بین الملل تابناک: شکایت چهار کشور غربی از ایران در دیوان بین المللی دادگستری، نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی درباره اهانت به قرآن کریم، نامه دفتر آیت الله سیستانی به دبیرکل سازمان ملل، اظهارات دیپلمات ایرانی درباره نزدیک بودن توافق با آمریکا و حمله پهپادی به پایگاه محل حضور نیروهای واگنر در شرق لیبی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
شکایت چهار کشور غربی از ایران در دیوان بین المللی دادگستری
روز پنجشنبه، اوکراین، سوئد، کانادا و انگلیس در ادامه جنگ ترکیبی علیه ایران از ایران بابت آنچه «سرنگونی پرواز شماره PS۷۵۲ خوانده شده، شکایت کردند.
این چهار کشور که خودشان را «گروه واکنش و هماهنگی بینالمللی برای قربانیان PS۷۵۲» معرفی کردهاند، در بیانیهای مشترک اعلام کردهاند نتوانستهاند با ایران به توافق برسند.
در این بیانیه آمده است: «گروه هماهنگی تصمیم گرفته با ارجاع این مناقشه به دیوان بینالمللی دادگستری در هر زمانی که عملی باشد، اطمینان حاصل کند، ایران بابت سرنگونی غیرقانونی پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمای اوکراین اینترنشنال پاسخگو خواهد شد.»
پرواز شماره پی اس ۷۵۲، ۱۸ دیماه سال ۱۳۹۸ هنگام پرواز به مقصد کشور اوکراین در حوالی تهران سقوط کرد و تمامی ۱۷۶ سرنشین این هواپیما جانشان را از دست دادند.
ایران اعلام کرد که پرواز شماره ۷۵۲ با شلیک اشتباه موشک سرنگون شده است. مسافران این هواپیما شهروندان ایران، کانادا، اوکراین، سوئد، افغانستان، انگلیس و آلمان بودند.
پس از وقوع این حادثه، رسیدگی قضائی همه جانبه به این پرونده بر اساس اصول صلاحیت سرزمینی، صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی و شخصی توسط سازمان قضائی نیروهای مسلح ایران آغاز شد.
بررسی این پرونده، یکی از مهمترین، حساسترین و پیچیده ترین فرآیندهای قضایی چند سال اخیر کشور بوده است. از ابتدای وقوع حادثه، دادسرای نظامی بررسیهای دقیق و همه جانبه را در چندین مرحله آغاز کرد و در نهایت، این پرونده با صدور قرار جلب دادرسی برای ده تن و صدور کیفرخواست به شعبه دوم دادگاه نظامی یک تهران ارجاع شد.
سرانجام رأی پرونده مربوط به این سانحه پس از سه سال بررسی همهجانبه و برگزاری بیست جلسه دادگاه روز ۲۷ فروردین صادر شد.
قابل ذکر است، با توجه به درخواست برخی شاکیان از دادگاه، دادسرای نظامی مکلف شده است تا تحقیقات در مورد این پرونده را ادامه دهد و نسبت به تعقیب مقصر یا مقصرین احتمالی دیگر، اقدام قانونی را معمول کند.
با وجود این، از زمان سقوط این هواپیما، کشورهای غربی طرح فریب در خصوص آن را با هدف مسخ مخاطبان کلید زده و تلاش کردند ایران را به پنهانکاری در ارتباط با آن متهم کنند.
اقدام جدید کشورهای غربی، بخشی از جنگ ترکیبی علیه ایران است که از مدتها پیش علیه تهران پیگیری میشود. هر چهار کشور عضو این گروه در زمان اغتشاشات، تلاشهایی برای گسترش ناامنی در ایران انجام دادند.
نشست فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی درباره اهانت به قرآن کریم
دبیرخانه سازمان همکاری اسلامی اعلام کرد که هفته آینده نشست فوق العاده این سازمان در شهر جده عربستان با هدف بررسی اهانت به قرآن کریم در سوئد برگزار میشود.
عصر روز چهارشنبه (۲۸ ژوئن)، یک سوئدی عراق الاصل به نام «سلوان مومیکا» (۳۷ ساله) در استکهلم، در نخستین روز تعطیلات عید قربان، یک نسخه از قرآن را پاره کرد و آن را در مسجد مرکزی این شهر به آتش کشید.
به نوشته روزنامه «رأی الیوم»، سازمان همکاری اسلامی همچنین اعلام کرد که این نشست بنا به دعوت عربستان سعودی به عنوان رئیس دورهای این سازمان برگزار خواهد شد.
در همین ارتباط «احمد الصحاف»، سخنگوی وزارت خارجه عراق گفت که این کشور از مقامات سوئد، خواست تبعه عراق که به قرآن کریم اهانت کرده را تحویل دهد.
نامه دفتر آیت الله سیستانی به دبیرکل سازمان ملل
در پی هتک حرمت نسخهای از قرآن کریم در سوئد که با مجوز پلیس این کشور رخ داد، دفتر حضرت آیت الله العظمی سید علی سیستانی، نامهای به آنتونیو گوترش فرستاد.
به گزارش سومریه نیوز، دفتر آیت الله العظمی سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان عراق در نامه خود اعلام کرد: رسانهها گزارش دادند که یک فرد در سوئد با هدف اهانت به دین حنیف اسلام، به نسخهای از قرآن کریم توهین کرده و تعدادی از برگههای آن را سوزانده است.
در ادامه این نامه آمده است: در سالهای اخیر چندین بار در کشورهای مختلف چنین رفتار شرمآوری رخ داده بود، اما مساله مورد توجه این است که این بار این اتفاق با مجوز رسمی پلیس سوئد رخ داد؛ آن هم با این بهانه که این اقدام از الزامات احترام به آزادی بیان است! اما قطعا احترام به آزادی بیان به هیچ وجه صدور مجوز چنین رفتار شرمآوری را توجیه نمیکند؛ رفتاری که نماد تعدی آشکار به مقدسات بیش از دو میلیارد مسلمان در جهان است و به ایجاد فضایی مناسب برای اشاعه افکار رادیکالی و اقدامات اشتباه منجر میشود.
در این نامه آمده است: مرجعیت عالیقدر دینی ضمن محکوم و تقبیح کردن این اقدام، از سازمان ملل میخواهد گامهای کارآمدی را به منظور جلوگیری از تکرار امثال چنین رخدادهایی اتخاذ کند و کشورها را به بازنگری در قوانینی سوق دهد که اجازه وقوع چنین اقداماتی را میدهد. مرجعیت عالی دینی همچنین به تثبیت ارزشهای همزیستی مسالمت آمیز بین پیروان ادیان مختلف و رویکردهای فکری مبتنی بر رعایت حقوق و احترام متقابل بین همگان فرامیخواند.
اظهارات دیپلمات ایرانی درباره نزدیک بودن توافق با آمریکا
کاردار سفارت کشورمان در لندن با اشاره به روند مذاکرات غیر مستقیم بین تهران و واشنگتن، از احتمال توافق درباره رفع بخشی از تحریمها و تبادل زندانیان خبر داد.
سید مهدی حسینی متین این مطلب را در گفتوگو با نشریه یواساِی تودی مطرح کرد و گفت: ما محتاطانه خوشبین هستیم که این توافق در آینده نزدیک محقق شود. هرگونه توافقی مستلزم یک متن عینی روی میز است تا درباره آن صحبت و امضا شود.
به گفته این دیپلمات کشورمان، مذاکرات بین ایران و آمریکا در این زمینه غیر مستقیم با میانجیگری عمان جریان دارد. وی افزود که قطر و امارات متحده نیز در تسهیلگری گفتوگوها دخیل هستند.
حمله پهپادی به پایگاه محل حضور نیروهای واگنر در شرق لیبی
یک منبع نظامی تاکید کرد، پایگاه هوایی در شرق لیبی که محل حضور عناصری از گروه واگنر روسیه است، مورد حمله پهپادهای ناشناس قرار گرفت.
خبرگزاری فرانسه از یک منبع نظامی نقل کرد که پهپادهای ناشناس به پایگاه هوایی در شرق لیبی حمله کردند که در آن عناصری از گروه واگنر روسیه مستقرند، ولی این حملات تلفات انسانی نداشت.
این منبع خاطرنشان کرد که پهپادهای ناشناس پایگاه هوایی الخروبه (۱۵۰ کیلومتری جنوب شرق بنغازی) را که در آن تعدادی از نیروهای واگنر مستقرند، بمباران کرد.