بین الملل تابناک: هشدار کیسینجر درباره وقوع درگیری بین آمریکا و چین، مخالفت آمریکا با عادی سازی روابط عربستان و سوریه، نگرانی اسرائیل از حمله زمینی حزبالله لبنان، هشدار چین درباره رزمایشهای نظامی آمریکا و کره جنوبی و درخواست عمران خان برای گفتوگوی فوری با دولت پاکستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار کیسینجر درباره وقوع درگیری بین آمریکا و چین
هنری کیسینجر، استراتژیست برجسته و وزیر خارجه اسبق آمریکا در گفتوگو با نشریه والاستریت ژورنال هشدار داد، با روند کنونی و افزایش تنشها بین آمریکا و چین منجر به درگیری نظامی اجتنابناپذیر خواهد شد.
وی در این باره گفت: تصور میکنم با توجه به قدرت چین، این کشور دشمنی خطرناک برای ایالات متحده باشد و این امکان هم وجود دارد که تنش کنونی بین دو کشور در نهایت به درگیری نظامی ختم شود.
کیسینجر با بیان اینکه ایالات متحده و چین دو جامعه با دیدگاههای تاریخی خاص خود هستند، اما از نظر فرهنگی با همدیگر رقابت میکنند، افزود: احتمالا مساله و تنش در دریای جنوبی چین، علت و منشأ درگیری نظامی خواهد بود. سوال این است که آیا ما میتوانیم بر اساس اصل آزادی دریانوردی این مساله را حل کنیم یا این تنشها به درگیری نظامی اجتنابناپذیری منجر میشود؟
این استراتژیست برجسته آمریکایی همچنین هشدار داد، با توجه به سلاحهای موجود، درگیری نظامی بین ایالات متحده و چین «انهدام تمدن» بشری را در پی خواهد داشت.
کیسینجر پیش از این نیز در گفتوگویی اختصاصی با شبکه «سیانان» هشدار داد که افزایش تنشها بین آمریکا و چین، منجر به تقابل نظامی خواهد شد که نتیجه آن نابودی جهان است. وی در این باره استدلال کرد که از نقطهنظر تاریخی، گشودگی دروازههای آمریکا به روی چین اشتباه نبود. فکر میکنم این سی سال برای آمریکا مفید هم بود.
وی با اشاره به سرعت پیشرفت و توسعه چین گفت: چین بسیار سریعتر از تصور همه پیشرفت کرد و شاید پیش از این باید به این مساله فکر میشد، زیرا اکنون چین دومین کشور قدرتمند در جهان است. مساله بنیادی و مهمی که در این جا بروز میکند، این است که آمریکا باور دارد در صورت جنگ با چین، میتواند بر آن پیروز شود و بماند. همین درک و باور ما را به سوی یک تقابل ویژه با چین برد. این موضوع در پایان دولت اوباما یا اوایل دولت ترامپ کاملاً مشهود بود.
وی در ادامه این سوال را مطرح میکند: آیا ما باید با تقابل نظامی با چین روبرو شویم یا میتوانیم تلاش کنیم، از طریق گفتوگو و مذاکره با این وضعیت ویژه مقابله کنیم؟
هنری کیسینجر «این وضعیت ویژه» را اینگونه تشریح میکند: مساله کاملاً تازه و خاص درباره این وضعیت این است که دو کشور هر یک به تنهایی میتوانند جهان را نابود کنند و اگر این دو به سمت جنگ بروند، جهان وضعیتی خواهد دید به مراتب بدتر از آنچه پس از جنگ جهانی اول تجربه کرد.
کیسنجر در پایان توصیه میکند، فکر میکنم وظیفه سیاست خارجی ما و دیگران است که برای کنترل اوضاع باید با هم بحث و گفتوگو کنیم.
مخالفت آمریکا با عادی سازی روابط عربستان و سوریه
سخنگوی منطقهای وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، کشورش از نقش اتحادیه عرب درباره بازگشت سوریه به محیط عربی خود استقبال میکند؛ اما با تصمیم عربستان سعودی برای عادی سازی روابط با سوریه موافق نیست.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سخنگوی منطقهای وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، بازگشت آوارگان سوری به دلیل شرایط نامناسب و قبل از راه حل سیاسی امکان پذیر نیست. تصمیم باید در دست آوارگان باشد.
وی با بیان اینکه کشورش از نقش اتحادیه عرب درباره بازگشت سوریه به محیط عربی خود استقبال میکند؛ اما با تصمیم عربستان سعودی برای عادی سازی روابط با سوریه موافق نیست، افزود، دیدگاه واشنگتن با دیدگاه عربستان متفاوت است، ولی اهداف یکی است.
این مسئول آمریکایی مدعی شد، از نظر واشنگتن، حزب الله لبنان «سازمانی تروریستی» است و هیچ ارتباطی با این حزب ندارد و خواهان ثبات لبنان است.
وی درمورد موضوع انتخاب رئیس جمهوری در لبنان گفت، این موضوع به مردم لبنان مربوط است و واسنگتن در آن دخالت نمیکند.
نگرانی اسرائیل از حمله زمینی حزبالله لبنان
روزنامه یدیعوت آحارونوت از نگرانی سیستم نظامی رژیم صهیونیستی از حمله زمینی حزبالله لبنان به اراضی اشغالی پرده برداشت.
این روزنامه نوشت، حزبالله لبنان در حال برنامه ریزی برای اعزام نیروهای ویژه به شهرکهای شمالی و اجرای عملیات اسیر کردن نظامیان صهیونیستی است و رزمایش اخیر آن حکایت از توسعه توان زمینی آن دارد.
یدیعوت نوشت، این رزمایش حزبالله که روز یکشنبه در نزدیکی مرز انجام داد، نمایش قدرت در مقابل چشمان ارتش رژیم صهیونیستی بود. این رزمایش مانند حمله به شهرکهای اسرائیل و انجام عملیات اسیر کردن نظامیان صهیونیستی بود که در آن پهپادها و موتورسواران حضور داشتند.
یدیعوت نوشت، این رزمایش بهبود چشمگیری در توانمندیهای یگانهای زمینی حزب الله به ویژه نیروهای ویژه رضوان نشان داد که در انجام عملیات در سوریه تجربه کسب کرده است. ظاهرا این نیروهای نظامی به دستور سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان در گام بسیار مهم هجومی به سمت خط تماس با اراضی اشغالی پیشروی کردهاند که از آوریل ۲۰۲۲ با هدف افزایش قابلیت جنگی خود، استقرار در خط تماس را شروع و ظرف یک سال آن را تکمیل کردند.
هشدار چین درباره رزمایش های نظامی آمریکا و کره جنوبی
سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: رزمایشهای آمریکا و کره جنوبی در نزدیکی مرز کره شمالی، رقابت تسلیحاتی را تشدید و رژیم منع اشاعه هستهای را تضعیف میکند.
به گزارش رویترز، مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: این اقدامات کامل کاهش تنش در شبه جزیره کره را نادیده میگیرد، مسابقه تسلیحاتی را تشدید و رژیم عدم اشاعه هستهای و صلح و ثبات منطقه را تضعیف میکند.
وی تاکید کرد که چین توجه زیادی به توسعه رویدادها در شبه جزیره کره دارد و نگرانی خود را از اقدامات طرفهایی که برای تشکیل یک "حلقه نظامی کوچک" به منظور انجام مانورها و تمرینهای نظامی تلاش میکنند ابراز میدارد.
کره جنوبی و ایالات متحده علیرغم هشدارهای پیونگیانگ، مبنی بر اینکه «تمرینات تهاجمی خصمانه» در کنار مرزهایش را تحمل نخواهد کرد، از روز پنجشنبه یک رزمایش بزرگ با آتش واقعی را آغاز کردند.
این رزمایش که اولین مرحله از پنج دور تمرینات مشترک نظامی است و تا نیمه ماه ژوئن ادامه دارد، به مناسبت ۷۰ سالگی اتحاد نظامی سئول و واشنگتن برگزار خواهد شد و انتظار میرود که کره شمالی نیز به سنت گذشته، با آزمایشهای موشکی و تسلیحاتی به آن واکنش نشان دهد.
کره شمالی از آغاز سال ۲۰۲۲ میلادی بیش از ۱۰۰ موشک را آزمایش کرده است و به گفته ناظران سعی دارد در کنار توسعه برنامۀ تسلیحاتی خود، از این ابزار در دیپلماسی و مذاکرات احتمالی در آینده بهره ببرد.
درخواست عمران خان برای گفتوگوی فوری با دولت پاکستان
عمران خان نخست وزیر سابق پاکستان با افزایش فشارها بر مشاوران ارشد و هوادارانش در حزب «تحریک انصاف پاکستان» خواستار گفتوگوی فوری با مقامهای دولت این کشور شد.
عمران خان جمعه با هشدار درباره اینکه پاکستان به سمت هرج و مرج میرود، اظهار کرد: مایلم درخواست گفتوگو بدهم زیرا تحولاتی که در حال رخ دادن است، راهحل نیست.
عمران خان سال گذشته در پی برگزاری انتخابات پارلمانی که منجر به پایان دوره نخستوزیریاش شد، ژنرالهای ارشد پاکستان را به تضعیف دولتش متهم کرد؛ اما ارتش اتهامهای وی را رد کرده است.
وی چند هفته پیش به اتهام فساد مالی بازداشت شد که این اتفاق هوادارانش را به خیابانها کشاند و درگیریهای خشونتآمیزی میان آنها و ارتش رخ دهد.
هزاران تن از هواداران و مقامهای حزب تحریک انصاف پاکستان وابسته به عمران خان بازداشت شدهاند. برخی از اعضای ارشد حزب استعفا کرده و ۳۳ تن نیز قرار است به اتهام حمله به تاسیسات و مراکز نیروهای مسلح در دادگاههای نظامی محاکمه شوند.
برخی گروههای حقوق بشری نسبت به محاکمه این افراد در دادگاههای نظامی ابراز نگرانی کرده و گفتهاند که احتمال محاکمه منصفانه این افراد کم است.
شبکه خبری «جیو نیوز» پاکستان جمعه گزارش داد که عمران خان، همسرش و ۶۰۰ تن دیگر از اعضای حزب تحریک انصاف ممنوع الخروج شده و دولت به تمام نهادهای امنیتی و انتظامی دستور داده تا جلوی هرگونه سفر از مرزهای هوایی و زمینی این افراد را بگیرند.
عمران خان، دولت و نهادهای امنیتی پاکستان را به تحت فشار قرار دادن اعضای جناح مخالف برای کنارهگیری از سیاست و همچنین جدا کردن راه خود از حزب تحریک انصاف متهم کرده است.
بحران سیاسی در پاکستان در حالی است که این کشور همچنان با بدترین بحران اقتصادی در چند دهه اخیر روبه روست؛ رکود رکورد زده، رشد اقتصادی کاهش یافته و بیم آن میرود که این کشور نتواند بدهیهای خارجی خود را بموقع پرداخت کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.