به گزارش «تابناک»، توت سفید یکی از میوههای پرطرفدار بهاری است که خوشبختانه به مقدار زیاد در کشور ما وجود دارد. توت سفید یک منبع عالی از آنتی اکسیدان است و همچنین در کاهش فشار خون و کاهش بیماریهای قلبی تاثیر بسیار خوبی دارد.
خشک کردن توت سفید یکی از روشهای نگهداری و بهره بردن از خواص آن در تمامی فصول است. به یاد داشته باشید گرچه توت خشک یک ماده غذایی واقعا سالم است، اما نباید در خوردن آن زیاده روی کرد.
در ادامه روشهای مختلف خشک کردن توت سفید بدون سیاه شدن را به شما آموزش میدهیم.
توت مناسب برای خشک کردن، توت رسیده و نرم است. توت را قبل از خشک کردن نشوئید.
کافیست دست چین شده و تمیز باشد و برگها و شاخههای بین آن را بردارید.
روشهای مختلف خشک کردن توت
خشک کردن در آفتاب
معمولترین و ابتداییترین روش خشک کردن میوه با استفاده از آفتاب است. در این روش لازم است چند روز متوالی هوا آفتابی و صاف بدون وزش باد باشد. همچنین رطوبت هوا هم مهم است. رطوبت هوا باید پایینتر از %۶۰ باشد. در غیر این صورت فرآیند خشک شدن توت طولانیتر شده و ممکن است عواملی همچون گرد و غبار، حشرات و پرندگان شما را به زحمت بیندازد و در نهایت هم کیفیت توتهای خشک شده پایین بیاید. اگر این شرایط فراهم نیست میتوانید از سایر روشهای خشک کردن توت استفاده کنید.
یک پارچه تمیز و نخی را در محلی آفتابگیر پهن کنید. میتوانید پارچه را روی سینی یا سید حصیری بیندازید. توتها را به صورت یک دست روی آن قرار دهید. سعی کنید روی هم انباشته نشوند.
برای جلوگیری از نشستن حشرات بر روی توتها یک پارچه توری روی توتها پهن کنید. توجه داشته باشید جایی که برای خشک کردن توت در نظر گرفتید نزدیک لانه مورچهها نباشد، چون در این صورت توتها پر از مورچه میشوند.
توتها را برای مدت ۲ تا ۴ روز در معرض حرارت مستقیم خورشید قرار دهید. بعد از این که به صورت نیمه خشک تبدیل شد، به سایه منتقل کنید. (اگر توت فقط زیر نور خورشید و یا فقط در سایه خشک بشه درنهایت توت خشکهای سیاه رنگی خواهید داشت. اما اگر نیمی از فرآیند خشک شدن در زیر نور خورشید و نیم دیگر در سایه باشد، توت خشکهای عالی و خوشمزهای خواهید داشت).
خشک کردن کامل توت باید در سایه و جایی خنک که جریان هوا وجود داشته باشد انجام گیرد. بهتر است از باد پنکه استفاده کنید.
در صورت تمایل سینی فر را کاغذ روغنی بیندازید و توتهای خشک را روی آن پهن کنید. سپس سینی را ۱۰_ ۸ دقیقه در فر با حرارت ۱۵۰ بگذارید.
در روش سنتی، چون چند روز طول میکشد تا توت رطوبت خود را از دست بدهد باعث سیاه شدن توت میگردد، پس بهتر است کمی آبلیمو به توتها زده شود تا توت سیاه نشود.
خشک کردن در مایکروفر
مایکروویو، یک روش سریع دیگری برای خشک کردن توت میباشد. سیستمهای خشک کردن مایکروویو، زمان خشک کردن را بدون اینکه اثر منفی بر روی کیفیت محصول داشته باشند، به طور قابل توجهی کاهش میدهند. با استفاده ازماکروویو در عرض ۳ دقیقه میتوانید توت خشک تهیه نمایید.
خشک کردن در میوه خشک کن
راه دیگر استفاده از دستگاه میوه خشک کن است که سبب میشود آب میوه به صورت خیلی آرام، آهسته و با حرارت خیلی کم تبخیر شود. دستگاه را بر روی خشک کردن میوه تنظیم کنید و یا روی حرارت ۵۷ درجه سانتیگراد قرار دهید. نوع دستگاه میوه خشک کن، حدود ۱۴- ۲۴ ساعت برای خشک شدن توت زمان لازم است. در طول این مدت زمان میوهها رو چک کنید تا بیش از حد خشک نشوند. بهتر است کمی آبلیمو به توتها بزنید تا سیاه نشوند.
خشک کردن در فر
اگر در منزل میوه خشک کن ندارید، خشک کردن با فر نیز میتواند یکی از بهترین روشها برای این کار باشد. کف سینی فر کاغذ روغنی بیندازید تا توتها بعد از خشک شدن به کف سینی نچسبند. توتها را طوری در سینی بریزید که روی هم قرار نگیرند و کمی از هم فاصله داشته باشند.
ابتدا فر را با درجه ۷۰ تا ۸۰ درجه روش کنید. سینی را در فر قرار داده و هر نیم ساعت سینی را بچرخانید تا تمام توتها به طور یکنواخت خشک شوند.
میوههای خشک شده را از فر خارج کرده و درون ظرف شیشهای بریزید. چند روز درب ظرف را نبندید تا رطوبت توت سفید به طور کامل کشیده شود. در طول این مدت میوهها را با تکان دادن جا به جا کنید. بعد از گذشت چند روز درب ظرف را ببندید. خشک کردن توت به این روش در حدود ۱-۳ ساعت زمان میبرد.
روش قدیمی خشک کردن توت سفید
در قدیم بوتههای خار شتر را در زیر درختان توت قرار میدادند؛ و با افتادن توت روی خارها صدمهای به توت وارد نمیشد و در لابه لای آن گیر میکرد.
در این روش هوا به همه نقاط توت میرسید و یکنواخت خشک میشد. بعد از خشک شدن، خارها را بر روی پارچهای تکان میدادند و توتها را جدا میکردند.
از مزایا دیگر این روش این بود که تمیز و بدون دخالت دست انسان خشک میشد و به خاطر وجود خار، پرندگان و مورچگان به سختی میتوانستند به آن نزدیک شوند.
روش نگهداری توت خشک
بهترین شیوه و شرایط برای نگهداری این ماده خوراکی خوش طعم، قرار دادن در ظروف مناسب در بسته و نگهداری در یخچال یا فریزر است.
چند نکته
توتهای سفید در اوج رسیده بودن برای خشک کردن مناسب هستند.
توت خشک یک ماده غذایی واقعا سالم است، اما نباید در خوردن آن زیاده روی کرد.
توتها را بعد از خشک شدن داخل ظرف در بسته و در محیط یخچال نگهداری کنید.