، باب کمکهای برخی کشورهای جهان به سوریه باز شده است.
از این تاریخ چند هیات سیاسی، پارلمانی به دمشق سفر کردهاند و راه بازگشت دمشق به اتحادیه عرب هموار شده است.
استقبال ایران از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، امروز دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه موفقیت سوریه در دستیابی به جایگاه و کرسی خود نزد اتحادیه عرب را به دولت و ملت این کشور تبریک گفت.
در نشست دیروز وزرای خارجه کشورهای عربی در قاهره، با بازگشت سوریه به اتحادیه عرب موافقت شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در این باره افزود: رفع اختلافات بین کشورهای اسلامی و همگرایی و همافزایی بین آنان، دارای نتایج مثبت در ثبات و آرامش فراگیر و زمینه ساز کاهش مداخلات سودجویانه خارجی در مسائل منطقه است و جمهوری اسلامی ایران از چنین رویکردی استقبال میکند.
حملات جنگندههای اردنی به مناطق مرزی اردن و سوریه
رسانههای اردنی اعلام کردند که جنگندههایی حملاتی را در مناطق مرزی با سوریه انجام دادند.
سایت «خبرنی» اردن به نقل از ساکنان اعلام کرد که صدای جنگندهها و انفجارهای قوی برای بیش از ده دقیقه در مناطق مرزی با سوریه طی ساعات اولیه امروز (دوشنبه) شنیده شد. ساکنان مناطق مختلف استان إربد صدای این انفجارها را شنیدند.
این سایت ویدیویی را از به پرواز درآمدن جنگندهها در آسمان شهر الرمثا در شمال اردن منتشر کرد.
فعالان در شبکههای اجتماعی اعلام کردند که جنگندههای اردنی حملاتی را به روستای مرزی خراب الشحم در درعا و تل الحاره و تل الجموع انجام دادند و آنطور که ادعا کردهاند، یک مکان تولید مواد مخدر و مقر تروریستها را هدف قرار دادند.
امان پیشتر تهدید کرده بود که اگر دمشق به تعهدات خود درباره توقف قاچاق مواد مخدر به منطقه عمل نکند، عملیات نظامی را در داخل سوریه انجام میدهد. هنوز دولت اردن بیانیه رسمی درباره این حملات منتشر نکرده است.
«ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن، در مصاحبه با شبکه «سی ان ان» گفته بود: اگر سوریه به اقدامات جدی برای توقف قاچاق مواد مخدر به اردن و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و جهان دست نزند، «اقدامات لازم برای برخورد با آن را انجام میدهیم.»
وزیر خارجه اردن تهدید کرد، اگر سوریه نتواند مانع قاچاق مواد مخدر شود، اردن به عملیات نظامی در خاک سوریه دست خواهد زد.
امضای سه تفاهم نامه هسته ای میان چین و امارات
شرکت انرژی هستهای امارات از امضای ۳ یادداشت تفاهم با بخش انرژی هستهای چین خبر داد.
به گزارش تارنمای العین امارات متحده عربی، «محمد ابراهیم الحمادی» مدیرعامل شرکت انرژی هستهای امارات در سفر به چین سه یادداشت تفاهم بین این شرکت و موسسه تحقیقات عملیات انرژی هستهای، شرکت ملی انرژی هستهای چین در خارج و شرکت صنایع انرژی هستهای چین امضا کرد.
بر اساس این گزارش، تفاهم نامه اول بر فرصتهای همکاری بین دو طرف در زمینه هستهای، تعمیر و نگهداری آن تمرکز خواهد کرد، در حالی که تفاهم نامه دوم بر همکاری در زمینه راکتورهای خنک کننده با گاز با دمای بالا متمرکز خواهد بود.
یادداشت تفاهم سوم نیز با شرکت صنایع انرژی هستهای چین در زمینه همکاریها برای تامین سوخت هستهای و سرمایه گذاری در آن تمرکز دارد.
مدیرعامل شرکت انرژی هستهای امارات در این سفر با مقامات نهادهای مرتبط با انرژی هستهای چین دیدار و در مورد فرصتهای همکاریهای آتی بین دو طرف گفت وگو کرد.
اسفند ماه گذشته امارات از بهره برداری تجاری (آزمایشی) سومین واحد نیروگاه هستهای خود خبر داد و اعلام کرد که با بهره برداری سه نیروگاه برق در «براکه»، در مجموع توان تولید برق به ۴۲۰۰ مگاوات در ساعت افزایش مییابد.
در مارس ۲۰۲۲ نیز معاون شیخ محمد بن راشد آل مکتوم حاکم دبی، از راه اندازی موفق دومین نیروگاه برق براکه خبر داده بود، نخستین واحد نیروگاهی براکه نیز اوایل اوت ۲۰۲۰ به بهره برداری رسیده بود.
نیروگاه براق «براکه» از غرب در حدود ۵۰ کیلومتری مرز عربستان، ۳۲۰کیلومتری مرز با عمان و ۳۵۰ کیلومتری مرز با ایران قرار دارد.
بر اساس این گزارش، سازمان آب و انرژی کره جنوبی تفاهم نامهای را در زمینه تحقیق و توسعه با سازمان انرژی هستهای امارات به منظور توسعه و تبادل فن آوری هستهای میان دو کشور امضا کرده بود.
طبق این توافق نامه، دو طرف طی سه سال آینده در زمینه تحقیق و توسعه تجهیزات نیروگاه هستهای، مواد شیمیایی و سایر موارد همکاری خواهند کرد.
رآکتور براکه در نزدیکی ابوظبی قرار دارد و ظرفیت تولید یکهزار و ۴۰۰ مگاوات برق را داراست.
عملیات ساخت نیروگاه هستهای «براکه» از سال ۲۰۱۲ در کنسرسیومی به مدیریت شرکت «کپکو» کره جنوبی آغاز شده بود. امارات برای ساخت این چهار رآکتور هستهای و خدمات پس از راهاندازی آنها، مجموعا ۴۰ میلیارد دلار هزینه خواهد کرد.
برخی کشورهای منطقه و حتی شماری از انجمنهای تخصصی نسبت به وضعیت ایمنی و امنیت این نیروگاه پرسشهای جدی دارند و حتی کشوری همچون قطر این نگرانیها را به آژانس انرژی اتمی منعکس کرده است.
کارشناسان با بیان اینکه امارات باید در خصوص وضعیت امنیت و ایمنی این نیروگاه به کشورهای منطقه پاسخگو باشد، گفتهاند: کشورهایی که میخواهند از انرژی پیشرفته هستهای بهرهبرداری کنند، باید بتوانند استانداردهای پیشرفته ایمنی و امنیت آن را نیز رعایت کنند.
دیدار مشاور امنیت ملی آمریکا با بن سلمان
در بحبوحه تنشهای طولانی مدت بین کاخ سفید و پادشاهی عربستان، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید شب گذشته (یکشنبه شب) با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی دیدار کرد.
آسوشیتدپرس به نقل از خبرگزاری دولتی عربستان سعودی گزارش کرد، دیدار بین محمد بن سلمان و سالیوان در شهر بندری جده صورت گرفته و دو طرف «روابط راهبردی» را در دیداری که دیگر مقامهای آمریکایی نیز در آن حضور داشتند، ارزیابی کردند.
بر اساس این گزارش، سالیوان پس از دیدار با محمد بن سلمان در نشستی با حضور «آجیت دوال» مشاور امنیت ملی نخستوزیر هند و «طحنون بن زاید آل نهیان» مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی حاضر شد.
طبق بیانیه کاخ سفید، این نشستها با هدف «پیشبرد دیدگاه مشترک آنها برای یک منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) امنتر و مرفهتر که با هند و جهان مرتبط است، برگزار شده است.»
با اینحال رسانههای سعودی هیچگونه تصاویر یا کلیپهای ویدئویی در خصوص این نشستها منتشر نکردند.
پس از قتل «جمال خاشقجی» ستوننویس منتقد عربستانی، روزنامه واشنگتنپست در کنسولگری عربستان در استانبول، سازمانهای اطلاعاتی آمریکا اعلام کردند که قتل وی به دستور ولیعهد عربستان صورت گرفته که همین مساله به تیرگی روابط ریاض و واشنگتن منتهی شد.
با این حال، بایدن در ژوئیه سال گذشته میلادی به عربستان سفر کرد تا از این کشور درخواست کند، قیمت انرژی را در پی جنگ اوکراین تحت کنترل نگه دارد اما سعودیها حاضر به همکاری با واشنگتن نشدند.