بین الملل تابناک: ادعای جدید گروسی درباره نزدیک بودن ایران به ساخت بمب اتم، برگزاری رزمایش «ماشه هستهای» کره شمالی، ازسرگیری مذاکرات برای برقراری صلح در یمن، آغاز رزمایش «پرچم صحرای ۹» در امارات با مشارکت ۱۰ کشور و هشدار درباره خطر حملات پهپادی برای امنیت ملی آمریکا، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ادعای جدید گروسی درباره نزدیک بودن ایران به ساخت بمب اتم
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ضمن تکرار ادعاهای سیاسی و تحریکآمیز درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان مدعی شد که ایران تا دستیابی به اورانیوم با غنای مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی، چند هفته فاصله دارد.
رافائل گروسی در گفتوگو با شبکه آلمانی دویچهوله افزود: این بدان معنا نیست که ایران در این مدت، سلاح هستهای خواهد داشت. وی تصریح کرد، هرچند غنیسازی اورانیوم در سطح بالا مایه نگرانی است، نمیتوان به این نتیجه مستقیم رسید که ایران دارای سلاح هستهای است. مدیرکل آژانس توضیح داد: یک کلاهک هستهای فعال، به چیزهای دیگری به غیر از تولید مواد شکافت پذیر نیاز دارد.
مدیرکل آژانس همچنین به تدابیر جبرانی ایران تحت برجام اشاره و ادعای کاهش دسترسیهای آژانس به مراکز اتمی ایران را تکرار کرد. وی مدعی شد: «من بارها به همتایان ایرانی خود گفتهام که ما دسترسی و دید لازم را که به اعتقاد من باید ضروری باشد، نداریم و این مساله باعث گمانهزنی (درباره برنامه اتمی ایران) میشود.» وی مدعی شد: وقتی همه اینها را کنار هم می گذارید، مطمئناً با علامت سوال های زیادی روبه رو می شوید.
گروسی در بخش دیگری از این گفتوگو، ضمن تکرار ادعاهای سیاسی پادمانی درباره فعالیتهای اتمی کشورمان افزود که این مساله محور مذاکرات وی با مقام های ایران است.
گروسی نزدیک به پنج سال است، ادعاهایی را به واسطه اطلاعات و ادعاهای غیرمستند علیه برنامه هستهای کشورمان مطرح میکند. این ادعاها ریشه در اسناد جعلی رژیم صهیونیستی دارد که با هدف امنیتی سازی پرونده هستهای ایران در اختیار رسانهها و مقامات آژانس قرار میگیرد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح، همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست؛ با این حال اسفند گذشته در جریان سفر دو روزه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران، داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان این سازمان، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد.
در پی این توافق (موسوم به بیانیه ۴ مارس) جلساتی در سطح کارشناسی برگزار شد و با تعاملات انجام شده از ابتدای سال جاری تاکنون، ایران و آژانس پیشرفت چشمگیری در ارتقای همکاریهای خود طبق بیانیه مشترک اسفند ۱۴۰۱ داشتهاند. در نتیجه این روند چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شده، گفت وگوها و تعاملات ایران و آژانس افزایش یافته و گفت وگو در مورد حل و فصل موضوعات فنی دیگری در جریان است.
برگزاری رزمایش «ماشه هستهای» کره شمالی
خبرگزاری دولتی کره شمالی(KCNA) نوشت که ارتش پیونگیانگ برای نخستین بار، با هدف شبیهسازی ضدحمله هستهای زیر نظر «کیم جونگ اون» رهبر این کشور، رزمایش ترکیبی برگزار کرد.
این رزمایش در دو بخش شامل «مانور با هدف آرایش گرفتن واحدهای نظامی و تغییر به فاز ضدحمله پس از صدور فرمان از سوی سامانه هشدار بحران هستهای(Hwasanpalryong) و همچنین مانور کار کردن با سیستم فرماندهی ضد حمله هستهای » برگزار شد.
خبرگزاری کره شمالی نوشت: نیروهای کره شمالی در این رزمایشها، آرایش ضدحمله هستهای را تمرین و کلاهکهای هستهای مشقی را شلیک کردند تا در صورت صدور هشدار بحران هستهای آمادگی داشته باشند.
هدف اصلی این رزمایش نمایش قابلیت اطمینان، برتری، قدرت و ابزارهای متنوع هستهای کره شمالی و تقویت قوای هستهای این کشور هم از حیث کیفیت و هم از لحاظ کمیت اعلام شده است.
به نوشته KCNA، این رزمایش که «ماشه هستهای» نام دارد، «هشدار روشن به دشمنان است، زیرا همزمان با مقطعی انجام شد که دشمنان با اقدامات به شدت تحریکآمیز و خصمانه، هیاهوی نظامی علیه کره شمالی به راه انداختهاند.»
ازسرگیری مذاکرات برای برقراری صلح در یمن
منابع آگاه از برگزاری نشستهایی در عربستان و عمان در راستای پیشبرد طرح صلح یمن خبر دادند.
در روزهای اخیر، رسانهها و منابع آگاه، اطلاعاتی را فاش کردهاند که نشان میدهد ریاض و مسقط ترتیبات برگزاری یک نشست مستقیم میان «شورای ریاستی یمن» مستقر در عدن و دولت نجات ملی وابسته به جنبش انصارالله را در چارچوب تکمیل ترتیبات مربوط به امضای قرارداد صلح یمن از سر گرفتهاند.
طبق گزارش روزنامه «القدس العربی»، دفتر «هانس گروندبرگ» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن در بیانیهای اعلام کرد که گروندبرگ، روز یکشنبه در مسقط، پایتخت عمان با «محمد عبدالسلام» مذاکرهکننده ارشد جنبش انصارالله و گروهی از مقامات ارشد عمانی دیدار و رایزنی کرد.
بر اساس این بیانیه، آنها در این دیدارها درباره راههای دستیابی به پیشرفت در نقشه راه سازمان ملل برای یمن و ضرورت کاهش تنش در منطقه خاورمیانه گفتوگو کردند.
همزمان با تحرکات سازمان ملل در مسقط، «رشاد العلیمی» رئیس شورای ریاستی یمن به همراه «احمد بن مبارک» نخستوزیر دولت مستعفی این کشور با «استیون فاگن» سفیر آمریکا در یمن دیدار و گفتوگو کردند.
طبق گفته منابع آگاه، العلیمی و سفیر آمریکا در دیدار انجام شده در ریاض آخرین تحولات پرونده یمن و همچنین تحولات منطقه و جهان را مورد بررسی قرار دادند.
در این دیدار همچنین درباره پرونده صلح یمن گفتوگو و تبادل نظر شد.
«هانس گروندبرگ» نماینده سازمان ملل متحد در امور یمن اوایل دی ماه، از توافق بین دولت نجات ملی یمن و دولت وابسته به ریاض در عدن خبر داده بود و گفت که نقشه راهی برای رسیدن به صلح، در نظر گرفته شده است.
آغاز رزمایش «پرچم صحرای ۹» در امارات با مشارکت ۱۰ کشور
رزمایش نظامی مشترک با نام «پرچم صحرا» با مشارکت ۱۰ کشور آسیایی و اروپایی به همراه آمریکا در امارات متحده عربی آغاز شد.
پایگاه خبری «ارم نیوز» روز دوشنبه گزارش داد که رزمایش نظامی امارات متحده عربی با نام «پرچم صحرا» با مشارکت کشورهای منطقهای و فرا منطقهای شامل ترکیه، عربستان، عمان، کویت، آمریکا، کرهجنوبی، فرانسه، انگلیس و آلمان آغاز شد.
وزارت دفاع امارات با انتشار بیانیهای ضمن اشاره به هدف از برگزاری این رزمایش ـ که ارتقای عملکرد و آمادگی رزمی کشورهای شرکت کننده عنوان شده است ـ اعلام کرد: ورود نیروهای هوایی از کشورهای مختلف دوست به امارات تکمیل شده و پایان یافته است؛ این رزمایش ۲۵ روز ادامه خواهد داشت.
پیشتر، وزارت دفاع امارات متحده عربی نیز در توئیتر اعلام کرد که این رزمایش با هدف افزایش دادن آمادگی رزمی و تبادل تجربههای نظامی میان نیروهای کشورهای شرکت کننده برگزار میشود؛ رزمایش «پرچم صحرای ۸» ماه مارس گذشته با مشارکت بینالمللی در امارات متحده عربی برگزار شد.
هشدار درباره خطر حملات پهپادی برای امنیت ملی آمریکا
رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا و معاون او در مقالهای که در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، درباره خطر حملات پهپادی برای امنیت ملی این کشور هشدار دادند.
در مقاله واشنگتن پست به نقل از این دو مقام ارشد آمریکایی آمده است: نیروهای آمریکایی در خارج از کشور در برابر تهدید پهپادهایی که در ارتفاع پایین پرواز میکنند، آسیبپذیر هستند. پایگاههای نظامی محلی ما نیز تقریباً هیچ حسگر پهپادی ندارند.
این مقامات افزودند: تا کنون چندین پهپاد در حال پرواز بر فراز پایگاههای نظامی و تأسیسات هستهای آمریکا شناسایی شده است. ما پهپادهایی را بر فراز پایگاههای نیروی هوایی «لانگلی» در ویرجینیا و «وایتمن» در میسوری شناسایی کردیم.
رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا و معاون او اذعان کردند که آژانس های امنیتی و نظامی آمریکا برای پذیرش مسئولیت و متوقف کردن این حملات هیچ کاری انجام ندادهاند.
این هشدار در حالی صادر شده است که منابع رسانهای روز گذشته از حمله پهپادی به پایگاه «عین الاسد» نظامیان آمریکایی در غرب عراق خبر دادند. شب قبلتر هم پایگاه اشغالگران آمریکایی در میدان نفتی «العمر» سوریه با ۴ موشک و پایگاه آنها در «خراب الجیر» سوریه با ۳ موشک و یک پهپاد هدف قرار گرفت.