بین الملل تابناک: لغو سفر وزرای کابینه نتانیاهو به عربستان، واکنش ترامپ به احتمال رد صلاحیت در انتخابات، ادعای رسانه آمریکایی از رشد فزاینده ذخایر اورانیوم ایران، آماده شدن ایران و روسیه برای انعقاد یک معاهده بزرگ و درخواست آلمان برای اصلاح شورای امنیت، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
لغو سفر وزرای کابینه نتانیاهو به عربستان
بر خلاف ادعاهای مقامات رژیم صهیونیستی درباره توافق احتمالی عادی سازی روابط میان این رژیم و عربستان سعودی، منابع خبری عبری از لغو سفر برنامه ریزی شده چند وزیر کابینه رژیم اشغالگر به این کشور به دلیل عدم همکاری ریاض در صدور روادید برای آنها پرده برداشتند.
به گزارش شبکه خبری المیادین، رسانههای عبری فاش کردند که مقامات عربستان در اعطای روادید برای وزرای کابینه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به منظور شرکت در کنفرانس سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (یونسکو) که هفته آینده در ریاض برگزار میشود، تعلل کردند و همین منجر به لغو حضور آنها در این نشست شده است.
طبق گزارش رسانههای عبری، قرار بود که الی کوهن، وزیر خارجه به همراه یوآو کیش، وزیر آموزش کابینه نتانیاهو برای شرکت در کنفرانس مذکور به عربستان سفر کنند، اما در پی تعلل سعودیها ناگزیر به لغو مشارکت شدهاند.
«مرویا ولبرگ»، کارشناس مسائل سیاسی شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی در این باره گفت: این تصمیم پس از توصیه آمریکا گرفته شده است، چون منابع آمریکایی در هفتههای گذشته با منابع اسرائیلی صحبت کرده و توضیح دادهاند که حضور اسرائیلیها در عربستان سعودی در برهه کنونی پیش از موعد مناسب بوده و ریاض را در وضعیت چالشی قرار میدهد.
وی معتقد است که این اقدام عربستان به منزله قرار دادن چراغ قرمز در مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است.
طبق این گزارش، با وجود لغو سفر وزرا، مسئولان رده پایین نهادهای حرفهای رژیم صهیونیستی در این کنفرانس شرکت خواهند کرد. این در حالی است که روزنامه صهیونیستی تایمز اسراییل دوشنبه نوشته بود، یک مقام رسمی آمریکایی و یک مقام فلسطینی به این روزنامه گفتند که هیاتی متشکل از مقامات رسمی بلندپایه آمریکایی قرار است این هفته برای دیدار با همتایان سعودیشان و گفتوگو با آنها درباره توافق بالقوه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی به ریاض سفر کنند.
تایمز اسراییل نوشت که این سفر از سوی برت مکگورک، نماینده کاخ سفید در امور خاورمیانه و باربارا لیف، رییس بخش خاور نزدیک وزارت امور خارجه آمریکا تنها یک ماه پس از سفر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا به عربستان سعودی به همین منظور انجام میشود که نشاندهنده عزم پابرجای واشنگتن برای انجام دادن این توافق دشوار است.
به گفته این دو مقام رسمی، سفر مک گورک و لیف همزمان با سفر هیاتی فلسطینی به ریاست حسین الشیخ، دبیرکل سازمان آزادیبخش فلسطین به ریاض است که به منظور گفتوگو درباره آنچه «انتظار رامالله از عادیسازی روابط عربستان سعودی و اسراییل» خوانده شده است، انجام میشود.
به تازگی صحبتها درباره نزدیک بودن عادیسازی روابط بین رژیم صهیونیستی و عربستان با میانجیگری آمریکا افزایش یافته است. ریاض درباره این صحبتها سکوت و بارها اعلام کرده بود که حل نزاع رژیم صهیونیستی و فلسطین باید شامل تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شرقی باشد.
واکنش ترامپ به احتمال رد صلاحیت در انتخابات
تلاش سناتورهای دموکرات برای متوسل شدن به متمم چهاردهم قانون اساسی آمریکا جهت رد صلاحیت «دونالد ترامپ» برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی، با واکنش تند وی همراه شد.
ترامپ بامداد سهشنبه گفت که تلاشها برای رد صلاحیت وی بر اساس متمم چهاردهم قانون اساسی، یکی دیگر از ترفندهای دخالت در انتخابات است اما عملی نمیشود.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در این باره توضیح داد: «تقریباً همه متخصصین حقوق گفتهاند که متمم چهاردهم، هیچ مبنای قانونی یا جایگاهی در رابطه با انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۴ ندارد.»
این سیاستمدار و تاجر آمریکایی با حمله دوباره به حزب دموکرات، اظهار داشت: «این فقط ترفند دیگری برای دخالت در انتخابات است که توسط کمونیستهای چپ رادیکال، مارکسیستها و فاشیستها برای سرقت مجدد انتخابات استفاده میشود؛ بنابراین، ترامپ بار دیگر «جو بایدن» را «بدترین، بیکفایتترین و فاسدترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا» توصیف کرد که نمیتواند در یک انتخابات آزاد و منصفانه پیروز شود.
روز یکشنبه، «تیم کین» سناتور دموکرات گفته بود که هدف از حمله به ساختمان کنگره در ژانویه ۲۰۲۱، ایجاد اختلال در انتقال مسالمتآمیز قدرت مندرج در قانون اساسی آمریکا بود تا از این استدلال برای رد صلاحیت ترامپ جهت شرکت در انتخابات ریاست جمهوری از طریق متمم چهاردهم قانون اساسی استفاده کند.
رئیس جمهور سابق آمریکا همچنین در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «هشت مورد از کیفرخواستها و شکایات جعلی علیه من، همه از اردوگاه بایدن به منظور مداخله در انتخابات بیرون آمده است. این روش جدید آنها برای تقلب در انتخابات است و ادامه نخواهد داشت. فاشیستها و مارکسیستها کشور بزرگ ما را ویران میکنند، ولی ما پیروز خواهیم شد و آمریکا را دوباره پرعظمت خواهیم کرد.»
ادعای رسانه آمریکایی از رشد فزاینده ذخایر اورانیوم ایران
خبرنگار یک روزنامه آمریکایی که ادعا میکند به جزئیات گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران دست پیدا کرده، جزئیات تازهای از این گزارش را منتشر کرده است.
بنا بر ادعای «لاورنس نورمن»، خبرنگار روزنامه والاستریتژورنال در شبکه اجتماعی X (توییتر سابق) آژانس در این گزارش گفته که جمهوری اسلامی ایران میزان ذخایر اورانیوم ۵ و ۲۰ درصدی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.
والاستریتژورنال با وجود این، ادعا کرده که ایران میزان ذخیره اورانیوم ۶۰ درصد خود را کند کرده است. طبق ادعای این روزنامه ایران، سرعت غنیسازی ۶۰ درصدی خود را در ماه ژوئن کاهش داده است. ایران همچنین در ماه جولای، اقدام به رقیقسازی مواد هستهای خود کرده است. با این حال، والاستریتژورنال به نقل از منابع آگاه نوشته که مشخص نیست اقدام ایران، فنی بوده است یا سیاسی؟!
مطابق این گزارش، آژانس علاوه بر این، در گزارش فصلی خود گفته که ایران از دادن روادید به بازرسهای این سازمان خودداری کرده است.
دولت آمریکا در دوران ریاست «دونالد ترامپ» در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷یکجانبه از توافق هستهای برجام خارج شد و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
جمهوری اسلامی ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش عمل کرد، اما بعد از آن اعلام نمود به موجب مفاد مندرج در برجام، تعهداتش ذیل این توافق را کاهش خواهد داد.
ایران بعد از برداشتن پنج گام برای کاهش تعهدات، سرانجام ۱۵ دیماه ۱۳۹۸ اعلام کرد، دیگر با هیچ محدودیتی در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) مواجه نیست.
اقدامات ایران ذیل بندهایی از برجام انجام شدهاند که به تهران حق میدهد در صورت عدم پایبندی طرفهای دیگر به تعهدات و وعدههایش، اجرای تعهدات خودش را کاهش دهد.
تهران با وجود این بارها تأکید کرده است که گامهای جبرانی این کشور برگشتپذیرند و در صورت عمل کردن آمریکا به تعهداتش، آنها را به عقب برخواهد گرداند.
طبق ادعای آژانس ایران همچنین از نصب دوربینهای جدید خودداری کرده و هیچ پیشرفتی در موضوعات پادمانی به دست نیامده است. علاوه بر این، آژانس مدعی شده ایران از ارائه توضیحات لازم در خصوص اختلاف موجود در میزان اورانیوم طبیعی به دست آمده از پسماندهای جامد خودداری کرده است.
این نهاد بینالمللی همچنین مدعی شده که پیشرفتی در اجرای بیانیه مشترک آژانس و یا سایر موضوعات پادمانی حاصل نشده است. در گزارش آژانس ادعا شده است: «با آنکه طی دوره گزارشدهی قبلی در اجرای فعالیتهای مشخصشده در بیانیه مشترک پیشرفتهای محدودی حاصل شده بود، در دوره گزارشدهی فعلی هیچ پیشرفتی به دست نیامده است.»
در روزهای گذشته رسانههای غربی تلاش کردهاند، به القای این ایده بپردازند که سرعت برنامه هستهای ایران کاهش یافته و این موضوع به توافقهای حاصلشده میان ایران و آمریکا ربط داشته است.
این ادعاها در شرایطی مطرح میشوند که تلاشهای مختلف دولت «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا برای تنگ کردن حلقه تحریمها علیه ایران شکست خورده است.
جمعه دو هفته پیش هم شبکه خبری بلومبرگ تلاش کرد، افزایش فروش نفت ایران را به یک توافق خیالی میان تهران و واشنگتن نسبت دهد.
نشریه بلومبرگ در گزارش خود در روز سوم شهریور مدعی شده بود، در شرایطی که ایران و آمریکا با بازگشت به توافق هستهای برجام فاصله دارند، بازار جهانی نفت از توافقی که میان دو طرف در حال اجراست، سود برده است.
بلومبرگ مدعی شده بود: «چندین ماه دیپلماسی مخفیانه بین دو کشور با پیشرفتهایی در زمینههای مبادله زندانیان، رفع انسداد داراییهای بلوکهشده ایران و حتی غنیسازی اورانیوم ایران همراه شده است. به نظر میرسد آنها به یک توافق غیررسمی برای ورود نفت به بازارهای جهانی دست پیدا کردهاند!»
رسانه آمریکایی ادعا کرده، مقامهای دولت بایدن در محافل خصوصی اذعان میکنند، به تدریج اجرای بخشی از تحریمها علیه فروش نفت ایران را کاهش دادهاند. ایران تولید نفت خودش را به بالاترین میزان از زمان اجرای دوباره تحریمها علیه این کشور بعد از خروج واشنگتن از برجام رسانده و در حال انتقال بیشترین میزان نفت خام به چین طی یک دهه گذشته است.
آماده شدن ایران و روسیه برای انعقاد یک معاهده بزرگ
دوشنبه شب به وقت تهران، یک دیپلمات ارشد روسیه از همکاری ایران و روسیه در خصوص یک معاهده بزرگ جدید خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، «آندری رودنکو» معاون وزارت امور خارجه روسیه گفت: «روسیه و ایران در حال کار روی معاهده بزرگ جدید هستند که شامل مسائل مختلف از جمله حوزههای کلیدی همکاریهایمان خواهد بود.»
این دیپلمات ارشد روس اظهار داشت، روابط روسیه و ایران در چند سال گذشته روند صعودی ثابتی داشته است. رودنکو افزود: «انتظار داریم، این روابط به سطح جدیدی برسد.»
بر اساس آمار گمرک روسیه، مبادلات تجاری بین مسکو و تهران در ژانویه و اکتبر ۲۰۲۲ به چهار میلیارد دلار رسیده که از حجم کل مبادلات در سال ۲۰۲۱ عبور کرده است. صادرات روسیه به ایران ۲۷ درصد رشد کرده و صادرات ایران به این کشور نیز رشد ۱۰ درصدی داشته است.
«سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه نیز که تازگی به تهران سفر کرده بود، درباره روابط ایران و روسیه و رضایتمندی از این روابط گفت: «روابط رو به پیشرفت است. روابط نزدیکی در بسیاری از زمینهها داریم که ربطی به مسافت جغرافیایی ندارد و کشورها باید با همدیگر همکاری بیشتری داشته باشند.»
وی افزود: «باید به سمت عملیاتی کردن پروژههای مشترک حرکت کرده و این پروژهها را اجرایی و عملیاتی کنیم. موضوع کریدورها و حذف تعرفه تجاری رو به پیشرفت است. به لحاظ سیاسی به همدیگر نزدیکیم و شانه به شانه همدیگر حرکت میکنیم.»
درخواست آلمان برای اصلاح شورای امنیت
«آنالنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان شامگاه دوشنبه، خواستار اصلاح ساختار تعدادی از نهادهای بینالمللی از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد و دادگاه کیفری بینالمللی شد.
بائربوک طی سخنرانی در جمع دیپلماتهای آلمانی در خارج از کشور گفت: «شورای امنیت سازمان ملل را در نظر بگیرید. آخرین بار شصت سال پیش اصلاح شد. از آن زمان، نه تنها آلمان به یک متحد برای غرب تبدیل شده، بلکه حدود شصت کشور راه استقلال در پیش گرفتهاند؛ از آفریقا و آمریکای لاتین گرفته تا آسیا.»
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با بیان اینکه این کشورها به درستی خواستار حق رای در تصمیمگیری و جایگاهی در میز مذاکره شورای امنیت هستند، توضیح داد که موضوع اصلاحات مربوط به موسسات مالی، بهداشتی و چارچوبهای مشابه بینالمللی از جمله گروه-۲۰ نیز میشود.
وزیر خارجه آلمان ضمن اشاره به اساسنامه رم در دادگاه بینالمللی کیفری، اظهار داشت: «اگر ما از چنین سوالاتی اجتناب کنیم، دیگران (کشورهای شرقی از جمله روسیه و چین) ظاهر میشوند و به آنها پاسخ میدهند.»
بر اساس این گزارش، بائربوک همچنین افزود، در مواردی که اروپا برای دفاع از پیشنهادهای خود بسیار ضعیف عمل میکند، چین ابتکار عمل را در دست دارد.