مالکان ۶۶ هزار خانه خالی برای مالیات ۱۴۰۰ میلیارد تومانی گوش به زنگ باشند/ ۲۰۰ هزار خانه خالی بانک‌ها چه خواهد شد؟

ابلاغ به مودیان آغاز شده و برگه مطالبه که صادر شود بلافاصله یک پیامک به مودیان مشمول ارسال و در کارپوشه در پنجره خدمات الکترونیک مودیان اطلاعات بارگذاری می‌شود. هرکسی از مودیان که پیامک برایشان ارسال شده یا هر فرد دیگری که می‌خواهد بداند مشمول این قانون شده یا نه می‌تواند به سامانه خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی مراجعه کند.
کد خبر: ۱۲۱۰۷۶۱
|
۲۶ آذر ۱۴۰۲ - ۲۰:۲۵ 17 December 2023
|
9026 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ قانون مالیات بر خانه‌های خالی بیان می‌کند: هر واحد مسکونی واقع در کلیه شهر‌های بالای یک‌صد هزار نفر جمعیت که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور، در هر سال مالیاتی در مجموع بیش از ۱۲۰ روز ساکن یا کاربر نداشته باشد، به عنوان خانه خالی شناسایی شده و به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، بدون لحاظ معافیت‌های تبصره ۱۱ ماده ۵۳ این قانون، ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح ضرایب زیر می‌شود:

 

سال اول- معادل شش برابر مالیات متعلقه
سال دوم- معادل دوازده برابر مالیات متعلقه
سال سوم به بعد- معادل هجده برابر مالیات متعلقه

 

واحد‌های نوساز نیز پس از دوازده ماه و در طرح پروژه های انبوه‌سازی پس از هجده ماه از زمان صدور گواهی اتمام عملیات ساختمانی، مشمول مالیات این ماده قانونی می‌شوند.

یکی دیگر از نکات مهم در این قانون مالیاتی، اخذ مالیات دو برابری از مالکان دارای بیش از پنج خانه خالی است؛ الزام قانونی که برای افراد حقیقی یا حقوقی دارای بیش از پنج خانه، مهم است.

اما با همه این اوصاف، اجرای این قانون در سال‌های اخیر از چالش‌های مهم برای وزارت اقتصاد و زیرمجموعه آن یعنی سازمان امور مالیاتی بوده است، به‌گونه‌ای که سازوکار رصد و شناسایی خانه‌های خالی با پیچ‌وخم‌هایی مواجه بوده است، چون بنا بر قانون، شناسایی واحد‌های مسکونی خالی می‌بایست از مسیر سامانه ملی املاک و اسکان بگذرد و در نهایت لیست خانه‌های خالی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد. فرایندی که در یکی دو‌ ساله اخیر، همواره با مشکلاتی مواجه بوده و شاید مهم‌ترین دلیل آن، به عملکرد ضعیف این سامانه ـ که متولی آن وزارت راه و شهرسازی است ـ بازمی‌گردد. سامانه‌ای که حتی در مقطعی، با پاک شدن اطلاعات ثبتی مردم، حواشی بسیاری به همراه داشت. در این میان، یکی دیگر از مسائلی که هنوز برای آن راهکاری تعیین نشده، خانه‌های خالی بدون سند رسمی است؛ موضوعی که باعث شده تا حساب و کتاب این خانه‌ها در رصد سامانه ملی املاک و اسکان، نادیده گرفته شود.

آخرین وضعیت مالیات ستانی از مالکان خانه های خالی

مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی گفته است: وزارت راه و شهرسازی اولین فهرست خانه‌های خالی را در خردادماه ۱۴۰۱ برای عملکرد ۱۴۰۰ و فقط برای واحد‌های مسکونی که واقعا به واسطه سامانه‌ها مشخص شد به ما اعلام کردند که نزدیک به ۵۱۰ هزار خانه خالی بود.

مستوفی افزود: مطالبه مالیات برای آن ۵۱۰ هزار خانه خالی به این شکل بود که فهرست آن‌ها از طرف وزارت راه و شهرساز‌ی به سازمان امور مالیاتی ارسال شد و سازمان همین اطلاعات را به مودیان و مالکان خانه‌ها به صورت ابلاغ پیامکی و همچنین قرار دادن در کارپوشه‌هایی که از طریق پنجره خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی برای همه مودیان قابل دسترسی است، اطلاعات را برای همه مودیان فرستاد.

وی ادامه داد: بعد از آن بلافاصله اعتراض مودیان به سازمان امور مالیاتی شروع شد و به واسطه این اعتراضات سازمان هم مجددا از وزارت راه و شهرسازی درخواست پالایش مجدد اطلاعات را کرد و در اسفند ماه سال گذشته، عدد مالکین و واحد‌های خالی که مشمول این طرح می‌شدند، با توجه به اصلاحاتی که مردم در سامانه املاک و اسکان انجام داده بودند، به ۲۹۰ هزار واحد مسکونی تقلیل پیدا کرد.

مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی خاطرنشان کرد: با توجه به پیگیری‌های دوباره و برای اینکه افرادی که مشمول این مالیات نبوده اند مالیاتی پرداخت نکنند مجددا از وزارت راه و شهرسازی درخواست پالایش اطلاعات را دادیم و بر اساس آخرین اطلاعات پالایش شده مربوط به سال ۱۴۰۰ که آبان ماه امسال در اختیار سازمان مالیاتی قرار گرفت، این عدد به ۶۶ هزار واحد مسکونی رسید و سازمان امور مالیاتی هم بر اساس این اطلاعات نسبت به محاسبه مالیات اقدام و برگه تشخیص‌ها را صادر کرد.

 

وی افزود: نهایتا بر اساس آخرین اطلاعات واحد‌های مسکونی خالی برای سال 1400 تعداد 66 هزار واحد و بر اساس محاسبه انجام شده 1400 میلیارد تومان مالیات واحد‌های خالی شده محاسبه گشت که تا اواسط ماه آینده به مودیان ابلاغ می‌شود.

مستوفی خاطر نشان کرد: ابلاغ به مودیان آغاز شده و برگه مطالبه که صادر شود، بلافاصله یک پیامک به مودیان مشمول ارسال می‌شود و در کارپوشه در پنجره خدمات الکترونیک مودیان اطلاعات بارگذاری می‌شود و هرکسی از مودیان که پیامک برایشان ارسال شده یا هر فرد دیگری که می‌خواهد بداند مشمول این قانون شده یا نه می‌تواند به سامانه خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی مراجعه و کد ملی خود را وارد کند و وارد سامانه شوند و همه اطلاعات مالیاتی از جمله بدهی‌های مالیاتی و قبوض و.. را در آنجا ببیند.

مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی خاطرنشان کرد: اطلاعات اولیه مشمولان سال 1401 هم در اختیار سازمان قرار گرفته است و وزارت راه و شهرسازی به سازمان امورمالیاتی، در گام اول، بالغ بر 19 هزار و 290 ملک خالی را داده است و محاسبه مالیاتش در حال انجام است و اگر سال دوم خالی بودن ملک باشد دو برابر سال اول، مالیات آن لحاظ می‌شود که امیدواریم هر دو مورد اواسط ماه آینده ابلاغ شود.

شاهین مستوفی، مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی همچنین در خصوص پیشینه قانونی اخذ مالیات بر خانه‌های خالی یادآورد شده است: بحث خانه‌های خالی از قوانین قبل از قانون مالیات‌های مستقیم که در حال حاضر جاری هست هم در قانون وجود داشت، اما به دلیل اینکه پایگاه‌های اطلاعاتی شناسایی این خانه‌ها خیلی وجود نداشت و امکان مطالبه اش هم نبود، از قانون حذف کردند، اما در سال ۱۳۹۹ مجددا مطرح شد و در مجلس در اجرای ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم و همچنین ماده ۱۶۹ قانون مکرر مالیات‌های مستقیم اضافه و به سازمان امور مالیاتی تکلیف شد تا نسبت به مطالبه این مالیات اقدام کند.

خانه خالی های بانک‌ها چه خواهد شد؟

موضوع خانه های خالی بانک ها، از جمله مسائلی است که سال ها میان وزارت راه و شهرسازی و شبکه بانکی، چالش برانگیز بوده است؛ از یک سو، مسئولان وزارت راه و شهرسازی از آمار بالای خانه های خالی در اختیار بانک ها سخن می گویند و در مقابل بانک ها تاکید دارند که این آمارها درست نیست؛ برای نمونه، محمودزاده، معاون وقت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی تابستان ۱۳۹۹ گفته بود: مجموعه‌ای که هزار واحد مسکونی خالی دارد و به بازار عرضه نکرده، یکی از بانک‌های شبه دولتی است و یا یک عضو هیات‌مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران مدعی شد: بانک‌ها ۳۷ میلیون متر مربع واحد مسکونی را احتکار کرده اند و این ۳۷ میلیون متر مربع واحد مسکونی عموما در نقاط گران قیمت و متوسط شهر‌ها واقع شده است. یکی از نمایندگان مجلس نیز اظهار داشت: بخش قابل توجهی از خانه‌های خالی، متعلق به بانک هاست که برای کسب سود خریداری شده است.

حتی احسان خاندوزی وزیر فعلی اقتصاد، زمانی که نماینده مجلس (نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی) بود، در این باره تأکید داشت: هشت بانک کشور که عمده آن‌ها خصوصی هستند، هر یک بیش از ۵۰۰ خانه خالی  دارند. به گفته خاندوزی، برخی از بانک‌ها بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ خانه خالی دارند و یک بانک خصوصی یک هزار خانه خالی در مالکیت خود دارد.

در جدیدترین اظهار نظر نیز بذرپاش وزیر راه و شهرسازی در حاشیه رویداد و نمایشگاه شرکت‌های دانش بنیان حوزه مسکن و حمل و نقل در جمع خبرنگاران با بیان اینکه بانک‌ها بیشترین خانه‌های خالی را دارند، گفت: ۲۰۰ هزار خانه خالی برای بانک‌هاست، البته بانک‌ها اعلام کردند که این واحدها برای شعبه‌ها و تملیکی بوده و اکنون در حال عرضه است.

به نظر می رسد، مالیات ستانی از بانک هایی که خانه های خالی دارند، همچنان از چالش های اساسی و مهم میان وزارت راه، سازمان امور مالیاتی و بانک های عامل باشد. این در حالی است که به گفته مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی، بیشترین تعداد خانه‌های خالی در مالکیت پنج بانک کشور است و بانک مسکن با هشت هزار خانه خالی، بانک سپه با ۲ هزار و ۶۰۰ خانه خالی، بانک ملت با ۵۸۳ خانه خالی، بانک صادرات با ۲۷۸ خانه خالی و بانک پاسارگاد با ۱۸۱ بیشترین تعداد خانه‌های خالی را دارند. همچنین بیمه ایران ۱۷۸ واحد خالی از سکنه تحت تملک دارد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۳
انتشار یافته: ۷۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
60 درصد اقتصاد ایران معاف از حسابرسی مالیاتی است!!
چرا فقط 40% باقیمانده باید مالیات بپردازند؟
پاسخ ها
ناشناس
| Romania |
۰۱:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
ایرانیان خارج از کشور چطوری ثابت کنند که فقط یک خانه دارند؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
مقصر اصلی افزایش قیمت ها در همه بخش های اقتصادی از شیر خشک و گوشت تا مواد اولیه و خام تولید و ..... همان کاهش ارزش پول کشور خود دولت است بعد پشت نام دلالی و سوداگر و ... پنهان می شود و از این آشفته بازار برای خودش درآمد ایجاد می کند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
يك قران از بانكها ماليات بابت خانه هايشان نگرفتند . بلكه دارند با آنها مذاكره مي كنند !
ناشناس
|
Canada
|
۲۰:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
حتما...مخصوصا دبشی ها و....! واردات دویست هزار خودرو نو در سه ماه
.. واروات خودرو دست دوم برای کنترل بازار خودرو.... و حالا مالیات از خانه های خالی.... واقعا تصور می کنند اینجوری دارند اداره می کنند. البته که چهار سال اول اینجوری پر میشه و چهار سال دوم همینجوری و بقبه چه قبلیها و چه بعدیها همین جوری... وضع اقتصاد و معیشت ملت غیر از این بود تعجب داشت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۵:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
من آنم که رستم بود پهلوان!فعلا که زور دولت فقط به بعضی!از مردم میرسد!از حق آبه هیرمند چه خبر؟ غرامت جنگ تحمیلی که بماند! جالبه
مرگ بر آمریکا......مرگ بر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
مالیاتی که برای آبادانی کشور و رفع محرومیت اقشار ضعیف خرج نمی شود، پرداختش کار درستی نیست.
بنده خدا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
در همه جای دنیا بانک ها کارشان وام دادن به مردم و تجار و کارخانه هاست در ایران بانک ها میان با پول مردم خانه احتکار میکنم. چرا مدیران این بانک ها مجازات نمیشن؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
دم هر کسی که مالیات نمی دهد، گرم!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
مالیات بی مالیات
هژبر
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
دولت ی سامانه ای طراحی کنه و در آن شفاف اعلام کنه که ریال به ریال مالیات مردم کجا خرج میشه تا منم مالیات بدم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
مالیلتی ک خرج مردم نشود بهتر است پرداخت نشود
در زمینه مالیات ستانی اول منطقه هستیم در زمینه رافه از آخر اول
پول نفت کجا داره میره ک فقط به فکر دریافت مالیات هستین؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
مالیات = پول زور
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
با این همه پول مالیات و نفت و گاز و معادن و.... چرا مدرسه و دانشگاه و درمان و خدمات و.... پولیه و هر روز هم تورم میره بالا!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
قوانین من در آوردی و مالیات خلق الساعه ... جور سو مدیریت, بر عهده مردم است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
خدا کنه اشتباهی پیامک نفرستند مردم بزارند سر کار جان عزیزتان فقط به کسانی پیامک بدین که مطمءن هستین خانه خالی داره نه بمن که یک واحد 60متری دارم با خانواده زندگی میکنیم پارسال دو ماه گذاشتین سر کار .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
برای ملاکها و پولدارها که مالیات نمیاد.فقط برای بدبختها که یک خانه دارند و یا مستاجرند مالیات میاد. یعنی فکر کردید میتونند از بانک مالیات بگیرند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۶
به نظر می رسد این ترفند نه تنها در پایین اومدن قیمت مسکن کارساز نیست بلکه اخذ مالیات موجب افزایش مضاعف قیمت مسکن خواهد شد
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟