بین الملل تابناک: اخیرا یک شبکه تلویزیونی اسرائیل عنوان کرد که اردن به اسرائیل اجازه میدهد تا از حریم هوایی خود برای مقابله با حمله احتمالی حکومت ایران استفاده کند. از سویی برخی رسانهها به نقل از یک مقام اردنی این موضوع را تکذیب کردهاند.
شبکه خبری کانال ۱۲ اسرائیل به نقل از یک منبع آگاه نوشت: «این اقدام ناشی از منافع امنیتی است و این سیاست همانند ماه آوریل است که اردن در مقابله با حمله ایران به اسرائیل کمک کرد. اردن در نهایت متحد آمریکا است.»
شبکه «آی۲۴ نیوز» اسرائیل نوشت: این منبع تاکید کرد که علیرغم انکار علنی این همکاری، اقدامات اردن با اتحاد راهبردی این کشور با ایالات متحده مطابقت دارد.
این در حالی است که اردن پیشتر مجوزهای مشابهی را در ماه آوریل به اسرائیل برای مقابله با حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ارائه داده بود.
اردن در عملیات «وعده صادق» با حضور در ائتلافی با رژیم صهیونیستی، آمریکا، فرانسه به مقابله با ایران پرداخته بود و در اقدامی ضد ایرانی، برخی از پهپادها و موشکهای ایران را مورد هدف قرار داد. امان در توجیه این اقدام مدعی شده بود که با «هرآنچه امنیت میهن و شهروندانش را در معرض خطر قرار می دهد، مقابله خواهد کرد.»
با وجود این «ایمن الصفدی»، وزیر امور خارجه اردن در گفتوگو با شبکه العربیه اظهار داشته است: «اردن خطاب به ایران و اسرائیل تاکید کرده که اجازه بکارگیری حریم هواییاش را نخواهد داد.»
وزیر امور خارجه اردن اظهار داشت: «ما به ایران و اسرائیل اعلام کردهایم که هرگونه هدفی در آسمان اردن را ساقط خواهیم کرد.»
پیش از این نیز یک مقام اردنی ادعاهای مطرح شده درباره اجازه کشورش به اسرائیل برای استفاده از حریم هوایی خود جهت مقابله با حمله احتمالی ایران را رد کرده بود و آن را شایعهای بیاساس توصیف کرد.
رسانههای اردن به نقل از یک منبع رسمی اعلام کردند: «برخی صفحات محدود در رسانههای اجتماعی در اردن پرسش هایی رادرباره صحت گزارشهای منتشر شده در یک سایت خارجی مبنی بر اجازه به اسرائیل برای استفاده از حریم هوایی اردن منتشر کردهاند. باید بگویم که اردن به هیچ یک از طرف های درگیر اجازه پاسخ نظامی نخواهد داد».
این منبع رسمی با بیان اینکه فعالیت هواپیماهای نیروی هوایی سلطنتی اردن عادی است، گفت: «نیروهای مسلح به صراحت اعلام کردهاند که اجازه نمیدهند زمین و حریم هوایی کشور اردن صحنه حضور هیچ طرفی باشد».
بر این اساس مهمترین نگرانی اردن تشدید درگیری های بین ایران و اسرائیل است. موقعیت جغرافیایی اردن به گونه ای است که در کریدور حملات متقابل ایران و اسرائیل قرار دارد. به رغم همکاری اردن با اسرائیل، در عملیات «وعده صادق»، این موضوع بر روابط با ایران تاثیر منفی گذاشت؛ هر چند دو طرف سریعا مشکلات را حل و فصل کردند. ولی اردن پیام اردن در خصوص تکرار چنین موضوعی را دریافت کرد.
صابر گل عنبری کارشناس مسائل منطقه در این خصوص معتقد است: اردن عملا در مسیر هر گونه حمله رفت و برگشتی از جانب ایران و اسرائیل قرار دارد. از یک طرف، پس از حمله احتمالی ایران، در صورت تصمیم اسرائیل برای پاسخ، کوتاهترین مسیر برای جنگندههای اسرائیلی عبور از حریم هوایی اردن است و این کشور اگر هم بخواهد، به دلایلی باز عملا نمیتواند مانع عبور این جنگندهها شود و در مقابل هم نظر به هشدارهای ایران، بیم واکنش احتمالی آن را دارد. از دیگر سو نیز خواسته یا ناخواسته نمیتواند بیخیال عبور موشکها و پهپادهای ایران و متحدانش از آسمان این کشور به سمت اسرائیل شود و باز به دلایل مختلف، خود را ناچار به مقابله پدافندی با آنها میداند و مسائل اختلافی پیش آمده در اردیبهشت ماه گذشته باز پیش میآید.
اگرچه وزیر خارجه اردن گزار رسانه های اسرائیلی مبنی بر همکاری اردن در حمله احتمالی اسرائیل به ایران را تکذیب کرده است ولی از سوی دیگر نیمی از جمعیت اردن، فلسطینی تبار هستند و از اقدام دولت اردن در همکاری با امریکا و اسرائیل در خصوص چنین موضوعی ناراضیتی خواهند داشت.
لذا اردن هم ملاحظات داخلی و هم ملاحظات خارجی مرتبط با واکنش ایران را برای هر گونه همکاری احتمالی مد نظر خواهد داشت.
پیشتر و بر اساس برخی اخبار، جمهوری اسلامی به کشورهای عربی منطقه اعلام کرده هر کشور عربی که حریم هوایی خود را در اختیار اسرائیل قرار دهد، به هدف مشروع تبدیل خواهد شد.
از سوی دیگر، اقدام اردن در همکاری با رژیم صهیونیستی در عملیات «وعده صادق» با واکنش شدید ایران همراه شده بود. در آن زمان نیروهای مسلح ایران تهدید کرده بودند که اگر دولت اردن در عملیات نظامی ایران علیه اسراییل مداخله کنند، اردن میتواند هدف آینده باشد.
البته دو طرف به سرعت این تنش را مدیریت کردند و «ایمن صفدی» وزیر امور خارجه اردن در تماس تلفنی به حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه وقت ایران گفت که اسراییل در پاسخ احتمالی خود به ایران نخواهد توانست از حریم هوایی اردن استفاده کند.
بر همین اساس اردن در تلاش است تا خود را از هرگونه قرار گرفتن در درگیری در امان نگه دارد.