به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، تا پیش از این نیز مردم آمریکا از عملکرد رئیسجمهور سال خورده خود رضایت نداشتند و بخش عمده آنان خواستار معرفی فردی جدید به عنوان نامزد حزب دموکرات در انتخابات پیش رو بودند. حال نظرسنجیها نشان میدهد در روزهای اخیر و پس از مناظره انتخاباتی ۲۷ ژوئن، شیب نارضایتی از بایدن تندتر شده و محبوبیت مردمی او هر روز بیشتر در حال سقوط است و تقریبا در تمامی ایالتهای مهم و سرنوشتساز، رقیب جمهوریخواه بایدن پیشتاز است.
ضعف عملکردی ناشی از کهولت سن بایدن و افزایش نارضایتیهای مردم از او در حدی است که اکنون بسیاری از سران و سیاستمداران حزب دموکرات نیز خواهان کنارهگیری رئیسجمهور فعلی آمریکا از ادامه رقابتهای انتخاباتی هستند. اخیرا شبکه اماسانبیسی گزارش داده است که باراک اوباما، رئیسجمهور اسبق آمریکا که تا چندی پیش از مهمترین حامیان بایدن محسوب میشد، در پشت پرده در حال هدایت تلاشهای دموکراتها برای مجاب کردن بایدن به کنارهگیری است.
هفته گذشته نیز اوباما و نانسی پلوسی، از مهمترین افراد حزب دموکرات و رئیس سابق مجلس نمایندگان آمریکا، دیداری محرمانه با یکدیگر داشتهاند و ظاهرا نگرانی بابت دشواری شکست دادن ترامپ و گفتوگو در خصوص آینده حضور بایدن در عرصه انتخابات محور اصلی این دیدار بوده است. کما اینکه پلوسی پیشتر هم از بایدن خواسته بود در تصمیم خود برای ماندن در رقابتهای انتخاباتی تجدیدنظر کند؛ خواستهای که به اشکالی حتی تندتر از سمت بسیاری از نمایندگان و فعالین سیاسی دموکرات مطرح شده است.
نشریه آمریکایی پولیتیکو نیز اخیرا گزارش داده است که اکنون نگرانی در میان اعضای حزب دموکرات به اندازهای است که برخی از حامیان مالی انتخاباتی این حزب نیز هشدار دادهاند در صورت باقی ماندن بایدن در رقابتهای انتخاباتی، از ادامه حمایتهای خود دست خواهند کشید.
مسئله دیگری که باعث ایجاد چنین بیم و هراسی در حزب دموکرات شده، این است که در روز پنجم نوامبر (۱۵ آبان)، به روال تمام ادوار پیشین انتخابات آمریکا، انتخابات ریاستجمهوری و کنگره همزمان برگزار میشود و حال دموکراتها نگران اند عملکرد ضعیف بایدن باعث شود حزب دموکرات علاوه بر از دست دادن ریاستجمهوری، موقعیتش در مجلس نمایندگان و سنا نیز متزلزلتر شود.
تمام این فشارها باعث شد نهایتا بایدن در مصاحبهای که روز گذشته بخشهایی از آن منتشر شد، برای اولین بار اعلام کند تنها اگر پزشکان به او بگویند که مشکل سلامتی دارد، شاید از رقابتهای انتخاباتی کنار برود. اگرچه عدهای این اظهار نظر بایدن را یک پالس مثبت برای کنارهگیری از انتخابات میدانند، اما او در همین مصاحبه تاکید کرده که علیرغم تمام مخالفتها، برای ادامه کمپین انتخاباتی خود مصمم است.
اسفندیار خدایی، تحلیلگر مسائل آمریکا در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه حداقل در ۵۰ سال اخیر ایالات متحده بیسابقه است که یک نامزد در میانه کارزار انتخابات صحنه را ترک کند، اظهار کرد: اما این کار از نظر قانونی مشکلی ندارد. اکنون حدود ۴ ماه تا انتخابات آمریکا فرصت باقی است و در صورت کنارهگیری بایدن، دموکراتها میتوانند در عرض چند هفته رقابتهای درونحزبی خود را برگزار کنند و با نامزدی جدید انتخابات را ادامه دهند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر احتمال پیروزی ترامپ بالای ۸۰ درصد است، افزود: اکنون بسیاری از مردم و بخش بزرگی از سیاستمداران دموکرات خواستار معرفی فردی جدید به جای بایدن هستند. با توجه به اینکه اکنون ترامپ نیز نامحبوبترین نامزد جمهوریخواه در تاریخ آمریکاست، اگر دموکراتها بتوانند نامزد توانمندتری را وارد صحنه کنند، شاید بتوانند او را شکست دهند. اما در شرایط فعلی احتمال پیروزی ترامپ بسیار بالاست.
این تحلیلگر مسائل آمریکا با اشاره به اینکه هنوز عزمی از سمت بایدن برای کنارهگیری دیده نمیشود، عنوان کرد: مواردی در تاریخ آمریکا بوده که یک حزب دو نامزد در انتخابات داشته باشد، اما این موضوع باعث شکست آنان شده است. اکنون نیز اگر بایدن همچنان در انتخابات باقی بماند و دموکراتها فرد دیگری را به عنوان نامزد خود معرفی کنند، احتمال شکست حزب دموکرات بیشتر میشود.
خدایی ادامه داد: اشتباهات ناشی از کهولت سن و اختلال حواس بایدن باعث شده حتی نزدیکترین یارانش هم خواهان کنارهگیری او شوند و من فکر میکنم همین موضوع موجب شود نهایتا بایدن از ادامه انتخابات انصراف دهد. در این صورت رقابتهای درونحزبی دموکراتها برای جایگزینی فردی دیگر آغاز میشود و پس از چند هفته نامزد جدید حزب دموکرات معرفی خواهد شد.
وی با بیان اینکه اکنون کامالا هریس، معاون اول بایدن محتملترین گزینه برای معرفی به عنوان نامزد جدید دموکراتهاست، گفت: البته نظرسنجیها نشان میدهد او نیز محبوبیت چندانی در بین مردم ندارد. ممکن است هریس در رقابتهای درونحزبی دموکراتها بدرخشد و محبوبیتش افزایش یابد. گزینه بعدی که برای جایگزینی با بایدن مطرح میشود، میشل اوباما، همسر رئیسجمهور اسبق آمریکاست. او اگرچه هیچ وقت چهره سیاسی نبوده است، اما حمایت دموکراتهای پیشرو را دارد.
این تحلیلگر مسائل آمریکا در خصوص برخی گمانهزنیها مبنی بر احتمال معرفی باراک اوباما به عنوان نامزد دموکراتها، بیان کرد: در چند دهه اخیر سابقه نداشته فردی که سابقه دو دوره ریاستجمهوری را دارد، مجددا نامزد انتخابات شود. گزینه احتمالی دیگر سناتور برنی سندرز است که او هم حمایت بخش پیشروی دموکراتها را دارد، اما به نظر نمیرسد بخش میانهروی دموکراتها از او حمایت کنند. به طور کلی اکنون هریس محتملترین گزینه برای جانشینی بایدن است.